» »

Zagon računalnika se odpre v Bios

Zagon računalnika se odpre v Bios

lojze8 ::

Računalnik se je po vklopu postavil v Bios na Advanced, CPU Speed označeno: 2083 MHz, ta vrednost je bila vedno taka, zaprem Bios in se normalno zažene. Kaj ga moti, da se postavi v Bios, moram kaj tam spremeniti, da se bo spet normalno zagnal ?

primzx ::

..navijov si.:D

lojze8 ::

spreminjal v Biosu nisem nič!

Snegec ::

To ali pa imaš slab napajalnik, ki ne daje dovolj moči, ter se ti sredi samega zagonu računalnik samodejno zažene (brez piskov in tega sranja), zaradi česar se ti računalnik postavi v BIOS (nekateri BIOSi to naredijo avtomatsko, če pride do ponovnega zagona predno je POST (Power On Self Test) uspešno zaključen.

Morda bi se ti splačalo še malce baterijo na matični pregledat, da ni slučajno hin.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

primzx ::

A preden ti pride v bios kej zapiska?aka Beep codes. Če ti nam povei. Oz lahko sam pogledas.:\ :\ ...beep-beepbeep-beep-beep-beepbeep-beep...lol

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: primzx ()

lojze8 ::

Če se prav spomnim, ne zapiska, ampak se takoj postavi v Bios kot sem napisal. To se dogaja odkar sem zamenjal drugi trdi disk (slave) za večjega. Zgodilo se je tudi, da se spoh ni takoj zagnal, šele po več pritiskih na gumb za vklop se je postavil v Bios ali pa se monitor sploh ni prižgal. Tudi jaz sem že pomislil na napajalnik, da je sedaj premalo zmogljiv (300w), baterija pa mislim, da ni vzrok, računalnik je star točno 3 leta.

lojze8 ::

BIOS lastnosti:
Tip BIOSa Award Modular
Award BIOS Tip Award Modular BIOS v6.0
Award BIOS sporoèilo ASUS A7V8X-X ACPI BIOS Revision 1010
Datum Sistemskega BIOSa 04/09/04
Datum Video BIOSa 03/11/13

Proizvajalec BIOSa:
Ime firme Phoenix Technologies Ltd.
Podatki o proizvodu http://www.phoenix.com/en/products/defa...

To so podatki o Biosu

Snegec ::

Kaj pa bootanje računalnika samo z večjim diskom vklopljenim? Najbrž BIOS nima možnosti naštimat s katerega diska se boota, ker bi ti večjega priporočal nastavit kot primarnega, pa sam naštimat, da se boota z drugega (slave).
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

lojze8 ::

Na prvem disku (master) 80GB je sistem, drugi fizični disk 250GB je samo za podatke in mislim, da se ne more bootati iz tega. Nisem pa prav dobro razumel kako bi to prestavil, da bi bil večji primaren, drugi pa slave in da bi se potem sistem bootal iz tega diska. Če mi lahko bolj razložiš kje to spremenim.

Snegec ::

Nekateri (vsaj novejših plošč) BIOSi imajo v Boot options v BIOSu nastavitev, kateri disk je pravzaprav prvi pri bootanju. Kar praktično pomeni, da imaš lahko 4 diske, prve tri podatkovne, pa 4tega onega z windowsi, pa se ti bodo Windowsi čisto brez problema bootali.

Diski bodo:

Disk 1 (250gb)
Disk 2 (80gb)

Medtem ko bo boot order za diske takole:

Disk 2
Disk 1

Drugi boot order (oni generalni bo pa najbrž:

Optična enota
Disk
Removable
(Mreža)
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

lojze8 ::

Pogledal sem v Bios kaj lahko spremenim - prav nič glede vrstnega reda diskov in bootanja. Nimam izbire določiti kateri disk je master in slave. To bi moral najbrž na samih diskih najprej prestaviti mostičke, šele nato bi že sam Bios pokazal kateri je master in kateri je slave. Za Boot pa bi imel potem verjetno možnost izbire, katero imam že sedaj iz katerega naj se najprej boota.

lojze8 ::

Odgovor za primzx : ob vklopu računalnik enkrat zapiska beep, kar mislim, da je normalno. Postavil se je tudi danes v Bios, izhod, naprej normalen zagon. Potem sem ga restartal, pa je normalno zagnal brez Bios postaje...

lojze8 ::

Reševanja problema sem se lotil po naslednjem vrstnem redu:
1. Odklopim večji disk - zagon računalnika normalen.
2. Mostičke na diskih spremenim, da je disk 250 GB master, 80 GB disk pa slave, v Biosu nastavim, da se boota iz 80 GB, kjer je sistem - računalnik se sploh več ne zažene, niti v safe mode.
3. Zamenjam baterijo, Bios se seveda postavi na glavo, nastavim na novo, računalnik se ne zažene.
4. Zamenjam napajalnik 300W za 400W, ostalo vse pustim kot je bilo, po vprašanju ali naj se windowsi zaženejo normalno - potrdim in se zagon uspešno izvrši.
Ugasnem računalnik, ponovno prižgem in sedaj dela normalno.
Torej krivec je bil napajalnik!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux start - pomoč

Oddelek: Operacijski sistemi
181231 (849) Zvezdica27
»

Računalnik nekaj čudno piska - kaj bi lahko bilo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
182692 (2359) RuskiSnajper
»

Zamenjal ohišje zdej pa ne dela?

Oddelek: Pomoč in nasveti
261734 (1378) mkonci
»

Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.

Oddelek: Pomoč in nasveti
122696 (2573) jELKO
»

(pre)velik disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
442293 (1746) jest10

Več podobnih tem