» »

navijanje škodi procesorjem :P

navijanje škodi procesorjem :P

korenje_ver2 ::

Bodite pozorni pri navijanju. Procesor začne zaradi temperaturnih šokov razpadati.

Kle so slike procesorja athlon thunderbird 1200 Mhz. Procesor je dosegal temperature do 80°C. Bil je v uporabi 24ur na dan, tko da ima za sabo že veliko delovnih dni. Btw procesor še vedno deluje.




  • zaklenil: Matek ()

dolenc ::

A lahko to s temperaturo utemeljiš?

Ker kolikor je meni znano se to naredi ob malo bolj štorasti montaži hladilnika. Sem imel tud sam že par takih procesorjev in za nobenega ne morem rečt da se je pregreval, lahko pa rečem da sem bil kdaj pri montaži ne pazljiv, sploh pri kobinaciji majhnega jedra in velikim hladilnikom.

So pa vsi delali:)

Shark-357 ::

Procesor ne raspade zaradi visokih temperatur ter voltaž, ampak zaradi štoraste montaže hladilnika :\

Zgodovina sprememb…

korenje_ver2 ::

ja prov gotov je razpadu iz vseh strani zarad "storaste montaze". sem zamenjal hladilnik ze tisockrat, tko da kle ni govora o "storasti montazi".

citat -------
A lahko to s temperaturo utemeljiš?

Ker kolikor je meni znano se to naredi ob malo bolj štorasti montaži hladilnika. Sem imel tud sam že par takih procesorjev in za nobenega ne morem rečt da se je pregreval, lahko pa rečem da sem bil kdaj pri montaži ne pazljiv, sploh pri kobinaciji majhnega jedra in velikim hladilnikom.

So pa vsi delali
---------

znano je, da so se thunderbird procesorji zelo pregrevali. mislim da je bila obicajna temperatura 60°C za te procesorje. Jaz sem sicer dal slabsi hladilnik gor, ker sem mel procesor v strezniku lep cas, in je sla temperatura mnogokrat na 80°C. V bistvu je blo kr vecinoma casa pr tej temperaturi.... :P

Zgodovina sprememb…

Shark-357 ::

Jedro se nikoli samo od sebe ne odkruši oz. razpade po tvoje ;) moj stari 1900+ je kar dolgo časa delal pri 95-105°C in edina vidna poškodba je ponavadi vijoličasta obarvanost jedro..sem pa na servisu že doskrat videl okrušena jedra pri AXP, ampak zaradi slabe pritrditve samega hladilnika namreč stranki je padel PC po tleh in se je hladilnik premaknil ter tako poškodoval/okrušil samo jedro in čisto vseh srani...

EDIT::
Se pa strinjam, da lahko dolgoročno pregrevanje procesorja naredi samo jedro bolj krhko in se veliko lažje odkruši kak del proca že pri sami demontaži hladilnika.

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

odkruseno jedro je definitivno posledica "storaste" montaze hladilnika. o tem ni dvoma.
spremenjena barva jedra pa je normalen pojav pri vseh K7 procesorjih.

kar se pa tice temperatur - visoka napetost in slab hladilnik nardita svoje. tudi brez navijanja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

korenje_ver2 ::

nej se zbrise ta tema. jz jim hocem eno povedat, oni pa men drugo.

dolenc ::

Sej te vsi zastopjo kaj hočeš povedat, sam motiš se :D

korenje_ver2 ::

seveda, ti ves vse, ker si z lupo gledu pod hladilnik, ko sem ga montiral gor.

samo za info, koscki so odpadli, ko sem z robckom cistil pasto iz procesorja.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

>Procesor začne zaradi temperaturnih šokov razpadati.
>Bil je v uporabi 24ur na dan

To dvoje ne gre skupaj, namreč, če je procesor stalno vklopljen se mu temperatura ne spreminja bistveno, vsekakor pa mnogo manj, kot če se vklaplja in izklaplja, seveda pod pogojem, da je hladilnik primeren in pravilno zmontiran.

Temperaturni šok je mišljen, ko se procesor močno segreje in potem spet ohladi na sobno temperaturo in se to ponavlja kar naprej. Pri tem prihaja do raztezanja in krčenja materiala in posledično njegove utrujenosti, kar po določenem času povzroči mehanske okvare na mikroskopskem nivoju, to je počene prevezave v jedru in od jedra do pinov.

Temperatura 80°C je res visoka, vendar še v meji specifikacij in to mora procesor zdržati brez okvar v vsej svoji življenski dobi, ki je IIRC 5 let.

Torej vzrok okrušenosti je IMO: ali nespretno montiran hladilnik, ali termalna pasta, ki se je spremenila v lepilo in pri odstranitvi hladilnika okrušila jedro. Varianta o temperaturi je po moje nemogoča, saj bi od pregrevanja procesor prej odpovedal, kot pa razpadel.
Nekoč je bil Slo-tech.

korenje_ver2 ::

temperatura se procesorju spremeni za 40°C v manj kot sekundi (v samem jedru). ce imas zunanji senzor, potem so spremembe temperature manjse na casovno enoto.

btw, se je ze parkrat zgodilo da se je ventilator ugasnil na cpuju. vse kar se je zgodilo, je to da je racunalnik zmrznil. po nekem casu sem ga normalno prizgal in delalo je tako kot prej.

no zdej pa dost prepricevanja, da sem procesor okrusil, ko sem montiral hladilnik. namrec to ni res.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Je to tvoj računalnik ali od koga drugega?

Namreč. če comp ni tvoj, so lahko vmes kakšni kolegi od frendov znancev , ki se "spoznajo" in ko ne gre več, ti dobiš tako presenečenje.

