Forum » Pomoč in nasveti » Kako ugotoviti, katera stvar v računalniku ne deluje pravilno
Kako ugotoviti, katera stvar v računalniku ne deluje pravilno
anze20 ::
Imam problem. Pred nekaj dnevi se je v sobi, v kateri je računalnik temperatura nepričakovano dvignila na 33 stopinj. Od takrat naprej računalnik ne deluje v redu. Vedno, preden pride v xp-je, je cca pol minute ekran črn in se nič ne dogaja. Potem se windowsi zaženejo in vse deluje ok. Čim zaženem kak program, ni važno kateri, al office, ali Winrar, se vse spremeni v način, kot če bi xp-je laufal na 386-ki. Tudi samo odpakiranje iz Rar-a recimo traja nekajkrat dlje, kot je delovalo prej.
Zagnal sem EVEREST, da bi videl, če je kaj narobe, pa ni nič pametnega javil. RAzen tega, da so vsi hitrostni testi za 50% slabši, kot naj bi bili.
Memory latenci je recimo 176,5 ns, namesto 54,4 ns
Pisanje v spomin je 1983 MB/s namesto 2930 MB/s.
Zanima me, kako bi lahko ugotovil, katera komponenta je fuč. Grafično sem zamenjal, pa je isto.
Sempron 2600+
1,5 Gb rama
Hvala vsem za morebitno pomoč
Zagnal sem EVEREST, da bi videl, če je kaj narobe, pa ni nič pametnega javil. RAzen tega, da so vsi hitrostni testi za 50% slabši, kot naj bi bili.
Memory latenci je recimo 176,5 ns, namesto 54,4 ns
Pisanje v spomin je 1983 MB/s namesto 2930 MB/s.
Zanima me, kako bi lahko ugotovil, katera komponenta je fuč. Grafično sem zamenjal, pa je isto.
Sempron 2600+
1,5 Gb rama
Hvala vsem za morebitno pomoč
Anze
- premaknil iz Mali oglasi: OmegaBlue ()
egyptian ::
kar se tiče samih komponent, s katerimi pa verjetno ni nič narobe, uporabiš proces eliminacije
se pravi najprej vse iz kište, na mizo, potem pa napajalnik + plata in proc ter hladilnik + grafična + 1 ram + tipkovnica
a, ker praviš, da stvari delajo, le da je vse počasneje, je najverjetneje problem ali softwarski ali v hlajenju, morda napajalniku
softwareski:
virus scan, lahko uporabis symantec online test ki je zastonj click
spyware scan, poskusi z Ad aware
scandisk
stran proizvajalca diska in downloadaš diagnostični software za disk
systemcheck
malček preglej kaj vse teče v ozadju (taskmanager), preglej kaj vse imaš na disku, koliko rama imaš na voljo, sytem manager, če morda nimaš inštalirane grafične in uporablja generični driver in podobno
hardwareski, ostalo:
odpri računalnik
posesaj (pazi na statično, razelektriš se tako da primeš nekaj večjega kovinskega)
očisti ventilatorje z alkoholom
odpni hladilnik za procesor, očisti ventilator, ponovno nastavi in pravilno zapri hladilnik, pazi, da ostane prevodna pasta ali nalepka na kontaktu hladilnika s procesorjem
podji v BIOS in preglej kako je z linijami napajalnika, če so morda odmiki preveliki (več kot 5%)
se pravi najprej vse iz kište, na mizo, potem pa napajalnik + plata in proc ter hladilnik + grafična + 1 ram + tipkovnica
a, ker praviš, da stvari delajo, le da je vse počasneje, je najverjetneje problem ali softwarski ali v hlajenju, morda napajalniku
softwareski:
virus scan, lahko uporabis symantec online test ki je zastonj click
spyware scan, poskusi z Ad aware
scandisk
stran proizvajalca diska in downloadaš diagnostični software za disk
systemcheck
malček preglej kaj vse teče v ozadju (taskmanager), preglej kaj vse imaš na disku, koliko rama imaš na voljo, sytem manager, če morda nimaš inštalirane grafične in uporablja generični driver in podobno
hardwareski, ostalo:
odpri računalnik
posesaj (pazi na statično, razelektriš se tako da primeš nekaj večjega kovinskega)
očisti ventilatorje z alkoholom
odpni hladilnik za procesor, očisti ventilator, ponovno nastavi in pravilno zapri hladilnik, pazi, da ostane prevodna pasta ali nalepka na kontaktu hladilnika s procesorjem
