» »

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

1 2
3
»

'FireSTORM' ::

Za grafično kartico sem 5x sesul X server in 1x ponovno inštaliral linux da sem uspel usposobit 3D pospeševanje in sliko na DVI izhodu. WTF? Za en bogi driver, da je znal vklopiti 3D pospeševanje in DVI?

Tukaj bi se jaz tako vprašal:
"Sem sploh dovolj sposoben imeti računalnik?"
Ker če si TI zrušil Xorg in 1x ponovno inštaliral mora biti nekaj narobe z tabo in ne z gonilniki ;)
Kje že poka v zvoku? Ja ko navijem na max da bogi laptop zvočniki več ne prenesejo, takrat res začne hreščat.
WLAN? Never better. Še boljši signal kot z polkni.
Daljinec, IR, za računalo. Dela kot strela, si lahko misliš. Niti iz sedeža se mi ni treba vstat da bi dal glasneje ali tišje ko gledam DVD preko računala na TVju. Kaj takega....


računalnik imate star že 3+, ali pa ste na srečo kupili tako poceni HW da vam vse čudežno dela.

No ja, en je zdaj res že star 5-6 let, ampak ko je bil kupljen je bil nekje nad povprečjem in ne ravno najbolj poceni, in neboš verjel, že takrat je delovalo vse odlično.
Pravtako prejšnji prenosnik ki je zdaj star nekje 2 leti, dela vse odlično. Tudi novi laptop ki je šele izven plenic dela pravtako vse kot mora.
Tako da človek se vpraša, ali so ti Linux bitcher users preleni ali preleseni da bi dejansko kaj prebrali in se kaj naučili in ne izgubljali časa z bitching, bi jim bolj koristilo.
Those penguins.... They sure aint normal....

OrlyTM ::

Tako da človek se vpraša, ali so ti Linux bitcher users preleni ali preleseni da bi dejansko kaj prebrali in se kaj naučili in ne izgubljali časa z bitching, bi jim bolj koristilo.


lol :D namest Linux vstavi Windows ... see? :D

pa ne rečem, da si ti tut tak, sam mnogi pa so ;)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

zee ::

za postavitev softverskega RAID polja v Linux rabiš 5 minut (odvisno števila diskov in tipa RAID-a, ki ga želiš postavit-količina tipkanja pa to 8-) ).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Vlady ::

Ne kriv je bil driver oz. sam OS, ker mi niti ni znal prepoznat monitorja. Ko sem ročno vpisal nastavitve notri nisem dobil več slike, ampak samo konzolo. In sem moral ročno ponastaviti nastavitve in ponovno zagnat X server. Ampak kje bi to linux znal? Spljoh ne. Aja ne sej res, zgleda imam spet predobr monitor da bi ga prepoznal...

Lepo teb k ti je delal, itak se pa vid, 5-6 let star komp. Pa dej na manj kot leto star komp linux gor, pa probaj kaj vse bo delalo...? Mislm, neki govoriš, pa sploh ne poznaš dejstev. Ješ klanfe in sereš bucke.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

5 minut? To je totalno preveč. Zakaj bi sploh rabil kaj nastavljat? Zakaj ni OS tako pameten in tega ne naredi namesto tebe, in te "vpraša" le za informacije, ki jih res ne more sam dobit? Je to tako težko naredit? Zakaj winsi zmorejo generične RAID-e prepoznat? Lepo preprosto brez posebnosti.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

zee ::

kolikor mi je znano se softverskega RAID-a na Windowsih sploh ne da postaviti. vsaj tako ne, da bi lahko iz njega bootal. kvaziRAID kontrolerji, pri katerih je potrebno med inštalacijo zadegat disketo (disketnik?! kaj je to?) z gonilniki, v to zgodbo niso vključeni.

postavljanje RAID-a ni ravno neka stvar, ki bi jo počel povprečni Janez Kranjski.

Računalnik iz podpisa je star manj kot leto dni in na njem dela VSE, vključno s sofverskim RAID 6 poljem, ki je postavljeno od prvega trenutka in iz katerega se celoten sistem občasno tudi zažene -> resetiranje namreč pri meni ni preveč pogost dogodek.

Over & Out.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kriko1 ::

Ne kriv je bil driver oz. sam OS, ker mi niti ni znal prepoznat monitorja.
OS nima kaj dosti zraven pri prepoznavi monitorja, za to so zadolženi grafični gonilniki da preberejo EDID. Očitno nimaš pojma.

