Forum » Strojna oprema » Napihnjeni kondenzatorji v napajalniku
Napihnjeni kondenzatorji v napajalniku
trek@s ::
Ker se je računalnik čudno obnašal: na tipko power se občasno ni prižgal, ali pa se je potem samodejno po nekaj minutah, ali pa včasih se je kar na lepem ugašal, sem posumil da je z napajalnikom nekaj narobe.
Ko sem ga odpr, sem videl da je nekaj kondenzatorjev napihnjenih - bi lahko bil to vzrok teh težav?
Je pa zanimivo, da so bili napihnjeni samo ene vrste - 2200 uF, 16V, ostali pa ne. Bi rešil težave, če bi jih zamenjal?
A obstaja kakšne online trgovina, ki pošiljajo takšne elektronske elemente na dom?
p.s.
gre pa za en starejši comp s starim napajalnikom...
Ko sem ga odpr, sem videl da je nekaj kondenzatorjev napihnjenih - bi lahko bil to vzrok teh težav?
Je pa zanimivo, da so bili napihnjeni samo ene vrste - 2200 uF, 16V, ostali pa ne. Bi rešil težave, če bi jih zamenjal?
A obstaja kakšne online trgovina, ki pošiljajo takšne elektronske elemente na dom?
p.s.
gre pa za en starejši comp s starim napajalnikom...
KandazaR ::
Ja to je verjetno razlog za nepravilno delovanje. Pomoje je bolje če dobiš kje drug star napajalnik.
...z napihnjenimi kondenzatorji. No, saj nov se dobi že za 15€, tak da je res vprašanje, kaj je ceneje, ker bi moral menjati še ventilator.
A. Smith ::
HTE
IC elektronika
Online trgovine.
Ne znam ti odgovoriti, ali je to edina napaka. S starostjo se lahko elkoti res izsušijo in napihnejo, lahko pa za to obstaja kakšen drug razlog. Kondenzatorji so poceni, zato neuspelo eksperimentiranje ne bo povezano s prevelikimi stroški.
EDIT: Prehitel si me; nedelujoč ventilator je dokaj verjeten vzrok za okvare kondenzatorjev. (mislim, da ga je tudi mogoče naročiti, če bi res rad ustvarjal)
IC elektronika
Online trgovine.
Ne znam ti odgovoriti, ali je to edina napaka. S starostjo se lahko elkoti res izsušijo in napihnejo, lahko pa za to obstaja kakšen drug razlog. Kondenzatorji so poceni, zato neuspelo eksperimentiranje ne bo povezano s prevelikimi stroški.
EDIT: Prehitel si me; nedelujoč ventilator je dokaj verjeten vzrok za okvare kondenzatorjev. (mislim, da ga je tudi mogoče naročiti, če bi res rad ustvarjal)
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
Ne, saj ventilator še deluje vredu, samo glasen je postal ko sto hudičev.
Uf, tukaj je malo morje kondenzatorjev; škoda ko ni nobenih slikic zraven.
Mi lahko kdo pove točen model, kaj rabim?
Na zdajšnih piše "2200 uF, 16V, 105°C", okrogli
Uf, tukaj je malo morje kondenzatorjev; škoda ko ni nobenih slikic zraven.
Mi lahko kdo pove točen model, kaj rabim?
Na zdajšnih piše "2200 uF, 16V, 105°C", okrogli
Azrael ::
Kot si že sam ugotovil 2200uF 16V, ppriporočljivo je uporabiti take za 105°C ali "za matične plošče", kot pišejo v HTE, čeprav bodo tudi kondiji za 85°C zdržali vsaj toliko časa kot so originalni, saj proizvajalci v 99% primerov vgrajuje najcenejšo robo.
Pozanimaj se še o premeru kondija, saj običajno ni prostora, da bi noter stlačil kondije, ki so večji po merah, predvsem premer je kritičen, višina običajno ne.
Pazi še , da jih boš pravilno priklopil, drugače utegnejo biti kakšni specialni efekti in izogibaj se A je to rešitvam, sklumpan napajalnik zna bit zelo nevaren. Torej popravila se loti resno ali pa se ga sploh ne loti.
Pozanimaj se še o premeru kondija, saj običajno ni prostora, da bi noter stlačil kondije, ki so večji po merah, predvsem premer je kritičen, višina običajno ne.
Pazi še , da jih boš pravilno priklopil, drugače utegnejo biti kakšni specialni efekti in izogibaj se A je to rešitvam, sklumpan napajalnik zna bit zelo nevaren. Torej popravila se loti resno ali pa se ga sploh ne loti.
Nekoč je bil Slo-tech.
A. Smith ::
Tole je aksialen (nožice ima na obeh straneh):
Tole je radialen (stoji pokonci):
Predvidevam, da iščeš radialne.
Tole je radialen (stoji pokonci):
Predvidevam, da iščeš radialne.
"Be professional, be polite,
- General James Mattis
- General James Mattis
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjava kondenzatorja na plati ? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13072 (9842) | Pyr0Beast |
» | Cvrčanje v kišti (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5237 (4434) | Pyr0Beast |
» | Problem s prižiganjem sistemaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1975 (1606) | Pyr0Beast |
» | iščejo se kondenzatorji 1200 ufOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1176 (1068) | stromar |
» | 8RDA+ kondenzator fuč?Oddelek: Strojna oprema | 1982 (1639) | ferdo |