» »

Acer bo začel ponujati prenosnike z Ubuntujem?

Looney ::

Aja, glede LiveCD-ja ne vem ampak če imaš Ubuntu že inštaliran, magari z alternate CD-jem (ki ni live), potem greš pač v konzolo, snameš gonilnike s strani, kjer so, jih razpakiraš, naložiš...
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

kriko1 ::

Zakaj ni moglo pognati X-a ti piše če izbereš da želiš pregledat problem, ali odpreš /var/log/Xorg.0.log. Verjetno slabo nastavljeni parametri.

Vlady ::

@zee ti primerjaš server-based računalo z desktop mašino... slabo ti gre model zelo slabo... >:D
cooler: zaženi ubuntu v safe mode, pa bo delalo. Pa resolucijo daj na manj kot 1280*1024.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Pithlit ::

Vlady: Poznam modela ki v svojen desktopu uporablja 4 dual core xeone... pa okol 3TB diskovja. Tvoj point? Aja, pa ne uporablja RAID ravno zaradi tega ker je pač zgodovina in se "slabo" obnese. Ampak ti pa imaš state-of-the-art komp pa ti RAID leti 100x bolj od vsega ostalega ane?

Brane2: Ne povem. Prepuščam drugim naj mal potuhtajo. Lahko pa povem da za vsake praktične pojme RAID res še ni za na odpad. Ker je še v zelo splošni uporabi. Podobno kot x86 arhitektura. Oboje je obsolete že nekaj časa. Oboje pa bo tudi še kar nekaj časa v uporabi. RAID bo verjetno precej dlje v uporabi kot x86 arhitektura. Ne spremeni pa to dejstva, da so na trgu veliko boljše in novejše alternative. Kar dejansko pomeni da so to (torej RAID in x86) zastarele tehnologije.

No... zastareli so tudi stoenke in fičoti, pa se še vedno vozijo po cestah. Enako bo z RAIDom.
Life is as complicated as we make it...

jype ::

RAID je Redundant Array of Inexpensive Disks.

To je koncept, ki po moje ne bo nikoli zastarel. Tudi vsak "nivo" zase (ki ima svoje pluse in minuse) je le koncept.

Verjetno misliš, da se danes uporablja naprednejši "volume management", a to je le prijaznejši vmesnik - v zakulisju se še vedno vrti isti clockwork, kot se je vedno.

Pithlit ::

Ne čisto. Sem mislil da je več tech freakov tu... ZFS lahko počne vse kar počne RAID. Hitreje, bolj zanesljivo, bolj prijazno in predvsem varneje.

Oops... pa sm moru povedat... Je mal več kot le LVM. Podoben koncept kot RAID ampak... ne čisto. Zdaj... ali bo kdaj ZFS prišel toliko v mainstream da bo izpodrinil RAID ali ne, je stvar prihodnosti. To da je neprimerno boljši od RAID je pa stvar sedanjosti.
Life is as complicated as we make it...

hamax ::

To je se vedno samo nadgradnja RAIDa

Unlike a traditional file system, which resides on a single device and thus requires a volume manager to use more than one device, ZFS is built on top of virtual storage pools called zpools. A pool is constructed from virtual devices (vdevs), each of which is either a raw device, a mirror (RAID 1) of one or more devices, or a RAID-Z group of two or more devices. The storage capacity of all vdevs is available to all of the file system instances in the zpool.

A quota can be set to limit the amount of space a file system instance can occupy, and a reservation can be set to guarantee that space will be available to a file system instance.

jype ::

No, hamax je že povzel, kar sem mislil napisat...

Koncepti, ki jih ZFS sicer skrije pred tabo, so znotraj ZFS povsem enako implementirani. Bistvena razlika je, da je v primeru ZFS možno (zaradi tega ker ima filesystem nadzor nad celotnim "stackom") izvajati nekatere optimizacije, ki jih tradicionalno ni možno.