Ko sem ročno vpisal nastavitve notri nisem dobil več slike, ampak samo konzolo. In sem moral ročno ponastaviti nastavitve in ponovno zagnat X server. Ampak kje bi to linux znal? Spljoh ne. Aja ne sej res, zgleda imam spet predobr monitor da bi ga prepoznal...
Ne linux je OS, tega sam ne zna zato ima dodatne avtomatizacijske skripte/programe. Meni je to yast sam naredil ob namestitvi nvidia gonilnikov, samo ponovno sem se rabil prijavit da zagrabijo binarni gonilniki. Poleg tega sem imel že več crt-jev in trenutno en lcd, pa dela vse kot mora, grafično pa sem kupil ko je bila še nova in od tistega trenutka dela kot mora.

Pejdi se raje p**** na tvojega proizvajalca, kateremu si dal denar.

Vlady ::

Jaz imam lepo Nvidiia bios za RAID, lepo nastavim in potem računalnik to polje prepizna kot en DISK. Tudi navaden BIOS mi potem javi kao en disk priklopljen na vodilo. Med inštalacijo XP-jev gre lepo naprej in normalno inštaliram kot na en disk, brez kakršnihkoli driverjev. Driver potem inštaliram v winsih, če hočem izboljšati hitrost prenosa (nvidiini driverjo so obljši kot MS-jevi).

V visti je zgodba enaka. A linux ga mora srat in mi zaznat dva diska, pa še ta prazna oz. napačno javljena. Ko bi vsaj pravilno zaznal bi bilo še lepo, ampak kot vidiš kaj ti butne ven, se pa samo praskaš lahko po glavi. Sicer pa ni treba bit ne vem kak štručko da si postaviš RAID. Dandanes imajo to opcijo vse nove mamaplate in sama nastavitev v BIOS-u vzame zgolj eno minuto, ker morašš izbrati samo kateri RAID level želiš, vse ostalo lahko računalnik naredi sam. Ko imaš to, pa gre inštalacija enako kot pri enem dsku. Sicer pa se tukaj ne pogovarjamo o povprečnim janezkih, pač pa o tem kaj ne dela in kaj dela.

Ta bug (drugače ne vem kaj naj bi to bilo) so za veliko linux distribucij in za točno dotično plato dali na net že 1000x, pa se nihče od proizvajalcev ne zgane kaj narediti. Prav tako je zunaj driver in vse. Ampak ne, vse skupaj se komplicira do amena in nezavesti. Naredi to, naredi ono in potem moli da ti dela. Zakaj nebi samo rekel računalniku: naredi mi to in naj se zgodi... pa naj računalnik sam default nastavitve naredi in optimira računalnik glede na vso opremo in stanje. V linux-u niti ene miške malo boljše ne moreš priklopit, ne da bi moral brat zraven cele litanije kako se jo inštalira??? V winsih butnem noter CD, zaženem, se inštalira, ponovno zaženem če je treba in voila dela vse kot je napisano na škatli.

Sicer pa nisem še videl kakega kosa opreme, na katerem bi na škatli pisalo: works good in linux. Ali pa v stilu vse funkcije delajo tudi v linux-u. Pa ne spet govort, specifikacije, specifikacije,... Če gre eni firmi težit 1000+ uporabnikov, potem ta firma tudi naredi linux driver. Ampak sam driver ni dovolj, oz. so driverji tudi pomanjkljivi. In ne ne morejo eni programerji, ki imajo preveč časa pisat driverje za en kos opreme, ki ga še svoj živi dan niso niti držali v rokah. Še sanja se jim ne kaj moja grafična/zvočna/TV kartica/... sploh zmore in kaj ne.

Linux pozna bolj kot ne samo neke generic driverje, ki naj bi ustrezali širokemu naboru strojne opreme. Torej boljša oprema laufa enako kot slabša. Prav tako se uporabljajo le funkcije, ki jih podpira slabša oprema. Tako imaš doma dober računalnik in gor linux in seveda 50% neizkoriščenih funkcij, ki ti jih zmore računalnik. Kul, ni kaj.

Sicer pa, zastonj/poceni softwware = crap/poceni HW. tisti ki ima dovolj €€€ za HW si lahko kupi licenčen software na katerem dela vse, ali pa ga že dobi kot gratis zraven.

In spet, dokler bo obstajalo miljon driverjev za različne distribucije, bo v linuxu vladala zmeda in nered glede podpore. Ko se bodo enkrat vsedli skup in naredili nekaj kar bo delalo povsod bomo šele lahko govorili o pravi podpori. To bo prvi korak, drugi korak pa bo seveda pisanje driverjev spcifično za točno določen model opreme in ne za celo družino oz. serijo. Če že delajo tako, potem naj pišejo driver za najboljši kos opreme iz serije/družine in naj se driver prilagodi slabši opremi. (primer Nvidiia,...). Prav tako naj samo inštalacijo in nastavitev poenostavijo, tako da lahko navaden uporabnik to naredi sam. Če komu kaj ne paše, ima še vedno svojo konzolo in lahko v njej sklofa notri cela čudesa če mu je volja. Potem lahko naredijo samo inštalacijo malo bolj inteligentno in naj da na izbiro uporabo boljših nastavitev, če imaš boljši HW. Torej če uporabljaš DVI, potem naj kot default povezavo monitorja ponudi DVI in ne navadno analogno. Prav tako bi lahko združili driverje za razne daljince z driverji za TV kartice. Torej inštaliraš eno in dela oboje. Ne pa vsako stvar posebi. Čudno da ni treba inštalirat vsakega vijaka posebej... :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Mavrik ::

