» »

DTS Audio

DTS Audio

lipa ::

Ali slučajno kdo posluša DTS Audio datoteke. Meni jih nikakor ne uspe. Iz PC-ja na katerem imam zunanji Creative Sound Blaster Surround 5.1, povezan preko SPDIF kabla na Philips Home Theater System HTS6510/12, bi rad poslušal Audio datoteke z extenzijo .dts, vendar ne gre. Poskušal sem z vsemi mogočimi playerji, npr. VLC, PwerDVD, WMPlayer Classic. Najdlje sm prišel z VLC-jem, kjer vidim, da mi na HTS-ju preklopi na DTS, vendar glasbe ni. Če v VLC-ju preklopim iz SPDIF na 5.1 ali 2.1 ali karkoli drugega potem slišim glasbo vendar popolnoma mutno. Če se je že kdo kaj igral s tem mi naj prosim da kakšno idejo.
  • zaklenil: KoMar- ()

Tugo ::

računam, da imaš ac3filter inštaliran. če ga nimaš, inštaliraj! sicer samo DTS datoteke še nisem poslušal, vendar zna ac3filter odkodirat stvar, da jo lahko poslušaš (sam imam izkušnje v filmih, kjer je tudi DTS audio).

lp, T.

cojss ::

Pri dts datotekah zna nastati problem zaradi vzorčne frekvence in jih je težko spravit čez spdif nespremenjene (delujoče). Še najlaže je te datoteke zapeči na cd in tega predvajati na cd ali dvd predvajalniku, povezanemu na receiver preko spdif-a.

grex ::

Druga možnost pa je da imaš dražjo zvočno, ki ti omogoča nespremenjen pretok SPDIF signala. (problem pa je, da vsaka kartica prevzorči signal iz48KHz v 44.1KHz - neki takega no).
Tugo: DTS audio ni isto kot DTS kodiranje v videu (ravno zaradi frekvence).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

Tugo ::

Grex malo bolj argumentiraj, prosim. Ali pa daj kakšen link.

lp, T.

cojss ::

Zvočna kartica sama odkodira signal, ki je v primeru dts avdio datotek vzorčen z 48kHz in ga preko SPDIF povezave posreduje vzorčenega z 44.1 kHz. Zato bi potreboval zvočno kartico, ki tega ne počne in daje na digitalni izhod točno to, kar dobi. Tak način delovanja imajo večinoma zvočne kartice za studijsko uporabo, ki so dokaj drage. Mislim da je E-MU 0404 ena takih kartic.

Drugače pa so to, kot v večini primerov, najbrž kar .wav datoteke preimenovane v .dts, tako da jih preimenuj v wav in jih posnemi kot avdio cd in ga predvajaj na svojem philipsu. To je zaenkrat pravzaprav edini način, ki deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

Jaffa ::

Glede na to, da se je na HTSu že ispisalo DTS, je zvočna poslala signal zakodiran. In HTS ga je (prav) zaznal. Problem mora biti nekje drugje. Si poskusil več različnih DTS cedejev? Lahk se zgodi, da kak pač ne deluje - vsaj meni se je ...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Jaffa ::

To ni edini način. Jaz imam samo računalnik in receiver, brez ext. cd/dvd playera...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

cojss ::

Vem da ni edini način, deluje pa v vsakem primeru. Sam sem poskušal predvajat te datoteke z računalnika nekaj časa nazaj, pa mi je mogoče ratalo v par primerih pa potem ni bilo zvoka v filmih in tako naprej. Zato sem si vse posnel na cd-je in se mi še ni zgodilo, da mi kaj ne bi delalo. Se bom pa danes malo poigral spet s kodeki, da vidim, če mi bo uspelo.

cojss ::

Pravzaprav je ravno obratno kar se tiče vzorčenja. DTS in AC3 signal na dvd-jih sta vzorčena z 48 kHz, PCM na cd-ju pa z 44.1 kHz. In ker so DTS cd-ji namenjeni predvajanju tako z dvd predvajalniki kot s cd predvajalniki (seveda z digitalnim izhodom), so vzorčeni z 44.1 kHz. Predvajalniku se predstavijo kot navadni avdio cd-ji, le da ta signal ni navaden PCM avdio ampak zakodiran DTS signal, za kar pa je cd predvajalniku pravzaprav vseeno. Kako je signal zakodiran, se lahko sliši na sistemu brez podpore DTS-u (pri najnižji glasnosti!).