Pithlit ::

Koncept že. Ampak vsi vemo katerem RAID-u je bilo govora. Sploh ko pride do tega kateri OS podpira RAID in kateri ne. Če je vseeno o kakšnem RAID-u je govora... potem nebi imelo smisla govoriti o nepodpori RAID v Linux-u ane? Tako da mislim da ni bilo govora o RAID-u kot konceptu (dokler tega jype ni omenil) ampak o RAID-u kot implementaciji na matični plošči. ZFS efektivno ta RAID (implementacijo) spravi z igrišča.

Kot koncept pa ziher stvar ne bo nikoli izginila. Tako kot noben koncept do sedaj.
Life is as complicated as we make it...

c00L3r ::

Vlady poženem safe mode in vse možne resolucije, še vedno ne dela. Nevem kaj so zaj***li, ko pa je 6.xx verzija delala. Brez veze, se mi ne da s tem ubadat, bom sprobal mogoče novo verzijo Ubuntu-ta, ki pride čez pol leta?

jype ::

Pithlit> Koncept že. Ampak vsi vemo katerem RAID-u je bilo govora.

Jah, a niso vsi isti? :)

Da bodo vedno obstajale "hardverske" rešitve, o tem ni dvoma. Prepričan sem, da je brez specializiranih procesorjev (trenutno raid, mogoče pa bodo v prihodnosti poganjali kar cel ZFS) nemogoče doseči nekatere zahteve, ki se postavljajo v enterprise okoljih.

Quikee ::

Od "fake" RAID-a na matičnih ploščah je boljši že v linux vgrajen software RAID - pa ne rabiš niti omenit LVM, kaj šele ZFS.

jype ::

Ampak fake RAID je zgolj v gonilniku implementiran softverski RAID. Boljši ali slabši je torej predvsem odvisno od same implementacije (je pa velik plus pri Linuxu to, da je reč odprta in da lahko z bistveno manj truda v primeru katastrofe nekaj smiselnega sestavimo iz solate, ki ostane na posameznih diskih).

Pithlit ::

jype: Očitno niso vsi isti. Saj ja Linux nima podpore za... en... RAID. Razlika je v implementaciji. In to kar večina razume pod RAID je pač preživeto. Na ZFS pa se bodo le redke izjeme obračale s terminom RAID.
Life is as complicated as we make it...

jype ::

Pithlit> Očitno niso vsi isti. Saj ja Linux nima podpore za... en... RAID.

Tisto je krmilnik. To je nekaj povsem drugega. Krmilnik je kos strojne opreme (ki praviloma celo nima nobene zveze s kakršnimkoli RAIDom). Gonilnik je tisti, ki počne vse, kar je treba, da se v praksi dogaja RAID (torej striping, mirroring, computing parity).

Vlady ::

Pithlit ti še vedno vidm da niti ne veš kaj je desktop mašina in kaj server mašina oz. mašina osnovana na dekstop matični in mašina osnovana na server plati.

Kakršenkoli RAID imam je MOJA stvar in MOJA odločitev, ampak vseeno bi moralo biti pri super duper sistemu kot je ubuntu (aka linux) to podprto. Pol ne govort kolk je super duper, če to ni to. Mislm sami ne veste kaj trosite naokol, pol pa se jajcate, pa una: ja poznam modela, k ma super sonic HW RAID pa je 100% podprt. Moj ni in to je to. V winsih je, in prav zaradi winsow imam softwerski RAID preko plate. Ker drugače ga sploh ne morem imeti... na to ti sploh pomislil ne, ker pojma tudi maš ne... >:D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

Vlady> Kakršenkoli RAID imam je MOJA stvar in MOJA odločitev, ampak vseeno bi moralo biti pri super duper sistemu kot je ubuntu (aka linux) to podprto.

Prav imaš. Lahko imam kakršnokoli kripo, ampak zahtevam, da ima odličen sodoben avto kakršen je Mercedes Benz SL dovolj prostora za udobno prevažat sedem ljudi.