Vlady, samo problem bi te bil, da bi bil to uporaben operacijski sistem tudi za normalnega uporabnika, ki hoče računalnik uporabljat samo kot orodje. Tega pa linux fanboyi ne morejo dopustiti, saj se potem ne bi več počutili superiorne.
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

Da povzamem in prišparam tipkanje naslednjemeu fanatiku :
"<moj_OS> je popoln. Vse dela. Kdor trdi drugače, laže. In je idiot."

<moj_OS> - vstavi eno od :
- linux
- Windows
- oziroma kateremu si pač posvetil svojo dušo

A bo ?
Ker ljudem s težavami (ki so realne, pa če se na trepalnice postaviš) izjave "meni dela", "ti si idiot" nič ne pomagajo.

Heh, zamisli si da enemu crkne avto in "pomoč" ki jo dobi je "moj avto lepo dela" in "ti si idiot/prenor za avto, vozi rajši bicikel".

Aja, primerjave z avti niso priljubljene, ker jasno pokažejo praznino določenih "argumentov"...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

CaqKa ::

>>> Torej če bi ti objavil, da rad izrezuješ svete podobice in si izrezal že vse in na svojem blogu objaviš, naj ti še kdo pove kako idejo, pa bi ti nekdo rekel, da mu raje sešvasaj skupaj prikolico za čolne, če pa ne znaš pa vsaj najdi nekoga, ki to dela in mu reci, da naj naredi, da se njemu ne bo treba ubadat..

moje mnenje je da je razlika med tem če postaviš stran, nabaviš 200 developerjev in rečeš da boš skrbel za kernel driverje in nekoga z nedelujočim skenerjem naženeš k SANE in tem če izjaviš da bo izrezal podobice, potem pa ti nekdo reče da bi imel prikolico.

vsekakor sem mnenja, da si jaz več prizadevam zato da linux uspe tudi na desktop področju kot pa tisti ki mi v točkah zgoraj oporekate.

'FireSTORM' ::

Lepo teb k ti je delal, itak se pa vid, 5-6 let star komp. Pa dej na manj kot leto star komp linux gor,

Si slep in ne vidiš, ali si malo za nami in nočeš videt?
5-6 let star, ko je bil kupljen je bil eden boljših, nebom rekel da najboljši in že takrat je nekaj lepega časa tekel Linux na njem.

lol :D namest Linux vstavi Windows ... see? :D

Bo Linux kar fajn, ampak users bi moral dat v "" - > "users".
Torej tisti "uporabniki" ki se samo bunijo ne potrudijo pa pol pizde. Po domače.
Those penguins.... They sure aint normal....

BigWhale ::

> moje mnenje je da je razlika med tem če postaviš stran, nabaviš 200 developerjev in rečeš da
> boš skrbel za kernel driverje in nekoga z nedelujočim skenerjem naženeš k SANE in tem če
> izjaviš da bo izrezal podobice, potem pa ti nekdo reče da bi imel prikolico.

Nehaj bluzit no! Kernel driverji nimajo veze z driverji za printerje in scannerje in kaj vem kaj se vse.

Ves kako se obnasas? Kot oseba B.

A: "Jaz bom pa kupil orodje in bom zacel delat mize in stole iz lesa."
B: "Fak! Ker kreten! Ce bi kuhne delal bi blo velik boljs. Debil."

Aja, no mogoce v kakem Windows sistemu scannerji in printerji dejansko delajo v kernel space... ;>

Potem se opravicujem, pomeni samo to, da ne poznas dovolj dobro sistema.

poweroff ::

Vlady je tipičen konzervativec. Pred nekaj leti je preiskusil eno zakotno distribucijo Linuxa in prišel do sklepa, da to ni to. Od takrat naprej ni več poiskušal - svojega sklepa pa se še vedno drži.

Poleg tega imam občutek, da tudi na debelo pretirava. Posebej tista z Wlanom se mi zdi precej bosa.

Taki ljudje pač vedno obstajajo in seveda imajo pravico do svojega mnenja. Prav tako kot imajo pravico kritizirati Linux ali Appla ravno tisti, ki en prvega, ne drugega v življenju sploh videli niso, ali pa so oboje videli le za nekaj minut.

O takih ljudeh imam jaz eno zanimivo zgodbico, ki je resnična in poučna obenem.

