» »

OS za na "oldtimerja"

OS za na "oldtimerja"

dba ::

Pozdrav!

Iz navlake sem uspel sestaviti delujoč PC, s konfiguracijo: P233MMX, ~200MB ram, 4Gb HDD, grafična, mrežna, zvočna....

Sedaj iščem OS, ki bi ga kar nabolje izkoristil in bi hkrati čimbolj prijazen (neveščemu uporabniku). PC bo lociran v majhni delavnici in na njm bi si želel početi tole:
- surfati po netu in pregledovati pošto
- kaj malega napisati in natisniti (tiskalnik bo na drugem računalniku dan v skupno rabo)
- predvajati glasbo (mp3) z drugih računalnikov, mogoče tudi internet radio...
- občano tudi kaj "remote" pogledati na drugih računalnikih
Uspešno sem namestil Suse 10, ampak je zadeva obupno počasna, zato bi rad kak predlog, da bi to solidno delovalo. Razmišljal sem o kakih win 98, ampak bi raje kaj brezplačnega...

Prebral sem že Katera distribucija GNU/Linuxa je primerna zame? ampak sem še vedno brez kake pametne ideje...

lp

karafeka ::

In kakšen windows manager si uporabil pri SUSE? Verjetno kde ali gnome, a ne? Mogoče bi moral probat s kakim manj zahtevnim za strojno opremo.
Recimo:
FluxBox
BlackBox
Fvwm

Te tri sem preizkusil jaz, blackbox celo na Oknih, fvwm pa trenutno uporabljam že par let, se ga pa da najbolje nastavit po lastnih željah. Verjetno so še kakšni drugi. Je pa treba malo več časa na začetku, da se vse lepo nastavi.

Pa glede na to, da bo računalnik povezan na internet in če bi imel gor okna 98, bi z njim imel same probleme, zaradi črvov itd. Brez povezave, pa bi bili še najboljša izbira za preprostega uporabnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karafeka ()

Gwanaroth ::

Jaz ti toplo priporočam Debian + xfce.
Lights often keep secret hypnosis..

drola ::

Kaj pa Xubuntu?
https://drola.si

dba ::

xubuntu pa je na 13% dolvlečenja ;)

verjetno probam še danes...

A je mogoče kdo se že kaj igral z DamnSmallLinux? Po opisih deluje zanimivo...


lp

kiFni ::

Ubuntu bo počasi delo. Jaz sem ga mel na 450ki z 384 MB rama, pa ni blo kako brzine. Šele z fluxbox je blo mal bolje.

Naj boljš da daš dos:D

dba ::

DOS?
Pa potem je vseeno če računalnik pustim kar ugasnjen ;:P

lp

karafeka ::

Zakaj?

mp3je lahko kamot špilaš, seveda moraš imeti gonilnike zvočne kartice za dos. Internet pa verjetno tudi, čeprav tega nikoli nisem sprobal, ampak če dela lan (TCP/IP), potem bi tudi internet, pa ni vrag, da se ne najde kak internet brskalnik za dos. Za osnovno pisanje je pa dovolj wordstar :) (AHHHH, dobri stari cajti)

kriko1 ::

Če že imaš suse gor si izberi kak light windowmanager, ter pejdi v YaST->System->Services (runlevel) in izklopi servise ki jih ne potrebuješ.

marvin42 ::

namesti windows 98
Mostly Harmless

Reso ::

Kupi nov računalnik in daj gor win xp;).
Lahko ti samo povem da je delavec vsak mesec 5x dražji od normalnega računalnika :D

kiFni ::

On bi rad nekaj brezplačnega. Pol pa Linux in probaj kje dobit vsaj malo močnejšo mašino. Nekje 500mhz. Bolha!

Tomay ::

Probaj damn small linux.
Je majhen in live.
Drugače pa x in twm>:D
V glavnem kdi in gnome ne prideta v poštev obstajajo pa tudi manj zahtevni x ki zgledajo kot win95.
Voodoo 4Ever

t909 ::

vector linux

dba ::

update:

sicer sem malo manj spla ampak sem preiskusil naslednje stvari:
- xubuntu
- tiny xp
- win 98
- DSL

In ko gledam vse to pridem do naslednjih zaključkov:
Win98 so dolgočasni ( :D ), tiny xp, obupno prepočasni, xubuntu nič kaj hitrejši od suse (razen pri nalaganju - ampak mašina, če že ne bo nonstop vklopljena, se bo prižgala zjutraj in ugasnila zvečer). DSL je res precej hitrejši, ampak nekako pomankljiv, pač moje mnenje, ker se pač prvič samostojno srečujem z čim drugim kot windows....
Winsi torej odpadejo. DSL (ok, mogoče se motim), ampak mi deluje kot smart - res ima 4 kolesa, ampak vseeno ni to avto (je pa res, da ga lahko parkiraš v vsako škatlo)...

Nekako se torej odločam ali bi še enkrat naložil xubuntu, ali pa pobrisal vse razen suse, ki je še vedno naložen in ga poskušam (z obilo vaše pomoči) optimizirat...

