» »

Eminem toži Apple

1
2
»

Yerpo ::

Samo tko, za informacijo... BMG redno zaposluje okol 88000 ljudi. Ugibam da pogodbeno občasno dela zanje vsaj pol tolik ljudi (torej še ene 40000). Zdej pa dejmo... 61c stalat na 128000 folka.

kaže da jim kar uspeva. Pa sproti zaslužit še $178 milijonov žepnine neto v treh mesecih tudi. Preberi še enkrat članek, ki sem ga polinkal na prejšnji strani, in ti bo jasno, da je naprej metanje zaslužkarjev kalibra Eminem v takih debatah navadno metanje peska v oči.
Mrbit ja

poweroff ::

Založbe seveda morajo od nečesa živeti. Samo poglejmo kako je s tem v Sloveniji. Založba mor anajprej uspeti. To seveda traja. Ko pa enkrat ima prodajno mrežo in poslovne stike s podizvajalci (tiskarne,...) ali če to podeduje (socialistična privatizacija press), pa je vse skupaj precej lažje.

Ampak poglejmo kako poslujejo slovenske založbe. Poznam jih kar nekaj, ne bom rekel, da je povsod tako, ampak v velikem delu pa. Primer: založbe knjig.

Založba bo šča v posel samo, če bo imela pokrite stroške. Večinoma to pomeni, da se bo prijavila na razpis za državni denar ali če ji bo ostalo kaj denarja od drugje (v tem primeru le, če ocenjuje, da bo publikacija poslovno uspešna).

Na razpis se praviloma prijavi avtor sam. Založba mu malce pomaga pri izpoljnevanju obrazcev ali pa še to ne.

Ko denar pride, založba vzame besedilo, ga pošlje v lekturo (zunanji izvajalec), nazaj avtorju za prebrat, nato oblikovalcu (zunanji izvajalec), spet avtorju v pregled in nato v tiskarno. Do tu je praviloma vse krito iz denarja, ki ga je dobila na razpisu. Potem organizira distribucijo v knjigarne in predstavitve po knjižnicah (kjer hodi okrog avtor in predstavlja knjigo).

Vloga založbe je torej precej managerska, ampak večina stvari do končnega izdelka je takih, da je to sposoben izpeljati vsak avtor SAM. Edina prednost založb je distribucijska mreža. Tu pa imajo založbe monopol.

Ali bo v knjigarni neka knjiga v izložbi ali nekje zadaj - določa založba. Ker ima založba utečene kanale, lažje opravi distribucijo po vsej državi.

Ker ima založba monopol pri distribuciji - lahko izsiljuje avtorja. Pri lekturi, oblikovanju in tisku monopola nima. Tam založbi konkurenca koristi, ker ji niža stroške (vse namreč opravijo zunanji izvajalci).

Problem interneta pa je v tem, da je Založbi načel monopol distribucijskih kanalov. Tega pa Založba noče - noče konkurence in odprave monopola, ker ve, da potem ne bo več mogla izsiljevati avtorjev.

V Sloveniji založništvo večinoma ni preveč dober posel, je pa to posel, ki predstavlja neke minimalne solidne dobičke brez tveganja. V razliko od založništva pa avtorji (razen najbolje plačani - ki pa so pogosto tudi že postali založniki)) vedo, da z izdajo svojih del ne bodo mogli služiti - kvečjemu bodo še kaj plačali.


Podobno je v novinarstvu. Novinarji so slabo plačani, brez stalnih pogodb, vedno pod grožnjo odpusta - medijske hiše pa imajo dobičke. Imajo tudi stroške, da - a tudi dobičke.
sudo poweroff

Pithlit ::

Yerpo: In... kaj je narobe s tem da neka firma služi na račun svojih delavcev? Enkrat zasluži več, drugič manj. Enkrat je v plusu drugič v minusu (no ja... se zgodi... včasih pa res). Kot vsak drug biznis. In ja, za založbo je nek avtor/izvajalec čisto navaden delavec. Tko kot tajnica. Ali pa direktor. Ali pa misliš da bi moral delodajalec svoje dobičke raztalat kot božiček?

btw. 178/7 = 25.5 (kolikor so zaslužili v prejšnjem četrtletju - ampak to je pač nepomemben podatek kajne?) ... iz tvojega članka. Pa tam tud lepo piše da so do takega rezultata prišli s "prestrukturiranjem" podjetja. Z drugimi besedami - odpuščanja. Torej ne na račun izvajalcev (kar brez dvoma hočeš povedat) ampak na račun malo bolj navadnih smrtnikov. Verjam pa da bo vsaj del tega zaslužka namenjen za (recimo temu) razvoj firme, iskanje novih "talentov" (no, produkcija teh novih talentov).
Life is as complicated as we make it...

