» »

Spet rak

Spet rak

Bobl ::

Ali kdo ve, če obstaja rak na srcu in rak na mišicah?

Thomas ::

Ne, na mišicah ga ni. Preveč specializirana tkiva, kakor sem slišal.

Samo ne razumem, v čem točno je fora.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DonPierre ::

Seveda obstaja! Na gladkih mišicah je to leiomiom, ki je sicer benignega tipa in redko maligno alterira. Je pa najpogostejši v maternici, tam okrog 30 leta. Navadno dobro omejen od okolice, vendar ni inkapsuliran. Maligna varijanta je leiomiosarkom. Na prečnoprogastih mišicah pa je to rhabdomiom, ki je pogostejši pri otrocih, pleomorfni pa se pojavlja tudi pri odraslih. Seveda je maligen. Obstajajo pa tumorji tudi na srcu, sicer so redki ko diamanti, vendar vseeno. Najpogostejše so metastatske neoplazme, torej tumorji ki izvirajo od nekje drugje, pa se potem naselijo v srcu (najpogosteje iz prsi, malignega melanoma in hematopoetskih organov). Poznamo pa tudi primarne neoplazme, kot so mixomi, lipomi, papilarni elastofibromi, rabdomiomi, rabdomiosarkomi. Mixomi so najpogostejši, benigni in zrastejo najpogosteje v levem atriju.

lp

Peter

Thomas ::

Ampak to je vseeno redkost, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DonPierre ::

Ja, precejšnja redkost, le leiomiomi so zelo pogosta sprememba, ki pa je itaq benigna in kot taka nenevarna. Samo, vprašanje je bilo če obstajajo.
Redki so pa zato, ker so mišične celice visoko sprecializirane (kot si sam že ugotovil), kar pomeni da izgubijo sposobnost proliferacije, v čemer je tudi vzrok, da so ti tumorji zelo redki (manj delitev, manjša verjetnost da pride do spremembe genetskega materiala).

Lp

Peter

Thomas ::

Tale celična biologija mene zelo impresionira, ampak nimam nobenega poglobljenega znanja o tem in ga nikoli ne bom imel. Se mi pa seveda zdi zanimivo vse v zvezi s tem in verjetno še komu. Napiši kaj pametnega o tem, če se ti ljubi. Pull my socks off!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bobl ::

Hvala obema za odgovor. Premišljeval sem, zakaj je rak pri aktivnem tkivu (mišicah) ki stalno "miga" redkejsi. Očitno gre za razliko v apoptozi. Ne vem, sem čisti laik, samo vseeno se mi zdi zanimivo raziskati zakaj!

OChack ::

v anaerobnih celicah se ne mora razvijat, ravno tako v telesu z PH vrednostjo nad 8.5
obstajajo razne vrste terapij (savna, kisik+anaerobna,...), za kj več si pa poglejte mal po iskalnikih na te teme.
nekatera odkritja so bila angrajena z nobelovo angrado
Int€l inside, IDIOT Outside

Bobl ::

Pol, če jest prou zastopm, v tkivu, ki ful porablja kisik, se ne razvije rak. V zvezi s Ph bi pa lahko nekako preventivno vzdrževal stanje nad 8,5 in ne bi mel raka?
Zakaj me ta tema ful zanima? Moja žena je umrla za rakom na jajčniku in takrat sm tud jest ful prebiral, kako in kaj pa žal ni blo možno nč narest.

_marko ::

->v anaerobnih celicah se ne mora razvijat, ravno tako v telesu z PH vrednostjo nad 8.5

Ne verjamem. Daj link.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

strictom ::

To bi pomojem težko vzdrževal. Težko bi blo vedet kaj se zgodi z želodcem in kislino če bi bila v preveč bazičnem okolju (to bi ti tut verjetno čist prebavo zjebalo - encim amilaza pa to).

