» »

Napajanje prenosnika kar preko WiFI routerja - kmalu?

Napajanje prenosnika kar preko WiFI routerja - kmalu?

kronik ::

Ce gre verjetni novici na BBC smo spet korak blizje 'brezzicni dostavi elektricne energje'



1) Power from mains to antenna, which is made of copper
2) Antenna resonates at a frequency of about 10MHz, producing electromagnetic waves
3) 'Tails' of energy from antenna 'tunnel' up to 2m (6.5ft)
4) Electricity picked up by laptop's antenna, which must also be resonating at 10MHz. Energy used to re-charge device
5) Energy not transferred to laptop re-absorbed by source antenna. People/other objects not affected as not resonating at 10MHz

US researchers have successfully tested an experimental system to deliver power to devices without the need for wires. The setup, reported in the journal Science, made a 60W light bulb glow from a distance of 2m (7ft). WiTricity, as it is called, exploits simple physics and could be adapted to charge other devices such as laptops.


Mogoce pa bo delo Nikole Tesle le postalo realnost ;)

Edit: aha, novico je objavila tudi RTV Slovenija.
  • spremenil: kronik ()

BigWhale ::

No ja, microwave transfer elektrike ni nic novega. Vprasanje samo, ce jo lahko spravis v 'notebooku prijazno' obliko. :)

Azrael ::

Stvar deluje, vendar so izgube energije enormne. Zrak ni dober prevodnik elektromagnetnih valovanj. Konec koncev je možno v neposredni bližini SV oddajnika v Domžalah na tak način poskrbeti, da zasveti kakšna žarnica ali da igra radijski sprejemnik, ki vso energijo za delovanje črpa iz antene.

Drugače pa nič novega, tako igrajčkanje je že dolgo možno tudi z uporabo Teslovega transformatorja, ne samo s fancy elektroniko.
Nekoč je bil Slo-tech.

Luka Percic ::

Stvar deluje, vendar so izgube energije enormne.

Ja, vendar avtorji trdijo da na 2m dela z 40% izkoristkom, pa da ne deluje z usmerjanjem(laser,maser). Kar je totalno sanjanje.

Zrak ni dober prevodnik elektromagnetnih valovanj.

Nebo držalo, zrak je zelo vredu prevodnik elektromagnetnih valovanj, no vlaga ga včasih sicer zafrkava...
Površina krogle je problem, ker raste z kvadratom razdalje, tako da že dva metra proč, je tisti košček kjer je antena, le majhen delež celotne površine krogle. Še posebej če hočemo imet majhno anteno (ki zajame še manjši del).

Z razdaljo so izgube enormne.
Smiselno bi se mi zdelo le odlaganje različnih znamk mobitelov na "polnilno" podlago.
Bi znalo bit uporabno, izgube pa minimalne, zaradi minimalne razdalje.

kitzbrado ::

Tole je kopija mojega odgovora iz novic na zahtevo Lukata Velikega. Upam, da se razvije zanimiva debata.

Tale prenos energije deluje precej podobno kot tuneliranje elektronov. Predstavljajte si kovinsko konico, kot se uporabljajo v tunelskih elektronskih mikroskopih. Dokler konica ni dovolj blizu prevodne povrsine, elektroni ne morejo nikamor. Ko povrsino problizamo, se klasicno ne bi smelo zgoditi nic, saj je prostor okoli konice za elektrone prepovedan (energija elektronov je premajhna, da bi usli v vakuum). Zakaj potem pri neki oddaljenosti lahko izmerimo tok elektronov, ki se potem samo se eksponentno povecuje, ko se povrsini se bolj priblizamo? Dolg odgovor je tukaj. Na kratko lahko recemo, da se valovna funkcija elektrona razteza tudi izven obmocja konice. Ce se pa v tem obmocju nahaja nekaj, s cimer se lahko sklopi, potem obstaja verjetnost, da bo nekaj elektronov "cudezno" prislo na drugo stran. Noben bavbav v glavnem.

Soljaciceva ideja je podobna. Imeti oddajnik, kjer so pomembna samo evanescentna polja. Za ta velja podobno kot za valovno funkcijo zgoraj opisanih elektronov - prostor izven oddajnika je za njih v principu prepovedan, samo imaginarni del valovne funkcije se pa vseeno razteza v prostoru. Dokler ni nicesar, kar bi se s poljem sklopilo, ni trosenja energije - ko pa dodas se sprejemnik, pride do prenosa. Zelo elegantno.

Teomonk je v prvi tej namenjeni temi nalimal link s clankom, ki na dolgo in siroko opisuje kako in iz cesa bi take naprave naredili in kaksen vpliv bi imele na okolje.