Ne ga lomt, no. Če nisi sam sposoben podpreti tega, pa Linux ne podpira, pa nimaš denarja ali si preškrt, da bi nekomu plačal, da zadevo podpre, potem boš pač ostal brez.

Meni pa Windows Vista ne podpirajo mojega odličnega skenerja, proizvajalec se pa nima časa ubadat z amaterskimi operacijskimi sistemi. Kaj naj zdaj? Se jočem?

'FireSTORM' ::

Ne. Kupi tak skener ki bo podprt in boš prihranjen nekaj teže od denarja in solz. Pa bo. :D

Linux r0x. Te odločitve vendorjev ki se dogajajo zadnje čase pa še bolj. Samo še bolj morajo zaživet pa bo :D
Those penguins.... They sure aint normal....

jype ::

FireSTORM> Ne. Kupi tak skener ki bo podprt in boš prihranjen nekaj teže od denarja in solz. Pa bo.

Pod Linuxom mi normalno deluje, tako da nimam nobene potrebe. Samo ilustriram razmerja med proizvajalci različnih dobrin in potrošniki.

MTm2H37rqt7B ::

Sem namestil Ubuntu 7.04 na moj ThinkPad R60e, da vidim "what's all fuss about" in kaj bo delalo out-of-the-box ipd.

Instalacija potekala brez problemov, vse slo tako kot bi moralo.

Potem pa se zacnejo zadeve zapletati. Na PCju (desktop) sem imel pripravljen vodic od Thinkwiki.org za namestitev Ubuntu (6.06 in 7.04) na R60.

Zvok ne dela, gledam nastavitve ALSE, module ipd.. vse stima. Problem? Modem ni bil v BIOSu vklopljen. OK, reseno. Tezavnost: Nizka

WiFI dela, NIC dela, Trackpoint dela. Vse super. Dokler, "kaj pa ce bi jast(!) zmanjsal svetlost ekrana z kombinacijami Fn - Home/End?"

Stisnem FnEnd, zabije svetlost v nulo (temnost;) ), ekran se ugasne, pritisnem seenkrat, ekran se prizge, pritisnem FnHome, ekran zabije svetlost do konca, pritiesnem seenkrat ekran ugasne.

Problem? Bug, ze od 6.06 naprej. Resitev? modul video.o na blacklisto. Naredim restart... isti shit.
Tezavnost: Srednja

Recem ok, pa zaprimo pokrov (na AC), nastavil sem v nastavitvah gnoma da gre v suspend. Zaprem, kaj se zgodi? Nic.
Tezavnost: ??? Problem: ???

Long story short: Ja, bi imel Linux na notebooku vendar morajo zpilit zadeve do konca. Mogoce se bo premaklilo kaj ko bodo vecji distributerji PCov/notebookov zadeve vzeli v roke.

Pa da ne bo prislo do kaksnih komentarjev v stilu: Ja, pa bi prebral dokumentacijo, kaj pohekal ipd.

Ja, lahko bi, ni problema, smo heckal ze husje zadeve kot to. Vendar, tle se gre o mainstream zadevah, za navadne/semi-zahtevne uporabnike, katerim NI POTREBNO poznati konzole in ipd. zadev.

Sam uporabljam Lunix in BSD za strezniske resitve, tako da sem na tem podrocju dokaj domac.

Se premika, seveda se... vendar se more se parkrat obrnt... pol pa bo! :D

BigWhale ::

Vlady,

Obdelava grafike in zvoka je sicer druga stvar, kot razvoj programske opreme. Prvo, ti diski pohitrijo vendar, ne za 100% tako kot se mogoce zdi na prvi pogleda ampak za precej manj. Pa se to samo pogojno, ker slik in zvoka ne snemas vsakih pet sekund, da bi potreboval tak throughput. Nucas imeti dovolj rama, bo stvar precej hitrejsa. In pa software ter operacijski sistem, da bo znal delat s toliko rama. ;>

Pri razvoju programske opreme imas pa ponavadi tezave s hitrostjo procesorja/jev pri prevajanju in ne z diskom, saj je branje tiste source kode prdec proti vsem skupaj. To, da je pa en tvoj racunalnik boljsi od mojih petih, mi pa popolnoma dol visi. Jaz imam tak hardware, ki zadostuje mojim potrebam. Ampak ti se vedno nimas pojma kaj je fault-tolerance... Sicer je pa tole tako ali tako off-topic.

