» »

Pravno vprašanje — prekršek

Pravno vprašanje — prekršek

ježek ::

Nekaj časa nazaj sem se s prijateljem dogovoril, da od njega kupim motor v kolikor mi ga uspe popraviti (motor ni bil v voznem stanju — mašina ni delovala!). No ker je ta prijatelj od mene oddaljen slab kilometer, sem se odločil da bom motor pririnil domov. No na poti pa so me "pobrali" vrli policisti.

Policist se je strinjal z mano, da motor ni v voznem stanju, kljub temu je pobral moje osebne podatke. Takrat je nekaj govoril o kazni za čelado in registracijo, nič določnega, češ, da mi lahko to naprti. Seveda sem se z njim prepriral (mel sem še par prijateljevih piv v riti :) ). Pihati nisem hotel (zato sem moral kasneje dati kri ...).

No zdaj (po kakem mesecu) pa dobim priporočeno pošto (v dveh delih) s sledečimi prekrški, neregistrirano vozilo, vožnja brez izpita za MOTOR, nezavarovano vozilo, vožnja brez čelade, ter oviranje prometa (češ da sem prekršil nek zakon o tem koliko stran od roba smeš vozit ...). Skupaj nanese okroglih 1200€ (600€ če plačam v 8-ih dneh).

Se je smiselno pritoževat? Policist se je strinjal, da motorja nisem vozil, imam priče, da motor ni bil v voznem stanju. Ali pa je globa utemeljena? Mimogrede sem opazil, da se je policist zapisal in pri eni utemeljitvi zgrešil odstavek. Prav tako v zakonu piše, da se vožnja brez registracije kaznuje z vsaj 8 kazenskimi točkami, jaz jih na prvo oko nisem dobil (tam ko piše, Predpisana globa/kazenske točke, je vpisana samo globa), jih morda še dobim?

Še nekaj podatkov, sem polnoleten in motor sem rinil tako, da sem sedel na njem in se poganjal z nogami. En plačilni nalog je brez obrazložitve, drugi pa ima obrazložitev, češ da na smernem križišću nisem vozil toliko od roba, da bi promet potekal varno, ter da sem po drsenju pnevmatike trčil ob robnik in padel po tleh (dejansko je napisal, da sem drsel 2,5m 8-O ), ter da nisem nosil čelade.

Je pritožba smiselna ali naj raje poravnam polovični znesek in pozabim na to?

Neteri so mi rekli, da naj pozabim na to saj ni nikjer napisano, da sem bil po "gasom" in da bi lahko drugače imel še večje probleme.

kekz ::

Ne vem kako je z motorjem.
Pri rinjenju kolesa ali kolesa z motorjem so me učili, da sodiš med pešce. Poišči, če je to zapisano.

Gr0unD Zer0 ::

lol...
par dni nazaj sem dejansko sanjal nekaj takega, kot se je tebi zgodilo...

pijan, brez celade, na mopedu, so me ustavli policaji, ter napisali 1200 pa še nekaj evrov kazni:D

that's freaky8-O

probaj se nekak zmazat... in raje za kaj bolj pametnega porabi teh 1200€, ker so te ustavili čist za brezveze.

ma kaka voznja, če si ga potiskal...

pritozbo, in to takoj...

in ne, pike pišejo zraven na nalogu, tak da ce jih ni tam jih menda dobil boš ne.

nikjer ni napisano, da si bil pijan?
torej nisi bil:D

Steinkauz ::

Kolikor vem je pravilna "vleka" motorja/kolesa, da hodiš zraven in ga potiskaš in ne sediš na njem. To mam neki v spominu in ni nujno res.

jperc21 ::

Pritoži se in povej celo zgodbo, kak je bilo.

LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!

ThinMan ::

Pritožba in pred sodnikom pojasni kako je stvar potekala. Zraven mej še par prič ki so vidle motor v nevoznem stanju!

Policist bo kregan pri sodniku za prekrške ;)


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

ježek ::

Še nekaj, če plačam v osmih dneh, plačam le polovico. Kako pa je po pritožbi? Če je pritožba slučajno neuspešna, moram potem plačati cel znesek, ali je še vedno možnost, da plačam le polovico?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ježek ()

marsovcek ::

Bonus velja samo prvih osem dni, mislim da pritožba ne zadrži plačila (torej moraš v vsakem primeru plačati) - ne me držat za besedo.

