Forum » Loža » Parabolično ogledalo
Parabolično ogledalo
TeraSonic++ ::
Se mogoče komu sanja kje bi pri nas lahko naročil parabolično ogledalo po naročilu oz. kupil že narejeno? Kje prodajajo optične elemente?
Mi preostane samo tujina?
Vielen Dank!
Mi preostane samo tujina?
Vielen Dank!
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"
"veritas vos liberabit"
krneki ::
Sicer ne vem kako natančno parabolo rabiš in kako veliko ogledalo, ampak preko v-commerce lahko naročiš parabole premera od 150mm do 600mm z napako 1/4 do 1/10 PV proizvajalca Orion Optics UK.
TeraSonic++ ::
Mogoče pa res, če bo čas dal ;D
...........................................................
"veritas vos liberabit"
"veritas vos liberabit"
Brane2 ::
Kako pa je z ročno/strojno DIY izdelavo zrcal ?
Sem na netu svojčas našel par linkov folka, ki so si zrcala izdelali sami...
Sem na netu svojčas našel par linkov folka, ki so si zrcala izdelali sami...
On the journey of life, I chose the psycho path.
BigWhale ::
I tried, failed... ;) Pain je, ce na roke brusis. Potem moras pa se nekomu dat, da ti nanj zapece srebrno plast.
'Vzames' debel kos stekla, debeline dveh do treh centimetrov, brusni papir, zacnes brusit z najbolj grobim smirglom in potem, ko dobis priblizno parabolo zmanjsujes grobost.
Pravilnost parabole pa preverjas s kako sablono, ki jo izrezes iz kartona.
No, jaz sem obupal med smirglanjem. :) Najbrz zato, ker sem bil premlad in premalo vztrajen. :))
Pravilnost parabole pa preverjas s kako sablono, ki jo izrezes iz kartona.
No, jaz sem obupal med smirglanjem. :) Najbrz zato, ker sem bil premlad in premalo vztrajen. :))
McMallar ::
Mogoče to ni OK rešitev, ampak vseeno... Včeraj sem na Discovery gledal Mythbusters. So imeli ravno temo z zrcali. Parabolično zrcalo lahko narediš tako, da v okroglo posodo natočiš vodo in jo daš na centrifugo. Tako dobiš parabolično obliko, dodaš gips in vrtiš, dokler se ne strdi. Tako imaš model relativno natančne parabole.
To je kar ok resitev. :) V bistvu, ce odstejes nepravilnosti gipsa, je to perfektna resitev.
Obstajajo teleskopi, kjer v eno posodo nalijejo zivo srebro (oziroma kaj podobnega) in potem tisto posodo vrtijo, ko je teleskop v uporabi.
Obstajajo teleskopi, kjer v eno posodo nalijejo zivo srebro (oziroma kaj podobnega) in potem tisto posodo vrtijo, ko je teleskop v uporabi.
McMallar ::
V bistvu je bilo mišljeno, da verjetno ni OK rešitev za ta primer. Je pa zanimivo, da ob vrtenju nastane pravilna parabola.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup prvega teleskopaOddelek: Loža | 6352 (3974) | zmaugy |
» | Kitajci dokončali največji teleskop na svetuOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 11734 (9260) | AtaStrudl |
» | wifi 5 km brez vidne razdaljeOddelek: Pomoč in nasveti | 4100 (3407) | ...:TOMI:... |
» | ParabolaOddelek: Šola | 875 (777) | abyssus |
» | doma narejena parabola za micro prisluš. napOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2425 (1193) | prominent |