No mogoče bom vseeno obržal še DSL, za igračkanje...

Torej, kaj bi mi poleg že naštetega predlagali - predvsem za suse (razen, če je res kak tehten razlog za xubuntu), predvsem glede windowmanagerja?

Aja upgrade odpade - že tako je preveč "navlake" naokoli v mojih sobanah....


lp

karafeka ::

A maš čas?
A imaš veliko časa? :)

Potem probi z gentoojem, tam si lahko nastaviš kar ti srce poželi. Edino skompajlat (amm, slovenska beseda za to je? :)) boš verjetno moral na kakmu hitrejšemu procesorju, ker na tem ti bo delalo cerka teden za osnovno postavitev, potem pa še 2x toliko za x server :).

Če boš hotel, da ti zadovoljivo dela bilokatera distribucija, boš moral kar nekaj časa vložit v to (še posebej, če si začetnik). Ampak potem, ko bo enkrat delalo bo delalo, ne pa tako kot tista jaja od Oken.

barbarpapa1 ::

Večer

Sicer nisem nek strokovnjak za OS-e, samo na mojem oldtimerju (Intel Pentium 1 120Mhz (oz en Cyrix), 128MB Ram, 8GB HDD) sem skozi uporabljal WIN NT4.0 (Nazadnje SP6a). Office 2000 dela normalno, Winamp tudi, za surfanje pa uporabljam Opero ( dela kar OK), za antivirus pa imam AVG. Brez AVG-ja požre ob zagonu "samo" 24MB resursov. Zadeva je stabilna, bi jo uprabljal na novi mašini še danes, če bi ga podpiralo novo programje in pa, če bi podpiral USB naprave.

Vem, da hočeš nekaj free. WIN NT4.0 je MS že opustil, tako, da ne vem :8) , ali spada to pod kak "abandonware" ali kako.....

LP

Jože

karafeka ::

E točno, nt 4.0 bi bla kar zanesljiva zadeva.

kiFni ::

Če si začetnik v linuxu, je po moje najbolje da štartaš z ubuntujem, tako kot sem jaz nekaj mesecev nazaj. Dokaj hitro sem se navadil, s pomočjo velike podpore, raznih vodičev na netu in slovenske strani kjer ti na forumu hitro pomagajo z odgovori na vprašanja. Je dokaj lahek za uporabo in nameščanje programov ni tak pejn in di es.

Močno je pa zaželjena večja procesorska moč. Razen če bi imel samo server, potem bo tud tvoj dovolj močan.

Še nekaj glede DOSa. Obstaja tud freeDOS. Nelicenčna različica. Za DOS obstaja tudi internet browser. Sicer ne vem kako dela in kako prikazuje strani, a požrešen najbrž ni z močjo PCja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kiFni ()

Martin Krpan ::

Meni je pred par dnevi kolega privlekel približno tak računalnik samo brez zvočne kartice,ki ga je nekje dobil zastonj. Na njemu so bili nedelujoči Win 95 ,seveda pa tudi ni imel nobenih CD-jev z gonilniki. Kaj storiti zdaj ? Na Linux se ne spoznam (kolega pa seveda še manj).Z XP-ji stvar ne bo delovala. Naložil sem mu okrnjeno namestitev Win ME ,to pa zato ker že samodejno naložijo gonilnike (Win 95 in 98 jih ne). Se mi pač ni dalo še razdirati škatle in pregledovati iz kakšnih komponent je sestavljena in potem na internetu iskati gonilnike. Stvar je na koncu še kar spodobno delovala.

ank ::

Damn Small Linux bo čisto pravi za takšno mašino. Nove verzije DSL imajo tudi možnost, da si tisto kar ti manjka "namestiš" naknadno kar takrat, ko lalufaš vse v iz live-cdja. Sicer pa temelji na debianu in imaš zaradi tega na voljo vse kar je za linux. Drugače pa ta distribucija porabi malo rama in deluje dobro tudi na starejših mašinah. Lahko pa jo inštaliraš tudi na trdi disk. Ali pa zaganjaš iz cd-ja/usb-ja.

karafeka ::

Ank
definiri bolj podrobno "porabi malo rama"

Saj kernel porabi isto rama, ali je na suse, ubuntu, redhatu itd...
Aplikacije tudi porabijo isto rama, prav tako X server.

Na kak način potem porabi malo rama?
Ali pa sem kaj spregledal? :)

ank ::

karafeka: xfce porabi manj rama kot pa napr. kde ali gnome. Potem pa tudi različni programi ga porabijo manj kot drugi. Manjši ponavadi manj kot večji.

karafeka ::

Ja ja, ampak ti si napisal da distribucija (DSL) porabi malo rama.....

