» »

piskajoči zvoki iz CPUja?

piskajoči zvoki iz CPUja?

Lux ::

Imam plato Gigabyte GA-965P-DS3 in procesor Pentium D805 (2,66Ghz)

Pri navijanju sem naletel na nekaj vprašanj:

1. Kaj je piskanje in ruženje, ki se ga sliši, npr. pri bootu (disk, CDrom izklopljen) in npr, pri stress testu, premikanju oken v windowsih..? Sliši se kot da bi se oglašal procesor, saj se zvoke sliši ob delovanju procesorja. Ob višanju voltaže so zvoki še bolj izraziti. Ker ne vem če je to normalno, se mi sliši kar grozno :O :D torej kaj je to?

2. Kaj mi omejuje da ne morem doseči 200 FSB (da bom imel 800 DDRAM)? Obstal sem pri 195 FSB, procesor je na 3900 Mhz, Vcore na 1,52 (čeprav bi lahko bil manjši). Z biosom dosežem do 199 FSB (tudi na 1,5V), višje pa nikakor ne gre, tudi pri voltaži 1,6. Temperatura je na 1,52V v idlu samo 39C ! Temperatura verjetno ni problem?
Zgledujem se po članku A 4.1 GHz Dual Core at $130 - Can it be True?. Tukaj piše da jim je uspelo priti do 3800 Mhz z zračnim hlajenjem in do 4,1 z vodnim.
Moj hladilnik je scythe - infinity, in zadevo očitno dobro hladi. Ali je vseeno razlika v odvajanju toplote med zračnim in vodnim. Npr. da imajo zračni hladilniki sicer lahko nizke temperature, ampak prepočasi odvajajo toploto?

3. Ramov verjetno ne morem naviti, če ne dvignem FSB čez 200, kajne?

Shark-357 ::

Procesor ne piska, če piska potem je to plata.


Preveri tele dve točki.

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Jp piskanje je sigurno od plate. Proc mam isti, na asus p5wd2 p, pa mam tud podobne probleme. Če nastavim na 1.52v je super, če dam pa karkoli več mu pa ne paše, še na isti frekvenci ko prej dela, sesuje. mam ga pa trenutno na 4ghz, več ne da od sebe. Kolk se ti kej greje, ko je obremenjen?

Lux ::

Shark-357
Sem preveril, verjetno res od tam prihaja zvok, nisem pa 100%, ne morem tako natančno določiti, ker tudi ne morem priti zraven zaradi hladilnika. Paveš kaj več o tem? ali kje kaj piše?

dolenc
Ti kmalu povem, samo da testiram ;)

dolenc ::

Meni pride če šibam 2 burn-ina kako urco do 66-67 stopinj, pri 4ghz 1.52v, pa imam vodno:), idle pa tam 42 stopinj, tko da ne vem kako teb to rata, razen če živiš v hladilniku:D .

DejaVu ::

a ne piska napajalnik?

Lux ::

Evo uspelo mi je prebiti 4Ghz.



In ja temperatura v idlu je 40C. Tale infinity res para gate >:D

Zdaj moram testirati če je res 100% stabilno in še poskusil znižati voltaže.

Plata pa na trenutke ko je procesor dosti obremenjen res škrta, ruži. Se nobenmu to ne dogaja? :P

DominusSLO ::

si siguren, da ni napajalc?
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

dolenc ::

Mislem da ne bi smel bit, ker mam isto stvar kot on, pa imam 600w Enermaxa notri.

Lux ::

sem našel tale topic. Polno ljudi opisuje podoben problem. Sam sem eksperimentiral in pri višji voltaži CPUja in frekvenci, se bolj sliši

Res ironično, računalo sem naredil neslišno, zdaj pa je matična plošča glasna:\ lool

Pomoje pa to ni problem, razen da nas akustično moti..

dolenc ::

No danes zjutrej, ko še ni blo tako zahajcan v sobi, sem se malo igral. Kolk so lowd temperature pa ne vem, ker se je po 5min burnanja ponovno pokazalo štetje rama:D. Pride proc tud do 4.2 -4.3, sam kaj pomaga, če tolikokrat prešteje ram :)



Ta piskajoč zvok, ki ga ti slišiš iz plate, prihaja pa pri meni iz ruterja:D, se pa spomnim, da so včasih nforce 2 plate tako piskale, tam se je nek fix posnel z XPji pa je pol nehalo.

Lux ::

Koliko pa imaš kaj druge voltaže? Meni namreč s težavo stabilno deluje na 4Ghz, kaj več pa sploh ne bi moral spraviti. Ker temperatura ni problem je gotovo nastavitev voltaže ali pa (ne)kvaliteta napajalnika.

dolenc ::

Če misliš na plati imam edino rame na 2.15v, ostalo imam vse na privzetih nastavitvah. Ob obremenitvi so linije take kot morajo biti, brez nihanj, napajalo sigurno ni pri meni problem. Dobim v kratkem nov radiator za hlajenje, pa da vidmo kako bo pol stanje, pa nekje na netu sem zasledil da bi znal bit problem v Win XP, tisti, ki presegajo 4ghz s tem procom imajo vsi Win 2003. Ker men tud čudno dela, včasih na 4ghz cel dan šibam benche pa igrce nabijam pa dela, včasih pa že kar v Wordu restart :).


