» »

ADSL in prevelika oddaljenost od centrale: težave in rešitve

ADSL in prevelika oddaljenost od centrale: težave in rešitve

BorD ::

Pozdrav,

končno so po letu dni obljub potegnili optični kabel do centrale, na katero sem priključen. Telekom me je takoj obvestil, da lahko izbiram med paketoma picikato in 1Mb/s. Seveda sem izbral slednjega. Ker imam doma ISDN, je moral priti tehnik, da vse skupaj priklopi.

Ampak izkazalo se je, da se "modem" in centrala povežeta le s hitrostjo 160 kb/s. Do centrale imam dobrih 5 km parice, v celoti napeljane po zraku. SiOL ne da interneta, če mu Telekom ne zagotovi vsaj 256k b/s prenosa.

Zanima me, kako ste drugi reševali te probleme. Kako je s postavitvijo dodatnih manjših central? Bom res vsaj še eno zimo ostal brez stalne, če že ne širokopasovne povezave? S SiOLa sem kljub izjavi, da se strinjam z nižjo hitrostjo pri plačevanju višje, dobil negativen odgovor. Ko bo internet na moji lokaciji možen, me bodo baje obvestili. Sovražim tak odgovor, ker vem, da tega še dolgo ne bo...

Naj ob tem pograjam nekaj stvari: medtem, ko se politiki in še kdo širokoustijo z besedami "optika v vsako hišo" in ko v mestih to res že delajo, smo 15 min. vožnje iz mesta še vedno brez stalnega dostopa do interneta (da ne omenim kabelske TV, pa še česa). Otroci so v šolah, eni imamo take službe, zato bi ga praktično vsi prebivalci potrebovali. Potem pa naj še kdo reče, da se dela na tem, da se "podeželje" razvija... Druga stvar: ob vsem tem mi optika še vedno teče skoraj mimo hiše po daljnovodu, pa ne najdem ponudnika, ki bi bil pripravljen prodati kak megabit navadnemu uporabniku... Sramota!

Če nič drugega, naj se oglasi kdo, ki ima podobne probleme, če že ne rešitve.

LP,D

wishmaster ::

Prej ko slej bomo vsi prišli na vrsto. Samo konkurence manjka. Glede ADSLa. Edina možnost za tebe pri ADSLu(siol) je sistem EMX, ki je na novo ponujen. Doseg naj bi bil do 8 km. Ponujeni so pa paketi 512/128 in 1024/256.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

BorD ::

Hja, sam jaz ne bi rad spet čakal še 10 let, kot smo čakali na telefon...

Kaj je s tem EMXom? videl sem temo tu na slo-techu. Bom še enkrat prebral. Na siolovih straneh pa nič pametnega, samo v ceniku je... A rabiš to kako drugo opremo al kaj?

LP,D

jurre ::

EMX je za tiste uporabnike, kjer je bilo 5 hiš na isti parici, namesto vsaka na svoji..

kriko1 ::

BorD: čakaj, jaz sem čakal tale prekleti adsl že od samega začetka, prejšnji mesec (konec) sem ga le dobil. Če ne drugače, bo zrihtano začetek naslednjega leta (pravli so da bo takrat dsl povsod možen).

DeletedUser ::

BorD: probaj si zrihtat minimalni paket prek amisa/volje/...
Razlož jim situacijo, pa mogoče bodo mal bol flexibilni kot siolovci.

BorD ::

EMX je za tiste uporabnike, kjer je bilo 5 hiš na isti parici, namesto vsaka na svoji..

Ja, to pri nas ni problem. Kaj je pa potem s tistimi osmimi kilometri oddaljenosti?

Zdaj bom videl, kako se bo dostop obnesel pri uporabnikih, ki niso bili na ISDN, ampak imajo navadno linijo. Je pa res, da ima prvi naslednji zraven še kak kilometer kabla... Če bo njemu kaj delalo, pol mora tudi meni.

Pa še to: lahko mogoče v kakem primeru ISDN vrneš in greš nazaj na navadno linijo? Drugače pa, koliko stane navadni tel. priključek? Parica je verjetno katera še prosta, če bi se izkazalo, da bi po navadni potegnil vsaj picikato.