Yerpo ::

A BI LAHKO ŽE ENKRAT PREBRAL ČLANEK POLINKAN NA PREJŠNJI STRANI? Ja, založbe niso dobrodelne ustanove. Ampak dejstvo je tudi, da so izvajalci, od katerih te založbe živijo, najslabše (oz. v mnogo primerih sploh ne) plačani člen verige. Oprosti, ampak če nimajo praktično nobenih stroškov z njimi (govorim o večini, ne o izjemah a-la Eminem), potem so si čisto lepo sami krivi če jim gre včasih slabo. Za vse zgrešene poslovne odločitve (ignoriranje interneta, Sonyjev DRM, precenjeni izdelki, ...) smo pa po tvojem najbrž potem krivi kupci, ne?
Mrbit ja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yerpo ()

para! ::

potem so si čisto lepo sami krivi če jim gre včasih slabo


Enako velja za izvajalce.

lp
Death before dishonor!

Pithlit ::

Če že vprašaš... ja. Če bi se vsi zgledovali po meni, bi bila situacija drugačna. Vsaj IMHO.

Če bi večina kupcev bojkotirala velike založbe (kar pa pomeni kompleten mainstream) bi se le te kmalu spremenile. Pod bojkotiranje pade tudi internetna kraja. Nič njihovega dol vlečt in kupovat. A zmoreš? Jaz ja. Jaz to počnem že leta. Kupujem izdelke firm, za katere mislim da so poštene. Ostalo me ne zanima. Niti toliko ne da bi stvar ukradel ker je pač na dosegu roke. To tudi pomeni da sem obsojen na neposlušanje Eminema in Co. Naj to stori 90% svetovne populacije pa se bodo zadeve tako hitro obrnile da bo vse nas glava bolela še 10 let.

Ne branim založb. Ne morem pa se strinjati z 90% ovc na tem svetu ki jamrajo kako te založbe le kradejo in ne počnejo nič. Zgleda da vi nimate pojma kako stvari delujejo. In vidite samo rezultat tolk-in-tolk miljonov so pokradli.

Še en "smešen" podatek iz tvojega članka: Založba je pokasirala 178 miljonov od 1750 miljonov prometa. To je le za odtenek več kot dobi _vsak_ avtor od njih (malo manj kot 10% gre založbi, okoli 9% gre izvajalcu). In to poleg dejstva da ta prihodek ni le rezultat založbe. Še enkrat bom vprašal: Kdo na koncu potegne levji delež iz tega biznisa?
Life is as complicated as we make it...

Yerpo ::

"Smešno" pri tem podatku je samo to, da ti ne znaš brat. 178 milijard je zaslužila komplet skupina Sony BMG (kar pomeni poleg muzike še eno goro elektronike, za vse med nami ki imajo težave s pismenostjo). Prodaja vseh štirih velikih, ki so združeni v RIAA, je okoli 10 milijard na leto. Deli to s 4, pa znese 2,5 na eno založbo (ob predpostavki da zaslužijo vse enako). Deli to spet s 4 (na trimesečja) in potem glej, koliko % je 178 milijonov profita od tega.

Samo za informacijo, nestrinjanje z "ovcami" da bi izpadel kul je eno, podpiranje svojih trditev s podatki pa drugo. Češ ugibat kaj od tega počneš ti?

Če misliš da poslušam pop sranje, ki ga taiste založbe prodajajo se pa tudi motiš, čisto mimogrede.
Mrbit ja

Pithlit ::

"Smešno" pri tem podatku je samo to, da ti ne znaš brat. 178 milijard je zaslužila komplet skupina Sony BMG (kar pomeni poleg muzike še eno goro elektronike, za vse med nami ki imajo težave s pismenostjo).

kaže da jim kar uspeva. Pa sproti zaslužit še $178 milijonov žepnine neto v treh mesecih tudi.