EDIT: Popravil sem nekaj slovnicnih napak.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Po mojem se bo tak prenos uporabljal le za manjše zadeve, kot npr. polnenje mobitela. Namreč dokler ne bojo izkoristki pri prenosu nekaj 100MW moči na nekaj 100 km razdalje tam okol 95%, tega ne bo nobeno elektropodjetje hotelo. Na take razdalje pa bi lahko prenašali energijo samo z zelo usmerjenim valovanjem, kar pa bi predstavljalo veliko nevarnost za vse kar bi prišlo v snop energije. Sedanji 400kV daljnovodi so super zadeva z relativno majhnimi izgubami in relativno poceni. Le katero elektropodjetje bi jih hotelo zamenjati za nek drag prenos z ogromnimi izgubami?
Da ne začnemo govort o ljudeh in okoljevarstvenikih.. Tukaj bi se zadeva zagotovo ustavila.
No, tudi sam ne bi hotel imeti zamrežene sobe v kateri bi se od sten odbijala energija:O. Kt v mikrovalovki.. In to samo zato ker se mi ne bi dalo par žic napelat do naprav?

lp

kronik ::

Zakaj bi uporabljali GSM, ce mamo govorilnice?
Zakaj bi uporabljal WiFi, ce pa lahko po hisi napeljas UTP kabel?

Danes neumnost, jutri nuja.

energetik ::

Ne moreš kar tako posploševat. In zakaj ti je nuja brezžično elektrenergetsko omrežje? Da boš plačeval ogromne račune za elektriko zaradi stroškov takega sistema?
In ja, jst sm si vzel par uric časa in imam napelane UTP kable po bajti, ker je bil tak sistem cenejši. Uporabno je pa vse skupi isto kt brezžični sistem. Ne moreš pa tako primerjati GSM pa tel govorilnice..

Se pa strinjam da je elegantno. Ampak ne za vsako ceno. Samo če je vsak tako učinkovito kot tisto prej. Že tako se preveč energije zgubi celo v elektrarnah, kjer gre 60% energije premoga v luft zaradi zakonov termodinamike, a zdej bi še 60% zapravili na prenosu? Veste kakšen denar je to pri današnji porabi elektrike! No, v glavnem mislim, da si takega prenosa ne moremo obetati še vsaj 100 let, ker tako počasi se odvijajo stvari v elektroenergetiki. Že da zgradijo en daljnovod, ki je preizkušena zadeva, Krško-Ljubljana traja 10+ let zaradi birokracije.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Luka Percic ::

Uporabno je pa vse skupi isto kt brezžični sistem.

Nimaš prenosnika. Pa ga boš, verjemi.

Matevžk ::

A je bilo kje (v tem kontekstu in če izvzamemo Teslo) govora o prenosu na tako dolge razdalje?
lp, Matevžk

link_up ::

izgube, izgube in se 1x izgube...se trafo postaje majo ogromne izgube pa so jih pogruntal ravno zaradi tega, da bi premagali izgubo el. energije na velike razdalje :)) .. ah kaj cmo...najboljs je, da si postavite soncne celice in posiljate energijo v omrezje...pa se placajo vam :) pa se zeleno je :D
In and Out

kitzbrado ::

Nikjer ni govora o prenosu energije na dolge razdalje. Gre za prenos na razdalji do cca 2m.

_marko ::

->Nikjer ni govora o prenosu energije na dolge razdalje. Gre za prenos na razdalji do cca 2m.

Jaz bi bil recimo zadovoljen, da pridem domov z svojim GSMom, Labtopomov, dlančnikom, itd...
in se mi stvar avtomatsko začne polnit v mojem stanovanju.

Super stvar, če se mene vpraša.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kulSMS ::

Jaz sem že videl eno električno zobno ščetko, ki se je polnila brez kablov. Jo samo odložiš na tisto površino in obrneš v pravo smer. Razdalja je bila pa minimalna (manj kot 1 cm).

energetik ::

->Nikjer ni govora o prenosu energije na dolge razdalje. Gre za prenos na razdalji do cca 2m.
No, to je pa druga stvar.


Jaz bi bil recimo zadovoljen, da pridem domov z svojim GSMom, Labtopomov, dlančnikom, itd...


Sej je to udobno, ampak se mi zdi to že zelo velika gostota energije v prostoru in je že možno da negativno vpliva na človeka, vsaj glede pregrevanja tkiv v telesu. Dokler ne bi bilo popolnoma dokazano NEvplivanje na človeško telo se jest ne bi hecal s tem. To ni šibak signal od mobilnega omrežja ampak kar močna zadeva.
So mi pa všeč take aplikacije kot so brezžični polnilci zobnih ščetk itd, kjer gre za razdalje par milimetrov.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

sverde21 ::

Si malce površno bral prvi post, oddajnik bo dela (resoniral)l na isti frekvenci kot sprejemnik zato naj nebi bilo vplivov na človeka, ker človek ne resonira na takšni frekvenci kot oddajnik.

Sicer pa za mobitele bi bilo tole idealno, sedaj se zmeri zajebavam 2 minuti z adapterjem, ker imam malce zgojen konektor na telefonu, pol boš prišu pa domov, odložil telefon na mizo in se bo že polnil... pa še kompatibilnost med proizvajalci bo mogoče večja, tako da boš lahko imel en oddajnik za 2 ali več telefonov različnih znamk.
<?php echo `w`; ?>

BluPhenix ::

Kolikor sem jaz bral zadevo gre za non-radiative prenos, torej ne preko EM valovanja, ampak kar normalno preko magnetnega sklapljanja tuljav.

