» »

Stirje RAM moduli in konflikt?

Stirje RAM moduli in konflikt?

Racunalnik ::

V racunalniku ima 2 modula po 512mb v dual chanelu,ce deodam se 2 modula druge firme v ostala dva prosta slota,mi racunalnik ob zagonu napise dual chanel kot prej,ampak namesto 400ddr,mi sedaj z stirimi moduli napise 333ddr.
Orginalen par in novi par ramov naj bi bili pc3200 ddr 400

Druga slika prikazuje case teh novih ramov,kateri pa so po cajtih slabsi od dveh ki jih uporabljam na prvi sliki.
Zakaj na drugi sliki ne kaze za 133mhz,na prvi sliki kaze tudi to.



Tole so pa mislim da skupni cajti vseh ramov,prva slika so stirje moduli,druga slika pa dva ki sta do sedaj uporabljena.
So pa skupni cajti malo boljsi kot prej,ampak na zgornji sliki pa kaze da je novi par pocasnejsi.



Ali delam jest kej narobe da mi z stirimi moduli na zacetku pokaze ddr333 namesto ddr400 ali pa je enostavno novi par ramov slabsi in vse upocasni ali pa se ne ujame z starim parom ramov.

Mi lahko kdo pomaga,ker vem da ste nekateri bolj v teh casih in podatkih za module.

kixs ::

Katero plato pa imas?

Sicer je znano, da imajo nekatere plate probleme gonit vse slote na DDR 200MHz. Probleme so imeli predvsem Nforce2 chipset plate. Za novejse ne vem.

Sicer pa naredi tako, da v BIOSu nastavis rocno na 200MHz in ne na AUTO. S tem pa je moznost nestabilnega delovanja. Zato po tem spusti preko MEMTEST.

LP

Racunalnik ::

Asus A8N-sli deluxe mislim da ima nforce4 cipovje.

Resnicno me zanima ali delam jest kaj narobe in bi moral zaradi stirih modulov se kej nastavit,ali je problem v plati ali v ramih?

Tudi na drugem racunalniku z bolj osnovno asus nf4 plato je kazalo ddr333,ampak tam se pa pc sploh ni mogu zagnat,ndrl mising,no system disk in podobne scene je zganjal.

Pri eni firmi sem narocil iste patriot rame ki jih imam v drugem racunalniku,poslali so mi pa cisto drugo neznano firmo,ampak ker pise gor pc3200 in cl2.5 naj bi bili isti.
Ce bi bili vsi stirje cisto isti bi vrjetno delal?

Memtest poznam,ampak pri temu testu,po enem tednu se vedno neves pri cem si.

Zgodovina sprememb…

dustphoenix ::

Mogoče ne pomaga, ampak vseeno.

Tvoja stara dva rama, daj v 1. in 3. (moder) slot, nova pa v 2. in 4. (črn) slot, ker iz prve slike je razvidno da imaš v 1. in 3. slotu različne rame.

Racunalnik ::

Rami morajo biti tako da deluje v DUAL nacinu.

dustphoenix ::

Kaj imaš prva dva slota iste barve ali prvega in tretjega?

dustphoenix ::

Ti imaš 1. in 3. slot modre barve, 2. in 4. slot črne barve.
Kar pomeni, ista dva rama v modre slote in ista dva rama v črne slote!

Torej daj stara rama v modre slote in nova rama v črne slote (ali obratno)!
IN BOŠ IMEL DUAL, saj morejo bit isti rami v slotih iste barve!

kixs ::

Sem pogledal v navodila od tvoje plate in nikjer ni omenjeno, da ne bi delovalo na DDR400 (200). Je pa to napisano pri DFI Ultra-D , ki ima podoben chipset (Nforce 4 Ultra) in je izrecno napisano, ko so zasedeni vsi stirje sloti, potem avtomaticno spremeni hitrost v DDR333 (166).

