» »

Acer bo začel ponujati prenosnike z Ubuntujem?

««
7 / 7
»
»»

kriko1 ::

@Kriko1: kupim grafo ki mi ustreza in ne tako da bo podprta...
...Hočem samo sliko 1600*1200 na DVI in basta.


Če ti taka grafična ustreza... pa trpi na nižji resoluciji :P

Vlady ::

Caqka, motiš se. MSDNAA časti Microsoft vsem bodočim študentom že med študijem. To je najboljša reklama za njih, saj te že med študijem privadijo na svoje, in potem ko greš delat nimaš težav, ko prideš na .NET.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

@kriko1, grafični mi ustrezata, ker mi ponujata vse kar potrebujem.

Premajhno resolucijo pa ima zaradi tega, ker mi linux nikakor noče zaznati pravilno monitorja in ga nastaviti na DVI. Grafične sem uspešno inštaliral (zadeva zelo easy, samo še vedno klofanje v konzolo). Le kdaj bo linux dobil en universal default installer, kot je v winsih, ki ti inštalira in skonfigurira vse sam? No tale installer je tudi naštimal večino sam, edino text-based je. Ajap, pa po defaultu je 3D podpora v linux-u na off. Zakwa že? Da prišparam na elektriki??? :\ Ja včeraj sem vklopil 3D podporo in se je x server sesul. Na srečo sem imel backup od xorg.conf datoteke.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kriko1 ::

Premajhno resolucijo pa ima zaradi tega, ker mi linux nikakor noče zaznati pravilno monitorja in ga nastaviti na DVI.

Ne, linux sam ne zaznava monitorja ter resolucije. Gonilnik za grafično izpraša monitor za podprte resolucije in nastavi zadeve na optimum. Meni je lcd (prej CRT) pravilno nastavilo na gf 6600gt kot na 7600gt.

Grafične sem uspešno inštaliral (zadeva zelo easy, samo še vedno klofanje v konzolo). Le kdaj bo linux dobil en universal default installer, kot je v winsih, ki ti inštalira in skonfigurira vse sam? No tale installer je tudi naštimal večino sam, edino text-based je.

Moderne distribucije imajo že nameščanje gonilnikov prek univerzalnega programskega upravljalnika, torej že ima od nekdaj. Kdaj bo pa win imel univerzalni vmesnik za upravljanje z vsemi programi (nameščanje / odstranjevanje)?

Ajap, pa po defaultu je 3D podpora v linux-u na off. Zakwa že? Da prišparam na elektriki??? Ja včeraj sem vklopil 3D podporo in se je x server sesul.

Spet, če ti taka grafična ustreza, se pa joči proizvajalcu. Na nvidii / intelu dela (na intelu bolj out-of-the-box, ker imajo odprte gonilnike). Naj povem da so bug reporti pri atiju usmerjeni na /dev/null.

w00tnes ::

Meni je izredno vsec installer na pc-bsdju, podoben sistem kot windows, dljas *.pbi, 2x kliknes, klikas next, next, next pa finish :)
Je pa res da prej opravis zadevo v kakem debianu/ubuntu/kubuntu/wtv ko odpres synaptica pa poklikas vse kar bi mel pa je to to...ko bi nekoc to windows mel :droolz:

Jst ::

> kdaj bo linux dobil en universal default installer

Jaz, kot linux uporabnik, si ne želim *default* unversal installerja. Hočem imeti zadeve poštimane na način, ki je najhitrejši. apt-get OpenOffice in Openoffice v Ubunti je instaliran. emerge kde, in celoten KDE v Gentoo je inštaliran.

Hočem vsem *.jpg datotekam spremeniti ločljivost. Nič lažjega, konzola, enovrstični ukaz, zadeva rešena.

...

