Forum » Strojna oprema » Podatkovni kabel SATA?
Podatkovni kabel SATA?
g. Oden ::
Odkar sem menjal disk, imam ogromno problemov. Sistem zmrzuje, znova zaganja, dobivam tisti tipični nvata.sys BSOD-gre za nVidiin IDE driver, ki je očitno za en k... Pregledal sem že vse forume, pa najdem zelo različne rešitve, ki so enim pomagale, drugim spet ne. Meni ni še nobena. No, da preidem k bistvu, skratka probal sem že vse ali pa vsaj večino, ostala pa je samo še ena možna rešitev: prej sem imel sata1 disk s prenosom podatkov 150MB/s, sedaj pa imam sata2 z 300MB/s. Kako lahko ugotovim, kateri podatkovni kabel imam. Ali bi v primeru, da imam 150MB disk delal težave, ali pa bi samo deloval v sata1 načinu. Če kdo ve odgovor na to vprašanje, ali pa ima še kakšno idejo, naj prosim pove. Disk je drugače Seagate 320GB, 16MB... matična pa Winast z nForce4. Če so potrebne še kake informacije, jih z veseljem pripišem.
MOBIKING ::
Ne verjemem da je v kablu problem. Ali si sploh aktiviral sata 2 oz. 3.0 prenos. Po defoltu majo ti seagate diski na zadnji strani mali jumper katerega moraš s pinceto odstranit da dobiš sata2 prenos. Mogoče si kaj nastavljal v OS in forsiral sata 2 na disku pa nisi to omogočil. V glavnem mali juper na zadnji strani mora dol če hočeš met sata 2 prenos pri teh seagate diskih.
Za kabel pa nimam podatka da bi se razlikoval za eno ali drugo vrsto diska, čepav pa obstajajo različne kategorije sata kablov samo z enim ali drugim nisem opazil razlike v prenosu.
Za kabel pa nimam podatka da bi se razlikoval za eno ali drugo vrsto diska, čepav pa obstajajo različne kategorije sata kablov samo z enim ali drugim nisem opazil razlike v prenosu.
Starejši Seagate diski so imeli jumper s katerim si nastavil sata1/sata2 in še en za master/slave. V 9. generaciji (ali morda že pri kaki prej), pa so vse to umaknili in v bistvu vse nastavitve avtomatizirali. Komaj nekaj trenutkov nazaj sem si to prebral. Hvala za odgovor vseeno. Še kakšna ideja?
MOBIKING ::
Hmm. V zadnji verziji Barracude 7200.10 je pri novem disku še vedno gor mini juper kateri po defoltu zapira prenos na SATA I. Mam pred sabo en teden star disk 320 Gb Seagate pa je še jumper gor. Kao zaradi kompatibilnosti s starimi ploščami.
No ja v bios postu vsaj na Asusovih platah ti itak takoj na začetku pokaže al je sata 2 al ne. Potegn s pinceto ta jumper dol pa probaj. Jumper je velikosti ene četrtine klasičnega jumperja (kakršen je naprimer na CD-RW enoti). Ne boš verjel koliko računalnikov sem že videl in servisiral ko je folk kupil kao sata 2 disk pa je mel omejen prenos ači ga še ma na sata 1. Benčmarka pa redko kdo tako da grem stavit, da se bo po tem postu še našel kdo kateri še ni jumperja odstranil. Pri seagate diskih je sigurno tako za druge firme diskov pa je različno.
No ja v bios postu vsaj na Asusovih platah ti itak takoj na začetku pokaže al je sata 2 al ne. Potegn s pinceto ta jumper dol pa probaj. Jumper je velikosti ene četrtine klasičnega jumperja (kakršen je naprimer na CD-RW enoti). Ne boš verjel koliko računalnikov sem že videl in servisiral ko je folk kupil kao sata 2 disk pa je mel omejen prenos ači ga še ma na sata 1. Benčmarka pa redko kdo tako da grem stavit, da se bo po tem postu še našel kdo kateri še ni jumperja odstranil. Pri seagate diskih je sigurno tako za druge firme diskov pa je različno.
Glej, glej. Pa res. Prej nisem niti pogledal, ker me je zmedel en članek o 9ti seriji Barracuda. No, zanima pa me, ali je lahko ta nastavitev kriva za zmrzovanje/BSOD ipd. Vidim, da imaš izkušnje z Seagatovimi diski. A mogoče veš, kje se ponavadi pojavijo težave pri njih. A gre za v povprečju glasne diske (moj je malo glasen)? Ali je dosti težav z gonilniki? Pa hvala za pomoč ane, ker za jumper sam nisem vedel . Aja, pa točno tisti Barracuda 320GB 7200.10 imam jaz.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ker trdi disk nej kupm! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 10640 (6813) | kmetek |
» | Kater disk 500GB?Oddelek: Kaj kupiti | 2198 (1517) | urosh |
» | Seagate 320 GB sata - s.m.a.r.t.Oddelek: Strojna oprema | 1507 (963) | SasoS |
» | Seagate Barracuda 7200.10Oddelek: Novice / Diski | 4622 (3647) | neoto |
» | Kateri trdi diski so zdej in?Oddelek: Kaj kupiti | 2921 (1788) | elToro |