Torej, probaj tako kot sem ti prej napisal. Rocno spremeni v biosu na 200MHz. Ce ti memtest ne bo javil napake v Ramu, potem si resen. Memtest je meni vedno zanesljivo javil napako, ko kaj ni delovalo (RAM).

lp

Cveto ::

Imam NF4 plato (DFI UltraD) in 4x512 ram-a. Ker sem imel tudi sam težave sem celo zado malo bolj temeljito raziskal.

Kar se tiče tega, da napiše DDR333: To je čisto normalno in piše tudi specifikaciji plate.

Napisano je nakako takole:

Supports:

1xDDR400 (Single Channel)
2xDDR400 (Dual Channel)
3xDDR400 (Dual Channel for modules 1 and 3)
4xDDR333 (Dual Channel)

Problem je v tem ker spominski kotroler v Athlnu 64 ni sposoben naslavljati vseh 4 bank pri polni hitrosti in zato avtomatsko prestavi hitrost na DDD333. Ročno lahko hitrost sicer prestaviš na višjo frekvenco, vendar je takrat kontroler že precej na meji in več kot 200mhz ponavadi ne zmore, pa še takrat morajo biti nastavljeni 2T timingi.

Enkrat je bil na Anandtech test različnih konfiguracij spomina. Kar se tiče uporabe 4 modulov naenkrat so prišli do enakih ugotovitev kot jest: 4 moduli naenkrat delajo na največ 200mhz (DDR400) in z 2T timingi, torej vsak overclock spomina pri tej konfiguraciji odpade.

Zanimivo je tudi to, da se mi na slabši plošči (Asus A8N-E) sistem ni hotel zagnati na več kot 166mhz, pa še pri tej hitrosti je bil precej nestabilen.

Odločiti se je torej potrebno med 1 giga bolj anvita rama oziroma 2 giga rama na stock brzini. Menjava DDR1 512mega palč za 1 giga palčke se pa pomoje ne splača, saj je preveč razlike med tem kaj dobiš za rabljene 512 in tem kar moraš dati za nove 1 giga...

Racunalnik ::

To z sloti vem kam gre kaksen par,tolk ze vem kaj delam,hotel sem se najbolj komentar na slike in izmerjene cajte da mi kdo malo po komentira,ker ce so novi pocasnejsi je zakon tak da so vsi tolk hitri kot je najslabsi hiter.

Cveto,drug pc je glih ta asus e plata,ta se sploh ni hotla zagnat,napisala mi pa je ddr333 ob startu.

Mene so nategnl ko mi niso poslal ramov iste firme ker jih vrjetno sploh vec nimajo in mene zanima ce je tako pocetje zdravo,da imam razlicna para notr?

Ali je potem vse isto ce grem nastavit rocno na 200mhz in potem bo vse normalno ali bom takrat kej mucil sistem?

Bolje bi bilo vrjetno kupit 2x 1gb modula,nism vedu da majo plate z stirimi sloti take probleme.

A mi lahko se komentiras podatke na sliki ce se kej spoznas da razlozis zakaj na prvi sliki ne izpisuje podatkov na 166mhz in kateri rami so boljsi?

kixs ::

Ne se ti sekirat glede tajmingov, se posebej ne teh deklariranih oz. kar ti javi nek software!

Lepo v biosu nastavi na recimo 2.5-3-3-7 in to je to. Prakticno vsak value ram ti jih bo pozrl tudi na vec kot 200MHz (seveda ni nujno!).

lp

Cveto ::

Kako to misliš, da ne izpisuje podatkov na 166mhz?


V tvojem primeru je OCZ malo boljši ko oni drugi, s tem da je res minimalna razlika.