Univerzal installer je zame Yast v *Suse. Resda ima svoje pomankljivosti, ampak tega najbolj poznam, in lahko povem, da nima problemov niti z raznimi driverji. Res je, da se najde kakšen, ki dela težave, ampak hej, to se najde vsepovsod. Druge distrubicije imajo svoje načine in meni je raznolikost všeč.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Vlady ::

Ne moreš verjet, da sem prepriču suse-ta da je preklopil sam na DVI. :) Ampak da bi navadn uproabnik to poštudiru... pomoje da nikol.

Drgač pa nov problem: TV-tuner dela, slika super (kar presenečen). Ampak zvoka ni od nikoder. Zvočna mi dela, vse nastavitve glasnosti sem že 10x premetal. Nikako da dobim zvok. Aja pa dalinc za TV-kartico tud ne dela! Lahko bi, glede na to, da je kartica podprta in prikazuje lepo sliko...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

Vlady ::

Pri inštalaciji oz nadgradnji jave v linux-u pa človek dobi glavobol zraven... Gor že dobiš eno verzijo x64 java 1.5, kjer eclipse ne nič ne dela.
Gor po navodilih namestim 1.6 x86 verzijo.

Vse lepo in prav... zaženem javac -version in dobim 1.6
zaženem java -version pa dobim 1.5

WTF??? Jaz sem dal gor javo 1.6 in hočem imeti javo 1.6. Kompiler je prave verzije, ampak JRE pa nikakor. Out-of-the-box bi to moralo delati na 1.6. PATH sem porpavil, v njej ni več sledu o 1.5, a ta še vedno meče ven 1.5... User friendly...??? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

DOOM_er ::

Vlady men je nasusu 1 tedn nazaj več al mn use delal (razn grafe) tko da nevem kakšne probleme maš ti.... sicer pa uporablam trenutno ubuntu
Robots will steal your job. But that's OK

kriko1 ::

Ne vem po kakih "navodilih" si dajal gor, vendar jaz sem jo dal iz repozitorija (1.4 ter 1.6) in obe delata.

MrStein ::

Še malo olja na "flame" :
- HP nw8440 : WLAN po par minutah prekine (Windows, pod Ubuntu 6.10 pa lepo skoz dela)

- isti laptop : Ubuntu 7.04 (live boot), ne more slike prikazat (X probably not set up correctly bla bla), opozorilo o tem ima lepe "ornamente" (neki problem z encodingom, znan že leta, ampak zakaj pa bi popravljali ...)
- prej omenjeni Ubuntu 6.10 v dialogu za WLAN vpišem SSID (Site survey očitno ne pozna, ali pa je gumb spretno skrit), pritisnem ENTER... nič. OK spet pozabili vezati akcijo na tipko, pogledam in vidim, da je v OK gumbu podčrtan "O". Pritisnem alt-O .. nič. Sem pijan al kva ? Pritisnem alt-o še enkrat, ma ni da mrdne. OK, oddrsam z touchpadom na prekleti gumb, kliknem in čudežno dela. (al pa tudi ne, se ne spomnim točno, vem da sem se prebil čez to oviro, ampak dalje je tudi bilo zaninmivo) Kliknem še na OK v prejšnjem dialogu, da zaključim... ma kakvi, kaj si optimist ? Klikam, z vsemi gumbi (toucpad-tap, touchpad-button, stick-button) in nič. Spomnim se, da imajo ta bug že 5 let. OK "zaokrožim" z miško, kliknem še enkrat, dela. Neverjetno. Koncept GUI gumba. Delujočega. Res zahtevna stvar ...

(W in L fanatiki, kar mirno zanikajte oba problema, sem navajen ;) )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Pithlit ::

Vlady: 1.) laptop ni več v garanciji... pa tudi če bi bil je hardware očitno v redu saj v Linux-u _vse_ dela. Sklepam lahko le da ima Win neko osebno zamero proti meni.
in 2.) Če je tvoj odgovor na "mi ne dela" -> "nesi na servis" potem pač lahko tudi ti nehaš sekat čez Ubuntu. Če ti ne dela pač nesi na servis.

