» »

Pralni,pomivalni,sušilni stroji ?

Pralni,pomivalni,sušilni stroji ?

Anton013 ::

Dosti sem prebrskal po netu,da bi dobil kakšne sheme,priročnike in take stvari,ki bi ti bile dobrodošle pri popravilu teh strojev.Ali kdo ve,kje naj to dobim,ali vsaj kako se imenuje kakšna knjiga,revija ?:\ Hvala vsem,ki se boste mal potrudili tudi vi kaj pobrskati.:)

Azrael ::

Za starejše pralne stroje Made in YU onstaja knjiga Živorad Pejčić: Popravka mašine za pranje rublja, Niš1988. Obstajala je tudi knjiga za pomivalne stroje, samo jo, jaz butelj takrat nisem kupil, potem pa je nisem dobil nikjer več.

Bile so tudi knjige drugih avtorjev s podobno vsebino, samo vse je izšlo v majhnih nakladah, saj so take knjige, razen izdaj Tehničke knjige Beograd, praviloma izhajale v samozaložbi.

Za kaj novejšega iz globalnega trga se splača pogledati na Eserviceinfo, samo tega, kar iščeš ni v izobilju.
Nekoč je bil Slo-tech.

Igor0 ::

Mislim, da se mi nekje še valjajo sheme pralnih strojev še iz časa Juge. Kolikor se spomnim so zraven tudi sheme programov in programatorjev oz. servisni diagrami.
Če je zadeva zate zanimiva (mislim, glede starosti), mi javi na ZS mail za nadaljnjo komunikacijo. Sami bo verjetno kaj potrajalo, da najdem.

LP Igor

Anton013 ::

Azrael,hvala za te informacije.zanima me,ali si ti razen moderatorja tudi kakšen serviser bele tehnike,ker sem te dostikrat zasledil pri temah bele tehnike.tvoji nasveti so mi tudi že v praksi prav prišli.Ker me to zanima,se hotel kakšno shemo,da vidim kako je celotna zadeva zvezana.Saj ko se to enkrat navadiš ni nič kaj posebnega,le ti novi stroji pa imajo kar nekaj elektronike,zato pa bi bila kakšna shema prav dobrodošla.:)
www.slo-byte.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Anton013 ()

Anton013 ::

Igor tudi tebi se zahvaljujem,če boš ponašel kakšne načrte bi ti bil zelo hvaležen.Oglasi se kaj na meil,če boš kaj našel.:)
www.slo-byte.net

gzibret ::

Sej tile stroji sploh niso komplicirani. Če crkne pumpa, grelec, poči kakšna cev, crkne stikalo, se kaj zlomi (recimo nosilec za motor), se strga jermen.... itak takoj vidiš. Če crkne programator, pa moraš nabavit novega.

Nobena znanost u glavnem. Razdri stroj, pa boš sam videl....
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Vse je za neki dobr!

Azrael ::

@Anton013

Ne nisem serviser bele tehnike, sem elektromehanik, to pomeni poravila elektromotorjev in generatorjev.

Sem pa v službi imel sodelavca, ki je precej let bil serviser Ei in Gorenje bele tehnike in je redno razlagal in omenjal razne drobne trike in nasvete, kako take reči spraviti v red. Potem pa sem nekatere stvari omenil na tem forumu, saj okvare pogosto niso tako hude, da jih ne bi mogel rešiti nekdo, ki zna prijeti izvijač.
Nekoč je bil Slo-tech.

Anton013 ::

Hvala vsem,lepo ste mi pomagali.Res je da ni prav velika znanost pri starejših strojih,novejši pa imajo kar nekaj elektronike,takega stroja še nisem razkopaval,tko da ne vem koliko elektronskih modulov ima.Zanima me,kako najlažje ugotoviš okvaro programatorja.Tole vprašanje pa je za Azraela,kako najprej ugotoviš okvaro motorja,ga pomeriš ali imaš kakšno drugačno finto?:)
www.slo-byte.net

iskra ::

Bom še jaz pristavil piskerček:

Naš pralni stroj, sliši na ime Gorenje WA1142 S - super silence ( izgleda takole), zadnje mesece ni niti okvirno super silence. In tudi se ne obnaša več kot ostala bela tehnika pri nas (beri: se premika). Če bi bil zdravnik, bi rekel, da ima epilepsijo.