Ubuntu se je na mojega notebooka namestil, Vista se ni. Mnja. Kaj naj zdaj? Takoj proglasim Visto, da je zanic? Ali morda pogledam kak hardware imam?

Daedalus ::

Kakršenkoli RAID imam je MOJA stvar in MOJA odločitev, ampak vseeno bi moralo biti pri super duper sistemu kot je ubuntu (aka linux) to podprto.

Sej je podport. Google za mdadm, n00b:P Taki so pol neki pametni, d0h:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Vlady ::

Ravnokar sprobal še openSuse... stvar deluje, ampak za avtomatko preklapljanje med VGA in DVI verjetno razvijalci niso slišal, prav tako za resolucijo nad 1600 tudi ne. Nastavitve za zaslon pa mi sploh odpreti neče. Nekeko mi javjla dva monitorja, ki pa jih prav tako nimam. Imam pa dve grafe.

Sem bi pa celo imresioniran da je med namestitvijo zaznal VSO (razen monitorja) strojno opremo, vključno z miško in vsemi gumbi (doslej so mi delel vsi gumbi na miški le v windows sistemih). Noro, ni kej rečt, sam monitor pa preveč ubija... upam da mi bo uspel zrihtat, če ni tole en lep bug.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

Nope, monitor nikakor ne deluje, prav tako mi ne odpre nstavitev, da bi lahko karkoli nastavil. Prav tako mi ne dela niti odjava iz sistema ali reboot, ali turn off. Zanimivo... sistem ki ga ne moreš niti ugasniti. Pomaga le reset tipka. Kul ni kaj. :D
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

jype ::

Ti bom jaz dal mojo (doma narejeno) grafično, ti bo ziher bolje delalo, čeprav ne bom nikomur povedal, kako stvar sploh deluje.

Pithlit ::

yjpe: ne štekaš me čist. Pa ne zamerim. Me je težko.

Kakršenkoli RAID imam je MOJA stvar in MOJA odločitev, ampak vseeno bi moralo biti pri super duper sistemu kot je ubuntu (aka linux) to podprto.

Eni pač imajo tak in drugačen RAID. In kot sem že rekel. Govorimo o implementacijah, ne o konceptu. RAID koncept bi lahko uporabil tudi pri FDD-jih. Ali CD-jih... ali katerikolih drugih "diskih" (flash recimo). Koncept je zelo široka zadeva. Implementacija pa ne.
Life is as complicated as we make it...

Vlady ::

jype, ne to samo potrjuje, da prav tako openSuse ni čisto out-of-the-box OS. Moraš inštalirati monitor in driverje za grafo. Uselo mi je inštalirati driverje za grafo in monitor. Prav tako uspešno sem prišel do desktop-a. A ko sem hotel zadeve shraniti, je nekaj zajamral in se je sesul X server. Res super out-of-the-box sistem. Zopet smo tam, kjer bi se navadnemu uporabniku zataknilo. :)

Niti ubuntu, niti fedora, niti openSuse niso sistemi za navadnega uporabnika, ne da bi dobil sive lase zraven... Nekako linux še ni zrel, da bi se množično uporabljal.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kriko1 ::

A ko sem hotel zadeve shraniti, je nekaj zajamral in se je sesul X server.

Kupi grafično ki ji delajo gonilniki.

jype ::

Vlady> Moraš inštalirati monitor in driverje za grafo.

Misliš tako, kot moraš na Windows inštalirat driver za praktično vsak kos računalnika, razen procesorja?