Pred časom je nekaj "sistemcev" v eni ustanovi (žal so zares zaposleni v računalniškem oddelku) pri sodelavki videlo prenosnik z Linuxom. PRavzaprav jim je ženska (po izobrazbi ni računalničarka, niti nima tehične izobrazbe) hotela nekaj pokazati in ko je v roke vzela prenosnik, je rekla da je gor pa Linux.

Seveda so takoj (še preden ga je prižgala) začeli padati komentarji "Ahh, Linux, to je ful komplicirano, to pa ne dela".

No, računalnik je prižgala, se nanj prijavila in pokazala kar je imela za pokazati. In potem so začeli padati komentarji, da to pa pravzaprav niti ne izgleda komplicirano. Ko je potem še pokazala en kratek filmček in malo posrfala po netu, so "sistemci" velepametno "ugotovili", da to pa pravzaprav izgleda "isto kot Windowsi".

Sklep je bil le, da je inštalacija pa zagotovo "do fula zaje*ana".

Hec je pa v tem,d a sem tisti prenosnik jaz inštaliral. Inštalacija je trajala pol ure in je izgledala takole: vstavi CD, zaženi računalnik, klikni installl, izberi slovenski jezik, nato pa klikaj "naprej", "naprej"... in stvar je gotova.


Saj razumem, da imamo ljudje do stvari, ki jih ne poznamo odpor. Ampak, če si poklicni voznik, se pričakuje, da boš sledil spremembam na področju prometne zakonodaje in razvoju avtomobilizma. Vsaj malenkost. Če si pek, se pričakuje, da boš sledil razvoju peči in tehnik mesenja kruha.

Edino če si računalničar, se pričakuje da boč pač obsedel nekje na robu in čakal kaj ti bodo na pladnju prinesli PR oddelki velikih korporacij.

Recimo v Ubuntu distribuciji so na pol leta ogromne spremembe. Celo jaz, ki redno prebiram njihove spletne strani včasih kar debelo pogledam. Če se nekdo ukvarja z računalništvom, pač pričakujem, da bo na tekočem z novostmi!

Madona, pejd raje kruh peč't, bo več koristi!
sudo poweroff

'FireSTORM' ::

Matthai, tvoj prvi stavek v tvojem podpisu bi bil marsikomu tukaj več kot odličen predlog. :D


Posebej tista z Wlanom se mi zdi precej bosa.

Saj praviš da je pred leti sprobal zakotno distribucijo in morda tam ni delalo brez majhnega truda. :D
Those penguins.... They sure aint normal....

Vlady ::

Matthai, gor imam openSuse, trenutno 10.2, update-am vsak teden driverje in podobno, in še vedno ne dela nič kar sem napisal zgoraj. Čakam, da bo kdo kaj naredu... :\ Vsak mesec probam tud kak ubuntu preko live CD-ja, da vidm kaj je novega, pa tudi samo spreminjajo izgled, same funkcionalnosti pa ostajajo tam kjer so.

Sicer pa, mogoče si pa konzervativec ti, ker vidiš samo svoj linux in nič drugega. Ne upaš pa priznat, da obstaja kar nekaj bolj naprednih OS, ki bolje podpirajo nov HW in so enostavnejši za uporabo.

Sicer pa tista tvoja tajnica imela en bogi prenosnik, za katerega je imela srečo, da ji vse deluje normalno. Sicer pa če bi bila inštalacija tako enostavna, potem nebi bilo treba tvoji tajnici da si ji ti naložil linux gor, ampak bi ga lahko sama. Prav tako je smešna "popaganda" linux g33kov, ki kažejo en komp s prstom: Glej kako lepo deluje, glej kako je enostavno. to vsak zmore. Ja ja... zmore ampak ta komp. Kaj pa ostalih n konfiguracij?

Kot sem rekel, nisem še videl HW-ja, ki bi imel na škatli napisano: Works best in linux. Ali pa da po defaultu podpira linux (vsaj 3 distribucije). Povsod piše, da deluje v winsih in za ta OS dobiš driverje. Za nekaj kosov HW-ja je dodana podpora tudi za Mac OS.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kriko1 ::

Matthai, gor imam openSuse, trenutno 10.2, update-am vsak teden driverje in podobno
Posodabljaš gonilnike za kaj? Večina naprav je podprta iz jedra, skenerji ter tiskalniki so prek sane ter cups. Kake gonilnike ti posodabljaš?
Opensuse 10.2 ima staro jedro, katerega se ne posodablja (samo security fixi), torej podpora novim napravam je enaka kot takrat ko si namestil tole distribucijo.

da obstaja kar nekaj bolj naprednih OS, ki bolje podpirajo nov HW in so enostavnejši za uporabo.
Jaz pa sem vedno mislil da je podpora s strani proizvajalca in ne obratno. Shame.

