» »

C++ ali Delphi

C++ ali Delphi

pr2501 ::

Za zacetnika kot sem jaz je smiselno , da se pozanimam kake so razlike>
> prednosti, slabosti
med C++ in delphijem.

In seveda kje si lahko poberem dol zastonj urejevalnike kode.

hvala
konec

Mavrik ::

V kratkem: C je neprimerno bolj "barbarski", veliko večino funkcij ter knjižnic, ki jih ima Delphi že privzete, moraš tam napisati sam. Prav tako imaš v Delphiju neprimerno bolj olajšano oblikovanje grafičnega vmesnika. Imaš pa zato pri Cju boljši dostop do samega upravljanja s pomnilnikom ter podobnimi stvarmi (čeprav se večina programerjev, z dobrim razlogom, tega ogiba kot hudič križa).
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

> čeprav se večina programerjev, z dobrim razlogom

Z dobrim razlogom? Ni razloga, da programer ne ve kako delujejo osnove, kako se dela s pomnilnikom in kaksne so stvari na malo nizjem nivoju.

Enostavno ga ni.

Mavrik ::

Z dobrim razlogom? Ni razloga, da programer ne ve kako delujejo osnove, kako se dela s pomnilnikom in kaksne so stvari na malo nizjem nivoju.


Nisem nikjer rekel, da programer tega naj ne bi vedel. Rekel sem, da večina programerjev raje uporablja višjenivojske jezike, ker je v njih lažje ter hitreje pisati kodo in jo debuggati.
The truth is rarely pure and never simple.

moowy123 ::

Spet si se zmotil... C je višje nivojski programski jezik.:D

BluPhenix ::

Ja, ampak ke nudi možnost dostopa direkt do hardverja, se ga ima za nižjenivojskega kot Delphi. V bistvu C je nekako nad assemblerjem, pol pa so ostali jeziki.

To je tudi ena njegovih prednosti, oziroma slabosti, odvisno koga vprašaš.
Podpisa ni veÄ, ker so me poskuĹĄali asimilirati.

Senitel ::

Kako dostop direkt do hardware-a? Do ničesar ne dostopaš nič bolj direktno kot v Delphiju...

BluPhenix ::

A res? Z delphijem resno nimam kaj dosti izkušenj, s Cjem pa jih imam s področja programiranja mikrokrmilnikov. Da bi kdaj slišal, da se kdo ukvarja s programiranjem mikrokrmilnikov v Delphiju še nisem slišal.

Kako je pri delphiju s popolnim dostopom do hardverja? To je vsega pomnilnega naslovnega prostora, vsi registri hardverja ipd?

Če se da super, sem zaj* in se opravičujem.
Podpisa ni veÄ, ker so me poskuĹĄali asimilirati.

rasta ::

Arhitektura x86 je veliko bolj zapletena kot nek mikrokrmilnik, ker imaš vmes operacijski sistem in ves direktni dostop do hardvera poteka preko tega operacijskega sistema oz. njegovega API-ja.

Sicer pa avtor teme sprašuje za jezika C++ in Delphi.
Torej ga nizkonivojsko programiranje v direktni povezavi s strojno opremo ne zanima.

BluPhenix ::

Em, nekateri mikrokrmilniki temeljijo tudi na arhitekturi x86. ZA specifično industrijo se recimo še vedno precej uporabljajo 386 in 486 procesorji, pa tudi kakšni pentiumi.

Tudi mikrokontrolerske družine so lahko zelo zapletene, lep primer sta arm9 in arm 12 jedri. Ampak pustmo to sedaj.

Ja, avtor sprašuje za c++ in Delphi, baje je Delphi uporabniku bolj prijazen in hitrejpi za razvoj. Da pa se z obema narediti enake stvari. Navadno odločitev ostane na človeku, ki se odloča. Najbolje je, da si ogleda oboje in se sam odloči za tisto, kar mu bolj teži.
Podpisa ni veÄ, ker so me poskuĹĄali asimilirati.

BigWhale ::

Primerjava C++ in Delphija je bolj tako-tako.

V Delphiju hitreje nekaj naredis, ce se gre za neko GUI aplikacijo ampak se pri tem delu naucis manj 'low-level' stvari.

:)

pr2501 ::

Saj: graphical user interface (GUI)je tisto kar me zanima, kar usmerja mojo odločitev proti D*

Imam eno staro verzijo Delphija, pa me zanima , če se da kaj dobiti na netu sodobnejšega in uporabnega?