Poante pa nisi razumel.

Če hočeš imeti Ubuntu se boš pač potrudil in na nekem forumu _prijazno_ vprašal. Ni hudič da se stvar ne reši. Ampak ti si že apriori namestil Ubuntu z namenom poiskat čimveč napak. Saj bi ti povedal kje je fora z javo ampak mi nekako tvoj odnos ni všeč.
Life is as complicated as we make it...

DOOM_er ::

men na mojmu nx7400 HP use dela out of box razn resolucije, ki jo v 30 sekundah poštimam
Robots will steal your job. But that's OK

Quikee ::

MrStein pa to si ti nekaj zmisljuješ zdaj :D

Čisto resno - kaj to ma Network Manager (predvidevam, da kot WLAN dialog misliš Network Manager) ali je že bug v samem GTK?

Mavrik ::

6.10 se mi zdi da še ni mel po defaultu NetworkManagerja.
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

> Le kdaj bo linux dobil en universal default installer, kot je v winsih,
> ki ti inštalira in skonfigurira vse sam?

Windows imajo en universal, default installer? A si na glavo padel al kaj? Na pamet ti lahko nastejem vsaj tri installerje. MSI, InstallShield in NullSoftov installer.

Instalacijo delat pod Windows je pa a pain in the ass. Big pain. Sem jih kar nekaj naredil, pa vem. :)

Installer pa skonfigurira 'vse' sam samo zato, ker ga proizvajalec hardware-a taksnega naredi. Ga mora. Mislis, da ga bo Microsoft delal za vsak jebovetrovni hardware pod soncem? Kje pa ti zvis?

Ravno danes sem sodelavcu pomagal nastimati dual monitor v Windows. Je imel tezave, ker nikakor ni mogel nastimati primary monitorja. So windows takoj na CRT preklopili. Vsakic sproti, ko si klilnil 'use this device as my primary display' in potem apply, je bil se vedno primary CRT namesto LCD na DVI priklopljen.

Glej gla zlomka, potrebno je bilo odpreti properties od graficne kartice, ki je bila intlova in tam izbrati kaj je primary device.

Jebes tak univerzalen install...

MTm2H37rqt7B ::

Lenovo bo prodajal prenosnike z Linux OS. Vir

'FireSTORM' ::

Le kdaj bo linux dobil en universal default installer, kot je v winsih, ki ti inštalira in skonfigurira vse sam?

Če bi bil Linux Microsoft(tm) bi dobil odgovor: Go bitch to SW distributers.
Imaš verjetno MSI installer v mislih. Kar tudi za Linux obstaja. Loki installer, BitRock InstallBuilder itd itd.
Ampak kaj ti bo to ko imajo pa že te "lahke" distribucije vse poštimano na izbor paketov ter klik na install in se poskrbi za download, razpakiranje in namestitev.
Prav je da ima Linux še vedno konzolo, saj je to UNIX oz. UNIX-Like OS in UNIX ni UNIX brez terminala oz. konzole. Se spomnim kolikokrat je kaj v polknih se svižilo in sem prav molil za boljšo konzolo na polknih ki bo premorala več kot cd in mkdir ter par osnov.
In buniš se glede driverjev kako so slabo podprti in la la la. Logično da so slabo podprti. HW proizvajalec noče/ne ve izdat Linux driverjev, ljudje ki so pa pripravljeni napisati gonilnike za Linux za njihov HW pa po kolenih za njimi plazijo da bi dobili programsko kodo že obstoječega gonilnika za Windows da bi ga lažje napisali za Linux, ampak tega ne dobijo zato se lotijo zadeve iz druge strani oz. programirajo na slepo, kar pa traja precej več časa.
Those penguins.... They sure aint normal....

Beernarrd ::

vlady, morda prebutasta fora, sam ne zamerit: a si povezal izhod iz tunerja in vhod zvočne (fizično, s kablom)...

imagodei ::

Hmm, današnji dogodki...