Iščem vsaj kratkoročno rešitev, da mi pomaga premostiti čas do takrat, ko bo na vrsti kaj boljšega.

Sicer pa hvala za vzpodbudne besede in LP!

D

BorD ::

Marv, bom tud to še probal. Zaenkrat zgleda, da ostali ponudniki še niso bli obveščeni, ker je bila centrala na optiko šele nadgrajena. Bomo vidli.

Če mi kaj uspe, se bom pohvalil...

LP, D

kriko1 ::

Kliči 08080800 (ali neki tazga) ter reči naj ti vežejo na lokacijo tvojega lokalnega telekoma (koper, ljubljana etc, odvisno kje živiš) in zahtevaj direktorja mrež in komunikacij, težko ga dobiš vsaj pri nas, vendar on ima vse čez kdaj bo kaj postavljeno, drugi tam so samo figurice. Tako sem jaz naredu.

Senitel ::

BorD,

Sem v zelo podobni situaciji s to razliko, da centrala na katero sem priklopljen podpira ADSL že leta, tudi ADSL 2+ se že ponuja... Vendar je trik v tem, da sem od centrale preveč oddaljen, oziroma se po istem kablu prenaša še ena čudovita Telekomova pogruntavščina (MGW - MultiGain Wireless).
Priporočam, da ne polagaš preveč upanja na kakšen EMX, ali da bo Telekom situacijo sploh kdaj rešil. :\ Nam obljubljajo centralo v samem kraju že vsaj 5 let, pa od tega ni bilo še nič (pa imajo že optiko v vasi). Tudi Amis in ostali ti žal ne morejo pomagat, oni bi te verjetno z veseljem vzel, samo Telekom ne bo priklopil, če ne bo hitrost lepo po paketu.

Tako da priporočam, da si čimprej najdeš nekoga, pri katerem je ADSL mogoč in bi ga bil pripravljen delit s tabo, ali pa če lahko dobiš kar samostojno ADSL linijo in potem zadevo k sebi domov pripelješ preko WiFi. Meni tak pristop deluje sedajle že eno leto na 3.5km zračne, pa je še vedno WiFi bistveno hitrejši kot ADSL, ki si ga lahko na drugi strani privoščim. Mi je žal, da nisem že prej postavil tega... Stroški so bli okrog 90K sit, za tri brezžične usmerjevalnike in zunanje antene, sedaj imamo gor vsega skup že 6 računalnikov, na drugi strani pa še vedno samo 1Mbps ADSL (razmišljam še o enem hopu od tam naprej ko pride T-2 >:D)...

_Tom_ ::

PISNO (Obvezno..., v dopisu zahtevaj tudi pisni odgovor) zaprosi za prenos na centralo IPBAN (ADSL2+). Pridobil boš vsaj 1/2 MBit.

BorD ::

Tega pa ne razumem... A ni fora tanovih ADSLjev v tem, da delujejo kvečjemu na krajših razdaljah do centrale in ne daljših?

LP,D

Senitel ::

ADSL 2+ ima nekoliko večji doseg kot navaden ADSL pri nižjih hitrostih...

BorD ::

Tega pa nisem vedel. Sem mislil, da je doseg ne glede na hitrost nižji.

Bo treba počakat najprej na kako nadgradnjo centrale. Brez tega verjetno ne bo šlo.

LP,D

BorD ::

OK, imam več informacij.

Včeraj sem bil pri "sosedu", ki je na isti centrali kot jaz, s tem da je še cca 2,5 km naprej od mene (že če pogledam zračno linijo med centralo in njim, sem jaz točno na njej, tako da nima šans bit kje kake bližnjice za kabel do njega). Skupna zračna razdalja od centrale pa do njega je tako (po TISu) 7,5 km, prištet pa je treba še nekaj vijuganja kabla.