Pihati nisem hotel (zato sem moral kasneje dati kri ...). O tem zagotovo nekje obstaja zapisnik.

kekz ::

mislim da pritožba ne zadrži plačila

Obligacijski zakonik pravi (ne vem, če velja v primeru plačevanja kazni):

PRAVILA VRAČANJA
Kdaj se ne more zahtevati vrnitev

191. člen
Kdor kaj plača, čeprav ve, da ni dolžan, nima pravice zahtevati nazaj, razen če si je pridržal pravico zahtevati nazaj ali če je plačal, da bi se izognil sili.

Izi ::

Vsaki odločbi je vedno dodan pravni pouk. Tam ti vse lepo piše v koliko dneh se lahko pritožiš in če pritožba zadrži ali ne zadrži izvršitev kazni.

Vse skupaj pa je Bull Shit.
Pihati nisi hotel. Haha. Pihati moraš, če odkloniš tisti hip dobiš 18 kazenskih točk in izpit ti preneha veljati.
Vedno pa najprej pihaš in če se z rezultatom ne strinjaš potem šele lahko zahtevaš da te peljejo na policijsko postajo kjer še enkrat opraviš pihanje na bolj zanesljivi neprenosni napravi in če še vedno nisi zadovoljen te peljejo še na odvzem krvi v bolnico. Ta odvzem krvi ni zastonj in ga moraš precej drago plačati.

Torej, če nisi pihal potem ti tudi krvi niso odvzeli. Če pa si odklonil pihanje potem pa ti izpit tako ali tako ne velja več in ga boš moral delati ponovno.
O vsaki stvari obstaja zapisnik, ki si ga moral prebrati in tudi podpisati in seveda dobiti kopijo zapisnika.
Policisti nobene stvari ne delajo brez zapisnika in prav vse moraš podpisati, ker drugače ga potem na postaji ne morejo dati naprej, če ne vsebuje tvojega in policistovega podpisa.

Policist ni kar nekaj omenjal in govoril o čeladi ampak je moral napisati zapisnik in tam piše ali je ali pa ni omenjena čelada. Brez podpisanih zapisnikov ti noben sodnik ne more zapisati nobene kazni, zatorej si v tem tvojem prvem zapisu precej stvari priredil ali izpustil. Ali pa si bil tako pijan, da se sploh ne spomniš za kaj se je šlo in si nato še vse zapisnike izgubil >:D

Roadkill ::

Zanimivo si tole napisal.
Kaj ko bi v parih besedah povzel kaj se je zgodilo in potem napisal še točno kaj piše v priporočeni pošiljki.

Ker po tem kar si napisal o kazni je sklepati, da si se pijan ko cura precej hitro peljal po sredi ceste z ne spravnim motorjem, brez izpita in čelade in se potem razsul ko pijana krava.

Če je bilo tako si si lepo prislužil kazen, ampak morda malo nižjo. Če pa ni bilo tako pa povej kako je bilo. Kar se tiče tvoje zgodbe si napisal preveč "pesniško".
Ü

hamax ::

seveda lahko zavrnes pihanje. samo preverjanja alkoholiziranosti ne smes zavrniti.
in če se na analizi krvi izkaze, da si pijan, moras placati analizo.

Icematxyz ::

Očitno je da je policist vzel to osebno če so ti toliko nabili kazni tako da jaz bi na tvojem mestu vzel vse papirje ki si jih dobil in šel na policijsko postajo in tam razložil kaj se je zgodilo s tem da reči da nisi pričakoval sploh kazni kaj šele 1200 evrov.

Pa lepa beseda lepo mesto najde in mislim da če boš korekten da boš dobil pravi nasvet.

