» »

odkar je zmankalo napetosti matična ne dela več?!

odkar je zmankalo napetosti matična ne dela več?!

murphyboy11 ::

živjo!!

Zanima me kaj bi lahko šlo na matični?? in če se da to popraviti?? vglavnem zmankalo je elektike za par milisekund toliko, da se je računalnik ugasnil po tem se ni hotel več zbuditi. Probal sem vse komponente in ugotovil da matična ne deluje več. Zanima pa me kaj bi lahko na matični šlo in če se da popraviti. Matično sem sicer že zamenjal za novo samo vseeno me zanima če se jo da popraviti .... je pa matična gigabite GA-K8NF-9..

gumby ::

resetiraj maticno (mas en jumper za to gor, poglej v navodila).
ce to ne pomaga, probaj vzeti ven baterijo za kako minuto ali dve...
my brain hurts

murphyboy11 ::

Ne pomaga nič od tega mislim da ni problem v biosu ampak je moralo prebiti kako diodo upor regulator napetosti...... oz kaj hujšega zanimivo mi je pa to da je napajalnik čisto ok

balocom ::

eee, če je za tko mal zmankalo elektrike bi jst reku da je strela nardila svoje>:D (pr nas ko strele sekajo luči utripajo in to proti temi).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Azrael ::

V takem primeru se pomeri napetosti na kondijih in če katera napetost manjka, potem je lahko kaj narobe z napetostnimi regulatorji, če pa so napetosti v mejah normale ali previsoke (npr 5V za NB) je platka samo še za dele.

Jasno te meritve se dela itakrat, ko v matično ploščo ni vstavljenih razširitvenih kartic, RAM modulov in CPU! Samo matična in napajalnik.
Nekoč je bil Slo-tech.

VolkD ::

murphyboy11, kako pa veš, da je napajalnik v redu?
Včasih se pojavi v enosmerni napetosti še kup drugih motenj, ki povzročijo nedelovanje računalnika. Ker se očitno gre za napetostni udar preko omrežja, je ravno napajalnik tisti, ki je bil prvi v verigi, torej je največji sum za nedelovanje ravno na njem.
Naslednja stvar pa so napajalni deli na matični plošči. Tu največkrat pride do poškodb elektrolitov. Že tako slabi elektroliti se lahko ob takem napetostnem udaru dodatno poškodujejo in končno spravijo ploščo v nedelovanje.

Vse ostalo je manj verjetno, čeprav ne izključujem.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

murphyboy11 ::

VolkD: Predvidevam da je vredu, ker kot sem na začetku navedel sem že zamenjal matično z novo in sistem deluje b.p...Bi pa vseeno rad popravil to matično če se da.. bom preveril kondije in napetosti.....

VolkD ::

Oprosti, nisem prav explicitno povedal. Če je poraba nove plošče manjša ali drugačna, glede na porabo po posameznih vejah, ti lahko nova matična plošča z delno poškodovanim napajalnikom deluje (nekaj časa).
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne vklopi

Oddelek: Pomoč in nasveti
201753 (1462) rook912
»

udar strele - vse uničeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
939933 (7378) gregor
»

Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10315202 (10882) Pyr0Beast
»

Zagon računalnika, ekran se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4312198 (11585) k0lar

Več podobnih tem