In glej ga zlomka: ima paket picikato 512/128, pri čemer speedtest.si pokaže cca 480/140 kb/s, download enga linuxa z arnesa pa se ustali skoraj točno pri 64 kB/s (512kb/s). Tudi na občutek je internet hiter. Modem in up. ime je dobil kar na Telekomu in si stvar priključil sam, ker ima pač navadno analogno linijo. Danes bom zvedel še hitrostne rezultate njegovega soseda, ki pa plačuje 1Mb/s, je pa na kablu par metrov pred njim - še vedno pa vsaj 2 km naprej od mene.

Zdaj mi pa ni jasno: od kod ima on, ki je še 50% bolj oddaljen od mene, hitrost vsaj pol Mb/s, pri meni pa so zmerli 160kb/s? Kabel do njega teče 20m mimo naše hiše, v omarico je napeljana Telekomova parica, od omarice pa do vtičnice je parica, ki jo kupiš v Merkurju (ti dve parici sta resda štukani z elektro sponkami - zaenkrat), potem pa nekaj malega kabla od vtičnice pa do mesta, kjer naj bi bil modem (to pa izvedeno s telefonskimi konektorji). Se pravi nič nenavadnega. Poleg tega ima tudi ta sosed od vtičnice še kakih 15m zvozlanega telefonskega kabla, pa to očitno ničesar ne moti.

Torej je edina razlika med mano in njim moj ISDN. Sicer mi je tehnik na Telekomu (in ne kaka tajnica) sveto zatrdil, da ISDN vzame zanemarljivo malo pasovne širine (kar je po moje 128kb/s). In če je vsaj nekaj pobere tudi navadna telefonska linija, potem še vedno ne pridemo do 512kb/s, kaj šele 1Mb/s... (160 + 128 je manj od 512). Ker pač pravi ljudje ne vejo pravih stvari, mi tudi ni verjel, da tako daleč vleče taka hitrost, zato sem šel včeraj to sprobat.

A ma kdo kako idejo, kje je catch? Ker tole mi gre pa počasi že zelo na živce. Ker še malo, pa bo na centrali DSLAM poln in potem sem spet za nekaj časa odrezan od sveta...

Vsakega predloga ali mnenja bom vesel.

LP, D

PaJo ::

Ce je tvoj kolega res na istem kablu kakor ti, bi tebi moral delovat adsl komot, seveda ce je parica se prosta. Glede na to da imas ISDN, mas skoraj zagotovo lastno parico do centrle in bi ti aDSL tukaj zraven moral delovat, ga ISDN ne moti pri delu skoraj nic. Jaz ti priporocam da tezis na Telekom, da ti zadevo porihtajo tako kakor je treba, naj zmerijo kje je blem in locirajo mesto napake, ker so to dolzni naredit. Zahtevaj torej meritve in naj locirajo napako, glede na to da imas 5km parice, bi zadeva 1 mbit se skoraj zagotovo moral delovati.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

BorD ::

Mislim, da smo tu vsaka hiša na svoji parici, nekaj jih je menda še prostih.

Ta teden pripravljam ofenzivo na Telekom, da končno pride kdo in stvari pogleda in poštima. Ker jih mam počasi rahlo dost.

Zanimivo je še to, da je moj sosed, ki ima vlogo za broadband na siolu že vsaj eno leto (je na istem kablu kot jaz) pred dnevi klical za picikato. Zadeva je šla v preveritev in odgovor je bil, da internet ni možen, ker je centrala kao polna... 8-O Kolikor sem uspel zvrtat, je bilo še pred dvema tednoma na DSLAMu prostih 61 portov... Res ne vem, kaj se grejo tile...

LP,D

BorD ::

Še en zelo lep citat s Telekomove spletne strani (prvi stavek na strani). Verjetno jih veliko izmed vas ne bo pustil ravnodušnih >:D .

Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard. Širokopasovni dostop do svetovnega spleta je danes (globalno) dejstvo.

Telekom Slovenije


LP, D
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

siska ::

yo
Mogoče ti jst lohka mal pospešm stvar, oz dobim vsaj odgovor, napiš mi številko telefonskega priklučka pa lohka probam ;)

BorD ::

Da potegnem temo iz naftalina:

stvari so se vmes uredile v mojo korist - izid je prav neverjeten. Vse se da, samo volja pravih ljudi je potrebna.