Jaz pa pravim, da če inštaliraš iste programe na suse, kot so na dsl in NE uporabljaš KDE (ali karkoli je že default na suse), potem ti bo porabilo isto rama. Tako, da lahko dba kamot inštalira suse, zbriše kde, in namesti fvwm (ali kaj podobnega), pa mu bo zadovoljivo lavfalo, čeprav bi mogoče namesto xorga lahko inštaliral xfree86, ker verjetno porabi manj rama od xorga. Za tisto osnovno klikanje bo več kot zadostovalo. Ampak kot sem že prej rekel, to bo zahtevalo malo več časa, kot pa da preprosto namesti dsl. :).

ank ::

Pri suse-ju ti bo privzeto inštaliralo še polno programov, ki jih ne rabiš in kar nekaj servisov. Če ne drugega bo imel samo delo z odstranjevanjem in prirejanjem sistema. Boljše je začeti z manj in potem po potrebi dodajati kot pa čistiti po že inštaliranem sistemu.

---------- ::

barbarpapa1:
če bi podpiral USB naprave


Dejansko se da usposobit USB na NT 4.0

Inštalirati je treba naslednji gonilnik, in stvar deluje ok.
Je zastonj.

Podatki o gonilniku:
Title: System Utilities:Inside Out Networks USB 1.x Driver
Version: A01
OEM Name: Inside Out Networks
OEM Ver: 2.55
Computers: Latitude - D400, D600
OS: Windows NT 4.0
Languages: English
Created: Thu Nov 20 09:52:05 CST 2003

Azrael ::

Internetni brskalnik za DOS je Arachne. Res dela že na 386 z 4MB RAMa, vendar je dokaj neuporaben (zastarel, približno enakovreden IE 3 ali 4), npr ta forun prikaže hudo samosvoje in občasno se sesuje. Za branje zadetkov, ki jih najde Google pa zadostuje.

DSL (Live CD) dela že na 30MB RAMa, seveda v GUI, vendar je to prmalo za FF in imaš takrat lahko za net samo Dillo. Meni osebno še najbolj zanimiva Linux distribucija, saj v večino drugih, avtorji natlačijo mnogo preveč balasta.

In še vprašanje za avtorja: Kateri chipset je na plošči? Meni so Win XP dokaj lepo delovali na Pentium 200MHz MMX procesorju, le zagon je trajal 2 minuti. Filmi, nekateri so se zatikali, vendar ne vsi, MP3, net in podobno brez težav. Chipset Intel TX.
Nekoč je bil Slo-tech.

barbarpapa1 ::

CodeK, hvala za informacijo....

Sam sem nehal zadevo iskati nekje leta 2002, ko sem končno kupil novo mašino. Sedaj mi omenjen oldtimer z NT4.0 služi samo kot rešitev v primeru, da me "nova" mašina izneveri (se je zgodilo že nekajkrat, oldtimer pa nekako noče crknit, čeravno se mu bliža že 12-ti rojstni dan...) Bom zadevo poskusil...

LP

Jože

karafeka ::

Včasih so znali delat komponente. Meni Abit BX6 v2.0 dela še danes, pa jo uporabljam vsaki dan že cerka 10 let. Tudi IBMov disk 15 gb, mi dela brez napak že tam okoli 7 let. Aja, procesor mam pa tualatina na 1.5ghz, kar je precejšna obremenitev za tako staro plato, pa nobenih problemov z njo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karafeka ()

Tomay ::

Samo moraš računat, da je frekvenca delovanja starejših komponent precej manjša pa tudi moč in segrevanje.

Z diski pa je tako, da enkrat gotovo crknjeo zato ker so podvrženi mehanski obrabi.
Voodoo 4Ever

dba ::

Spet jaz ;

Škatla je dolgo stala na miru - za prvotni namen sem porabil eno luštno škatlico z winCE. No sedaj pa jo bom podaril kolegu, ki jo bo za podobne stvari kot sem tudi sam najprej nameraval...

Na njegovo željo sma naložila win98se, ki čisto solidno dela - problem pa je z dostopom do interneta. namreč ne znm ga usposobit... Računalnik je priklopljen na router, kaj je treba nastavit, da bo zadeva delovala, kam se vpiše gateway ipd...


lp

Azrael ::

Če imaš DHCP na routerju potem ne nastavljaš nič. V TCP IP Lastnosti pod rubriko IP naslov nastavi opcijo Samodejno dobi IP naslov (zdi se mi, da je to itak prevzeta nastavitev):

Torej rabiš samo nameščen TCP IP protokol in delujočo mrežno kartico (priklopljeno na router) z ustreznimi driverji.

Oglej si še ta članek
Nekoč je bil Slo-tech.

ank ::

Če pa nimaš DHCP-ja pa moraš vpisati IP naslov, ki ti ga določi ruter (npr. 192.168.0.100), potem za gateway daš IP naslov od ruterja (npr. 192.168.0.1). In pa še DNS od DNS serverja da ti resovla imena v ip-je in obratno (npr. 212.18.32.10). Sicer pa si sigurno dobil poleg ruterja kakšna navodila kako ga nastaviti.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater OS dati na star računalnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
625017 (3897) Hexx
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717777 (5314) opeter
»

Kateri linux? 2 želji...

Oddelek: Operacijski sistemi
341833 (1180) Gost
»

Lightwieght Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
192186 (1380) hojnikb
»

kater os na p133

Oddelek: Operacijski sistemi
341975 (1133) Daliborg

Več podobnih tem