» »

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Gizmodo - Po dolgem času bomo dočakali tudi nadgradnjo tehnologije Bluetooth. Jeseni se nam namreč obeta nova verzija, ki bo nosila številko 2.1. Prihajajočo nadgrajeno verzijo 2.1 pa naj bi že leta 2008 nadomestili z verzijo 3.0, ki zaenkrat nosi delovno ime Seattle in ki naj bi prinesla hitrost prenosa podatkov celo do 480 Mbps (60MB/s). Če upoštevamo, da je trenutna hitrost prenosa podatkov 2.1 Mbps je to napredek, ki odpira ogromno novih možnosti za uporabo te tehnologije.

Naprave, ki bodo podpirale novi standard naj bi bile enostavneje povezljive in tako uporabniško prijaznejše. Ostale značilnosti, kot naprimer največja možna razdalja za delujočo BT povezavo, naj bi ostale enake.

Izdelovalci Bluetooth opreme napovedujejo "napad na trg" ob božičnih praznikih, ko je povpraševanje po takšnih "igračkah" največje.



Več o tem:
Gizmodo

14 komentarjev

killzone ::

Whoaaa to pa je izbolšanje..uporabno izbolšanje. ki ima za spremembo, kar uporaben prenos podatkov..Vsi razni kabli za povezavo z PC (digitalci, mobiteli itd...) bojo kmalu odveč. Da ne omenjam prenosa podatkov med mobiteli :D, ker zj je blo to tak počasno, da si med prenosom večih mp3-ijev lahko v miru spil kavo.

Luka Percic ::

Nasvidenje Wusb, pozdravljen bluetooth 3.0.

Semi dopade, da nebo treba v prihodnosti met 3 wireless vmesnikov(wi-fi, wusb, bluetooth) ampak le dva. Fajn. Bluetooth je itak zmagovalec, ker ga bodo imeli vsi možni gadgeti, pa združljivost za nazaj.

Izi ::

Verzija 3.0 se bo torej po hitrosti izenačila z USB.
Tako bo postal uporaben tudi za domače računalniško omrežje, ampak tukaj že imamo Wireless USB, ki ima popolnoma enako hitrost.

Bo spet vojna standardov ?
Na eni strani imamo Modrizob 3.0, na drugi pa Brezžični USB.
Oba imata enako hitrost in podobno slabost, da delujeta samo na krajših razdaljah. Tam nekje do 10 metrov oba delujeta vredu.

Če se ne motim je razlika, samo v tem, da Bluetooth deluje do določene razdalje, potem pa enostavno neha delovati, medtem, ko Wireless USB deluje tudi na večjih razdaljah ampak mu začne padati hitrost.
USB se mi zdi tudi precej bolj razširjen, saj računalniki uporabljajo izkjučno USB, za Bluetooth je treba dokupovati dodatne naprave.
Prenosni telefoni zaenkrat uporabljajo obe zadevi, med seboj komunicirajo z Bluetooth z računalnikom pa prek USB.

Oba standarda se še vedno intenzivno razvijata, ampak nekako se mi zdi da bi bilo bolj pametno in enostavno če bi vse naprave uporabljale samo eno zadevo.
Jaz osebno bi se odločil, da naj zmaga Brezžični USB, Modri zob pa se lahko upokoji.
V Brezžičnem USB vidim večji potencial in nadaljne možnosti za razvoj.

joker16_7 ::

Ali to pomeni, da se splača z nakupom mobilnika počakati še pol leta? :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

CWIZO ::

Zakon. Bluetooth uporabljam vsak dan (sušalka, računalnik, miška, ...). Sam škoda k bodo vsi moji gadgeti zastareli, ko tole ven pride :)
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Luka Percic ::

Jaz pa ravno obratno; bluetooth ima že standard majhnih zmogljivosti, pa tudi minimalne porabo.
Wusb nima (se motim?).
Bluetooth je veliko bolj varen, zato pa omejitev razdalje.(sej maš tudi standard na 100m, če rabiš razdaljo)
Ga težko "wardrivaš" zaradi tega.
Je že vdelan v veliko napravic (večino).
Same prednosti, nerabimo še 20 modulov, za vsako malenkost posebej.

r5r ::

Še 802.11n, ki omogoča do 300MBit, ni dokončan, pa bi želeli imeti že 480MBit. Joj.

Me zanima, kakšen frekvenčni spekter potem tole zavzame. :\
And it makes me wonder.

Izi ::

Vsi trije konkurenčni standardi (Bluetooth, Wireless USB in Wi-Fi) uporabljajo popolnoma isto tehnologijo prenašanja podatkov prek radijskih valov.
Tehnologija se imenuje Ultra-Wideband (UWB) in gre za prenašanje informacij preko zelo širokega frekvenčnega pasu.
Uradno predvidene frekvence za UWB so med 3,1 in 10,6 GHz.