LP, BorD
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

BorD ::

Aja, pa hvala za ponujeno pomoč. Upam, da boš lahko pomagal komu drugemu.

LP, D
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

amigo_no1 ::

Kaj je bilo narobe in kako si rešil težavo ?

loudek ::

zrigtite si stvari brezžično. Najdte nekoga, ki zna in sem zih, da se bo dal fejst nardit. Na brezžičnem je mnogo možnosti.

BorD ::

Brezžično ima v mojem primeru, ko ne "vidim" nikogar z internetom, skoraj ne pride v poštev. Da bi pa kake vmesne "repeaterje" dajal v smreke... Mi strela vse pokuri...

Problem je bil nekje v povezavi. Kolikor sem lahko, sem menjal sam - tudi v hiši. V glavnem, zdaj imam paket 4Mb/512kb na sekundo in speedtest kaže v najboljših časih cca 3,9M/490k. Pri razdalji nad 5km do centrale. Kljub temu je povezava zaenkrat stabilna.

Konec dober, vse dobro. Za nekatere...

LP.D
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

Pesimist ::

kaj to je zracna razdalja al po kablu?

'FireSTORM' ::

wishmaster malo si pa mimo vsekal

EMX je za PCM
in on očitno ni na PCM ker so mu sploh prišli priklaplat
in EMX še zaenkrat delajo samo na večjih centralah oz. po večjih mestih, LJ, MB, KR, MS itd.

kak bi rešil...
zbereš podpise cele vasi da hočejo podpise, pa če vsak v familiji podpiše nima veze
in napišeš da zaprošate za centralo bliže vam kjer vam bo omogočen ADSL, pošleš na telekom in upaš da ti kaj naredijo...
če boš sam ti podpisan ti 100% nebodo nix nardili kr za enega ne bodo nardili nove centrale
Those penguins.... They sure aint normal....

BorD ::

Zračna je cca 5100 m (vir: TIS)
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

BorD ::

Kabla je potemtakem še kak km več...
Širokopasovne komunikacije so danes generacijski in civilizacijski standard.

ride100 ::

Pozdravljeni!

Sem tudi sam eden tistih, ki je priključen na PCM prilkjuček in čeprav centala omogoča priključitev ADSL, mi ga na Telekomu "ne morejo" priklopiti. Pri tem je smešno, da levi in desni sosed imata čisto parico in jima je priklop na Adsl možen. Kaj mi svetujete? Ali lahko premaknejo enega od sosedov na PCM prikjuček namesto mene, saj sta tako levi kot desni sosed oba upokojenca in ne uporabljata računalnikov, kaj sele ADSL!

Hvala za pomoc.
bye from kotsilandija:)

Medica ::

obrni se na FireStorma... on ti lahko uredi samostojni fizični vod ki ga potrebuješ za ADSL >:D

SKull ::

Da še jaz mal pojamram... Sem iz Okolice turjaka in kljub oddaljenosti 4,4km zračne linije od centrale (Velike Lašče) ne morem dobiti ADSLja... ISDN pa ni bilo problema... ko so napeljevali telefon so obljubljali da kdor bo imel ISDN bo lahko dobil ADSL zdaj pa iz tega nič... A ma kdo kakšne veze na Telekomu da preveri a me nategujejo al res zadeva ni mogoča.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL za "nesrečneže"

Oddelek: Omrežja in internet
426275 (2634) KoMar-
»

odprava PCM naprave in samostojna parica

Oddelek: Omrežja in internet
142627 (2442) Tomay
»

kvaliteta internetne povezave?

Oddelek: Omrežja in internet
172571 (2047) Flux
»

Zakaj mi Telekom ne omogoči ADSL-a?

Oddelek: Omrežja in internet
382932 (1677) Pyr0Beast
»

banda telekomska...

Oddelek: Omrežja in internet
262885 (1733) shock

Več podobnih tem