Če boš ročno nastavil frekvenco 200mhz ne pozabi dati timingov na vrednosti ki pa spd-ju delajo na 200mhz (cas3 itd...) To ej mene tud na začetku zezalo, ker se ti računalnik sam od sebe postavi na 166mhz, in seveda po spd-ju nastavi cas na 2,5. In ko potem dvigneš hitrost rama na 200, se ti sistem ne bo zagnal če nisi popravil tudi cas in ostalih timingov na prave vrednosti (cas3) Sej pri samo dveh palčkah te stvari niso tako opazne, pri štirih je pa vse tako na robu da se tudi zaradi take majhne razlike lahko sistem ne zažene.

V tabeli spd vrednosti imaš lepo napisano kakšne timinge moraš nastaviti pri določeni frekvenci. Pri tvojih ramih je to cas2 pri 133mhz, cas2,5 pri 166mhz in cas3 pri 200mhz.

Racunalnik ::

Prva slika ima dva primera,kaze en in drugi ram,drugi ram nima tabele za 166mhz,to sem milu in nevem zakaj jo ne kaze kot da nima podpora la kaj?

Bom probal v setupu nastimat samo mi prosim povejte kaj in kako,ker tega pa se res nisem pocel.
Zakaj se sploh morajo stelat teli tajmingi?

Cveto ::

Tudi drugi ram ima tabelo za 166mhz. Res pa je, da nima tabele za 133mhz, kar pa naj te ne moti, saj so te te spd tabele samo informativne, ozirima služijo za avtomatsko konfiguracijo rama.

Nekje v biosu je opcija "dram settings" ali pa kaj podobnega. Prepiši si nekam nastavitve iz "cpuz", ter nato v biosu nastavi frekvenco na 200 mhz, ostale nastavite pa tako kot si si napisal iz cpuz. Kakor vidim boš moral samo premaknit "cas" iz 2,5 na 3 in Tras iz 7 na 8.

Racunalnik ::

Mislim da si napacno tabelo gledal ko si omenil iz 7 na 8 ker 7 je tabela za 2gb rama 8 pa za 1gb rama.
Potem ne nastelas na ram ki ima najboljse cajte ampak po tabeli na drugi sliki ki kaze te tajminge za kompletno vodilo in ne za posamezne module kot kaze na prvi sliki?

Cveto ::

To imaš sicer prav, samo itak je v primeru različnih ramov bolje nastaviti najslabše timinge.

Racunalnik ::

Sam nevem katere naj gledam,tist k kaze posamezno na prvi sliki ali po tistih k kaze skupno na drugi sliki.Ker na drugi sliki je odvisno od vseh ramov k so na kanalih,po prvi sliki bi pa pac prilagodil na posamezen par ki je hitrejsi ali pocasnejsi.

Cveto ::

Na prvi sliki imaš podakte ki so zapisani v čipu na vsakem modulu. Na drugi sliki pa je dejanska frekvenca in timingi na kater so trenutno nastavljeni rami.

Racunalnik ::

Na prvi sliki so tudi spodaj podatki o hitrostih rama,al slabo vidm?



Pa se tukaj na teli sliki ce lahko komentiras kateri rami so najhitresji,v bistvu katera dva bi dal ti skupaj ki sta najhitrejsa?
Slika pa prikazuje 3 razlicne posamezne module dd400 pc 3200

Zgodovina sprememb…

Cveto ::

Na prvi sliki so podatki za delo na kateri hitrosti in s katerimi timingi je proizvajalec predvidel, da bo delal ram. Včasih so v tabeli timingi za 133, 166 in 200, včasih samo za 166 in 200, včasih celo samo za 200, pri kakšnih hitrješih ramih so lahko tudi za 233 mhz, tako da naj te te tabele ne motijo preveč. Te podatke pač uporabi matična plošča, če nastaviš nastavitev timingov na "auto", da pravilno konfigurira nastavitve. Pri ročnih nastavitvah pa pač sam nastaviš neke timinge in potem vidiš, če sistem dela ok ali ne.