Win Vista, en izmed dveh PC-jev, ki smo jih nabavili v službi pred slabim mesecem...

Sodelavec mi danes sporoči, da mu dokumente tiska skrajno počasi. Zadevo pregledam, ne gre za papersize mismatch. Ker nisem imel časa brskat po netu za možnimi rešitvami, poskusim zamenjat gonilnik. Nikakor ne gre. Kaj je narobe?

Razbijam si glavo, poskusim PCL 5 in PS gonilnik, pa se noče namestit. Ko zaprem properties od printerja, me vedno obvesti nekaj v stilu "Some printers will not work if you don't install driver. Would you like to install it now?" (Ja, hudiča, ZDAJ! Sej sem ga že inštaliral, bebec od Viste!)

Po 5 minutah zafrkavanja mi vžge, da Vista nič ne utruja za UAC. Ja itak, v admin accountu sem ga disablal. Malo premislim zadevo in - it makes sense. Prijavljen sem kot admin, ta nakaza od Viste pa mi ne pusti inštalirat gonilnika (se pravi pisat po registru), ker nisem posebej potrdil, da je to legitimen poseg.

Enablam UAC, resetiram računalno in glej ga zlomka, gonilnik se inštalira iz prve.

Res, tale UAC pa je krasna stvar. Popolnoma primerljiva z root accountom v *X sistemih, ja :\

Aja, BTW, to ni rešilo problema s počasnim tiskanjem. Drugi identični računalnik, ki ima naložen drugačen custom SW, pa nima nobenih problemov s tiskanjem... ;(
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Nekdo je jamral glede wlana pod Ubuntujem... jep, po defaultu so te zadeve rahlo zakomplicirane. Na srečo obstaja en super programček: Wicd - Wireless Interface Connection Daemon. Še malo screenschootov.

Upam, da zadeva pride v uradni distro.
sudo poweroff

zee ::

se nekaj virov, ki govorijo o tem, da bo tudi Lenovo zacel ponujati prenosnike z Linuxom, natancneje s Suse.

tukaj takisto tukaj

Vzdrzim se flejmanja na temo M$ vs. *nix, rekel bom samo >:D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MrStein ::

Quikee, bug z klikom je v GTK+ (ali glib ali gdk oziroma neka podkomponenta, zdaj nekak nekak ne morem najti buga...)

Če gre za Network Manager ?
Ne vem zdaj kak se mu reče. V Admin meniju sem kliknil nekaj na "Network...", pojavil se je dialog s tremi item-i v listi : WLAN karta, LAN in local.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Mavrik ::

Matthai: Ubuntu po defaultu uporablja network-manger, ki je v zadnji raličici zelo uporaben postal. Podpira večino enkripcij za wireless omrežja ter roaming, tako da razloga za Wicd ne vidim.
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Ja, samo kolikor vem ne podpira WPA2 - vsaj tako se spomnim ko sem se igral z Eduroamom.
sudo poweroff

Mavrik ::

WPA2 gotovo podpira že od vsega začetka. Eduroam pa nima WPA2 avtentikacije (nek WPA-Enterprise z EAP-TTLS zmazek) ki pa mi je enkrat tudi z njim uspešno delal.
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Saj dela, samo ne preko network managerja.
sudo poweroff

Vlady ::

fireStorm: driver za mojo grafo je, prav tako za LCD. Samo vse mora potem človek sam naštimat... Zakwa že? A ni fajn, če lepo vržeš gor driver in imaš večino stvari naštimane? Potem pa samo še barve pa resolucijo in gasa...