Sicer pa tista tvoja tajnica imela en bogi prenosnik, za katerega je imela srečo, da ji vse deluje normalno.
Če ne dela je linux za nič, če dela je potem bogi prenosnik, zlobna konfiguracija...

roli ::

Saj linux po večini dela dokaj normalno. Printerji večinoma delajo, skenerji tudi. Pač sistem namenjen bolj tajnicam in ostalim ljudem. Za kaj bolj naprednega pa je včasih problem. Problem je, da večina stvari ne dela popolno. torej dodatne tipke na miški/tipkovnici, daljinci za TV kartice...

In meni se nikakor ne, da brat ogromno forumov dokumentacije, probavat to in ono, da namestim en simpl IR sprejemnik na com portu. Saj sem zgubil tri dni zaj*** preden je delalo. ampak to bi še nekako potrpel, dokler niso prišli gonilniki za grafiko na vrsto. In jaz ventilatorja na grafiki ne mislim poslušat na polnih obratih - glede na to, da se ga že sedaj sliši ven iz sobe, če so vrata odprta. Pišeš na ATI in namesto pametne stvari dobim bedast odgovor - pošlji mail drugam oziroma točneje na drug oddelek enake firme8-O . Kao to ne spada pod support ampak pod linux driver ..something... Ja zakaj potem je sploh na izbiro linux pri supportu?

In ne na takem sistemu ne mislim delat! Ko bo enkrat HW podprt kot mora bit potem bomo pa gledali nazaj.
http://www.r00li.com

CaqKa ::

>>> Nehaj bluzit no! Kernel driverji nimajo veze z driverji za printerje in scannerje in kaj vem kaj se vse.

me nič ne briga če imajo ali ne. pogovarjamo se o namembnosti strani in o tekstu iz about us.

>>> Ves kako se obnasas? Kot oseba B.
>>> A: "Jaz bom pa kupil orodje in bom zacel delat mize in stole iz lesa."
>>> B: "Fak! Ker kreten! Ce bi kuhne delal bi blo velik boljs. Debil."

sorry jaz nisem nobenmu reko da je kreten ali pa da je debil. tudi nobenmu nisem reko da naj gre delat driverje za skenerje.

tvoja zgodba bi se tukaj bolje aplicirala tako:
A: "Jaz bom pa kupil orodje in bom zacel delat mize in stole iz lesa."
B: "imam stol marles, ki se mi je zlomil in me zanima kako ga popravit"
A: "za marlseove stole pa pokličite marles" (vaša varianta) / "Pripeljite stol k nam in ga bomo peljali k marlesu na popravilo" (moj predlog)
B: "Potem pa bi vas prosil za kontakt" (vaša varianta) / "hvala za prijaznost, nasvidenje" (moj predlog)
v vaši varianti se tukaj dialog še nadaljuje.. v moji je že končan

>>> Aja, no mogoce v kakem Windows sistemu scannerji in printerji dejansko delajo v kernel space... ;>
a win vs linux flamewar načenjaš?

>>> Potem se opravicujem, pomeni samo to, da ne poznas dovolj dobro sistema.
sorry, ampak za uporabo mikrovalovne mi tudi ni treba poznat delovanja mikrovalovne. tudi v okvari mikrovalovne mi ni treba znat njenega delovanja.

BigWhale ::

Caqka,

"The Linux Driver Project is focused on creating and maintaining OpenSource Linux kernel drivers for all types of devices."

A si slep in tega stavka nisi opazil? Kernel drivers for all types of devices. Ce za scanner ne nucas kernel driverja, potem se obrni na SANE projekt.

Namembnost strani je ta, da so se odlocili napisati kernel gonilnike za stvari, ki jih se nimajo.

Cesa tukaj ne razumes dovolj podrobno?

Nalogo so si zadali, ti pa sedaj pravis, da naloga ni dovolj dobra, da je premalo siroka. Ja ni. Oni so kernel developerji in ne printer developerji. Razlika sicer ni blaaaazno velika, je pa vseeno razlika.

Nehaj bluzit no.

jype ::

rolihandrej> Za kaj bolj naprednega pa je včasih problem. Problem je, da večina stvari ne dela popolno. torej dodatne tipke na miški/tipkovnici, daljinci za TV kartice...

Meni to na windows nikol ni delalo tako kot bi moralo, zato sem presedlal na Linux. Zdaj mi vse dela tako, kot si zamislim sam, predvsem mi pa prav pride en kup orodij, ki jih je na windows prava muka usposobiti.

poweroff ::

Sicer pa tista tvoja tajnica imela en bogi prenosnik, za katerega je imela srečo, da ji vse deluje normalno.
Morda ja, morda ne. Ampak ne govorim o tem. Govorim o tem, da so slovenski ITjevci v povprečju popolnoma gnili in nesposobni. Poznajo zgolj in samo Windows, pa še to le površno, toliko kolikor izvedo na ""izobraževalni"" NT """konferenci""" (kjer se izobražujejo predvsem na področju pijač in zabave).