Sam ni mi pa jasno zakaj mi res router piska, se nč ne spomnem, da bi včasih, zdej je pa ful nadležno ratal. ga bom enkrat mal odpru pa da videm kaj je z njim.

BladE_ ::

Pomoje to piskanje prhaja zraad pregrevanja elementov (kondenzatorji, tranzistorji), ker so preobremenjeni z preveliko napetostjo! Ko sm jst naviju proc mi je tut use piskal k sm sou nad 2V :\ Mogoce se pa motim....

LP

Lux ::

Ja res je. Iz papirja sem si zvil tulec in poslušal kopomentam po plošči. In par kondenzatorjev nad CPU slotom je res glasnih, morda tudi tranzistorji ki so zraven. Kakorkoli že, vroči so tako, da se jih komaj dotaknem. Je to normalno?

Probleme z piskanjem/oglašanjem matične plošče imajo tudi uporabniki, ki imajo default nastavitve in niso OCjarji. Verjetno za plato to ni tak problem..

no.. če je proc zelo navit potem se sliši šum neprestano, kar pomoje ni najbolje. Šum se sliši še močneje ob vsaki obremenitvi procesorja, celo ob premikanju oken in miške. Če malo zmanjšam voltaže, pa tudi frekvenco, se šum zmanjša.

strumf666 ::

nastavi kak vent, da bo pihal po teh vročih in glasnih elementih, pa bo sigurno bolje, pa mogoče se ti še OC dvigne.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Lux ::

Ah, kr komp v olje pa bo :P

Mislim da ventilatorji ne pomagajo kaj dosti pri takih elementih, ki niso narejeni za učinkovito hlajenje. Škoda da ne prodajajo kake hladilničke za na kondenzatorje :P Čeprav na tranzistorje bi se komot dalo kake majhne naštimat (kot za na ram od grafične), kondenzatorji pa so okrogli, samo teli novi so dosti ploščati
(slika), in če bi na vrh postavil hladilničke, bi verjetno kar dobro hladili..

Zdaj imam CPU na default 2,66 in kondenzatorji so res pol hladnejši in popolnoma tiho. Če je toplota elementov kriva za moteče zvoke, potem bi se še dalo kaj narediti ;)

strumf666 ::

Zraven kondičev so feti, ki se tudi zelo grejejo in se jih tudi splača hladit, bojo dalj zdržal, pa boljš napetost ven dajal, pa boš mogoče še kej navil. Kolkr sem jes probaval, sta za oglašanje kriva temperatura in obremenitev, hlajanje pa ponavadi pomaga.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Lux ::

kaj so "feti" ?
kdo ve, kje bi lahko dobil kakšna hladilna telesa v ta namen? in na kakšen način se jih lahko namesti. Obstaja termalno lepilo? Verjetno take zadeve ceneje dobim v kakih elektro trgovinah?

dolenc ::

Mosfeti so tiste črne kvadratne zadeve okoli socketa s tremi nogicami, drugače je pa to tip tranzistorja:) .

Rebra dobiš v kakih elektro trgovinah, al pa kos narebranga aluminija, pa lahko sam si narežeš (če se ti da), al pa tud v kaki rač. trgovini. Termalno lepilo pa lahko naročiš na cool pcju, od Zalmana(par eu), prime fajn, ko sem enkrat iz grafičnega rama hotel sneti rebro, sem potegnil z ramom vred:D

Lux ::

lol, ram si ven potegnil ??

Pa res prime tako močno? z lepitivjo nekih dodadkov na plato gotovo izgubim garancijo. In če se že kaj pokvari, bi rad hladilnike spravil dol, kot da nič ni bilo. Ima pa ram veliko večjo površino kot kondenzator..
z feti pa je problem, ker so ravno pod CPU hladilnikom.. in ni prostora za rebra

dolenc ::

Sej se dobijo čist nizki hladilnički za fete, da bi pa kondenzator kdo hladil pa prvič slišim. Prime fajn lepilo, sam se da dol dobit, včasih celo komplet:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kingston HyperX Genesis - timingi/frekvenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8410032 (9132) Sami
»

Baza AMD-jevih steppingov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
20342695 (15479) peter_ki
»

pomoč pri navijanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
554158 (3156) Wolfman
»

celeron 2.4

Oddelek: Navijanje
10857 (769) lenivec
»

Navijanje Pentiuma 4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
523843 (2988) LittleDevil

Več podobnih tem