» »

Elektrika

Elektrika

Uporabnik ::

Malo težje vprašanje za vse električarje.. Zadnje cajte mi nagaja voltaža v vtičnicah. Imam 3 fazno elektriko, in kaj se dogaja?? Na fazi 1 recimo pade voltaža za 20 - 30 voltov na fazi 2 se prav za tolko poveča, včasih je tudi tja do 300v na drugi fazi!! tretja faza se nekako giblje v normalah okol 230v. Čemu to???? Valda da k bom elektro poklicu da bo vse delal. Majo sosedje kšne zajebancije??? Voltažo sm meril tm ko pride k pride iz zunanje omarice v notranjo (k varovalkam)..

any ideas?

gumby ::

Take stavi se znajo dogajati, če je prekinjen ničelni vodnik na dovodni strani. Lahko je tudi posledica zelo nesimetrične obremenitve. Poskusi izklopiti FID in še enkrat izmeri napetosti na dovodu, tudi medfazne.

btw: kako daleč si od transformatorja?

med fazami je skoraj vedno cca 395V , med nulo in fazami je pa pravi tobogan, pride tudi do čisto drugačnih primerov kot sem ga napisal zgoraj.. npr na prvih dveh fazah 250 in natretji normalno.. FIT? sicer sem že slišu sam nism za zihr. V omarici je trofazni dvotarifni števec pa nizkofrekvenčni sprejemnik pol pa še dve škatlci z tremi gumbi na katerih piše ZNS 25, je to to?

Napetost med fazo in nulo pa mora biti 230V, med fazami pa 400V - 230V*(koren iz 3) . Izklopi elektriko v celi bajti in izmeri še enkrat napetosti - dovoljeno odstopanje je +/- 10% od zgornjih vrednosti. Pokliči elektro, če napetosti niso v redu.

Tisti ZNS pa čimprej zamenjaj za FID (pokliči kakšnega štromarja, ali pa kar elektro!), ker je stvar zastarela.

CaqKa ::

zns je zaščitno napetostno stikalo
fid pa je stikalo ki deluje na diferencni tok.

po vsej verjetnosti pri tebi prihaja do nekih čudnih simetrij... lahko pa da tudi nisi prav zmeril razn če imaš v blizini sosede ki imajo zelo nesimetrično porabo, kar bi bilo malo cudno... lahko pa imaš tudi majhen kratekstik med fazami kar bi pa bilo še bolj čudno
če pa so tvoje meritve pravilne in kot praviš fazne napetosti štimajo to pomeni da je ničlišče premakjeno.
tak za info samo: zakaj si šel merit to, pa zakaj bi rabil simetrične faze? (mislim sej vem da je bedasto ker pač more elektro zagotavljat tako in tako samo vseeno)

imam UPS, ki se seveda vklopi ko je preveč odmika, ker se to sedaj dogaja preveč pogosto in za preveč časa se mi izprazni baterija in pol vse crkuje... zdej sm seveda odstranil UPS samo to ni rešitev na dolgi rok... sploh ne za poleti ko švigajo strele

sem odklopil celo hišo, tako da sem imel direkt iz omrežja priključke in na njih so bile že nepravilnosti...

bo treba elektro poklicat

CaqKa ::

verjetno ja
lahko da imaš kje v bajti kaki kratek stik al pa kaj newem. pokliči jih pa naj malo zmerijo zadevo

Brane2 ::

Nism bash jakotokaš (Zatlerjeve umotvore na Vegovi sm prespal U PRVI KLOPI).

Ampak po rečenem bi znalo biti res kaj narobe z ničelnim vodnikom.
Ker imaš med fazami konstantno napetost, pomeni da je verjetno z njimi vse O.K. Fazna napetost ti pa ne bi smela tako plesati. Če bi blo narobe kaj s konkretno fazo , potem bi se spreminjale tudi medfazne napetosti, ki se pa, kot praviš, ne spreminjajo. Edina pametna možnost takole na uč res ostane ničelni vodnik...

Pokliči elektro, naj porihtajo stvar! Čimprej!!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9131523 (4696) mirator
»

Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )

15725216 (6474) hafnerurban
»

Priklop vtičnice ??

4816486 (5705) starfotr
»

Priklop električnega štedilnika s pečico

4315773 (6928) starfotr
»

elektrotehnika v praksi