» »

Laser mic

Laser mic

Izbeglica ::

LP

zanima me, če se je že kdo od vas igral s tem ter kako se je zadeve lotil (linki, navodila, sheme... so dobrodošli) in kakšni so bili končni rezultati.

ql000 ::

O teh zadevah smo pred cajtom že nekaj debatirali. Ideja laserskega mikrofona temelji na interferometru. Da boš sam sestavil dober interferometer je potrebno kar nekaj znanja optike in laserjev. Načrti, ki krožijo po netu večinoma temeljijo na pointer laserjih, ki so popolnoma neuporabni za večje razdalje, saj je eden pomembnejših faktorjev pri interferometriji kvaliteta laserskega žarka, kar zahteva stabiliziran laser. Najbolj basic cena He-Ne (rdeča pika)stabiliziranega laserja se začne pri cca. 50.000€, za zelenega pa raje ne vprašaj. To so okvirne cene brez optike. Kakšno leto nazaj sem bil na sejmu Photonics v Muenchnu, kjer sem videl najmanjši interferometer na svetu, izdeluje ga Canon. Cena, ne vprašaj. Je pa zadeva prenosna, jaz sem dobil kar nekaj idej >:D .
Poleg laserskega izvora in kvalitetne optike potrebuješ še elektroniko, s katero boš sploh kaj dobil ven. Večina designov, oz. kar vsi temeljijo na operacijskih ojačevalnikih, saj v končni fazi opazuješ zvezen signal.

Hec laserskega mikrofona je še v tem, da potrebuješ odbojno površino na katero svetiš z laserjem. Kar pomeni, da lahko poslušaš samo pogovore znotraj kake sobe, ti pa svetiš potem na okno. Sam je hec potem spet tukaj, da rabiš laser takšne valovne dolžine, ki ne sveti čez steklo. Namig: potrebuješ laser v ultravijoličnem spektru svetlobe, to so spet plinski laserji, kjer je medij zelo strupena zadeva,... never ending story :D.

Če se boš loteval kakršnega koli načrta iz neta, se boš na znašel prek zelo lepimi stroški in zelo zelo majhnim outputom. Če ravno hočeš prisluškovat pticam ali pa stokajočim sosedam predlagam parabolne mikrofone. Boš ceneje čez prišel, pa še hitreje boš lahko skril vse skupaj, če te dobijo, kajti optične mize, na kateri bo interefrometer za tvoj "laserski mikrofon", ki by'd'mimo tehta vsaj 200kg, ne boš mogel kar tako skrit, pa še logistika te bo zezala >:D.

darkolord ::

To rabiš, če se greš industrijsko špijonažo :D

Za "domačo" uporabo oziroma igranje potrebuješ pa zgolj laserski kazalnik (motnje zaradi nestabilnega žarka so v primerjavi z vibracijami kar majhne), sprejemno celico (diodo, upor al kakorkoli se že reče :)) in eno vezje, ki to pretvori nazaj v zvok. Pa tudi kar daleč nese. Par let nazaj sem gledal eno tako zelo preprosto varjanto na netu, zraven je bil še audio fajl, rezultati so bili pa presenetljivo dobri.

Večji problem so AFAIK dvojna stekla pri oknih 8-)

ql000 ::

Recimo, da kupim idejo. Samo razdalja na kateri je zadeva špilala je morala bit prekleto majhna. Si mogoče videl konstrukcijo oz. položaj laserja napram sprejemne diode? To je pri taki konstrukciji bistveno.

VolkD ::

Če nisi z laserjem in sprekemnikom pravokotno na steklo, potem so odboji minimalni in je vsa stvar precej vprašljiva.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

darkolord ::

Važno, da je odbojni kot enak vpadnemu - ni nujno, da je pravokotno

VolkD ::

Važno, da je odbojni kot enak vpadnemu - ni nujno, da je pravokotno

In to je kdaj ?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

int47 ::

Mislim, da je odbojni kot vedno enak vpadnemu. Le pri pravem kotu se svetloba odbije nazaj v vir.

darkolord ::

Ja, vedno je enak (sem se malo narobe izrazil). Ampak ni nujno, da je oddajnik (laserski kazalnik) na istem mestu kot sprejemnik

VolkD ::

darkolord, res je. Ampak res je tudi, da mora biti sprejemnik vedno na točno določenem mestu glede na oddajnik in pozicijo stekla. Če je vpadni kot 90° potem je to poseben primer, ko sta tako oddajnik kot tudi sprejemnik na istem mestu.