Sicer pa tudi nisem nek doktor al pa kaj.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: strictom ()

_marko ::

Strictom:
O spreminjanju pH-ja nima smisla razglabjati - nimamo vpliva nanj.
Če bi pa pH želodca spreminil v bazičnega pa se nebi dobro končalo. Rak gor al dol.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

strictom ::

Če bi pa pH v želodcu postal bazičen, bi pa ratala ena orng zasoljena zadeva :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

5er--> ::

Verjemi, da nočeš spreminjat pH-ja v telesu nad/pod tistega kamor sodi. (izvzet prebavni trakt, lizosomi... :P)

Kri npr. pH 7,4 +/-0,2 kar je več odstopanja je že zelo zelo hudo.

pietro ::

Malo pogooglajte o Evi Vertes!

5er--> ::

zasoljena zadeva?

Saj lahko probate spreminjat pH v prebavnem traktu. Popijte kakšno močno kislino/bazo, pa boste hitro opazili kako to zgleda. (Da ne bi slučajno kdo probal, prav?:D)

Za vse željne bio-medicinskih informacij je tukaj par iskalnikov po strokovnih člankih. (Nekateri so tudi prosto dostopni na netu v polni izvedbi.)

http://medlineplus.gov/
PubMed

Tukaj je pa stran ene bolnice, ki ima zelo v redu stran z veliko članki:
http://www.mayoclinic.com/

_marko ::

->->v anaerobnih celicah se ne mora razvijat, ravno tako v telesu z PH vrednostjo nad 8.5

Še vedno čakam na link... :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

OChack ::

http://www.trifilon.si/docs/Clanki/rak_...

evo preberte si, upam da nikol nikomur en bo tega treba uporablat.
ena od avrjant za PH 8.5 je jemanje vitamina C
kislost se ohranja oziroma ne da spremenit edin v črevesju in prebavnem sistemu, kjer mislm d amora bit, drgač pa tekoči trak pa čisti kisik je tud ena metoda.
mal si preberte no pa pokomentirajte

LP
Int€l inside, IDIOT Outside

5er--> ::

Ce pade kisik v celici pod 60%, ta postane rakasta.

Ta mi deluje malo bosa... da zdrava celica sama od sebe ne bi več upoštevala kontaktne in drugih inhibicij ter ne bi upoštevala promotorjev/inhibitorjev pri transkripciji...

Sploh pa, ko se kdo zastrupi z npr. CO/bil v navidezno mrtvem stanju... verjetno bi bila pri njem večja verjetno za raka. Vsaj na možganih, ki že v 4min porabijo zaloge. Do zdaj za kaj takega nisem slišal.

Pa kaj boš potem, ko s svojo alkalnostjo (če ti jo sploh uspe vzpostavit, glede na vse regulatorne mehanizme v telesu) denaturiraš encime...

Rajši več tokoferola, glutationa, askorbinske kisline, vit B12 in ostalih lovilcev prostih radikalov kot pa OH- iona za te potrebe. IMO

No, saj verjetno sem krepko ustrelil mimo... se morem še kaj naučit predenj bom drugim solil pamet.

Blinky ::

v anaerobnih celicah se ne mora razvijat, ravno tako v telesu z PH vrednostjo nad 8.5

Cut the crap.

1.
Edine anaerobne celice v človeškem telesu so rdeče krvničke (eritrociti). Le te nimajo mitohondrijev (za aerobni metabolizem rabiš mitohondrije - dihalna veriga) in tudi ne jeder (zato se eritrociti ne delijo -> evo, rak ne more nastati iz eritrocitov). To pomeni, anaerobna presnova eritrocitov NI povezana z njihovo "nezmožnostjo" transformacije v rakavo celico.

Je pa tu en hakeljc. Rak pa lahko nastane iz "prednikov" eritrocitov v kostnem mozgu.

2.
Intracelularni pH je okoli 7.4. In je hudo natančno uravnavan. Ekstracelularni pH je podvržen (relativno) večjim spremembam (v krvi med 7.35 do 7.45. Ja, je kdaj več ali manj, toda tam se človek že bori za življenje). Ampak. Noben (živ) človek na svetu nima ekstracelularnega pH 8.5. No way. No go. Si sploh predstavljaš kakšno spremembo v koncentraciji protonov to predstavlja?


pH = -log [H +] --->

4 x 10 ^ - 8 mol/liter pri pH 7.4

pri pH 8.5 govorimo o 3.16 x 10^-9 mol/liter protonov.


