» »

Ubuntu - zmankuje prostora na disku

Ubuntu - zmankuje prostora na disku

Sims ::

Lep pozdrav,

problem je sledeč. Imam "dual boot". Primarno uporabljam Ubuntu, vendar sem dal samo 3GB na razpolago + swap. Nekako, ko se je parkrat upgradal imam še od 3GB na razpolago le še dobrih 12MB. Nekako mi nekje odžira prostor. Naloženo nimam nič posebnega. Odstranil sem par stvari kar ne potrebujem. kako to, da nimam več prostora? Je kje kakšen temp za update ali kaj bi to lahko bilo?

Najlepša hvala.

Sims
  • spremenil: Sims ()

R33D3M33R ::

Vsak paket, ki ga namestiš se prenese v mapo /var/cache/apt, pobriši vsebino mape in pridobil boš prostor.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

Quikee ::

sudo apt-get clean

Dosti bolj elegantno kot na blef brisat.

ank ::

Ubuntu je pač ena tistih distribucij, ki ti po defaultu naloži miljavžnt programov, ki jih nobeden nikoli ne rabi. Če imaš malo prostora na disku/particiji je boljše izbrati katero drugo distribucijo. In si namestiš samo tisto kar rabiš. Napr. Slackware, Gentoo, itd...

epona ::

Ampak tud iz ubuntuja lahko odstraniš tistih miljaužnt paketkov ki jih ne uporabljaš.:))
Thomas - ovca transhumanizma.

karafeka ::

Tudi gentoo ni tako nedolžen. Si inštaliraš program, ki za sabo potegne kup odvisnih paketov, potem ga ćez nekaj časa zbrišeš, odvisnosti pa ostanejo in zasedajo disk.

AlesC ::

če imaš xp-je ali win2000 poglej še Documents and Settings/uporabnik/ local host/temp tam ti winsi odlagajo vse kar posnameš, brišeš, gledaš, pišeš... Možno, da je to vzrok. Dlje imaš isti sistem več dreka se ti nabere. Mirne duše lahko ven zbrišeš vse. Kar pa uporabljajo winsi, ti pa ne bo pustilo brisati.

PARTyZAN ::

Ubuntu je pač ena tistih distribucij, ki ti po defaultu naloži miljavžnt programov, ki jih nobeden nikoli ne rabi.

Po mojih izkusnjah je to se najcistejsa distribucija z prednalozenimi programi. Probaj kaksno Mandrivo ali pa SuSE na DVDju, pa bos videl kako zgleda nabloatana distribucija po instalaciji.

Sims ::

Pozdravljeni,

sem dal apt-get clean.Prostora imam že čez 300 MB. Sedaj razumem ... Da, nekako sem preko teh managerjev odstranil vse kaj sem pač vedel, da ne rabim. Res pa je tudi, da OpenOfiice zasede okoli 300MB. Moram še malo pogledati, katere stvari še lahko vržem dol.
Skratka z vašo pomočjo sem pridobil že kr nekaj prostora. Hvala.

Sims

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in FlashPlayer

Oddelek: Operacijski sistemi
101079 (855) Icematxyz
»

Linux UBUNTU 7.04 - > zasedanje filesystem diska...

Oddelek: Operacijski sistemi
9709 (709) Buffy
»

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
385731 (3847) b
»

Ubuntu 5.04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
559261 (7596) Tarzan
»

Prehod na Linux