podji v BIOS in preglej kako je z linijami napajalnika, če so morda odmiki preveliki (več kot 5%)
egyptian ::
aja pa check-iri BIOS če se ni resetiral in ali se morda vedno resetira (baterija), če se je resetiru, predvsem preveri nastavitve za ram, cache in podobno
in v primeru da si menjal grafično moraš vedno povsem očistiti sistem starih driverjev precej zahteven proces, saj čeprav je uninstall včasih dovolj, je drugič potrebna nič manj kot ponovna instalacija sistema
slednja je namreč v nekaterih primerih hitrejša, kot iskanje kakšne skrite postavke v registru, ki ti dela probleme
in v primeru da si menjal grafično moraš vedno povsem očistiti sistem starih driverjev precej zahteven proces, saj čeprav je uninstall včasih dovolj, je drugič potrebna nič manj kot ponovna instalacija sistema
slednja je namreč v nekaterih primerih hitrejša, kot iskanje kakšne skrite postavke v registru, ki ti dela probleme
arthus ::
Poglej kako kaj dela ventilator na procesorju...če se ti zdi da je počasnejši kot je bil prej (v enakih okoliščinah), potem je možno, da je zaradi pregretja šlo tipalo za temperaturo na procesorju...večina plošč pa to meritev uporabljajo za povečevanje/nižanje vrtljajev ventilatorja. Preveri kakšne temperature ti kaže Everest... Poskusi sčistiti termalno pasto s procesorja in ventilatorja ter nanesi novo. Lahko poskusiš tudi pognat kak Live CD z windowsi (npr. miniPE) - pa od tam nardiš meritve odzivnosti/hitrosti, ker je možno, da je prišlo do kakih softwerskih napak ob pregretju - to bi tudi (lahko) pojasnilo počasno delovanje...
Glede na latency še preveri nastavitve v biosu za RAM...glede na podatke zgleda kot da ti je vrglo iz dual channel na single channel.
Good luck :)
Glede na latency še preveri nastavitve v biosu za RAM...glede na podatke zgleda kot da ti je vrglo iz dual channel na single channel.
Good luck :)
Samson ::
Po moje bi bilo dovolj preverit nastavitve za procesor...Lahko da je iz 133 podalo na default 100 FSB naprimer.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)
Samson ::
Aja pa v task manaerju preveri da ti kater od procesov ne zabija procesorja, kar je tudi verjetno.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)
Ej ful hvala vsem, grem kar na delo, sporočim, če bo kaj od tega delovalo.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Anze
nesmrten ::
lahko bi prvo pogledal če nimaš c: diska polnega ,potem defragmentiral disk nato pa če ni vredu vse kar so našteli...drgač pa za čiščenje registra je dober regcure 1.5
upam da sem ti kej pomagal...
lep pozdrav!
upam da sem ti kej pomagal...
lep pozdrav!
Problem najden. Zamenjana je bila zvočna kartica Sound Maker Genious, pa so se driverji s CD-ja tepli z Windowsi. Tako da sem v device managerju onemogočil vse razen PCI audio device-a (gameport, audio codecs, legacy audio in video devices).
S tam sicer nisem odpravil napake, je pa v redu, da zvočna dela, računalnik pa tudi normalno.
Še enkrat hvala vsem, predvsem Egyptianu. Deloval je sistem izločanja.
S tam sicer nisem odpravil napake, je pa v redu, da zvočna dela, računalnik pa tudi normalno.
Še enkrat hvala vsem, predvsem Egyptianu. Deloval je sistem izločanja.
Anze
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnik - težave/nadgradnjaOddelek: Pomoč in nasveti | 4868 (4184) | stiper7 |
» | Starejši PC, čudno, počasno delovanje.Oddelek: Strojna oprema | 1705 (1313) | billy |
» | Ugašanje računalnika med igranjemOddelek: Pomoč in nasveti | 3630 (2697) | Bostjan99 |
» | Več težav: računalnik se obeša brez razloga, miš ne delujeOddelek: Pomoč in nasveti | 2228 (1807) | teddy81 |
» | računalnik se mi resetira med delomOddelek: Pomoč in nasveti | 2163 (1617) | gpetrov |