Simptomi so takšni: ko premleva cunje (ne v centrifugi, tisti počasni obrati, eden po eden in vmes kratka pavza), se sliši (mislim da) jermen, ki zacvili pri obratu bobna. Vsake toliko pri teh počasnih obratih zacvili močneje, nekaj zagrabi boben in iz kopalnice se zasliši zelo zelo glasen !BUM!. Enkrat sem med prebiranjem Življenja in tehnike na školjki na lastne oči videl, kaj se zgodi pri tem udarcu: cel pralni stroj se premakne za 20 cm, bum pa je posledica udarca stroja ob steno/tla.

Serviser je že prišel mimo, si ogledal zadevo, napel jermen in odšel. Tisti bum še vedno vsake toliko vrže cel blok na noge, cviljenje ostaja. Kaj se torej zatika? Je že kdo imel kako podobno težavo? Sam žal nimam časa razmontirat cele mašine, ker me čaka v kleti še skuter, ki noče več vžgati (imamo tudi kakega strokovnjaka za to področje tu?) in predelava ene mize za montažo računalnika. Plus še oče je vedno doma za vikend in je servisiranje česarkoli ob njegovi "pomoči" nemogoče.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

Azrael ::

@Anton013

>kako najprej ugotoviš okvaro motorja,ga pomeriš ali imaš kakšno drugačno finto?

Nekaj je tukaj.

In še, če vidiš sledove praška na motorju je zanesljiv znak, da stroj nekje pušča in če te pokličejo, ker stroj ne dela na pranju ali centrifugi, je motor fuč. Samo dokler se ne odpravi vzroka zamakanja, nima smisla popravljati motor.

iskra:

Zlomljen amortizer ali neodstranjena blokada za transport ali pa perete s preveč praznim strojem. Glasujem za prvo možnost.
Nekoč je bil Slo-tech.

iskra ::

Azrael: ja na zlomljen amortizer sem najprej pomislil ampak bi ga serviser 100% opazil. Tistih blokad za transport ni noter že kup let - pred prvim incidentom je mašina delala gladko kot po maslu. Glede praznega stroja pa močno dvomim, ker se pri nas pere vsaj 4x na vikend in po 5x med tednom - 4 u familji + moje cunje iz Ljubljane :)

Jaz mislim, da se jermen nekako zatakne v jermenico, motor nabije kup momenta in ko jermen zdrsne naredi boben v kombinaciji z napetimi amortizerji celo štalo, da skače mašina po kopalnici. Bi bilo to možno?

Če ugibam, se jermen segreje in raztegne, ker podrsava (starost) in se zaradi tega prilima na jermenico. Sicer zveni blesavo ampak sem že videl par takih reči pri slabo vzdrževani mali gradbeni mehanizaciji.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Azrael ::

Za amortizer ni nujno, da je na zunaj videti zlomljen, samo dušenja nihanj nima več. Poskusi malo zanihati kotel stroja. Če se ne bo hotel hitro iznihati, je nekaj narobe z amortizerji. Lahko bi tudi počila ali odpadla katera od vzmeti.

So tla pod strojem trdna in stroj stoji trdno na tleh? Če stoji samo na treh točkah, tudi lahko skače.

Jermen je lahko zanič in zato škripa in cvili, samo za zatikanje bi bilo kar nujno, da bi bila poškodovana (počena) ena jermenica ali pa vsaj zelo zamaknjena napram drugi. Motor ima tudi zelo malo moči in ne verjamem, da bi bil sposoben premakniti zataknjen boben ali zaliman jermen, prej obratno.

Če bi bili fuč ležaji na bobnu bi zelo ropotalo na centrifugi, pa še vse pranje bi bilo zamaščeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Anton013 ::

Poskusi stroj dati v vaservago,saj čez čas se tačke malo razšrafajo.Če ni v vagi,ga bo pravtako premetavalo.
www.slo-byte.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
784183611 (115) link_up
»

So Candy dobri pralni stroji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5128063 (16293) Hanzi77
»

Pralni stroj Hoover(Candy)- DO NOT BUY

Oddelek: Loža
4725461 (22283) STU-III
»

Crknjeno navitje pri motorju v pralnem stroju?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
176604 (6186) Pyr0Beast
»

Pralni stroj se mi ne ustavi!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142719 (40779) Pyr0Beast

Več podobnih tem