Ja. Včasih. Če kupiš grafo od proizvajalca, ki je pripravljen povedat, kako grafa deluje, ti Linux dela out of the box.

Jst ::

Zato sem jaz kupil prenosnika, ki ima Intelovo grafično. Izrecno na mojo željo.

Sicer pa:

Dell Inspiron 8600. 2 leti nazaj 650ksit. ATI 9600 grafična, Wireless. Pa je v Suse (ne openSuse) vse delalo out-of-the-box.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

hamax ::

ker mi je sel disk pred dnevi v franze trenutno laufan ubuntu live cd. za brskanje po netu je ok, dokler ne kupim prenosnika.

ubuntu@ubuntu:~$ uptime
00:12:06 up 2 days, 8:05, 8 users, load average: 0.11, 0.28, 0.37

brez kakrsnih koli problemov. posnel flash, vlc... laufa bols kot win iz diska.
samo ugasnt ga ne smem.

ps. a mogoce kdo ve, kako bi nastavitve shranu na usb kluc?
ps2. kdaj pridejo Dell Inspiron 1505n v slo?

'FireSTORM' ::

jype, ne to samo potrjuje, da prav tako openSuse ni čisto out-of-the-box OS. Moraš inštalirati monitor in driverje za grafo. Uselo mi je inštalirati driverje za grafo in monitor. Prav tako uspešno sem prišel do desktop-a. A ko sem hotel zadeve shraniti, je nekaj zajamral in se je sesul X server. Res super out-of-the-box sistem. Zopet smo tam, kjer bi se navadnemu uporabniku zataknilo. :)

Oh noez! Par šoferjev je treba namestit in v par minutkah nadaljevat z delom, med tem ko windows rebootaš ene parkrat preden nadaljuješ z delom.
In kaj si hotel shraniti?
Sem imel dan "Kako zrušiti X" (verzija 7.x modular) in mi ga nekako ni uspelo, morda mi zaupaš kater file je treba shranit da ta zloben X takoj zrušim. :\

In tudi meni, prenosnik:
MSI M630, Sempron Mobile 3100+, SiS(nevem točno ktera) grafa, dela vse out-of-the-box Slackware 11 in tudi 12. Brez kakršnih koli težav, edino sound sem moral nastavit v mixerju ker je bil na mute.
Those penguins.... They sure aint normal....

Pithlit ::

Niti ubuntu, niti fedora, niti openSuse niso sistemi za navadnega uporabnika, ne da bi dobil sive lase zraven... Nekako linux še ni zrel, da bi se množično uporabljal.

Jaz pa imam problem z Win2k in WinXP. Isti problem v obeh sistemih. Mogoče mi lahko zaupaš kako to zrihtat da bo delalo.

Problem1: Vsak (ampak res čisto vsak) poizkus inštalacije driverjev za moj touchpad (različne verzije driverjev) se konča z instant smrtjo sistema. Pomaga le nova namestitev komplet sistema. Tako da sem obsojen na laptopu z winsi delat z generic PS/2 driverjem za miško, ki mi uspešno zavrača vsak poizkus za nastavitev tivialne zadeve kot je tap-to-click (kaj šele nastavljanje tap-zones, scrollzones... da ne omenjam vseh 7ih gumbov...).

Problem2: Je malček bolj zanimiv. Ko je v prenosniku baterija... odpove čisto vsak HID! Ne dela tipkovnica, touchpad, usb in ps/2 miš, grafična tablica. Ko baterijo odvzamem dela vse čisto normalno. Reinstall sistema _ne_ pomaga.

V Linux-u teh problemov nimam. Dela vse "out-of-the-box". No... malo xorg.conf tweakanja pa res dela čisto vse. Celo z baterijo v prenosniku.

Niti Win2k, nito WinXP nista sistema za navadnega uporabnika, ne da bi dobil sive lase zraven... Nekako Windows še ni zrel, da bi se množično uporabljal.