Beernarrd: tv-tuner je povezan interno z zvočno, v winsih mi dela BP na AUX ali Line1.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

Pithlit fore z javo sploh ni oz. še nihče ni dal solution-a na net, tako da verjetno tudi ti ne veš kako zadevo rešit. >:D Kot izgleda ima Suse eno svojo javo gor in ni po bogu, da ga prepričaš, da uporablja novejšo. Na izbiro imaš preko repozitorija samo 1.4.2 in 1.5. Še to sta obe x64 verziji, kjer pa niti eclipse ne dela.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

MTm2H37rqt7B ::

Sicer, ko si ogleduje temo Pomoc pri prehodu na Linux na forumu, vidim da je zadeva se zelo dalec od simple-of-use. No ja, saj noben OS ni.

kopernik ::

Eclipse dela, ampak moraš vzeti takega s 64 bitno podporo (eclipse uporablja SWT knjižnico za GUI in ta knjižnica ni priložena javi po defaultu ...). Tukaj imaš naštete vse možne platforme z download linki : eclipse downloads

kriko1 ::

@vlady java 1.6 ni zraven opensuse 10.2, dobiš jo na tem repozitoriju:
http://repos.opensuse.org/Java:/addon:/...

Poglej še moj podpis.

'FireSTORM' ::

Sicer, ko si ogleduje temo Pomoc pri prehodu na Linux na forumu, vidim da je zadeva se zelo dalec od simple-of-use. No ja, saj noben OS ni.

Posploševanje na ravni problemov redkih uporabnikov.
Jaz nisem imel tri četrt teh problemov ki so zapisani tam ali sem pa jih mel in jih odpravil v kratkem roku in se ne smatram kot nekega 1337/l33t/l337/31337 Linux userja.
Pravtako vsi ostali ki jih poznam uporabljajo Linux BP.

In da zadeva ni enostavna, to je pa relativno. Npr. za mene je nočna mora usposabljanje SNORT-a za drugega je pa to mala malca ki jo opravi prej kot pri besedi keks prideš do ke.
Pravtako da OS ni enostavno skonfigurirat. Kako pa Janez konfigurira Windows? Sem imel polno takih stručkotov ki so kar sami hoteli narediti nekaj in to Windows kjer res moraš biti nesposoben da kaj zajebeš in me naslednji dan kličejo da nič ne dela, potem pa pridem in vidim da pol sistema ni nameščenega. Bo pa malo težko delalo.
Torej je Windows tudi težaven in ni pripravljen na "široko uporabo" al kak? Saj zato pa so sosedi/kolegi/znanci/servisi ki pomagajo tem Janezom da jim sistem namestijo kot se spodobi. Zdaj pa če na servisu ob besedi Linux pogledajo na debelo je pa to njihova izguba, saj bo Janez ki bo hotel Linux in ne Windows tako dolgo iskal nekoga ki bo vedel skonfigurirat Linux. In tukaj nikakor ne gre kriviti Linuxa ampak prej Male-Mehke iz Redmonda, ali pa naš državni šolski sistem ki vsiljuje polkna že skoraj od rojstva, saj se človek z Linuxom(šolsko) ne sreča do fakultete in še to samo računalniške.
Ker roko na srce, Janez ki si dnevno pogleda pošto ter novičke, bo svoje delo opravil tako na Windows kot na Linux, Mac, BSD ali kjerkoli. Ker so vsi sistemi tako daleč pripravljeni da so ta opravila lahka ko pasulj.
Kar se pa tiče firm je pa problem kompatibilnosti, za kar je pa kriv mali mehki, saj so oni tisti pionirčki ki vse svoje stvari tako zapirajo in se niti malo ne potrudijo da bi vsaj poskušali narediti kako kompatibilnost z katerim drugim sistemom. In zakaj? Ker se jim gre za denar...
Those penguins.... They sure aint normal....

MTm2H37rqt7B ::

Vse to je res. Vendar s tem sem mislil pokazat, da se dogaja ljudem in kaksne banalne stvari. Samo to.