Roadkill ::

Mogoče v temo brcam, ampak zdi se mi, da vsak, ki bi po krivem dobil 1200€ kazni, bi se takoj pritožil.
Tisti, ki na forumu sprašuje, če se mu splača pritožit (1200€, halo?!), mora biti hudičevo kriv. Mogoče ne za 1200 ampak samo za 800. :)

Pa nočem namerno provocirat. Me čisto zares zanima, kakšna je (karseda) objektivna zgodba.
Ü

ježek ::

OK, pa naj vam bo cela zgodba. Ko me je ustavil policist je hotel, da piham, jst sm to zavrnil, češ da se sploh ne vozim z motorjem. On je rekel OK, me popisal in me poslal na kliničnega na pregled za morebitne poškodbe (mal smo se kregal in je nanesel na to, da sem v šoku, prizadet, etc. ker se nisem strinjal sva rekla, pa pejmo na pregled, pa bomo vidl kdo ma prav ...). Na kliničnem ugotovijo, da sm brez praske, da se lepo zavedam, odgovarjam tko kot je treba ... Prav tako mi kot DODATNI (?) pregled vzamejo kri za test na etanol za PPP. No to je iz moje strani konec zgodbe. Policaji obiščejo še prijatelja, zaradi motorja (vendarle še ni bil moj ...). Zapisnika jaz videl nisem. Edino če je zapisnik tisto, kar je bilo priloženo zraven globi (kratek opis stanja in nevemkajže), ampak tam gori piše le da sem se peljal brez čelade (nič kakšen motor), ter se nato zaletel/ustavil ob robniku (nekako je ugotovil, da sem mel 2,5m zaviranle poti8-O ) ter s tem oviral promet.

Alkohol ni nikjer niti omenjen (v kazni in v tistem kratkem opisu stanja), če bi bil, bi bile posledice verjetno še hujše (?). Prav tako nisem dobil nobenih kazenskih točk (saj to itak ni pene, bi bile prve), čeprav v zakonu piše da bi jih moral dobiti vsaj 8.

Ted ::

Nujno pritožba, ob pisanju pa si temeljitov preberi ZVCP in zavrni kršitve katere ti očita policist. Glede na visok znesek se ti morda splača stopiti tudi do odvetnika.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

*TV* ::

plačaj kazen v 8 dneh, potem se pritoži. Pa ne zamudi pritožbenega roka.

lp

ShowDown ::

Človek postane ekstremno jezen, ko vidi da policist začne izkoriščati svojo avtoriteto. Če nisi vozil motorja nevem zakaj bi sploh moral pihat!?!?

BigWhale ::

Se mi zdi, da tudi pes ne smes iti pijan po ulici...

ShowDown ::

Od kdaj pa nemeš bit pijan na ulici? Pol ko se vračam v jutranjih nedeljskih urah iz lokalov, me policaj ustavi na pločniku in mi da za pihat? No way... Ok ne rečem, če kdo hodi po sredini ceste in se sebe ne zaveda...pa še v takem primeru bi te normalen policaj peljal domov (ali na policijsko) na streznitev. Očitno je v tem primeru policaju šel v nos motor, pa je na vsak način še hotel pred koncem šihta napisat neko kazen...idiot, da mu nemorem rečt drugače.

kekz ::

Se mi zdi, da tudi pes ne smes iti pijan po ulici...

Sicer dobiš kazenske točke, pa vzamejo ti peš izpit. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

para! ::

Sej ni bil pijan, če v zapisniku ne piše, da je bil.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

AngelOfDeath ::

Problem pri tebi je verjetno to da motorja nisi potiskal ampak si se peljal na njem...
edit: Slovnica

poweroff ::

O vsaki stvari obstaja zapisnik, ki si ga moral prebrati in tudi podpisati in seveda dobiti kopijo zapisnika.
Policisti nobene stvari ne delajo brez zapisnika in prav vse moraš podpisati, ker drugače ga potem na postaji ne morejo dati naprej, če ne vsebuje tvojega in policistovega podpisa.


Lahko pa tudi napišejo, da si zavrnil podpis zapisnika. In lahko zavrneš pihanje (ne pa tudi preverjanja alkoholiziranosti) in te potem odpeljejo na odvzem krvi.