Hvala
konec

Senitel ::

Še zmer je stvar odvisna povsem od okolja kjer delaš. Delphi je pač orodje, ki bazira na Pascalu... Že kdo videl kako "težko" je naredit GUI aplikacijo v C++ Builderju? >:D

gfighter ::

Jaz že par let programiram v Delphiju in lahko rečem, da se da z njim čisto spodobno naredit marsikaj, kar ponavadi ljudje počnejo z "nižjenivojskim" Cjem. Konkretno, razvijam vmesnike za dostop do strojnih modulov na Microchipovih mikrokontrolerjih prek USBja in RS232. Sicer je včasih malo problemov ker Delphi ni niti približno tako razširjen kot C, ampak se da... Ravnokar je prišla nova verzija Delphija 2007, tako da okolje se še vedno razvija, ampak če imaš karkoli od 6-ke naprej, lahko mirno začneš z razvojem, saj sta Delphi 6 in 7 še vedno eni najboljših verzij Delphija kar sem jih uporabljal. Je pa IMHO Delphi za začetnika veliko lažji kot C.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

BigWhale ::

Saj C++ Builder je hm, Delphi. ;>

Tr0n ::

C# FTW, amirite? :)

atlet ::

Tukaj najdeš zastonj delphi. Za učenje bo dovolj, seveda tudi kaj resnejšega lahko narediš z njim. Omejen si le pri dodajanju novih komponent....

http://www.turboexplorer.com/
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net
Piltek - server and site monitoring -> www.piltek.com

imagodei ::

Delphi all the way.

Če misliš programirat za x86 oz. za Windows, potem jaz ne bi kompliciral s C++. Delphi ali pa Lazarus, ki dela tudi na Linuxu in je GPL varianta object pascala.

Če govorimo o razvoju GUI aplikacij in razvoju večine aplikacij, ki tečejo pod Windows okoljem sploh, ima Delphi vse, kar ima C++. Za začetnika je nedvomno lažji, ker ima svojo VCL (visual component library), v kateri Delphi ponuja obilje komponent, ki jih lahko enostavno pomečeš po formi, ima pripravljenih morje objektov za vsako priložnost... Ima svoj message handling in svoje metode, ki so "ovite" okrog API funkcij, tako da res olajšajo delo.

Kako je s vsem tem v C++ ne vem, vem pa, da je npr. okno z določenim napisom, višino in širino in gumbom OK treba prikazati povsem programsko. V Delphiju lahko programiranje GUI-ja pozabiš in se lahko osredotočiš le na event handling oz. na algoritem.

Delphi ravno tako omogoča delo s kazalci, možno pa je tudi delo s strojno opremo. Sam tega še nisem programiral, ker pa za službene namene včasih programiram še kaj za legacy rs-232 port, v ta namen uporabljam ComPort komponento, ki je prosto dostopna in jo je razvil Slovenec. Delo s strojno opremo nikakor ni omejeno na serijske porte. Konec koncev je tudi Skype napisan v Delphiju.

Če se že odločaš za C++, se odloči za C++ Builder, ki je pravzaprav Delphi RAD IDE za C++.
- Hoc est qui sumus -

vejnovic ::

GPL GUI za C++: eclipse (www.eclipse.org) ali NetBeans (www.netbeans.org), oba pa delujeta v javi.

pr2501 ::

Eclipse ali NetBeans

Z obemi sem ze delal:

mislil sem si, da so samo za Javo.

C++ bom preložil na kasnejšlo obdobje.


Prešel bom kar k bistvu:

rabim se naučiti komunikacije preko RS 232 protokola ( serial com port).

Kot sem ze omenil sem z Javo delal in sem zanji dobil izdelano Knjiznico (razred) za Com port.

Zato prosim ce mi lahko nakazete kje je tista (glavna ) stran, kjer se dobi take stvari
( prosto dostopno seveda)

Hvala
konec

gfighter ::

ComPort Library: kar dobro dokumentirana knjižnjica, easy-to-use, pa še slovenec jo je napisal...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

int to string v c++

Oddelek: Programiranje
271717 (1445) OwcA
»

Visual C++ oz. Basic ali Borland Deplhi 7?

Oddelek: Programiranje
381731 (1136) BBB
»

Tekmovanje za najboljši program, napisan v programskem jeziku Delphi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
81703 (1703) para!
»

Urejevalnik za source in compiler za DELPHI

Oddelek: Programiranje
19857 (348) kopernik
»

Kje zaceti ?

Oddelek: Programiranje
191710 (1409) Blond

Več podobnih tem