Jst ::

Firestorm:

To je vse res. But... Recimo en kar pogost primer. Brezžična mrežna. Driverjev (100% delujočih) za veliko mrežnih ni. Oziroma native driverjev. Mi vemo, da pač potegnemo driverje za XPje, inštaliramo ndiswrapper. In zaženemo "ndiswrapper -i ?.inf".

Ko imaš enkrat sistem postavljen in ready to use, potem ti preostane samo še delo. Delo kot stvari, ki jih boš vsakodnevno delal na računalniku. Pri samem konfiguriranju (instalacija driverjev,...) sistema je takšnih "malenkosti" še vedno preveč. Stanje se izbolšuje, je pa vseeno prej kot rožnato. In ta novica - Acer z linuxom - je pozitiven korak k zmanjšanju zgoraj opisane fore.


--

Sploh je pa hipokratsko ocenjevati sistem po tem, na kakšen način ga skonfiguriraš ali pa koliko preglavic ti povzroča konfiguriranje. Ali je tu krivo neznanje ali pa napaka v sistemu, ni važno. Jaz mislim, da naj se sistem ocenjuje *po* tem, ko končnega uporabnika pozdravi "Wellcome Screen", pa do izklopa računalnika.

Administratorji in developerji imamo pa svoj način ocenjevanja. In "naš" način ni dobro mešati z načinom za končnega uporabnika. Recimo, nam je bolje, da napišemo "fglrx" in da nas v text načinu vpraša nekaj stvari, kot pa impulzivno klikanje na next. Tu je način diametralno nasproten.


Res pa je tudi to, da naj se vsak odloči za OS, ki njemu ustreza, je njemu všeč. In če ima slabo izkušnjo z enim OS, ni fer, da ga potem ku*ca. Pa če je zaradi neznanja ali napake. Vsakomur svoje. Jaz uporabljam več operacijskih sistemov in vsakega za točno določen namen.

Amen!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

'FireSTORM' ::

Nikoli nisem rekel da zdaj naj vsi pošljejo M$ v tri krasne kot smo storili redki in se naj presedlajo na Linux. Sem pravtako prepričan da to ni izjavil tudi noben Linuxaš ki ima vsaj malo več kot slamo v glavi.
Me res ne gane če bom sam Linux user v Sloveniji, ampak izjemno rad pa prilijem malo bencina na ogenj ko se gre za pljuvanje po enem in drugem sistemu. To pa priznam da rad siknem, ampak govorim pa iz svojih lastnih izkušenj in ne iz izkušenj sina bratranca po devetem kolenu ki mu je lani umrla mama.

Do zdaj so mi še pa vsi WLAN-i šli preko gonilnikov spisanih posebaj za Linux brez ndiswrapperja in nisem imel do sedaj nič težav.(Res da so vsi bili pod okriljem RaLink čipovja)
Linux sem nameščal že na več računalnikov in še do zdaj nisem imel težav, razen z Kubuntu na 400MHz in pol letnim zaganjanjem te mašine, kar sem pa preprosto rešil z namestitvijo Slackware distribucije, sicer se malo bolj trdo poigral z nastavitvami ampak mašinca zdaj dela kot raketa z KDE namizjem.
Z Windows tudi nisem imel nekih pretiranih slabih izkušenj, sicer sem se parkat moral hudo za*ebavat z njimi da sem jih spravil v pogon, ampak je bilo vse v mejah normale, odločil sem se pa za prehod na Linux iz čist drugega razloga in ta razlog je prihod Viste, ker imam "navado" da SW kupim(vsaj po novem) in se mi ne ljubi vsake toliko časa kupit novega sistema, ga na frišno konfigurirat, vse prilagajat svoji zakomplicirani osebnosti ter sploh zapravljat denarja vedno za nov sistem, ki je obprihodu na tržišče najhujši polom v zgodovini človeštva do izida (vsaj)SP1 popravkov.
In ne pravim da M$ dela slab SW, prav nasprotno, dela dober SW saj pa niso med nami že 20 let da bi krave pasli, ampak me bolj kot njihov SW moti njihov način dela ter njihova politika.