Mislim pa, da je problem v tem, da si se "peljal" na motorju (ugasnjenem). Če bi hodil zraven, to ne bi bila vožnja. Imam občutek, da pri sodniku za prekrške ne boš uspešen in boš torej moral plačati 1200 EUR.
sudo poweroff

ježek ::

Hvala Matthai to je odgovor, ki sem ga iskal. Torej plačal bom kazen in poskusil pozabiti na to. Še eno vprašanje: skrajno nenavadno se mi zdi, da ni nikjer omenjen alkohol, niti kakšne kazni s to povezavo. Je mogoče da kaj takega še dobim, ali je ta zadeva z plačilom zaključena in se mi lahko "jebe"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ježek ()

Mercier ::

Pa dobro človek, a ti lažeš o dogodku, al sereš denar? Pa niso sodniki budale, pritoži se.

potepuhec ::

Tebe pa očitno denar tišči.
Ce si preprican, da nisi storil nic narobe (glede na zgoraj opisano stanje) potem jim ne placuj.
Sicer ne vem kako je s tem dandanasnji dan, vendar je vcasih bilo na PF brezplacno pravno svetovanje za studente (predpostavljam, da spadas se v to kategorijo ali pa malo mlajso) pobasi vse kar si dobil v zvezi s tem dogodkom pa se pozanimaj. Lahko pa tudi stopis do odvetnika.
Za pravno mnenje bos sicer moral placati, bos pa vsaj siguren kako in kaj. Mogoce se bo pa izkazalo, da ti kljub vsemu ne bodo mogli naprtit vsega kar so ti.
V vsakem primeru pa, ce predpostavim, da nisi kriv, ne bos placal toliko kot placilo polovicne kazni.

poweroff ::

Vsekakor je to vprašanje za odvetnika in ne za forum. Odvetniku plačaš za to, da se poglobi v tvoj primer in ima tudi ustrezna znanja in reference, da ti zna svetovati.

Zato sem napisal, da "mislim", ker nimam: a) dovolj ustreznega znanja b) dovolj motivacije in c) dovolj informacij za podati mnenje. Enako kot vsi ostali na forumu.
sudo poweroff

Mercier ::

Matthai:
Zato sem napisal, da "mislim", ker nimam: a) dovolj ustreznega znanja b) dovolj motivacije in c) dovolj informacij za podati mnenje. Enako kot vsi ostali na forumu.


Prav gotovo to velja tudi zame, oziroma, sem prepričan, da še bolj, ampak tole je preveč, odločno preveč kazni. Nekdo tam na sodišču za prekrške mora razumeti, da z denarjem živimo najmanj sebe, pa da nisi nobena baraba, če potiskaš motor po cesti pa trčiš ob robnik. To je mal divje.

AngelOfDeath ::

ni ga potiskal ampak se je peljal :)
edit: Slovnica

bzp ::

Glede na to da se je avtor s policajem kregal, da je imel 5 pirov pod kapo, da je z motorjem padel (al si je to policaj izmislil?) in da se (pre)hitro strinja s kaznijo se mi zdi, da je bilo kaj več kot samo "nedolžna vožnja motorja do doma". Nevem zakaj imam v glavi nekoga ki vijuga po sredi ceste z nevoznim motorjem (brez luči seveda), ki ga ne obvlada, se na koncu zaleti v robnik, ... To se meni zdi precej nevarno početje in kazen ustrezna.

Mercier ::

@AngelOfDeath

V tem smislu, ja. S tem, da jaz mislim, da ima sodnik zmoglivejše vodilo do tistega dela mozga kjer je logika, kot policaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Izi ::

Brezveze, da tukaj nekaj modrujemo, ker nimamo dovolj podatkov in poznavanja zakonov, da bi lahko karkoli presodili.
Če misli, da se mu je zgodila krivica, naj si najame odvetnika in se pritoži. Seveda je precejšnja možnost, da se mu bodo stroški podvojili, če se bo izkazal za krivega.

Kazen drugače sploh ni visoka, glede na število prekrškov.
Napisal je, da je obtožen za 5 prekrškov in sicer: neregistrirano vozilo, vožnja brez izpita, nezavarovano vozilo, vožnja brez čelade in oviranje prometa.

Kar se dandanes posamezne kazni začno tam nekje pri 400 € je 1200 € za 5 prekrškov dokaj nizka kazen.
Če kaj berete časopis in črno kroniko si dandanes lahko v nekaj minutah nabereš več kot 3000 € kazni. Največ primerov je, da ne ustaviš na znak policaja, nato te lovijo in povzročiš še nekaj prekrškov med lovom in si takoj tam nekje na 2500 € >:D
Če si povzročil vmes še kaj škode in si povrhu še pijan po možnosti še z kakšno prepovedjo vožnje pa z lahkoto dosežeš tudi 6000 € kazni.

ježek ::

Vbistvu me je zanimal le če se da kaj na to zgovarjat, da motor ni bil vozen. Drugače imam izpit a ne za motor. Če je res da je "pravilno" rinjenje motorja tako da greš ob njem bom plačal in adijo, drugače pa se bom pritožil. Sicer pa se mi niti ne da tožarit zaradi tega, se lahko še v večji drek potisnem ... 600€ vendarle ni tako grozno velik dnar.