Teh pogojev pa ni vedno mogoče zagotoviti. In tudi če uspe, je to zelo težko. Prav tako lahko načrt hitro propade, ker je čistilka slabo zaprla okno :D
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

int47 ::

Steklo ni 100% prozorno, površina ni popolnoma gladka in čista. Zaradi tega se vedno nekaj laserskega žarka odbije v vse smeri. To bi se z nekoliko več $$ vložka dalo izkoristiti.

VolkD ::

Ukvarjal sem se z laserskimi zvezami na velike razdalje, kjer je slabljenje signala lahko zelo veliko. Relacija Pohorje - Vremščica in direktna usmeritev laserja v pravo točko z dobrim fokusiranjem ni vedno izvedljiva. Najbolj so primerni zimski dnevi po sneženju z nizkimi temperaturami, ker ni absorbcije v vodnih hlapih.
Slabljenje na tej razdalji je neprimerno manjše kot pa je slabljenje signala odbitega od steklene šipe vsled neidealnosti površine.

Utemeljeno lahko torej rečem, da bi se zgornji stavek moral glasiti:

To bi se z nekoliko več $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ vložka dalo izkoristiti.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

int47 ::

Verjamem, da podvig v samogradnji verjetno ne bi bil ravno poceni.

Kljub temu se mi zdi osnovna cena na 25-to potenco 8-O rahlo pretiran znesek :D

VolkD ::

lol štel jih je !

LOL jaz tudi !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

ql000 ::

Sej pravim, da je parabolika boljš varijanta! >:D

Kot sem že omenil se da problem s steklom elegantno rešiti z uporabo laserja druge valovne dolžine. Okensko steklo ne prepušča oz. slabo prepušča UV svetlobo, zaradi tega bi tukaj lahko igral vlogo kak plinski laser. Razen če nima kdo na oknih kvarčnega stekla.

Slabljenje oz. manjšanje intenzitete laserske svetlobe nekega laserja (VolkD, predvidevam, da si uporabljal kak močnejši He-Ne laser, ki sveti pri 633nm) se da načeloma rešit tako, da se laserski žarek, ki nosi informacijo zapakira v drug laserski žarek, ki ima boljše lastnosti pri potovanju skozi atmosfero. Tak način delovanja je lepo prikazan pri američanih, kjer so to uporabili pri tistem famoznem B747, za sestreljevanje balističnih raket.

@VolkD: to si imel čisto svojo rešitev pri tej komunikaciji ali si upoabil varijanto tistega čeha ali slovaka (sem že pozabil kako mu je ime)?

VolkD ::

Ne to je bilo mnogo pred Čehi.. Ideja je bila dokaj enostavna. Laser sem moduliral kar z 6,5 MHz signalom, ki je bil FM moduliran. Za sprejemnik mi je pa služila seveda fotopomnoževalka in naprej kar medfrekvenca od TV. Laser je bil zelen.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Yerpo ::

Najbolj basic cena He-Ne (rdeča pika)stabiliziranega laserja se začne pri cca. 50.000€

Rahlo pretiravaš. V naši firmi smo ravno kupili He-Ne laserski vibrometer od Polyteca za 35000€ z vso optiko (celo avtofokus ima zadeva!) in elektroniko vred. Ampak ja, za "domačo" uporabo je vseeno par cenovnih razredov previsoko...
Mrbit ja

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Yerpo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametni pomočniki shekani na daljavo s pomočjo laserja

Oddelek: Novice / Varnost
84591 (2757) OK.d
»

Presek laserskih žarkov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121581 (1183) VolkD
»

Izdelava laserske prisluškovalne naprave za nekaj evrov

Oddelek: Novice / Zasebnost
2314150 (11268) alessy
»

Laser + Špegu

Oddelek: Znanost in tehnologija
112896 (2471) ql000
»

NOKIA = ANTIRADAR???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
363286 (2514) freserovski

Več podobnih tem