Če pa si nesrečni lastnik tega compa, ali so mogoče obstajali ponaredki tega procesorja?

Če imaš ponaredek, je vse možno. Ponaredekje seveda narejen v originalni tovarni, vendar so pri produkciji ugotovili, da z njim nekaj ni v redu.

Potem pa se občasno zgodi namesto, da bi šel tak procesor v uničenje, jih razni spretneži, največkrat s Kitajske odkupijo pod pretvezo, da bodo poskrbeli za uničenje. Ker večina teh procesorjev klub temu deluje, jih uničijo tako, da jih prodajo.

Sedaj to proizvajalci rešujejo tako, da vsak procesor, ki je spoznan za defektnega, dobi elektrošok in je 100% nedelujoč.
Nekoč je bil Slo-tech.

korenje_ver2 ::

o kaki nesreci in defektih govoris?
moj procesor je popolnoma srecen, jz pa tudi.

mogoce so prisli marsovci na obisk in mi nalomil mal procesor? ne?

eDDi ::

zdaj smo dobili znanstveno razlago o posledicah navijanja. sicer je dokazana samo na enem (dotičnem) procesorju.

razmisli malo lepo prosim.

dolenc ::

Mel sem že vsaj ene 10 procesorjev, ki sem jih lomil po vseh koncih:D od prvih duronov do zadnjih athlonov. Šele zadnjih par sem zares zares merkal, da jim nisem delal dodatnih stranic:\

Je pa res, da so ta jedra tko krhka, da si lahk še tko nežen, pa čuvaš pa se vseeno zgodi da se kak robek mal okruši:)

Tko, da Korenje, jst ti priporočam socket 775 procesor, ki ima heat spreder in je brez nogic:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

korenje_ver2 ::

dolenc, ne ga srat. a res?

Matek ::

Korenje, zal, ljudje imajo prav. Navijanje nima nobene zveze s krusenjem procesorja, gre izkljucno za namescanje hladilnika. Ne s tem misliti, da te obsojamo, da nisi pravilno namestil, ampak sam si rekel, da si zamenjal hladilnik ze tisockrat. Pogosto dajanje gor in dol ima pocasi slab vpliv na procesor, ce pa upostevamo se, da gre za zelo star procesor, pa ni nic cudnega, da se je stvar okrusila.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

korenje_ver2 ::

vem da nima veze s krusenjem. samo naslov teme je razpadanje in ne krusenje. dejstvo je da je procesor razpadel iz stranic, ko sem z robci cistil termalno pasto iz njega.
na tem procesorju sem odstranil hladilnik okrog 5x, sem pa sestavil ze ene tisoc racunalnikov, kjer je bila vkljucena montaza procesorja in hladilnika.

Zgodovina sprememb…

Matek ::

Jah, prav, zakaj potem odpiras diskusijo na forumu? Svojo temo lahko ze v osnovi, ko jo odpres, zaklenes. Ce nisi hotel, da bi drugi komentirali in povedali o zadevi kaj drugega, bi lahko to tudi storil, ne pa da se sedaj pritozujes, ko se ne strinjamo s tabo.

Glede paste - jah, prej se je stvar nacela, ko si pa ti sel pasto rihtat, si pa samo odlomil dol, kar je bilo ze naceto, nic posebnega. Verjemi - dosti bolj verjetno je, da je tole storila dejanska fizicna sila, kot pa pregrevanje. Nenazadnje so ti procesorji ze zelo stari, kako to, da si ti prvi na svetu, ki je odkril, da se krusijo zaradi overclockanja? Potemtakem bo dobro, da o tem obvestis tudi podjetja in ostale znane racunalniske strani. Intel bo najbrz moral obvestiti lastnike prescottov, ki se ze nenaviti mocno grejejo, da se dosti krusijo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Jackal ::

Ta prva AMDjeva izpostavljena jedra so bila tako krhka, da so se krušila že če si ga malo bolj grdo pogledal. In tudi pri čisto običajni montaži hladilnika je lahko odpadel kakšen kos.
Možno je, da je k temu prispevala utrujenost materiala zaradi temperaturnih obremenitev, samo ni pa to vzrok za razpadanje jedra.

Poleg tega se mi zdi, da so bila najbolj krhka ravno jedra Thunderbirdov in prvih Athlonov XP, ki so imeli še podatke vgravirane na samo jedro. Potem ko so prišli Athloni XP, ki so imeli gladko jedro, se je pa to razpadanje nekoliko zmanjšalo.

To, da pa navijanje škodi procesorjem ni pa nič novega. Samo s takšnim tempom, kot se razvijajo novi procesorji ni nič hudega, če bo procesor nekega navijalca zdržal 2 ali 3 leta namesto 10 let.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

dzinks63 ::

:)) Če procesor ostane v območju normalnih delovnih temperatur ali celo pod temi temperaturami, kar je še boljše, mu navijanje ne škodi. Zato je pa potrebno poskrbeti za najboljše možno hlajenje. Od hlajenja procesorja do hlajenja celotne kište.

korenje_ver2 ::

kam moram kliknt da se tema zaklene?

mtosev ::

ne mores rabi mod admin.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Čmrlj ::

Zaklene jo lahko samo moderator.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Med odstranjevanjem IHSja uničil CPU?

Oddelek: Pomoč in nasveti
111964 (1690) Rogelj
»

Moji procesorji (dialup pozor - velike slike)

Oddelek: Strojna oprema
282349 (1500) Dead_Eye
»

TT Silent Tower ali Zalman CNP6000-Cu (cilj je tišina)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
241959 (1418) js
»

Kako na servisih montirajo hladilnike (S slikami)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
423006 (1544) Boki_
»

Evo ena vredu ideja:)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71183 (905) msmiha

Več podobnih tem