Kar naenkrat se odpre drugačen pogled, kot če operiramo samo s pH. Se premalo zavedamo, da gre za logaritemsko lestvico. Taka sprememba koncentracije protonov spremeni naboj aminokislin, proteini posledično spramenijo konformacijo, encimi zgubijo funkcijo in ljudje umrejo.

Pa prosim ne omenjati prebavne poti, ki je, fiziološko gledano, izven telesa.


Ostale pripombe pa zjutraj.
Uf, saj to je že zdaj :8)
No, popoldne :)

OChack ::

ti jest nevem ker nism dohtar
v tem clanku pac pise par stvari, pa spod so viri in linki navedeni, tist k ga zanima nj pac mal prebrska globje
Int€l inside, IDIOT Outside

grex ::

Rajši več tokoferola, glutationa, askorbinske kisline, vit B12 in ostalih lovilcev prostih radikalov kot pa OH- iona za te potrebe. IMO

Pomemben mehanizem delovanja zdravljenja raka med obsevanjem (direktna poškodba DNA pripomore razmeroma malo, razen pri izredno visokih dozah, ki se redko dajejo) in (sicer manj) kemoterapijo so ravno prosti radikali (ti potem DNA indirektno poškodujejo). Predoziranje z antioksidanti se zato odsvetuje med zdravljenjem. Ni sicer dobrih dokazov o škodljivosti tega početja, tako da je tudi to vprašljivo. Ampak dobro je to vedeti, preden nasedaš reklamam o oh in sploh svetem učinku antioksidantov.

Še link na povedano.

OChack ::

verjetno bi v casu kemoterapije z antioksidanti zmansav ucinek le te?
Int€l inside, IDIOT Outside

DonPierre ::

Pazi, kemoterapija ni isto kot radioterapija. Pri kemoterapiji gre za kemične agense, takoimenovane citostatike, ki zavirajo celično delitev. Nekateri so našteti na wikiju+njihov mehanizem delovanja. Tu načeloma ne nastajajo prosti radikali, razen takrat ko celica propade in se njena vsebina razlije med ostalo tkivo - takrat popadejo tudi lizosomi, ki pa že po defoltu vsebujejo proste radikale predvsem superoksidni anion (za uničevanje tujkov, ki se fagocitirajo). Pri radioterapiji, pa nastajajo prosti radikali kor stranski produkt sevanja, ki so hkrati pozitivni zato, ker pomagajo uničiti rakasto celico, hkrati pa škodljivi (predvsem kakšen vodikov perokdis - dolgoživeč) ker lahko oddifundirajo daleč v okolico in poškodujejo zdravo tkivo, ter hecno, spet lahko povzročijo okvaro dednega materiala in rakasto transformacijo. Pa s temi prostimi radikali je tako - itaq imamo v organizmu sistem encimov, kot so katalaze, superoksidne dismutaze in glutationske peroksidaze, ki skrbijo, da je nivo prostih radiokalov ravno pravšnji. Zavedati se namreč moramo, da prosti radikali niso samo negativna zadeva, ampak so nujno potrebni za življenje - pomislite samo na dušikov oksid in njegovo aktivnost pri dilataciji krvnih žil. Glavno je torej, da so v nekem ravnotežju.

Lp

Peter

marsovcek ::

http://www.trifilon.si/docs/Clanki/rak_...

Ah, kako me navdušijo članki, v katerih strkovnjaki niti ne znajo pravilno posloveniti tujk :\ . Izbrani podatki so pač predstavljeni tako, da zaničujejo uradno medicino in po drugi strani nikjer ni verodostojnih podatkov o učinkovitosti opevane alternative.

V zapisano teorijo se mi ne da poglabljati, vsekakor se z velikim delom ne strinjam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje kupiti vitamin C tablete?

Oddelek: Loža
254105 (3144) Master_Yoda
»

Zakaj se celice starajo

Oddelek: Znanost in tehnologija
4311423 (8949) Yosh
»

Dodatki v hrani, ki so ˝škodljiv˝ telesu

Oddelek: Loža
282887 (2424) RejZoR
»

Kemoterapija = mumbo jumbo?

Oddelek: Problemi človeštva
4417507 (15052) grex
»

Zdravilo za raka?

Oddelek: Znanost in tehnologija
469776 (7499) kekc

Več podobnih tem