» »

Zvočna izolacija sobe

Zvočna izolacija sobe

BlackHole ::

Trenutno imam sobo obdano z dvema betonskima stenama in dvema stenama iz gips plošč. Ti dve (gips) steni pa ločujeta mojo sobo od dveh drugih sob. Te stene so iz dveh tankih gips plošč, vmes pa je neka papirnata harmonika kar je zelo slaba zvočna izolacija, saj se sliši prav vse skozi. Zdaj bi se rad pozanimal s kakšnim materialom bi to zvočno izolacijo izboljšal. V mislih sem imel stiropor ali stekleno volno potem pa na vrh gips plošče. Kolikšna bi morala biti debelina izolacije, da bi se razlika orenk poznala? V sobi imam tudi "domači kino", tako da, če je treba, tudi to upoštevajte. Če se kdo ukvarja ali spozna na te stvari, naj prosim svetuje in če se sploh splača (ne mislim denarno). Če pozna kdo še kak boljši zvočno izolacijski material, toliko boljše.

Eschelon ::

Rabiš material, ki je elastičen, zelo deformabilen in mikroperforiran (nekaj takega kot tisti čepi za ušesa proti hrupu, ki jih kupiš v lekarni.) Fizikalno rabiš nekaj, kar se bo grelo ob vibriranju zraka. Gotovo kaka taka pena obstaja v Lesnini al pa Bauhausu. Pejd pogledat (vem pa ne).8-)

boha ::

ti potrebuješ stekleno oz. še bolje kameno volno in to z najvišjo gostoto (kakšen tervol dp-8 je za zvočno izolacijo). vzemi največjo možno debelino, ki še pride vmes med ploščami.

BlackHole ::

Kaj pa pluta? To bi tudi lahko prišlo v poštev, samo ne vem kakšne debeline bi morala biti, da bi dosegel željeni "efekt". Torej zdaj če nekdo potrka po steni na drugi strani, se sliši kot da bi potrkal po vratih. Jaz bi rad da bi se potem slišalo, kot da bi potrkal, recimo po vratih, preko katerih je npr. kak kos debelejšega blaga. Vsaj za 50% bi rad povečal zvočno izolacijo. Rabil bi neko predstavo, kako izboljšavo bi dosegel z določenim materialom.

Zgodovina sprememb…

sidney ::

osebno ti odsvetujem uporabo tervola, saj se precej prasi. ta material je sicer dokaj uporaben, ucinkovit, samo problem nastane, ko bos imel celo sobo prahu. v studijih uporabljajo peno, ki ima povrsino v obliki piramid. ta pena se da kupiti, pa se samolepilna je.kje in koliko kosta ne vem. cenejsa varianta je kombi-plata (zaganje-stiropor-zaganje):D . zadevo namontiras, pa pustis stene neobrajhane. Bistvo je da ima stena cim vecjo povrsino, zaradi odboja zvoka. povrhu pa lahko obesis se zaveso iz trakov cca 20cm sirokega in debelega blaga. to sem vidu v enem glasbenem studiju. pa veliko srece...
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

BlackHole ::

Prosim razloži mi malo bolj tole kombi-plata varianto. Kaj pa misliš glede plute. Namreč plute se mi zdi bolj estetska, čeprav se morda tiste pene tudi dobijo v kakih estetskih oblikah. Jaz ne rabim "studia", ker bi itak moral potem še vse drugo izolirat.

sidney ::

pluta je estetsko dobra varianta, izolator je po moje tut kar OK, samo precej drago te vse skupaj pride. ;( . ce bos oblagal s pluto jo moras kupiti precej debelo, drugace ne bo pravega efekta. Kombi plate pa se obicajno uporabljajo za izolacijo zunanjih sten. zgleda malce grse od plute je pa zihr cenejsa. dobis jih prakticno povsod, kjer prodajajo gradbeni elementi. kombi plosce pa izledajo takole (link). odloci se sam
Marjan streli !!!! Lisice so Mici zagrable !!!!

amati ::

Odvisno kaj rabiš, ali zvočno izolacijo, ali pa dušenje odboja zvoka. Namreč zvočno izolacijo dosežeš samo z maso materiala- gostejši kot je material, boljša je izolacija.
Mislim, da ti je najboljši odgovor dal "odiedog".