Razumemo poanto?

P.S. Se _NE_ zajebavam. Problema sta resnična.
Life is as complicated as we make it...

Brane2 ::

Pithlit: ZFS _NE_ odpravlja potrebe po RAID-u, še zdaleč ne.

Pravzaprav nima z RAIDom nič skupnega.

RAID ti lahko zagotavlja različne stvari, predvsem pa redundanco in/ali hitrost prenosa.

Ja, ZFS lahko razteguješ čez več diskov ampak to ni primerljivo z RAID-0/1ampak bolj z uslugami, ki ti jih nudi LVM.

Pa tudi to ni tako noro dobra in drugje nevidena stvar, čeprav je tu izpeljana elegantneje.

Vendar v praksi raztegovanje FSja čez več diskov ni razumno izvedljiva brez RAID.

Kdo je pripravljen laufat recimo 5 diskov v eni logični enoti in reskirat, da crkotje kateregakoli od diskov v skupini naredi solato iz VSEH podatkov na skupini ?

RAID-6 je zakon in tega noben FS ne more zamenjat.

Sam na softverskem RAID-6 ( 8x 500GiB diskov v skupini) dosegam hitrosti branja cca 330 MB/s.

pa še nekaj je fajn pri RAIDu. Če imaš redundančni RAID, lahko "write verify" na posameznih diskih izklopiš in tako dosežeš, da disk lahko piše enako hitro kot lahko bere, saj mu ni treba vpisanega preverjati.

Ta opcija je pri delu z enim diskom lahko nevarna, pri RAID-u pa je nevarnost bistveno manjša.

ČE se je karkoli slabega zgodilo s kakim sektorjem pri vpisu, bo njegov CRC zaznal napako, RAID pa bo lahko rekonstruiral slabe podatke iz paritetnih diskov in "zaflikal" zadeve.

Da ne govorimo o tem, da Linux zelo dobro podpira RAID polja, ZFS-a pa ne ravno tako dobro...
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

msdnaa oz. msdn subscription :) Free of charge, fax oz. firma časti
Ja saj. Davkoplačevalci tole plačujemo.

Ljubčki - zakaj si svoje programske opreme ne kupite sami? Saj nismo več v socializmu...
sudo poweroff

Quikee ::

Brane2: ZFS sam po sebi vsebuje zraven "volume managerja" tudi software RAID. Celo neko svojo izboljšano različico RAID 5 vsebuje - RAID-Z.

poweroff ::

Windows fani: požrite se. >:D
sudo poweroff

kopernik ::

Vlady, a ni poanta te novice, da se uporabnikom NE bo potrebno ukvarjati z instalacijo oper. sistema, driverji, itd. ?? Laptopi bodo predpripravljeni za uporabo.

BigWhale ::

Meh, meni gre na zivce to, da ljudje avtomatsko privzamejo, da Windows vedno delajo out of the box. In da, ce ne, bo to resil sosedov mulc.

BigWhale ::

> Vlady, a ni poanta te novice, da se uporabnikom NE bo potrebno ukvarjati z
> instalacijo oper. sistema, driverji, itd. ?? Laptopi bodo predpripravljeni za
> uporabo.

Ne, zato ker bo potem Vlady kupil en printer glih zaradi tega, da mu ne bo delal. Verjetno kak, ki pride s svojo PCI kartico, ker nima supporta za USB/LPT/LAN

;>

poweroff ::

Hja, samo nekaj je pa treba priznat. Podpora strojni opremi se v Linuxu izboljšuje, v Windowsih pa ne (vsaj ne tako hitro).

Primer: pred časom sem nabavil Winfastovo TV kartico. Pod Windowsi mi dela, mapka precej slabo. Občasno zamrzne cel sistem, slika pa tudi ni bogve kaj.

Pred kakšnimi dvemi leti sem skušal kartico "pognati" tudi pod Linuxom. Pojavila se je slika, ki pa je takoj zamrznila, bila pa je v obupni resoluciji in vsa črtasta.