P.S: Zgornji polom jemljite z bremzami, ker:
1. Sem se vživel.
2. Sem rahlo pod gasom(pivce za živce).
3. Beseda je nekako pasala v pogovor.

Edit:
Jst:
Se strinjam da ni lepo mešat "našega" pogleda ter "Janezovega" pogleda na to stvar, ampak kot pravim, neka "pasulj" opravila se opravljajo popolnoma enako tako na enem in tako na drugem sistemu z morda res minimalno razliko. In je vseeno ali si programer/guru/g33k ali si Janez, ker si verjetno oba na enak način preglejujeta pošto, razlika je le, da si ti kot programer sam nameščaš in konfiguriraš sistem, Janezu pa to stori sosed/kolega, ok pa ti programiraš on pa ne, ampak ziher tudi gledaš pošto, bereš take in drugačne novičke po spletu itn. vse kar dela tudi Janez.
No in zdaj se postavi v kožo našega Janeza ki je slišal za Linux in bi definitivno to rad imel ali vsaj sprobal, ampak ker naš Janez je Janez si tega ne ve skonfigurirat bo prosil nekoga drugega, tako kot je to storil prej z Windowsi in bo iskal tako dolgo nekoga dokler nekoga nebo našel. Seveda pa je zdaj Janezu bilo delo olajšano in bo imel v ponudbi že računalnike z prednaloženim Linux sistemom, torej mu nebo treba iskat nekoga ki mu bo to spacal gor, ker bo tako že kupil. Če pa potem naši serviserji ne bodo sposobni tega popravit ali pošlihtat kot se spodobi pa so si sami krivi, ker bo Janez nekdaj našel nekoga ki mu bo pošlihtal(Saj nas je kar nekaj Linux "g33kov" ki bi takemu Janezu z veseljem pomagali).

In prosim ne jemat tega kot kako prerekanje ali, ker se popolnoma strinjam z tabo da ne gre mešat pogleda Janeza in nas kot "g33kov".
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Zanimiva zgodbica... predvčerajšnjim je bil pri meni kolega, ki je novinar na Radiu Slovenija. Videl je, daimam na računalniku Ubuntu in ga je zanimalo, če bi si ga sam lahko dal na svoj prenosnik. Rekel je, da ga precej moti, ker ima z Windowsi same težave - sami virusi, spyware, skoz se mu neki usuva.

Svetoval sem mu, naj preiskusi live CD in potem naredi namestitev poleg Windowsov, nato pa naj se odloči. Slučajno sem imel še en originalen Ubuntu CD in sem mu ga dal.

Zvečer me kliče, da ne more zagnati računalnika iz CDja. Pravim, naj si v BIOSu nastavi "boot from CD". Čez nekaj minut dobim SMS, da sedaj deluje.

Zjutraj pogledam mail in pravi, da je Ubuntu uspešno namestil in da je čisto navdušen. Pošljme mu link na nek vodič kjer piše katere dodatne fonte in kodeke ter software naj si instalira.

Čez nekaj minut dobim mail da če poznam Automatix - ga je že inštaliral in pognal.

Potem sem dobil mail, da vse dela odlično in da je škoda, da ni več reklame za Ubuntu.

Samo toliko, kot primer človeka, ki sicer računalnik uporablja vsak dan, ni pa nek strašen power user.
sudo poweroff

poweroff ::

Windows zagovorniki - kaj porečete na tole?
sudo poweroff

Mavrik ::

To, da ljudje ne najdejo preproste nastavitve v BIOSu ;) Navsezadnje sodeč po opisu ima tudi Linux probleme z AHCI na določenih kontrolerjih.

Je pa slipstream SATA driverja v win CD neprimerno preprostejši kot pa usposabljanje Fn tipk na unsuppored laptopih pod linuxom (teh je večina, predvsem cenejših modelov).
The truth is rarely pure and never simple.