Če smo čisto pošteni, lahko rečemo, da imamo spet 3 podobne standarde za eno in isto stvar. Bolj gre tehnologija naprej bolj so si vsi trije podobni.
Wireless USB je trenutno najhitrejši saj že omogoča prenose z 480 Mbps, ampak samo do razdalje 3 metre :D Na 10 metrov mu hitrost pade že na 110 Mbps.
Bluetooth 3.0 (čez kakšno leto) naj bi dosegel 480 MBps do razdalje 10 metrov
Najnovejši Wi-Fi (tudi čez kašno leto) pa naj bi imel hitrost do 248 Mbps ampak to do dolžine 70 metrov (če ni ovir še enkrat dalj)

Dejansko na papirju še najbolje izgleda Bluetooth 3.0, seveda če jim bo čez eno leto res uspelo narediti, kar so si zadali za nalogo. iz zdajšnje mizerne hitrosti je tak skok kar malo utopičen, zato bi jaz počakal z navdušenjem.
Se pa tudi WUSB še vedno izboljšuje in stremijo k doseganju večjih razdalj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

[MYTiX] ::

Bluetooth bo ostal kot način povezave raznih gadgetov med seboj in s PCjem. Wireless USBja itak nisem še nikjer zasledil. Mislim, da ne bo izpodrinil Bluetootha. Wifi pa bo za večja omrežja.
podpis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [MYTiX] ()

...:TOMI:... ::

Zanimiva in uporabna stvar je BT že zdaj, samo skrbi me varnost telefonov, ki so že zdaj ranljivi, če imaš vklopljen BT in symbian si lahko hitro tarča napada virusa iz drugega telefona.

Sicer pa podpiram višjo hitrost in pričakujem s časoma tudi večjo razdaljo.
Tomi

Izi ::

Wireless USB bo (predvidoma) nadomestil vse naprave, ki danes uporabljajo USB kable.
Gre se za miške, tipkovnice, printerje, skenerje, digitalne fotoaparate, MP3 playerje, zunanje trde diske in podobne stvari.

Luka Percic ::

Vse to zna bluetooth, zakaj torej wusb?
Sedaj ima še hitrost, tako da je zmagovalec jasen.

bostjane ::

Zelo me veseli, da je Bluetooth končno tudi na področju hitrosti naredil konkretni korak naprej.

Bi pa malo pokomentiral vse tri aktualne standarde kot so WiFi, Bluetooth in prihajajoči WUSB. Najprej, zadeve se ne da primerjati kar pavšalno, ampak po segmentih, področjih uporabe itd. Kot celota je po mojem strokovnem mnenju Bluetooth daleč najbolje zasnovan. Pokriva namreč največ plasti po 7OSI-ju in za sodobne standarde je to nujno potrebno. Če povem na praktičen način, npr. WiFi je v samem radijskem delu lahko odličen, ampak to nič ne pomaga če kot standard ne omogoča/definira nič drugega. Vsi veste da Bluetooth med drugim podpira tudi LAN servis, s čimer de-facto dobiš funcionalnost Wi-Fija. Obratno seveda ni res, WiFi kot standard v ničemer ne omogoča priklopa slušalk, prenosa slik, kontaktov,... Lahko bi tudi rekli Bluetooth omogoča vse kar omogoča WiFi, le še mnogo več (tukaj se ne bi spuščal v domete in podobno, ki so v končni fazi le stvar moči oddajnika in ne kvalitete standarda kot celote).

WiFi torej sploh ni kompleten standard, ampak pokriva praktično samo radijski del, uporaben pa je samo za LAN.
Nasproti temu je WUSB, ki je precej boljši kot WiFi, vendar po mojem mnenju po zasnovi še vedno zaostaja za Bluetooth.

Če si zamislite svet, kjer so vsi standardi enako zastopani in želite imeti brezžično računalniško omrežje, brezžične slušalke, prenos slik, kontaktov in podobnih bonbončkov, brezžični prenos zvoka,... Od vseh teh treh standardov boste le z Bluetooth pokrili vse potrebe, obema ostalima kakšna zadeva manjka, je nimata definirane v standardu,...

Na koncu pa se boste vprašali zakaj Bluetooth ni tako razširjen kot bi lahko bil, če bi bil zares tako dober. Razlog je v tem, da razvoj v tehnološkem svetu v veliki meri diktirajo američani, Bluetooth pa je bil razvit v Evropi. Kot vemo američani de-facto ne sprejemajo razvoja iz Evrope in kot takega so Bluetooth zatirali kot se je le dalo. Tipičen primer je Microsoft, ki še danes Bluetooth podpira tako slabo, da ni vredno besede. V kolikor bi Microsoft v Windowsih naredil toliko na SW področju kot je za WiFi, danes za drug standard kot Bluetooth sploh ne bi več slišali. Naveza Microsoft - Intel je znana, Intel in USB ter WiFi pa tudi, tako da ne bi več zgubljal besed.

Edina slabost Bluetootha do sedaj je bila hitrost, zato sta WiFi in WUSB tudi dobila priložnost in jo tudi zelo dobro izkoristila. Upam, da se bodo stvari z verzijo 3.0 kaj spremenile in da politika ne bo ponovno zmagala nad strokovnostjo...

zaj_tam ::

Še vedno ko sem pošiljal kaj med dvema BT 2 telefonoma je stvar ( že po občutku ) trajala dosti dlje kot bi pričakoval glede na širino povezave. IMHO trenutno telefoni niso dorasli takim hitrostim ... kar je v bistvu čudno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri ponudnik ima najugodnejšo high end ponudbo?

Oddelek: Omrežja in internet
91672 (1159) XS!D3
»

Bluetooth 4.0 prihaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
133596 (2348) MrStein
»

Asus EEE 1000HE (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22819176 (11794) Kleemen
»

3. verzija standarda BlueTooth na poti

Oddelek: Novice / Diski
254485 (3552) Bistri007
»

Incotel in WiMax

Oddelek: Omrežja in internet
324032 (2592) Spajky

Več podobnih tem