OK, pa poglejmo stanje danes. Pod Windowsi zadeva deluje še povsem enako, nadgradnjo driverjev za Windowse sem kar percej iskal, a jih ni. Pod Linuxom pa mi kartico spozna out of the box. Slika je zelo dobra (boljša kot v Windowsih) in zadeva je začela delovati TAKOJ (brez nalaganja kakšnih driverjev). Problem je le v zvoku, ki ga še nisem uspel usposobiti. Za to pa je potrebno naložiti neke gonilnike (oz. module), vendar se s tem še nisem prav dosti ukvarjal, ker je tisti računalnik brez internetne povezave.

Skratka - razvoj je pod Linuxom veliko hitrejši.
sudo poweroff

Brane2 ::

Brane2: ZFS sam po sebi vsebuje zraven "volume managerja" tudi software RAID. Celo neko svojo izboljšano različico RAID 5 vsebuje - RAID-Z.


Cela stvar je klasični RAID, zapakiran v ZFS, resda z nekaj malimi izboljšavami, ki preprosto predstavljajo drugačen kompromis.
Tako tudi za ZFSov RAID rabiš natanko enako skupino diskov kot za klasični RAID, le da ji potem rečeš nekoliko drugače.

Z enim driveom tudi ZFS ne bo naredil pravi RAID.

Sploh pa je to logično. Disk sam zase ima določeno količino sektorjev in določeno hitrost- tako dostopa kot prenosa.

Še tako perfiden FS lahko kvečjemu omogoči userju izkoristiti to, kar disk daje na voljo, ne more pa iti čez to.

Noben resen FS ti ne bo iz diska, ki zmore 30 Mb/s dal filesistem, ki lahko da od sebe 50 MB/s.

Ja, lahko se igra recimo s kompresijo podatkov, a to ni to.

.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mavrik ::

Jao, že spet ste padli v "meni vse dela" debato. Kolikokrat vam še moram povedati, da to ni merodajno?
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Od kdaj pa ma "merodajno" kakršnokoli zvezo s "flamewar" ?

G-man ::

Windows uporabniki, rešite si čast in priznajte poraz :P

'FireSTORM' ::

Meh, meni gre na zivce to, da ljudje avtomatsko privzamejo, da Windows vedno delajo out of the box. In da, ce ne, bo to resil sosedov mulc.

Točno tako.
Tam se Vlady buni kako Linux ne dela OOTB in da bi bil navaden uporabnik tam mrzel. Saj je na Windowsu tudi mrzel. Ali zakaj me potem kličejo za vsako figo? Potem me za Linux pravtako lahko pokličejo.
Običen Janez ne ve inštalirat ne Winsev in ne Linuxa. Pa čeprav je namestitev Ubuntuja zelo preprosta celo preprostejša od Windows namestitve. Ampak se Janez ne upa spravit zraven da bi kaj pošlihtal sam, da kaj ne uniči, ker računalnik je drag šport. Ljudje pač ne štekajo da z nameščanjem SW izjemno težko uničiš HW, da že moraš bit kar profi da ti to uspe. (No meni je ko sem nameščal Mandrake, ampak mi je med namestitvijo zmanjkalo štroma in so glave na disku zaškrtale.) Ampak to še vedno ni kriv ne SW in ne uporabnik.
Those penguins.... They sure aint normal....