Do problemov pa lahko pride pri predvajanju na računalniku, če zvočna kartica ni "DTS digital-out" potrjena. V tem primeru zvočna zazna da je to dts signal a ga prevzorči z 48 kHz. Pri tem pride do precejšnjih popačenj vendar je signal še vedno DTS. Zato ga tudi receiver repozna kot DTS, zvok pa ni pravi. Kartice ki so DTS digital out so recimo SB Live!, Audigy,...

Kolikor sem gledal na creative.com zunanje zvočne kartice nimajo ravno najraje DTS-a in tudi meni z mojo SB Audigy2 NX nikakor uspelo spraviti kaj skupaj, tako da ostajam pri metodi s pečenjem cd-jev.

Quikee ::

Do problemov pa lahko pride pri predvajanju na računalniku, če zvočna kartica ni "DTS digital-out" potrjena. V tem primeru zvočna zazna da je to dts signal a ga prevzorči z 48 kHz.

Upam, da se zavedaš, da prevzorčenje DTS signala pomeni dekodiranje DTS, prevzorčenje, ponovno kodiranje v DTS in pošiljanje. Dvomim, da katera cheap zvočna to zmore v real time - niti softwaresko.

cojss ::

Tako je s tem. Če je na izhodu možno samo 48 kHz, bo vse kar bo prišlo skozi 48 kHz. V primeru teh 44.1 kHz dts datotek sam software zazna, da je signal dts in če je nastavljen passtrough, ga bo poslal nespremenjenega na digitalni izhod, ta pa ga potem vzorči z 48 kHz. Zato se izgubi prava informacija in glasbe skoraj ni možno slišati. Čudno je sploh, da jo dekoder zazna kot DTS.

Primera iz specifikacij:

-TerraTec SoundSystem DMX XFire 1024
Digital-Out, optical, 48kHz (TOS link)

-Creative Audigy 2 ZS
Supports Sony/Philips Digital Interface (SPDIF) format of up to 24-bit/96 kHz quality at selectable sampling rate of 44.1, 48 or 96 kHz

Torej če želiš te datoteke poslušati preko spdifa, jih je treba dekodirat in ponovno zakodirat z 48 kHz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

zile ::

Uporabi priložen Creative player, DTS audia drugače ne boš preko PC mogel poslušati.
V kakšnem formatu pa imaš datoteke ?

cojss ::

Odpri datoteko s programom GSpot, in poglej kakšen format datoteke je:

In pa kateri model zvočne kartice imaš?

cojss ::

No, tudi na tem področju se je marsikaj spremenilo in z novim AC3Filtrom 1.45 je možno poslušati DTS cd-je in datoteke tudi na zvočnih karticah ki imajo samo 48 kHz spdif out.
Na prvi sliki je primer predvajanja dts cdja (Jean Michel Jarre - AERO) z WMP in AC3Filter, na drugi pa rezultat na receiverju.

Za predvajanje dts datotek je seveda potrebno pod "system" izbrati "use AC3Filter for...PCM" ter nastaviti passtrough za dts in "detect spdif in pcm". S tem se omogoči zaznavanje dts zapisa v datoteki, ki ni nujno .dts in passtrough na spdif. Da pa zadeva deluje in se na izhodu sliši tako kot se mora, ne neko šumenje, poskrbi funkcija "SPDIF/DTS mode --> Padded DTS". Seveda je vredu če je izbran auto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

rs1975 ::

a kdo ve zakaj se mi računalnik zmeraj resetira, ko obkljukam spdif? shranim nastavitve v ac3 filterju in potem zaženem filmm v media player classicu in pride do reseta pc-ja.

Ted ::

Po vsej verjetnosti gre za radosti, ki nam jih nesposobni programerji podjetja Creativ z njihovimi karticami tako radi povzročajo;( .
Mah...

jype ::

Na Linuxu se z ALSA gonilniki da večino zvočnih kartic prepričat, da izpljunejo na S/PDIF port točno isti stream, kot ga dobijo. Seveda se morajo znat pogovarjat z napravo na drugi strani z ustrezno pasovno širino, da gre lahko "polni" DTS skozi.