Zadeva naj bi delovala na razdalji, ki je do 8x večja od premera tuljave, na 2m je (za testno opremo) izkoristek 60%.

marko_ ja super stvar, dokler ne dobiš računa za elektriko ...

Jaz sem že videl eno električno zobno ščetko, ki se je polnila brez kablov. Jo samo odložiš na tisto površino in obrneš v pravo smer. Razdalja je bila pa minimalna (manj kot 1 cm).

Sej tudi peace-makerji se polnejo na isti način. Za nekaj časa k prsim prisloniš polnilec in se baterija napolne. To je isto, le da je za večje moči in razdalje.

evo literatura
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

_marko ::

->marko_ ja super stvar, dokler ne dobiš računa za elektriko ...

In kolko elektrike ti porabiš, da napoliš en GSM ali labtop?
Tudi, če bi plačal 2x ceno za polnitev telefona se nebi kaj dosti sekiral...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

link_up ::

kaj pa macke pa ribice pa psi? zivali so tudi obcutljive...ne bos valda se njih chargal :O
In and Out

A. Smith ::

In November 2006, however, researchers at MIT reported that they had discovered an efficient way to transfer power between coils separated by a few meters. The team, led by Marin Soljačić, theorized that they could extend the distance between the coils by adding resonance to the equation.

Tole je iz Wikipedije. Če gre res samo za magnetno polje, me za zdravje ne skrbi.

Moti me pa tisti prispevek na BBC, kjer skoz nabijajo o "electromagnetic waves"
Očitno novinar ni ločil med magnetnimi in elektromagnetnimi pojavi.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

kitzbrado ::

Moti me pa tisti prispevek na BBC, kjer skoz nabijajo o "electromagnetic waves"
Očitno novinar ni ločil med magnetnimi in elektromagnetnimi pojavi.


Novinar sicer verjetno dejansko ni vedel, o cem govori, ampak je vseeno prav povedal.

Kar se tice vpliva na ljudi in zivali: nekaj sklopitve seveda bo, samo bo ta minimalna, saj bo oddajnik v resonanci samo s sprejemniki. To recimo pomeni, da bo 500W oddajnik tebe celega grel z mocjo cca 1W. To bomo preziveli, ni za skrbeti.

trek@s ::

Potem bodo pa v zdravstvenih leksikonih spremenili, da je normalna telesna temperatura 38°C, ne več 37°C.:D

Tear_DR0P ::

Nimaš prenosnika. Pa ga boš, verjemi.


ne prenašaš vsak teden 10 GB velkih fajlov - eni jih pa - jst mam tud WiFi povsod dostopen, pa si dostikrat vlečem UTP kable po sobah, da lahko prenašam kake posnetke - ampak to je skoraj offtopic - pač odvisno od loada - če maš velike prenose še vedno rabiš kabel tko bo verjetno tud z elektriko, če se jo bo dejansko dal racioalno po zraku tovorit

verjetno bodo polnjenje mobitelov res lahko kamlu izvedli, čeprav dvomim da en polnilec za vse firme (to je že na kablu izvedljivo, pa se neki prčijo) kakšno napajanje sesalca ali fena, pa še nekaj časa ne pričakujem po zraku
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

A. Smith ::

>>>Novinar sicer verjetno dejansko ni vedel, o cem govori, ampak je vseeno prav povedal.

ČE gre za magnetno sklapljanje dveh tuljav (in zdaj sem v to že precej prepričan), potem je povedal narobe --ker gre zgolj za magnetno polje. Ni druge.

"The body really responds strongly to electric fields, which is why you can cook a chicken in a microwave," said Sir John.

"But it doesn't respond to magnetic fields. As far as we know the body has almost zero response to magnetic fields in terms of the amount of power it absorbs."

Torej, ker gre za magnetni pojav, naj človeku ne bi škodovalo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

kitzbrado ::

V clanku, kjer pojav opisujejo (link je zgoraj v mojem postu, Soljačić je soavtor), govorijo o elektricnih poljih. Kot prvi primer moznega oddajnika/sprejemnika avtor navaja dielektricne diske in izracuna, kaksno je ELEKTRICNO polje.


Na strani 11 istega clanka pa avtor racuna, kaksna je sklopitev elektricnega polja diska s cloveskim telesom in ugotavlja, da je minimalna.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svet po Nikoli Tesli (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749923 (7678) Utk
»

Fiziki (ponovno) obljubljajo brezžični prenos moči

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
365316 (1283) A. Smith
»

Kaj je to el. napetost in podobni drobižki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
113942 (3296) srus
»

Brezžičen prenos energije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
548652 (5890) DebjWC
»

Sevanje gsm oddajnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7515318 (13844) Luka Percic

Več podobnih tem