» »

Siol ponuja EMX internetno storitev????

Siol ponuja EMX internetno storitev????

MarkoMan ::

Punca si je zaželela interneta, živi med Zalogom in Ljubljano in naročnina pri dostih operaterjih ni možna (različni vzroki), vem pa da je možna (njena soseda se je priklopila na internet pred kratkim).

Nekak se mi je zdel največ možnosti pri Siol-u. Ko sem se pozanimu, mi je operaterka takoj rekla da adsl ni možen zaradi prezasedenosti central, možno pa bi bilo dobiti e-mix. Seveda je primerno dražji od adsl, 10-15%, možne so hitrosti 512, 1024 in nič več.

Je ze kdo slišal za e mix povezavo?
vsak zacetek in zacetnik je tezek

Ted ::

Telekomov Wimax ?
Mah...

MarkoMan ::

Hmm to bi blo zakon, sam dvomim. Je rekla da mora dati poizvedbo, ali je mozno.

A wimax ze dela?
vsak zacetek in zacetnik je tezek

jurre ::

temu se rece EMX povezava. Nekaj je bilo ze govora na forumu, v glavnem gre za to, da nisi priklopljen na svoji parici, ampak je vec uporabnikov na isti. Zato ne mores imet ADSLja, ker rabis svojo parico, v nekaterih primerih pa je mozen EMX dostop, vendar je omejen s hitrostjo .
Ce res zeli imeti internet, naj pohiti z narocilom EMXa, ker jo lahko kaksen sosed prehiti in se ona ne bo mogla vec priklopit! Druge moznosti pa potem verjetno ne bo (do optike).
Nekaj o tem je napisano tukaj

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurre ()

Ted ::

LOL:D . No, vseeno upam da bo wimax kmalu na voljo.
Mah...

MarkoMan ::

Ups kiksnu ime:8) , zato pa nobenega zadetka nisem dobil. Sm mislu da me siol hoce posteno na...gnt.

Thx jure za jasno vreme :)

:8) Fajn bi blo ce se tema pobrise da ne serim dezinformacij:8)

edit: al pa vsaj naslov popravi :)
vsak zacetek in zacetnik je tezek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarkoMan ()

Senitel ::

Močno dvomim, da bo WiMAX prišel kaj bistveno čez 1Mbps...

wishmaster ::

Senitel, wimax dosega hitrosti do 70 Mbitov. Pri 10 km lahko imaš paket 10/10.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Senitel ::

Seveda... Če si edini priklopljen na AP...

BlueRunner ::

EMX je majhna škatlica podjetja IPS, katerih nekaj postavijo v isto omarico, kjer je tudi PCM. Na eno stran je EMX povezan v telekomovo pristopno omrežje (ipBAN), proti uporabnikom pa ima 4 priključke, ki se jih preko razcepnikov priveže pred PCM (gledano iz uporabnikove strani). Majhna umazana skrivnost pa je, da proti uporabniku ni nek domač bav-bav protokol, temveč se uporablja kar VDSL(1).

Edina resna omejitev (bedarija) je znova v temu, da Telekom naroči potencialno odlično rešitev, ki bi lahko marsikomu omogočila hiter internet, pri temu pa je neimenovana komisija ugotovila, da pa ljudje spet ne smejo imeti hitrega interneta, temveč smejo imeti samo počasnega. Zaradi tega je EMX v centralo povezan preko SHDSL povezave, namesto navadnega aktivnega optičnega vlakna, ki bi ga lahko kadarkoli vpihali v iste kanale namesto bakrene parice. Iz te SHDSL povezave pa tudi izhaja osnovna omejitev hitrosti proti uporabnikom: SHDSL je cca. 2,3 Mbit/s, kar deljeno z 4 pripelje do "magičnih" 512Kbit/s za vsakega naročnika. Umazanija pa je znova ta, da bi lahko vsi imeli 512/512, ampak ne.... to bi znova bilo preveč dobro za navadne smrtnike. Pakete se tukaj raje omeji na pizzikato hitrosti, ki ne služijo nikomur in ničemer, razen zaj****nju ljudi, ki se bi jim tehnično sicer lahko ponudilo več, ampak si tega itak ne zaslužijo, barabe nehvaležne, ki nočejo kupiti ISDN.