Steinkauz ::

Mercier ::

Nisem sicer gledal, ampak verjetno je. Če pa ga ne rineš tako, potem pa ne rineš, ampak voziš, oziroma je to barabija vredna 1200 €? To je meni pri celi stvari malo divje. Če je nekaj naredil narobe, ne pomeni da je potem vse skupaj OK, da ga lahko dajo na suh križ, pa mu zvijajo roke. Če je bil policaj užaljen, bi pač napisal temu ustrezno kazen. Ker tole je videt, kot da je vozil po pločniku, pa sta mu komaj ušli babica z artritisom in triletna vnučka s kiklico na volančke.

poweroff ::

Jaz pa imam eno drugo vprašanje: koliko časa približno traja, da dobiš domov obvestilo o prekršku, če te je "ujel" (fotografiral) radar na avtocesti?
sudo poweroff

Ted ::

Sklepam da je tako kot pri drugih prekrških, mesec ali dva.
Mah...

Brane2 ::

Eeee to sm neki našel, ne vem če je to to...
(6) Pešec, ki potiska enosledno vozilo, ročni voziček ali drugo prevozno sredstvo in organizirana skupina pešcev, mora v primeru iz četrtega odstavka tega člena hoditi ob desnem robu vozišča v smeri hoje. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani. Določba velja tudi za osebo, ki se vozi v invalidskem vozičku.


Zveni rahlo čudno, ko gre za invalida v vozičku. Da se to razumeti tudi tako, da policaj invalidu v vozičku lahko o**di kazen, ker se je v vozičku peljal in ga ni potiskal ob sebi... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Malner ::

"Če je invalid na vozičku vinjen mora voziček potiskati ob sebi po desni strani cestišča, in sicer ob svoji levi strani, ker je drugače v prekršku."

ježek ::

Aja fantje, da malo povem kaj se pravzaprav dogaja. Sem dal "prošnjo" naj še 1x pretehtajo zadevo, če je taka kazen zares utemeljena. Morda dobim vsaj malo manj divjo kazen. Upajmo.

smash ::

Skratka če povzamem kot bo sodnik..bil si pijan udeleženec v prometu. Torej si kriv.

Barakuda1 ::

ČE JE DEJANSKO STANJE TAKŠNO KOT SI GA NAVEDEL, SE NUJNO PRITOŽI.

POT POD NOGE DO PRVEGA ODVETNIKA, DOKLER JE ŠE ČAS, DA NE BOŠ ZAMUDIL ROKA ZA PRITOŽBO.
P.S.

Prosim, da ne brišete, čeprav je pisano z velikimi črkami (izjemoma), da se ne bi spregledalo v polavi neresnih predlogov in pripomb.

nastyboy ::

za 600 EUR bi se jaz definitivno malo pobrigal pa vzel pot pod noge.... glede na to da uradno nisi bil pijan... bi probal vsaj kazen omilit. Pojamrat mal da si brez denarja.. študent.. na zavodu... (če seveda si), Na koncu koncev so tudi sodniki ljudje. Pa če ti zbijejo za 200 EUR ko se ti splača. Sodniki pa tudi primere, ki so čudni rajši dajo v "spodnji predal"... pa lahk pol zadeva zastara... ali pa tudi ne


Sicer pa je na tebi... Še to na kazen se mi zdi se moraš pritožit v roku 8 dneh. Tako da čimprej to poštimaj .


LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Takojšen odvzem motorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14123431 (17750) solatko
»

Kazen za prometno nesreco (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8015739 (13383) NeMeTko
»

vožnja pod vplivom alkohola (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8218278 (15595) St235
»

Prometna nesreča,kolikšna je kazen? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
549596 (8016) Ziga Dolhar
»

Alko+kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
747741 (6668) Izak

Več podobnih tem