Forum » Pomoč in nasveti » Težave s komponentami
Težave s komponentami
X-es ::
Pozdravljeni,
Imam težave s strojno opremo in ne morem nikakor ugotoviti kaj bi bilo lahko narobe
Težave: včasih mi ne zazna CD - DVD enote, Pogosto mi PC kar crkne, včasih se sploh ne zažene oz. potrebuje enih 10x zagonov da se zažene normalno, ko priklopim npr zvočnike mi včasih kar resetira, tudi med peko mi vsako toliko "crkne" in se restarta
S programsko opremo sem prepričan, da ni nič narobe saj sem disk že večkrat formatiral a napake so se vseeno pojavljale. Včasih težavo z zagonom opravim tako da izklopim stikalo pri napajalniku in ga čez čas ponovno vklopim, ampak nisem siguren, da napajalnik povroča vse te težave...
Napaka se mi pojavlja že od vsega začetka, odkar imam PC torej 2 leti, ampak na začetku se je to pojavilo vsako toliko, sedaj pa vedno bolj pogosto zato sem se odločil, da bom pač zamenjal kar dela težave
Konfiguracija:
Matična z vgrajeno zvočno: ASUS P5AD2
Procesor: Intel Pentium 4 CPU 3.20 GHz
Grafična: Nvidia GeForce 6600 256MB RAM
CD - DVD enota: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Trdi Disk: Maxtor 6Y200M0 200 GB
Spomin: 2 x 1GB Patriot 800 MHz
Napajalnik: 400 W sam zdj nevem kiri
Hvala že za vnaprej in LP
Mr.vee
Imam težave s strojno opremo in ne morem nikakor ugotoviti kaj bi bilo lahko narobe
Težave: včasih mi ne zazna CD - DVD enote, Pogosto mi PC kar crkne, včasih se sploh ne zažene oz. potrebuje enih 10x zagonov da se zažene normalno, ko priklopim npr zvočnike mi včasih kar resetira, tudi med peko mi vsako toliko "crkne" in se restarta
S programsko opremo sem prepričan, da ni nič narobe saj sem disk že večkrat formatiral a napake so se vseeno pojavljale. Včasih težavo z zagonom opravim tako da izklopim stikalo pri napajalniku in ga čez čas ponovno vklopim, ampak nisem siguren, da napajalnik povroča vse te težave...
Napaka se mi pojavlja že od vsega začetka, odkar imam PC torej 2 leti, ampak na začetku se je to pojavilo vsako toliko, sedaj pa vedno bolj pogosto zato sem se odločil, da bom pač zamenjal kar dela težave
Konfiguracija:
Matična z vgrajeno zvočno: ASUS P5AD2
Procesor: Intel Pentium 4 CPU 3.20 GHz
Grafična: Nvidia GeForce 6600 256MB RAM
CD - DVD enota: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
Trdi Disk: Maxtor 6Y200M0 200 GB
Spomin: 2 x 1GB Patriot 800 MHz
Napajalnik: 400 W sam zdj nevem kiri
Hvala že za vnaprej in LP
Mr.vee
PlayTheGame ::
Če praviš, da se to dogaja že od samega začetka, zakaj nisi kompa nesel na servis in uveljavljal garancijo?
Sicer pa na napisano še najbolj sumim napajalec.
Sicer pa na napisano še najbolj sumim napajalec.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
hvala za nasvet :)
ma ves kako je na zacetku je to bilo ful po redko in se kolega mi je sestavu.... pa se sm biu bl teleban za pcje takrat (sej zdej ne da nisem ampak useeno mal manj)
aha torej napajalnik, z maticno plosco je mozno da je kaj anrobe potemtakem al bol sumis napajalnik?
ma ves kako je na zacetku je to bilo ful po redko in se kolega mi je sestavu.... pa se sm biu bl teleban za pcje takrat (sej zdej ne da nisem ampak useeno mal manj)
aha torej napajalnik, z maticno plosco je mozno da je kaj anrobe potemtakem al bol sumis napajalnik?
Dead_Eye ::
Torej:
1. preveri temperature (cpu)
1.1 testno lahko loadaš default nastavitve v BIOS-u
2. testiraj RAM (memtest)
3. poglej kondenzatorje na plošči(verjetno ni to, ker je zadeva stara komaj 2 leti)
4. najdi en malo boljši napajalnik in testiraj
5. počasi zmanjkuje idej
6. ni več idej
PS. če vse to ne pomaga začni z izklapljanjem komponent, dokler ne prideš samo na plato, CPU, 1 palčka RAM-a in če še vedno blokira, je 99.9% plošča...