BlackHole ::

V bistvu bi rabil material, ki je namenjen recimo 60% za zv. izolacijo in 40% za dušenje zvoka.

sketch ::

Pred približno 8 meseci sem v ŽiT-u bral, da se dobi zvočni izolator v obliki spreja. Stvar je sorazmerno draga za široko gradbeno uporabo, ampak je baje zelo efektivna (baje do 80%). Takrat se jo je dobilo samo v Nemčiji, ne vem kako je danes s tem - bo treba malo raziskovat.
Veliko sreče pri tišini :D

lp
s.
Adapt and overcome.

BlackHole ::

Vi še kar kaj predlagajte, vsi (pametni) predlogi so dobrodošli. Kje bi dobil kaj takšnega.

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Pred sabo imam kos pene. Velik cca 10 x 2 x 3 cm in je po moje za tako izolacijo enkratn. Samo tale kos je malo premjhen za eno steno:)
Moj predlog je da greš v kako trgovino kjer majo pene in te zadeve pa se mal razglej mal povpraš. Najbolš je da dobiš tako peno kot je ta pred mano. Če jo pritisneš je na površju kr trda ampak bol ko je prtiskaš bol je trda. Vdre se pa cca 0,5 cm in nič več če jo pritiskam po debelini 2 cm. Po moje bi supr dušila zvok.
To peno sm dubu v šoli, ko je sošolc razbil brisalo za brisanje table, po kateri se piše z flomastrom. Proizvajalec tega brisala je pa Pilot če ti kj pomaga.
Če ne pa dodaj še eno steno pa med njima razmak cca 5-10 cm pa vmes nasipaj mivko. Ta bo pa dušila zvok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

BlackHole ::

Ta z mivko je pa le malo prehuda ne? Ve kdo za kake takšne trgovine pri nas (na šrajerskem po možnosti)?

boha ::

fantje, pena ni zvočni izolator, pa še draga je kot pes. tista piramidasta pena je samo za akustiko. kot sem že rekel, predlagam stekleno oz. kameno volno med dvema stenama (gips plošče). ti ne bo nič prašil, če boš dobro zadelal, valjda ne boš imel kar na prostem, sidney prosim lepo.

BlackHole ::

Bolha, tvoj predlog je vsekakor na moji top listi, samo iščem če so še kaki drugi, enostavnejši.

SkIDiver ::

Kako huda pa je z mivko? Če pogledaš kako drobna je mivka, pa če jo spravš med dve stene bo po mejem mnenju zelo dobro izolirala zvok.

Brane2 ::

Hmmm, podoben problem imam tudi sam v sobi. To je še bolj pomembno, ker imaš verjetno na razpolago za akustično zaščito nek končen volumen. Verjetno bi si težko privoščil 30 cm zaščite na stenah.
Tu bi ti priporočil, da čimbolj "ubiješ" reflektivne površine v sobi, predvsem okna. Pred okna daj težje zavese. Drugi problem so vrata in stranice omar in drugegga pohištva v sobi.
Pri vpoju zvoka se moraš zavedati nekaj stvari:
- na razpolago imaš zelo omejeno debelino in volumen
-težko boš presekal vse poti širjenja (npr. tla in strop)
-pri majhnih debelinah je sposobnost vpijanja zvočne energije za dosegljive materiale omejena
-nizke frekvence bodo problem, pač zaradi daljše valovne dožine in izrinjene mase zraka

Zato ob uporabi zvočne izolacije v sobi poskusi doseči, da se nevpita energija odbije in se vpije pri kakem poznešem padcu na izolacijo. Zato so tiste piramide v peni v studijskih prostorih-da čimbolj razpršijo zvočno energijo, ki se bo postopoma po več odbojih od sten vpila v peno.

V audio boksih uporabljajo za polnjenje krojaški konec (škartne ostanke) , ki je baje za take stvari dober, lahko seveda uporabiš tudi peno. Karkoli si boš omislil PAZI NA POŽARNO VARNOST. Ni zgorel samo en studio pri nas in drugje- tud tisti slavni KLF'ov komad "Smoke on the Water" govori o cepcu, ki je pustu v studiu pržgan čik...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izolacija sobe za vaje z bendom

Oddelek: Loža
133301 (2916) LeQuack
»

Stenska pluta

Oddelek: Loža
72483 (2356) nejcek74
»

zvočna izolacija sobe

Oddelek: Zvok in slika
127136 (5786) 66ales
»

Zvočna izolacija

Oddelek: Zvok in slika
133518 (3173) vuce
»

kaj uporabiti pri zidavi stanovanja?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5018176 (17244) madmitch

Več podobnih tem