Nimajo neke naravne radovednosti, da bi pogledali izza svojih plankov.

Kot sem rekel, nisem še videl HW-ja, ki bi imel na škatli napisano: Works best in linux.
Jaz imam doma en tak USB Wifi ključek.

Saj linux po večini dela dokaj normalno. Printerji večinoma delajo, skenerji tudi. Pač sistem namenjen bolj tajnicam in ostalim ljudem. Za kaj bolj naprednega pa je včasih problem.
Odvisno kaj je napredna stvar. Poiskusi poganjat nek resen cluster virtualnih serverjev z x Gb prometa na dan...

Pišeš na ATI in namesto pametne stvari dobim bedast odgovor - pošlji mail drugam oziroma točneje na drug oddelek enake firme8-O . Kao to ne spada pod support ampak pod linux driver ..something... Ja zakaj potem je sploh na izbiro linux pri supportu?

In ne na takem sistemu ne mislim delat! Ko bo enkrat HW podprt kot mora bit potem bomo pa gledali nazaj.


Jaz imam podobno težavo z avtom. Imam sicer Mercedeza, a ko se peljem po lokalni cesti avto kar skače. Pišem na občino, pa mi pravijo, naj pišem na oddelek za promet. Tam me preusmerijo na komunali, tam pa spet nikogar ni.

In zdaj sklep: s takim avtom se pač ne mislim vozit. Mercedez so navadna jajca, saj na moji lokalni cesti avto kar skače.
sudo poweroff

MrStein ::

Matthai:

Vlady je tipičen konzervativec. Pred nekaj leti je preiskusil eno zakotno distribucijo Linuxa in prišel do sklepa, da to ni to. Od takrat naprej ni več poiskušal - svojega sklepa pa se še vedno drži.

OpenSUSE 10.2 je bila zadnja verzija do pred par tedni.
Aja , ne uporablja 0-day zadev. Sam si je kriv , kajne ?

Posebej tista z Wlanom se mi zdi precej bosa.

Določen WLAN hardver slabo ali pa sploh ne dela z linuxom. Dejstvo. Boso ali obuto, dejstvo.

(kaj imajo zdaj slovenski IT-jevci veze, pa mi res ni jasno)

Hec je pa v tem,d a sem tisti prenosnik jaz inštaliral. Inštalacija je trajala pol ure in je izgledala takole: vstavi CD, zaženi računalnik, klikni installl, izberi slovenski jezik, nato pa klikaj "naprej", "naprej"... in stvar je gotova.

Vau ! A prideš k meni isto naredit ? Ker zgleda da jaz narobe na NEXT klikam (zanimivo, to dejansko obstaja en bug z NEXT gumbom). Bluetooth namreč nikakor ne dela. Probal 3 distrote in 2 PC-ja.
Ampak hej, sigurno sem neumen, a ne ? Ker tebi dela.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Sc0ut ::

Jaz pa bi takoj inštaliral linux, če bi šlo. Imam amd3500, k9n platinum, 1gb rama, 7600gt, hitachi 160gb in star 10gb disk. No, na ta star disk sem probal inštalirat kakšnih 5 linux distribucij (ubuntu, sabayon,...) in je vedno inštalacija šla skozi. Po ponovnem zagonu pa je bil vedno neki error v grubu. Sam krivim star disk, ki ima mogoče napako nekje pri mbr. Kaj pa se zdi vam?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

MrStein ::

Men se zdi, da ce pozenes cez badblocks (ali kaki drugi program za disk testirat), bos vedel za ziher, ce je kaj z diskom narobe ali ni.

Problem pa je najbrz v identifikaciji diskov ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

roli ::

@jype: Hmm ja pri resni uporabi bi dodal kot izjemo kake strežnike in podobne zadeve. Ti namreč pod linuxom delujejo zelo dobro.

Še vedno pa ostajam pri tem, da je sistem namenjen tajnicam in strežnikom... Za igralce ni, za kake, ki rabijo photoshop in podobne zadeve tudi ni (seveda obstajajo alternative in vse)...

Potem pa je še ena fora - tebi dela! Lepo, da ti ampak meni ne. Seveda saj meni ena stvar tudi dela bolje pod linuxom ampak več stvari mi pa bolje dela pod windows. Pa nikakor nisem ljubitelj windows ampaknajbolj ustrezajo mojim zahtevam. Čeprav si nekoč želim OSX.

@Matthai: Ja ni nekako enako kot pri tvojem primeru. Ker jaz sem lepo šel na stran od ATI support in tam dal ATI linux drivers support ter napisal kaj je problem (za katerega so krivi gonilniki)... Ampak oni bi me poslali na drug konec linux drivers ..nekaj.. Torej praktično enako.