1. preveri temperature (cpu)
1.1 testno lahko loadaš default nastavitve v BIOS-u
2. testiraj RAM (memtest)
3. poglej kondenzatorje na plošči(verjetno ni to, ker je zadeva stara komaj 2 leti)
4. najdi en malo boljši napajalnik in testiraj
5. počasi zmanjkuje idej
6. ni več idej
PS. če vse to ne pomaga začni z izklapljanjem komponent, dokler ne prideš samo na plato, CPU, 1 palčka RAM-a in če še vedno blokira, je 99.9% plošča...
The one and only
ali je mozno da je kriva cd/dvd enota
ker ta se mi ucasih isklaplja (pc je ne zazna)
ce ni nobenga cdja v njej racunalnik skoraj da ne povzroca tezav... in ucasih mi pc crkne ko dam notri cd oz zacnem pect cd al vd sej useen :D
hvala in LP
ker ta se mi ucasih isklaplja (pc je ne zazna)
ce ni nobenga cdja v njej racunalnik skoraj da ne povzroca tezav... in ucasih mi pc crkne ko dam notri cd oz zacnem pect cd al vd sej useen :D
hvala in LP
Tac20 ::
Men je u ibr sralo z zagonom itd. dokler ni komp cudezno sam prepoznal DVD roma ki je sicer na sata, nevem pa ce ma to kaksno vezo
bozicek ::
Malce preveri ce ni kje kaksen kratek stik.
Recimo, ploscica na zadnji strani (mis, tipkalo, USB) ima jezicke za ozemljitev. Da ni slucajno kam naslonjen (enga sem rihtal, je imel jezicek porinjen v USB in mu je delal kratek stik)
Ni uporabil gumastih podlozk ko je dal maticno na vodila (ponavadi so taki rdeci. Ce je kaksen srauf z sirso glavose zna zgodit da pride na tiskovino in povzroca stik)
Al pa ena banalna. Glih zdej sem jo rihtal. Narobe je priklopil Power, reset, HDD lucka, power lucka.
Namesto da bi priklopil horizontalno (-) je dal vertikalno (|). Tako recimo je bil power stikalo priklopljen na + za power in na + za HDD led (ker power je v zgornji vrsti, led pa v spodnji). Isto so bile ostale zice priklopljene.
Enkrat je delalo normalno, drugic ne, vcasih si moral 10 vzgati, po 5* resetiral da se je sploh zagnal itd...
Recimo, ploscica na zadnji strani (mis, tipkalo, USB) ima jezicke za ozemljitev. Da ni slucajno kam naslonjen (enga sem rihtal, je imel jezicek porinjen v USB in mu je delal kratek stik)
Ni uporabil gumastih podlozk ko je dal maticno na vodila (ponavadi so taki rdeci. Ce je kaksen srauf z sirso glavose zna zgodit da pride na tiskovino in povzroca stik)
Al pa ena banalna. Glih zdej sem jo rihtal. Narobe je priklopil Power, reset, HDD lucka, power lucka.
Namesto da bi priklopil horizontalno (-) je dal vertikalno (|). Tako recimo je bil power stikalo priklopljen na + za power in na + za HDD led (ker power je v zgornji vrsti, led pa v spodnji). Isto so bile ostale zice priklopljene.
Enkrat je delalo normalno, drugic ne, vcasih si moral 10 vzgati, po 5* resetiral da se je sploh zagnal itd...
Darila letos samo za poredne
Dead_Eye ::
Ni uporabil gumastih podlozk ko je dal maticno na vodila (ponavadi so taki rdeci.
Če JE dal podložke je lahko to problem, ja, drugače pa ne.
vee: iztakni ide/sata kabel iz cd/dvd enote in testiraj, če ti v par dneh ne zmrzne/restarta si mogoče našel krivca...
The one and only
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dead_Eye ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | preizkus osnovne ploščeOddelek: Strojna oprema | 2091 (1104) | mulc007 |
» | Računalnik se noče zagnatiOddelek: Pomoč in nasveti | 6279 (5629) | Uporabnik-6 |
» | nova grafična - disk boot failureOddelek: Pomoč in nasveti | 1946 (1383) | pegaso |
» | ATI AGP ne zažene sistema (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 3616 (2875) | boset |
» | inštalacija XPjevOddelek: Pomoč in nasveti | 1968 (1758) | farko |