Če bi Telekom naročil ta produkt (EMX je samo ime produkta in ne standarda - tako kot so npr. Cleenex uporablja za brisanje solz ob takšnih zgodbah, niso pa vsi robčki Cleenex) z optičnim portom, bi tako lahko že lani prodajal pakete osnovane na tem pristopu - zgodbi pa se bi potem reklo FTTNode ali pa FTTCurb. Samo predstavljajte si: živimo nekje v rovtah, centrala je 10km stran, na telefonu imamo PCM, tako da niti analogen modem ne dela, potem nam pa Telekom ponudi 10/10 na VDSL tehnologiji - no, morda potem ko bo pekel zmrznil, vlada odstopila, Rupel več ne bo dosmrtni zunanji minister, gospodarstvo pa bo delovalo po tržnih zakonitostih.

Največja sreča vseh ostalih pondunikov v Sloveniji je, kot vedno, da se največji ponudnik največ ukvarja s storitvami, ki jih nihče ne potrebuje*, zapravlja čas za vsakotedenske reorganizacije**, ter tudi tiste stvari, ki kažejo dober potencial***, na koncu naredi tako, da bi bilo bolje, če ne bi naredili ničesar.

----
* ISDN je stvar preteklosti. V Evropi na njemu vztrajata samo še DT in TS. Ostali, vključno z BT, se že pripravljajo na prehod na 100% VoIP v naslednjem letu do dveh.
** Če si poslovna stranka, potem si v zadnjega pol leta verjetno dobil vsaj 5 različnih številk in oseb kam klicati, če gre kaj narobe. Ko pa pokličeš, pa dobiš človeka, ki nima pojma zakaj ga kličeš, nima pojma kdo si in nima pojma kdo ti bi lahko pomagal. Tisti, ki si jih pa lahko klical pred združitvijo, pa tam več ne delajo.
*** EMX je ideja z odličnim potencialom in katastrofalno izvedbo v režiji TS.

Senitel ::

Jup, that's Telekom allright... :\

Potem je imel Telekom EMX v mislih, ko so na veliko mlatili prazno slamo o FTTN? Kako to da IPS nima omenjenege možnosti z optično povezavo? Spet kakšne zakulisne bedarije s strani Telekoma?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

BlueRunner ::

FTTN zgodba verjetno ni povezana z EMX. Če bi bila, potem EMX-a še danes ne bi bilo nikjer. Kar se tiče IPS-a pa naredijo takšen produkt, ki ga lahko prodajo. Če Telekom ni naročil optičnega vmesnika, potem ga pač niso naredili. Ne bi pa tukaj iskal kakšnih zakulisnih zgodbic. Vse skupaj se najenostavneje pojasni z pregovornim polovičarstvom Telekoma, ko se gre za kakršne koli novosti.

Bakunin ::

EMX po drugi strani strasno "moti" signale v ostalih paricah "okoli njega".....taksne so izkusnje iz terena...

BlueRunner ::

VDSL in ADSL crosstalk... ti dve zadevi se med seboj kar dobro motita. Glede na to, da pa so tukaj v primeru ADSL-ja že ekstremne razdalje, EMX (oziroma VDSL) pa uporablja polno moč, to vsekakor povzroči ogromno motenj. In to v obeh smereh. Seveda, če bi na dolgih razdaljah za vse postavili EMX škatlice z optičnimi vmesnikih, ter tako na zadnjih metrih poskrbeli za samo eno družino standardov, bi tovrstne motnje izginile, hitrosti pa bi bile več kot konkurenčne.

Seveda pa je to razmišljanje, ki že presega sposobnosti Telekoma Slovenije. Je že tako, da pojmov kot so inovacije in razvoj, v telekomovem pojmovniku pač ni. Največji telekomov uspeh v zadnjih 30 letih pa je bilo ustvarjanje in izločanje posameznih podjetij (Mobitel, SiOL, GVO, Teledat, ...), ki so bila zmožna samostojno ustvarjati in inovirati - brez večine birokratskih spon, ki jih ima še zadnja socialistična samoupravna temeljna organizacija združenega dela. Seveda pa tudi to ni dolgo trajalo, saj je zadnjih nekaj let na trgu na voljo veliko strokovnjakov, ki bežijo ravno iz teh hčerinskih podjetij, ko se jih vedno znova reorganizira in združuje v matično črno luknjo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izgradnja nove internetne priključne točke ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
151837 (1481) Štrubsi
»

Telekom in že spet Telekom ...

Oddelek: Omrežja in internet
454738 (2911) Tilen
»

ADSL za "nesrečneže"

Oddelek: Omrežja in internet
426233 (2592) KoMar-
»

kvaliteta internetne povezave?

Oddelek: Omrežja in internet
172514 (1990) Flux
»

ADSL in prevelika oddaljenost od centrale: težave in rešitve

Oddelek: Omrežja in internet
303888 (2611) SKull

Več podobnih tem