Jap. Prav imaš. Hočem biti kul in ne znam brati. Pa računati tudi ne znam. Ti imaš seveda absolutno prav. Še posebej z ekonomskega vidika. Osebno ti sicer nebi zaupal firme ampak mogoče ti jo bo pa kdo drug, glede na to koliko čistega dobička znaš pridelat.

Če mi že tako mečeš besede v usta... Sony BMG je ena skupina. Kvečjemu lahko govoriš o "treh" velikih in ne "štirih". Če torej predpostavljamo da vse založbe prodajo enako potem na Sony BMG odpade 5 miljard.

P.S. te založbe ne prodajajo le pop sranja. Z ovcami se pa še vedno ne morem strinjati. Ne glede na to koliko žaljivk vržeš vame.
Life is as complicated as we make it...

Yerpo ::

.... Pa računati tudi ne znam. ...

Če mi že tako mečeš besede v usta... Sony BMG je ena skupina. Kvečjemu lahko govoriš o "treh" velikih in ne "štirih". Če torej predpostavljamo da vse založbe prodajo enako potem na Sony BMG odpade 5 miljard.

Tudi če bi bilo to res, bi bilo 10 deljeno s 3 še vedno 3,33, ne 5 :\

Ampak tudi to ni res, "štirje" veliki so. EMI, Sony BMG, Universal in Warner. Pa še kup manjših, kar pomeni, da odpade na vsakega od teh štirih manj kot četrtina prodaje. Te lahko zdaj prosim da nehaš nakladat neumnosti brez podlage in začneš počasi svoje izjave podpirat z viri?

Hvala.
Mrbit ja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yerpo ()

Pithlit ::

Ups... pardon, moja krivda.

Tudi če bi bilo to res, bi bilo 10 deljeno s 3 še vedno 3,33, ne 5
Če bi bilo to res potem bi bilo 5. Ne 3.3. Ampak ni res. Tako da ja... sem malček zbluzil.

"Sony BMG reported a $121 million drop in restructuring charges..." 178 miljonov hitro kopni...

Lej. Ni vse tako kot zgleda. Zaslužili so 178 miljonov. 121miljonov pa so prišparal z restruktururanjem firme (torej 121miljonov ni bilo "zasluženih" na račun ubogih avtorjev).
btw. 178/7 = 25.5 (kolikor so zaslužili v prejšnjem četrtletju - ampak to je pač nepomemben podatek kajne?) To si seveda ignoriral ker pač ne paše v tvoj zorni kot. Tako kot vztrajno ignoriraš preproste ekonomske zakone. Recimo to da ti dobički niso stalni. Se spreminjajo. Včasih v izgubo. In je treba to izgubo nekako pokriti.. Ali pa to, da je treba investirat v "prihodnost" torej iskati in producirati nove "uboge avtorje". Še vedno nočeš videti, da je daleč njbolje plačana oseba v tem biznisu ravno (uspešen) avtor - kar je seveda povsem prav.
Life is as complicated as we make it...

Yerpo ::

Hja, restrukturiranje, že prav, samo firma se ne restrukturira vsake par mesecev. In glede na to da so v istem obdobju leto prej zaslužili 158 milijonov, bi rekel da tak profit ni nekaj nenavadnega. Moraš vedet tudi, da so take korporacije dobro izvežbane v prikrivanju resničnega profita, še posebej če imajo dober motiv (recimo v našem primeru poskus prikazati, koliko škode jim dela piratstvo). RIAA je znana po sumljivih taktikah prikazovanja poslovnih rezultatov.
Mrbit ja
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo poceni SSD diski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
9720316 (7730) element
»

Apple prodal milijon iPhone-ov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
164105 (3185) HerrBaron
»

Nove napovedi iz AMDja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
559946 (7241) RejZoR
»

Novosti iz Intela

Oddelek: Novice / Procesorji
123949 (2837) PlayTheGame
»

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Oddelek: Novice / Procesorji
203810 (2455) gzibret

Več podobnih tem