» »

Vaše mnenje, Proxxon ali Dremel?

Vaše mnenje, Proxxon ali Dremel?

rk7254 ::

Pripravljam se na nakup enega izmed večnamenskih orodij in ker raje kupim enkrat in takrat malo boljšo zadevo vas prosim za mnenja.

Zanimajo me predvsem mnenja uporabnikov, ki si lastijo enega ali drugega ali pa celo oba.

Kaksna je glasnost in temperatura delovanja, kvaliteta izdelave, itd... ?

V upoštev pridejo modeli z omrežnim napajanjem (220V).

Uporaba bo predvsem v elektotehniki in pa v moddanju računalniških ohišij ter obdelavi lesa in plastike (plexi).

Temo sem odprel tu zato, ker ima bore malo zveze z računalniki (tema Kaj kupiti) in mislim, da so takšni strojčki najbolj razširjeni v elektroniki, modelarstvu, itd... :)
Lep Pozdrav...

Jackal ::

Spet čisto odvisno kaj točno boš delal s temi vrtalniki.

Proxxona na omrežno napajanje sicer ne poznam, si pa lastim dva Micromot-a 50E (12V). Prednost Proxxona bi dal predvsem, če boš strojček kam vpenjal. Drugače bi tako na oko prisodil daljšo življensko dobo tudi Proxxonu. Njihov najstarejši vrtalnik, ki ga premorem od Proxxona je že presegel starost 10 let, pa še vedno dela.

Dremel si lastim šele kakšnega pol leta in sem ga nabavil predvsem zaradi pomanjkanja moči pri obeh Proxxonih. Zadeva je neverjetno uproabna za malo bolj groba dela. Je pa res, da je ohišje narejeno iz plastike in se baje precej hitro obrabijo krtačke. Sam v tem času pri precej intenzivni uporabi tega nisem opazil.

Je pa ena glavnih razlik med obojimi vrtalniki v tem, da Proxxon doseže največ 20.000 vrtljajev na minuto, medtem ko Dremel gre do 33.000 vrtljajev v minuti.
Drugače je tudi problem pri teh majhnih Micromot-ih, da se pri malo bolj težkem delu hitro segrejejo in je potem treba počakat, da se ohladijo. Ne vem pa kako je s tem pri Proxxonih na 230V. Za Dremel pa daljša opravila niso problem.

Sem pa skoraj prepričan, da ko bo k hiši prišel en tak vrtalnik, ta kmalu ne bo več dovolj in boš moral nabavit še enega. :P
Walking the way is something completely different than imagining the way.

rk7254 ::

Mene to pregrevanje skrbi ravno za dremle, pri seriji 400 sem na amazonu prebral krepke kritike te nove zadeve, saj naj bi se v dveh primerih celo vžgala po kratki uporabi, plastika naj bi bila kot pri igračah, gumbi naj bi rožljali pri višjih obratih itd... Skratka odkar je pri dremlu bosh (nevem ali ga je kupil ali kaj?) naj bi šle stvari na slabše... Zato pa iščem vaša mnenja...

@Jackal: Kateri model imaš?
Kje vse lahko kupim Dremel ali Proxxon modele, za conrad vem...?

Odločam se med Proxxon FBS 240/E in Dremel 300 01/55 in mogoce se kašno višjo serijo Dremla 395, 398...

Vsaka informacija je dobrodošla... :)
Lep Pozdrav...

Tomay ::

Sam imam dremel multi 395UA. Stal je 1198 šilingov (leta 1999). Ga uporabljam predvsem za ročna dela pogosto tudi kot vrtalnik ali namesto flexa. Edino kar sem opazil, da že malo ropotajo ležaji. Glava pa še nima nobene zračnosti. Včasih je zame premalo močen, ker ga uporabljam tudi za bolj groba dela, kot je bil namenjen.

Če rabiš kaj bolj preciznega je problem pri dremlu tudi to, da je dokaj težek in ga je malo težje držat kot svinčnik.

Seveda odvisno za kaj rabiš. Zelo v redu je za rezat računalniška ohišja, pri plexiju je težava ta, da se topi. Mogoče samo jaz nimam pravega orodja, ker režem kar s tistim za kovino.
Voodoo 4Ever

Jackal ::

Dremel imam točno ta, ki ga omenjaš - 300-01/55. Po drugem delu oznake gre za tisti komplet s 55 kosi orodja. Od tega je 35 korundnih rezalnih plošč, ostalo je bolj ubogo - par polirnih kolutov, kakšen brus, 1 rezkar (!). Skratka malo sem bil razočaran nad priloženim orodjem. Poleg tega tudi v tem kompletu ne dobiš nastavkov za glavo, da lahko uporabljaš orodja različnih debelin, ampak je samo en nastavek.

Če bi kupoval še 1x, bi vzel Dremel serije 300 s čim manj priloženega orodja in potem nabavil zraven dodatno orodje (takšno, ki ga potrebujem). Drugače proti samemu vrtalniku nimam pripomb. Sem imel pred Dremlom en poceni Starke vrtalnik (kopija Dremla). Nabavil sem ga za zelo nizko ceno (za manj kot 20€). Nizka cena se je izkazala za zelo upravičeno, ker so mi non-stop crkovala navitja na rotorju in sem v garancijski dobi zamenjal kakšnih 5 vrtalnikov.

Drugače nasploh ima Proxxon veliko manj plastik-fantastik občutek, ko ga držiš v roki. Če imaš namen nabavit Proxxona, potem priporočam model IB/E, ki se mi zdi od vseh še najbolj robusten.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

rk7254 ::

Mi lahko mogoče kdo pove, kje lahko kupim dremel serije 395 ali 398 (lahko pri nas ali pa v avstriji)?
Lep Pozdrav...

Jonny boy! ::

Pred pol leta sem kupil Dremel 400 Digital. Na začetku se tudi nisem mogel odločiti Proxxon ali Dremel.
Na koncu sem vzel Dremla ker je bil najmočnejši 140W. Zadeva je enkratna.
Zadevo sem kupil v Baumaxu v Avstriji Link
Lahko pa ga za isto ceno kupiš pri nas Link
"Coniunctis viribus"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dremel

Oddelek: Kaj kupiti
132017 (1771) Jackal
»

kje se dobi dremel

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
243451 (3005) e-marko
»

Kam po nastavke za mini vrtalnike (Dremel ipd.)?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
163837 (3588) UWO (un.walking obj.)
»

Kje kupiti Dremmel

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
172634 (2391) Brane2
»

Dremel, vrtanje in Internet trguvine

Oddelek: Kaj kupiti
82231 (2066) KamikazA

Več podobnih tem