CaqKa ::

moj prestigio notebook je z zadnjim ubuntu desktopom delal out of the box.
radeon9600.
zdaj bom še hardware support za radeona vklopil..
no onih tipk pa še nisem sprobal ker jih ne uporabljam pretirna. splošno gledano se mi zdi da je ubuntu izpred začetka strašno napredoval in da je to ay to go. do takrat ko bodo pa obični dekstop userji rabli raid pa bo tudi na ubuntuju raid delal. čeprav je verjetno možnost da že sedaj dela.

vlady si probal macos x? to bi za tebe kot videoeditorja bila boljša izbira kot pa pc ali pa linux.
jaz grem z naslednjim nakupom računalnika na apple. vem pa da mi veliko stvari na tem laptopu ne dela na macos x 10.4.8. četudi na linuxu delajo.. recimo tipkovnica skupaj z mišjo (ok pač finta da tipkovnica ni na usbju), wifi, eth, radeon... ampak hej.. zadeva pač ne dela.. čeprav mislim da če bi se resno zraven spravil bi vse spravil do delovanja... no razn tipkovnice in miši..

w00tnes ::

Pri vsakem OSju se bo nasel HW, ki nebo delal kar sam od sebe in ce ima nekdo smolo, da si lasti tak HW naj pac uporablja win ali linux (kjer je pac zadeva dobro podprta) - razen seveda, ce ni len in si poisce resitev kako spraviti zadevo v delovanje v OSu, ki mu je vsec

@G-man: en OS je namenjen necemu, drug pa necemu drugemu in ker sem npr. jaz obsedeni igracar me nikakor ne spravis na linux (ali bsd ali karkoli drugega) brez, da mi delujejo tudi vse priljubljene igre (ArmA, C&C3 ipd...ET itak dela ko sm ga pred casom ze na tastari kisti na gentooju nabijal :P )...za cedego sem ze slisal, jo tudi sprobal in jo tudi nehal uporabljati, ko sem videl kako pocasi mi dela npr C&C generals napram windowsom ^^
Tako, da pri meni "priznanje poraza" nikakor ne pride v postev, saj ima po mojem misljenju windows tukaj ogromne prednosti :)

Lp

P.S. na linuxu mi tudi miska ne deluje tako kot bi morala, samo nevem a zato ko sem jaz len ali pa res ni podprta...naj me nekdo popravi oz razjasni situacijo glede razer diamondbacka (da nebo pomote, miska "dela", vendar ne delajo vsi gumbi + spreminjanje sensa med igranjem (on-the-fly))

Vlady ::

@Kriko1: kupim grafo ki mi ustreza in ne tako da bo podprta...

@jype: ni treba vsega inštalirat! Monitorja mi ni treba, samo izberem ga oz ga že sam zazna ko dam gor nvidia gonilnike. Pa še na DVI mi da svtomatsko (optimizira sliko).

@pithlit - če ti ne dela imaš garancijo... če ne izkoristiš si si sam kriv. Nesi na servis in teži da ne dela.

@matthai: davkoplačevalci ne plačujete MSDN in MSDNAA licenc. MSDN plača firma, MSDNAA pa časti MS študentom. by the avtocesta...

Ja povsod se najde kak kos HW-ja, ki ne dela, ampak v linux-u se moraš poleg inštalacije potem pogosto matrati še z glupimi nastavitvami in podobno... Boli mene k***c kolko kHz ima moj monitor vertikalne osvežitve. Hočem samo sliko 1600*1200 na DVI in basta.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

CaqKa ::

>>> MSDNAA pa časti MS študentom. by the avtocesta...

če se ne motim msdnaa 'časti' vlada, torej davkoplačevalci


>>>Boli mene k***c kolko kHz ima moj monitor vertikalne osvežitve. Hočem samo sliko 1600*1200 na DVI in basta.

mene ponavadi boli glava če ima crt premalo osvežitev, nikakor pa ne kurac.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ageia najavila PhysX 100M procesor za notesnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
526925 (5567) M-XXXX
»

Medison Celebrity ->>>> nateg ali res

Oddelek: Kaj kupiti
51476 (1372) matfil
»

Xbox 360 Premium bo dobil HDMI

Oddelek: Novice / Konzole
93379 (2604) Matheeew
»

Neprebojni MacBook Pro

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
316435 (4163) wooted
»

Xbox360 Elite uradno najavljen

Oddelek: Novice / Konzole
74114 (3487) xyxyxyxy

Več podobnih tem