Res je, da ni linux sam tukaj nič kriv ampak je krivo podjetje, ki je gonilnik naredilo vendar enako podjetje ima čisto Ok windows gonilnik.
http://www.r00li.com

MrStein ::

enako podjetje ima čisto Ok windows gonilnik.

he he, o tem pa bi se tudi dalo debatirati ... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

'FireSTORM' ::

Problem je, da večina stvari ne dela popolno. torej dodatne tipke na miški/tipkovnici, daljinci za TV kartice...


Si prepričan?
Imam miško Genius Navigator 500

In pod windowsi nikak nisem spravil skupaj da bi delovale tiste tri tipke ob koleščku.
V Linux sem si pa "sprogramiral" vsako tipko kot sem jaz hotel.

> Kot sem rekel, nisem še videl HW-ja, ki bi imel na škatli napisano: Works best in linux.
Jaz sem pa videl mnogo HW na katerem je pisalo:
Works in:
Windows XP, Vista
Macintosh
čeprav je naprava delala brezhibno tako na Linuxu kot na FBSD. (WLAN ključek)

> Za igralce ni, za kake, ki rabijo photoshop in podobne zadeve tudi ni (seveda obstajajo alternative in vse)...
Opa miško! Si pa naletel na kamen.
Photoshop PS2 ali kaj že je deluje prav perfektno pod linuxom. Rabiš pa CrossOffice.

> Res je, da ni linux sam tukaj nič kriv ampak je krivo podjetje, ki je gonilnik naredilo vendar enako podjetje ima čisto Ok windows gonilnik.
Ne mešaj ATI zraven, ATI je closed source in tile človečki ki razvijajo Linux Kernel drivers nimajo nič prstov zraven in ne morejo pomagat.
In ATI nasploh zdaleč ni Ok ne na Linux in ne na Windows, če mene vprašaš, 100x raje Intel grafa kot ATI grafa.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

roli ::

Seveda delajo gumbi na NEKATERIH miškah ne pa spet vseh. Tukaj se ne sme posploševati.

Photoshop deluje preko cross over office ampak ne deluje nativno. Torej lahko rečemo, da ne deluje.

ATI je meni čisto OK - sam ga uporabljam že od mojega prvega računalnika naprej in gonilniki so bili vedno fajn. Gonilniki za linux pa niso fajn in to mi ni všeč. Sploh pa mi ni všeč kako ATI odgovori na pritožbo. In linux nima pri tem popolnoma nič veze.
http://www.r00li.com

'FireSTORM' ::

Seveda delajo gumbi na NEKATERIH miškah ne pa spet vseh. Tukaj se ne sme posploševati.

Da omenim da na windowsih tudi ne deluje nativno in moraš namestit program in še zmeraj ne deluje kot mora. Delata browse back in browse forward gumba LE! v IE. Tretju gumb je mrtev pravtako kot back in fwd v firefoxu ali operi. Torej tudi v Windows ne deluje vse.
Those penguins.... They sure aint normal....

Vlady ::

Probably da je tako, da moraš tretji gumb "sprogramirati" kaj ti dela. Drgač pa ja, v IE dela večina miši, ker če je driver vezan na funkcionalnost brskalnika, potem je to to. Pa uporabljaj IE 7 :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

'FireSTORM' ::

Točno! To je to!
Samo da bom lahko uporabljal IE7 bom namestil windows. Browser of the future!

Ko bi se le dalo tretju gumb "sprogramirat" v windowsih. In Windowse sem nehal uporabljat kar nekaj lepega časa pred izidom IE7.
Sploh pa IE7, koliko vidim pri strankah, mi je še bolj antipatičen kot IE6.

Photoshop deluje preko cross over office ampak ne deluje nativno. Torej lahko rečemo, da ne deluje.

Sem pozabil prej komentirati.
Evo vidiš, zdaj bi pa spet radi da deluje vse out-of-the-box.
Človek ponudi prst, ostali ga pa lovijo za celo roko.
Tudi v Windowsih se marsikaj najde ki ne deluje nativno in zaradi tega ne rečeš da ne deluje na windowsih, rečeš, dela, samo moreš met to pa to.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

>Photoshop deluje preko cross over office ampak ne deluje nativno. >Torej lahko rečemo, da ne deluje.

Rofl, kakšen sklep --> ker ne deluje nativno, ne deluje. A java programi potem tudi ne delujejo. Ali pa kakšen php, ki rabi interpreter? Ni isto, ampak mogoče ti bo pomagalo spregledati.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MrStein ::

na windowsih tudi ne deluje

Ja in ?
S tem se naj tolažimo ?

Janez : "rikverc mi ne dela"
avtomehanik : "Ja, saj Francu pa leva prednja bremza ne dela."
Janez : "??? Dobro, a bi lahko poprav..."
avtomehanik : "Kaj težiš !? Sem rekel da Francu tudi bremza ne dela. A sovražiš avte al' kaj ?"

