» »

Temperature sistemov in procov

Temperature sistemov in procov

krneki0001 ::

Sam imam staro mašino z dvema xeonoma in deluje kompleten sistem na 32 stopinjah (procesorja 2x xeon 550MHZ - samo hladilna rebra brez ventilatorja, ram, plošča in diski - 4x WD 200MB in 1x SCSI U2W). Povsod na forumih se govori o hlajenju sistemov, pa kok se vsak procesor greje in kok se vse pregreva, v moji škatli sta pa samo 2 ventilatorja, en hladi oba procesorja z zunanjim zrakom in drugi vleče ta zrak mimo diskov ven iz kište. Maximalno temperaturo sem zasledil 35 stopinj in to med eno konverzijo na mašini, ko sta bila oba procesorja skoraj 100% zasedena.

Zdej pa mene resnično zanima kakšne so pa potem temperature na novejših procesorjih P4 in naprej? Nekako si ne znam predstavljat mašine, ki bi se ogrevala na 80 ali več stopinj (85 stopinj sem zasledil v eni temi, in to naj bi bila kr normalna temperatura za stock procesor od AMD-ja).

Ali so te temperature resnično tok visoke?

dejansan ::

iz mojih izkušenj se amd precej manj greje kot pa intel, je pa bilo v preteklosti ravno obratno

je pa po moje 85 stopinj za amd že kar overdose

p4 northwood je bil še hladen intlov primerek, potem pa je prišel intel prescott = preshot :D , od novih sem imel d945 in lahko rečem samo vroče, ter c2d e6400, ki je imel v idle okrog 50 stopinj

medtem pa amd od platforme k8 naprej npr. venice 3000+ okrog 30 stopinj, tudi x2 3800+ tukaj nekje
dejansan

kixs ::

Grejejo se vsi procesorji in aktivno hlajenje je prislo v uveljajo ze od 486DX2-66 naprej.

Predvsem naprej od 1GHz je gretje postalo zelo problematicno. Prvi P-III in Athloni na 1GHz in vec, so bile prave pecke.

Ze takrat in tudi danes je pa tako, da moras za procesor uporabit primerno hlajenje. Ne mores pricakovat, da bo s "stock" hlajenjem procesor hladen ali celo dovolj za navijanje.

Sam sem imel Athlona XP 1800+ 0.18um tehnologija in s stock hlajenjem imel max temp. okoli 60stC, ob navitju tudi 70stC. Samo z zamenjavo hladilnika (neki noname bakren), je temp padla iz 70 na 55stC. Z zamenjavo procesorja na mobil 2500+ in z istim hladilnikom, sem dosegel navitje na okoli 2300MHz (iz 1833MHz). Temp je bila spet okoli 66stC. Potem sem zamenjal na BigTyphoon in temp je padla na okoli 55stC, kljub temu, da sem ga navil na 2500MHz, kar je bil tudi max s tem procesorjem.

Danes imam se vedno isti hladilnik na Athlon X2 3800+, navit iz 2Ghz na 2.5Ghz in temp. okoli 50stC. Nenavit pa ima temp okoli 33stC.

Novi procesorji so "veliko bolj" varcni in potrebujejo manj energije (oznaka v Wattih).

Tudi tvoj sistem bi se veliko bolj grel, ce ne bi imel dodatnih ventilatorjev!

lp

krneki0001 ::

kixs97, ravno v tem je problem. V moji mašini imam samo 2 ventilatorja. Procesorji so stock in samo s hladilnimi rebri, skozi katere pa 8cm ventilator stalno piha zrak, na drugi strani pa ga naslednji 8 cm ventilator ven vleče mimo diskov, da še te hladi. In največ sem imel 35 stopinj v sistemu (procesorji in plata). Zato me to zanima, kako se lahko ostale zadeve tok močno segrevajo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

navijanje Athlona 4200 + 939 socket

Oddelek: Navijanje
281275 (1073) bluefish
»

Thermaltake Armor stranica s 25cm ventilatorjem

Oddelek: Kaj kupiti
71022 (1022) kixs
»

Kake temp diskov imate in kdaj je prevec?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
442665 (1842) Mr.B
»

Trdi disk-segrevanje

262021 (1395) CoolBits
»

Hlajenje Thunderbirda 1000

131172 (925) Hux

Več podobnih tem