Glede na tvojo sliko je najboljši prvi ram ker lahko dela na cas 2,5 pri 200 mhz, ostala pa samo na cas3 (manjša je vrednost bolje je) TKot pa sem že napisal pa to itak ni pomembno, ker moraš pri sočasni uporabi vseh modulov itak nastaviti take čase s katerima bosta ok delala tudi preostala dva modula.

Ti samo nastavi rame na 200mhz, timinge na 3,3,3,8 pa bi moralo delati ok.

Racunalnik ::

Hvala ti za tole razlago.

Zamenjat sem sel za modula ki sem ju hotel,tako da imam sedaj vse rame s takim cajtom kot kaze na sliki.
Prvi del slike je skupno,drugi pa tist k pise vse podatke o modulu.
Zdej iz te slike povej na katere vrednosti nastavim,ker sedaj so vsi rami isti in istih sposobnosti,prejsne slike ne veljajo vec.



Tukaj je pa slika iz setupa,jest sem tukaj samo 400mhz nastavil(mozno je tudi 200mhz)ampak zdej pise ob zagonu ddr400,kaj in na kaksne vrednosti moram se spremeniti,ker si nisem zapomnil v setupu ce je isti vrstni red kolkr te podatke kaze CPUZ

Cveto ::

Kakor razumem imaš zdaj vse 4 module take da podpirajo cas2,5 na 200mhz? Če je tako, je že nastavljeno ok, edino Tras prestavi iz 7 na 8, čeprav bi verjetno delalo tudi na 7.

Sicer pa kakor vidim ti rami delajo na 216mhz kar je lep rezultat za 4 palčke. Če je sistem stabilen potem pusti vse tako kakor je in bodi zadovoljen. Meni z štirimi moduli ne gre čez 200mhz.

kixs ::

Kot sem ti ze prej napisal, spremeni na 2.5-3-3-7. Se pravi: Trcd in Trp spremeni iz 4 na 3.

Pametno je preverit stabilnost se z memtestom.

lp

Racunalnik ::

Cveto,tako kot vidis na sliki od setupa je nastavljeno in pc mi dela,nisem pa ga se orto obremenil,ce mi zasteka dam iz 7 na 8 kot si rekel,je to ok?

216mhz prikaze CPUZ.

A je vazen samo ta podatek 2.5 pri ramih,kaj pa ostale cifre 4 4 8?

Ja sedaj imam vse 4 palcke Patriot,za normalno ceno,niso nic kej ekstra,2x521mb 98 eur

kixs97: Te cifre ki si jih ti sedaj povedal so za 1x manjse od teh k kaze slika od setupa,si siguren?

kixs ::

Probat ni greh.

So mi pa do zdaj vedno rami delovali na imenovanih tajmingih. Pa imam cisto navadne Value rame.

Definitivno v vsakem primeru probaj z Memtest in Prime95 preverit stabilnost sistema.

LP

tiborrr ::

A64 ima primarne in sekundarne ram slote. Tako da memkontroler ob vseh polnih bankah oz. slotih preklopi iz DDR400 na DDR333. Tako enostavno je. Ne moreš nič.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Tilen ::

tiborrr, veš mogoče kako je tole rešeno pri intel C2D platformi? Če bi slučajno kdaj dokupil še 2x 1GB zraven kako bi se zadeva obnašala? 3 oz. 4 moduli so še vedno DC?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Geforce 6600 256 mb,sesuvanje grafike!?

Oddelek: Strojna oprema
181376 (1002) Racunalnik
»

Microsoft Word 2003,kako sliko zraven texta?

Oddelek: Programska oprema
153063 (2883) Racunalnik
»

Kako posnet DVD?

Oddelek: Pomoč in nasveti
93162 (2949) laguna
»

naknadno scsi disk?

Oddelek: Strojna oprema
9874 (777) Tomay
»

Java ali podobno ne dela.

Oddelek: Pomoč in nasveti
171733 (1582) Racunalnik

Več podobnih tem