» »

Laser + Špegu

Laser + Špegu

DimmniBurek ::

Kaj bi se zgodilo če bi laser za rezat razne stvari usmerli v navaden špegu-zrcalo iz kopalnce? A bi ga prerezalo al bi se žarek odbil in psu odrezu rep? :))
There Is No Stronger Drug Than Reality

Dr_M ::

sej laser ne reze, ampak zge. :) :)
drugac pa v teoriji bi slo ja, samo dvomim, da bi meu doma tok mocn laser. je to kr velka kista :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Večina laserskega žarka se bo odbila od zrcala. Vendar, če je absorbirani del pa vseeno dovolj močan, bo segrel zrcalo in ga spremenil v nekaj, kar ne odbije 90+% svetlobe in se bo še bolj segrelo na tistem mestu zrcala, kamor laser pada.

Torej, odgovor na tvoje vprašanje je tak. Dovolj šibak laser se večinoma samo odbije, dovolj močan pa pokvari zrcalo.

Highlag ::

Če je žarek dovolj močan bi verjetno zrcalo razpadlo, ker bi se steklo na mestu dotika žarka raztegnilo bolj kot površinska napetost to dopušča. Nekaj podobneg kot če bi kamen vrgel v zrcalo. Aluminizirano plast bi pa skupaj z zaščitnim premazom odstrelilo s površine.
Never trust a computer you can't throw out a window

andHoc ::

btw a ni laser tko narjen da ima na eni strani zrcalo na drugi pa polprosojno zrcalo čez katero gre laser ???
Zakaj se potem tista dva špegla ne stopita ???
...vse je relativno...

Highlag ::

Mogoče zato, ker nista "kopalniška" zrcala?

Zrcala pridejo v raznovrstnih okusih. In nekatera zdržijo ogromne energije tudi najmočnejših laserjev.
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

moč laserja je skrita v dolžini laserskega pulza, dolžina laserskega pulza je odvisna od vrste laserja (trdninski, plinski, polprevodniški, kemični), z vrsto laserja so pogojene tudi valovne dolžine laserske svetlobe.

kaj se pa zgodi s špeglo, ti povem iz lastnih izkušenj (delam v KOLT na fakulteti za strojništvo v Ljubljani (KOLT --> Katedra za Optodinamiko in Lasersko Tehniko)): jst sem na navadnen špegl (to je tisti, ki ima na zadnji strani stekla NAPARJENO Al plast, ja pa doma jih imamo na stenah, omarah,...) ustrelu z Nd-YAG laserjem (valovna dolžina 1064nm, dolžina pulza cc. 7ns), počilo je, da sem se usral, na špeglu pa črn flek! Steklo ni počlo, zaradi dolžine pulza (pulz je bil tako kratek, da generirana toplota ne prodre ravno globoko), pa šef ni bil rano zadovoljen z mano:D! Zakaj navaden špegel? Tapravi špegli oz. zrcala, ki so namenjeni večjim energijam (pri laserjih se VEDNO pogovarjamo o ENERGIJAH NIKOLI o MOČEH) imajo plast naparjeno pred nosilcem (npr. steklom), zaradi tega, da se svetloba na lomi, ali pa absorbira v mediju, k pol nastopijo pa izgube v inteziteti laserske svetlobe.

če vas še kaj zanima glede laserjev vprašte, če bi pa ker rad kako označbo, gravuro na kaki stvari pa naj tud pove, vse se da zment!!


P.S.
@DrAlko: tista s+dva špegla sta sestavni del resonatorja, na eni strani resonatorja je popolnoma odbojno zrcalo, drugo pa delno prepustno, kar pomeni, da, ko bo v resonatorju prišlo do nasičenja bo delno prepustno zrcalo "spustilo" en del energije (ojačane svetlobe). Zakaj se ne počita? Zato ker imata na površini odbojno plast, ki odbija svetlobo valovne dolžine laserja, tam praktično ni absorbcije!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

boych ::

@QL000

A lahk na hitro razložiš v čem je fora pri tisti stvari, ko z laserjem gravirajo notranjost steklene kocke. Zakaj je ne zgravira po površini???
THX!
AGGRESSIVINLINERULESTHEWORLD

jest10 ::

Ker je z lečo žarek tako usmerjen. Podobno kot če greš ti z povečevalom in soncem kaj zakurit. Samo da je tam fokus v predmetu in ne na površini.

DimmniBurek ::

Kako sploh dela Laser kaj je in tako naprej??:))
There Is No Stronger Drug Than Reality

[BeN] ::

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

ql000 ::

Torej malo preproste teorije za začetek:

LASER pomeni Light Amplification by Stimulated Emition of Radiation ali preprosteje ojačana svetloba. Kako ojačamo to svetlobo? Najprej potrebujemo ustrezen medij v katerem bo potekalo ti. lasiranje, preprosteje ta medij je lahko plin (CO2), trdnina (YAG - Ytrium Aluminj) ali pa polprevodniki (kombinacije p in n polprevodnikov) v katerih atome dvignemo na višji energijski nivo, in potem, ko hočejo ti atomi pasti nazaj na osnovni nivo oddajo energijo v obliki fotona (paket energije), dejansko pride do verižne reakcije. Ta proces se še ojača v optičnem rezonatorju. Ta je sestavljen iz para (lahko tudi več) zrcal, kjer je eno zrcalo delno prepustno. Dolžina rezonatorja (oz. razdalja med zrcaloma) je pogojena z valovno dolžino laserske svetlobe (se spomnete fizike v srednji šoli in nihanja v zaprti piščali --> isti šmorn). To je v osnovi cela znanost za laserji, v OSNOVI, dejansko je zadeva dosti bolj zaj****, predvsem v smislu izbire materialov, plinov, kemikalij katere bodo ustrezale poogojem prehodov energijskih stanj, porabe energije, izhodne energije, valovne dolžine, fizične dimenzije, tralala, tralala....


@boych: tam je finta v izbiri valovne dolžine (običajno to delajo z Nd:YAG laserjem (Neodim Ytrij-Aluminijev kristal (Zajebano ha?:D ))) in pa predvsem v ustrezni dolžini pulza, v tem primeru so lasersku pulzi dolgi (PAZI): pikosekundo oz. nekaj pikosekund. Sam ti laserji so dragi ko žafran!!

Upam, da sem vsaj ptibližno razumljivo povedal!

P.S.
Na netu je folk, ki za hobi sam dela laserje. Malo pogooglajte, pa boste presenečeni že kaj se da vse nardit z navadnim pointerjem!


LP
ql0


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Presek laserskih žarkov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121584 (1186) VolkD
»

Ranljivost optične povezave (FTTH)

Oddelek: Loža
161987 (1460) Pyr0Beast
»

Laser mic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163556 (2948) Yerpo
»

Fuzija- brez "posode"

Oddelek: Znanost in tehnologija
252660 (2107) Luka Percic
»

Odboj svetlobe

Oddelek: Znanost in tehnologija
282351 (2084) Highlag

Več podobnih tem