Nevihta ::

cojss:A se da ta file kje dolpotegnt z neta da bi še jaz probal., pa ti lahko kaj več povedal. Sam imam Theatron DTS zvočno, mogoče je kaj razlike.
Nevihta

cojss ::

@Nevihta: Dva fila sta na strani diatonics. Kolikor sem gledal specifikacije, s to kartico ne bi smelo biti problemov.

rs1975 ::

tudi jaz imam težave z dts zvokom. imam asus ploščo p5b deluxe in preko spdif-a želim povezati z coax kablom receiver harman kardon.
ko na računalniku v nastavitvah aktiviram dts zvok, mi na računalniku sploh ne dela več zvok, na receiverju se mi sicer izpiše DTS, vendar mi delata samo prva dva zvočnika ( imam sistem 5.0 - sprednja floorstanding, center in sorround).
če pa v nastavitvah aktiviram NEO PC zvok, potem delajo vsi zvočniki, ampak to ni DTS.

kdo ve kaj bi bilo narobe?

danix1 ::

Pa uporabljaš Power DVD z DTS packom ali VLAN player? Kolikor vem drug software ne podpira DTS-a. Aja, pa še AC3 filter (podpira tudi dts) mora biti inštaliran (oni v ffdshow-u je dovolj).
Meni dela dts odlično, imam PowerDVD + DTS96/24 pack, ffdshow, SB Audigy Platinum EX in vse audio nastavitve (v ffdshow-u, Power DVD-ju in gonilnikih za zvočno kartico nastavljene na S/PDIF). Celo DVD Shrink mi preview-a v DTS-u, če nastavim na S/PDIF preview

Možno je tudi da Asus onboard kartica ne prepušča DTS ali pa samo DTS 2.0 downmix. Kaj pa Dolby digital ti dela prav (v 5.1 ?) ?

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: danix1 ()

BlackHole ::

Naj tule postavim eno rahlo offtopic vprašanje. Kaj se za digitalno povezavo dveh avdio naprav lahko uporabi enak coax. kabel kot je za SAT in kabelsko ali se v čem razlikuje?
LP Marko

JanK ::

Se, 75 Ohm kabel. Samo konektorji so drugacni.

rs1975 ::

težavo sem delno rešil. inštaliral sem novejšo verzijo biosa za to ploščo- sedaj deluje, če priklopim preko coax kabla receiver ter naštimam vir DTS. edino me še moti, da če te nastavitve pustim, nimam zvoka na pc-ju. ampak glavno, da je pravi DTS, ko ga priključim na receiver...

yurch ::

DTS mi deluje zelo dobro z vlcjem verzije 7.1. to je zadnja verzija tega playerja z DTS supportom. Dolpoteg
http://www.high-def.si <--- Vstopite v svet HDTV

T-Majo ::

Ali lahko .mkv filme, ki imajo DTS zvok spremenim zvok v Dolby Digital?

Lp

kelly1 ::

Pozdravljen,...

Ja,... sam uporabljam za predvajanje datotek kar xtremer predvajalnik, nanj priključim prenosni disk preki USB, na katerem imam datoteke v DTS formatu,.. vse skupaj pa preko HDMI povezano na reciver in,.......... rezultat več, kot odlično !

Srečno !!!

Lp

T-Majo ::

Pravzaprav sprašujem zaradi LG-jeve TV.

AC3 je Dolby Digital? Torej naj bi delali HD .mkv filmi z AC3 zvokom, DTS pa ne?

gregyk ::

T-Majo je izjavil:

Pravzaprav sprašujem zaradi LG-jeve TV.

AC3 je Dolby Digital? Torej naj bi delali HD .mkv filmi z AC3 zvokom, DTS pa ne?


Tako je. AC3 bo deloval, DTS pa ne. Za pretvorbo uporabi npr.: http://www.videohelp.com/tools/PopCorn_...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

5.1 zvok v PC igrah?

Oddelek: Zvok in slika
384759 (1175) KTr1sk
»

S/PDIF out samo 2.0 zvok namesto 2.1 (subw. ne dela)

Oddelek: Zvok in slika
142336 (1873) Zako
»

Razlika v kvaliteti zvoka med zvočnimi na digitalnem izhodu

Oddelek: Zvok in slika
191953 (1774) XS!D3
»

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

Oddelek: Novice / Procesorji
364139 (3036) Jst
»

DTS audio iz pcja - ni zvoka/samo šum/le 2 kanala

Oddelek: Zvok in slika
182177 (1850) mamamia

Več podobnih tem