Sicer sem včeraj ubuntu 7.10 probal. Ko dam "Manual" particioniranje, mi vrže tole :

A naj _še enkrat_ izberem Manual in pritisnem "Start the russian ruolette" ?
Nope, ura je 21:00 in nočem noč prebiti z restavracijo diska.

Aja, novi rekord, ponudi mi osveževanje ekrana z 55 Hz. To baje večina monitorjev sploh ne prikaže.

PS: Ampak FireSTORM, to je čist OK, ker sigurno je enemu na windows še slabše, a ne ?

PPS: Zakaj imajo DVD downloade tako skrite ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Vlady ::

Tole pa diši po enem bug-u... :\ Čeprav ja, linux ima administracijo z diskom dokaj zakomplicirano za čisto brez veze. Če ti že uspe enostavno nastaviti particije, pa se potem zatakne pri kakem GRUB-u ali pa čem drugem. Je pa res, da meni se je večinoma "zaciklala" inštalacija zaradi okvarjenega medija.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

'FireSTORM' ::

Ja in ?
S tem se naj tolažimo ?

Če ti je v tolažbo kar.
Ampak bil je neke vrste komentar windoze fan boyz katerim dela vse out-of-the-box, linux pa nikakor noče delat in je sranje.
Torej hočem takim dopovedat da tudi tam ni vse rožnato kot nekateri mislijo.

Glede Ubuntu particioniranja je pa to že znano da je njihov partitioning system zelo zelo slab.
Sicer pa imaš GParted npr. če že hočeš GUI tool za particioniranje svojega diska in tam lepo urediš particioniranje.
Lahko pa uporabiš tudi kako bolj naguljeno distribucijo in greš particionirat z fdisk npr.
Sklep:
Ker ima Ubuntu za drek particioniranje je Linux eno vlko sranje.
Oz. če že hočeš primerjavo z avtomobili:
Ker se Mercedez-Benz Class A rad prevrže na streho so avtomobili zelo slabi.

Edit: MrStein, LILO FTW BTW.


In še vedno ne vem kaj ima Ubuntu, particioniranje z linux kernel driverji?

Čeprav ja, linux ima administracijo z diskom dokaj zakomplicirano za čisto brez veze.

Predlagam da prebereš, pazi, PREBEREŠ manual page od fdisk.
In z prebereš mislim
while(!understand)
read(manpage)
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Čisto tako, da ne prilijem še več bencina na ogenj...

Ali lahko nekdo čimbolj enostavno, toda precizno razloži kaj so kernel driverji?

Hvala.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Driverji, ki se kot modul nalozijo in delajo v t.i. kernel space delu operacijskega sistema. Lahko se jih tudi prevede kot del jedra in so vkljuceni v jedro in se jih vedno nalaga. Prednost modula je to, da ga lahko nalozis po potrebi in ga tudi odstranis iz pomnilnika, ce ga ne potrebujes vec.

Tipicen kernel driver bi bil driver za SATA kontroler ali mrezno kartico ali pa USB kontroler.

Tipicen user-space driver pa bi bil recimo driver za printer ali pa scanner. Tukaj sta dve vrsti gonilnikov. Eni skrbijo samo zato, da prezvecijo PostScript podatke, ki jih pljune ven aplikacija, jih predelajo v tiskalniku bolj prijazno obliko in jo dajo naprej printer daemonu, da jo servira tiskalniku. Druga vrsta driverjev, pa zna povezati USB vmesnik s printer daemonom.

To se vse dogaja v 'user space' in sesutje tega driverja ne pomeni nic hujsega. Recimo to, da printer neha delat.

Sesutje kernel driverja pa lahko pomeni sesutje celotnega sistema.

Zakaj niso potem vsi driverju v user-space? Ker je user space precej pocasna zadeva. In ima tudi druge omejitne. No, potem so pa tu ze zgodbe o monolitnih kernelih in micro kernelih in tako naprej, ki so pa ze rahlo off-topic.

Matevžk ::

No, glavno (za razvijalca) je ravno to, da kernel driverji tečejo v priviligiranem načinu delovanja procesorja. In gonilnikom za tiskalnike in za skenerje to ni potrebno, ker ne potrebujejo *neposrednega* dostopa do hardvera, saj je vodilo, na katerega je naprava priključena, že abstraktno predstavljeno kot datoteka s pomočjo nekega manjšega, enostavnejšega kernel-space driverja. Manjšega in enovstavnejšega zato, ker ga ne zanimajo vse funkcije skenerja, ampak izključno prenos podatkov po vodilu.
lp, Matevžk
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux jedro

Oddelek: Operacijski sistemi
62322 (243) srus
»

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
365270 (2862) Poldi112
»

München začenja prehod na Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
347703 (6903) kekz
»

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
788407 (6568) Jst

Več podobnih tem