TESKAn ::

Sicer nisem zagovornik, porečem pa - inštaliraj visto ali pa integriraj gonilnike v XPje. Je pa tudi vprašanje, katero verzijo je poskušal inštalirat - originalna iz 2001 bi verjetno teško delala, z integriranim SP2 bi mogoče delalo. Mogoče zato, ker nimam izkušenj z inštalacijo XPjev na Acerjev prenosnik.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn ::

Pa še nekaj, primerjaj enako z enakim, torej XP 2001 in Ubuntu 2001...aja...sej res...Ubuntu obstaja šele od leta 2004>:D.
In glede na to, da se prvi SATA produkti pojavijo 2002, torej ne moreš očitat eno leto starejšim oknom, da ne podpirajo SATA.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

'FireSTORM' ::

Pa primerjaj XP iz 2001 in Slackware 8.0 iz 2001. >:D
Those penguins.... They sure aint normal....

TESKAn ::

Misliš, da bi prepoznal današnji SATA krmilnik na Acerju?
Moj point je bil, da ne moreš rečt 'WIN XP SUX!' na podlagi tega, da ne podpirajo (pri inštalaciji) kosa hardwera, ki je ob izidu imel šele specifikacije napisane.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

G-man ::

Jaz čakam dan, ko bo FOSS prevladal kot način razvoja in distribucije programske opreme. Večina problemov, s katerimi se spopada FOSS je posledica dominance, ki si jo je ustvaril Microsoft konec 90 in začetek tega desetletja s svojim Windows OS. Zajahali so svetovni val kompjuterizacije človeštva in zmagali. Da ga bi bili sposobni obdržati na tak način pa ne verjamem. Še nobena globalna dominanca ni bila večna.

Vista za navadnega uporabnika ne prinaša takih novosti, da bi se jo splačalo kupiti. Edina prednost, in še ta umetno ustvarjena, je DirectX 10. Vedo, da so gamerji "first adopters", ki se ne bodo ozirali na nič drugega kot najnovejše. Nimajo izbire. S tem pa WinXP pade v klub ne-igričarskih OS-ov - Linux distribucij. Kot riba med pingvini. >:D In ker so gamerji kljub vsemu v uporabniški manjšini in so na Linuxu tudi pasjansa in minolovec, bo tako iz WinXP veliko lažje preiti na Linux. Vse kar je treba je le izkoristiti ta moment, ki se dogaja. Resistance is futile.

Luka Percic ::

Testiral Ubuntu.
Mešani občutki- par stvari je super poštimano, par pa smrdi do neba.
Vpisovanje stvari v terminal window naj bo kot opcija, velikokrat je žal edina izbira. Mene ne zmoti zelo, neupam si pa drugim priporočit zaradi tega.
Moti me tudi manjko zelo dobrega simulacijskega programja (autocad, photoshop cs2,..)

Sej vem da je to kao "napaka" proizvajalcev softwera. Ampak kot uporabnika me to ne briga. Windows je bil prvi, drugi naj se prilagajajo. Dober emulacijski software, bi bil osnova.
Sej vem da nekoč bo, ampak ni še - torej ne, hvala.


Ena zelo fajn aplikacija na Visti- windows meeting place- Fajn zapakirano sodelovanje preko compa. V katerem koli programu, lahko razdeljevanje datotek, varnost...
««
7 / 7
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ageia najavila PhysX 100M procesor za notesnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
526962 (5604) M-XXXX
»

Medison Celebrity ->>>> nateg ali res

Oddelek: Kaj kupiti
51481 (1377) matfil
»

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

Oddelek: Novice / Konzole
93394 (2619) Matheeew
»

Neprebojni MacBook Pro

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
316444 (4172) wooted
»

Xbox360 Elite uradno najavljen

Oddelek: Novice / Konzole
74127 (3500) xyxyxyxy

Več podobnih tem