» »

Kako na servisih montirajo hladilnike (S slikami)

Kako na servisih montirajo hladilnike (S slikami)

Malner ::

Zadnjič je prijatelju končno crknil računalnik in pripeljal ga je k meni. Rekel je, da se mu je pokadilo iz napajalnika in potem se ni več prižgal. Zamenjal sem napajalnik, prižgal računalnik vendar se je prižgal samo napajalnik, na monitorju ni bilo slike. Probal sem z drugo grafično vendar brez uspeha. Probal sem še z ISA grafično, pokazala se je slika, vendar ni bila slika BIOSa. Preiskusiti sem hotel drug procesor in odstranil hladilnik. Suprise.




Bolja natančna slika procesorja.



Gre za malce boljši servis in trgovino, ki ima poslovalnice po vsej Sloveniji. Procesor je bil kupljen pri njih in zahteva za garancijo je bila, da oni montirajo hladilnik. Dal sem jim se srebrno pasto, da ne bodo uporabili thermal pada in naredili so to, kar vidite na sliki. Procesor je odkrušen in ne deluje več. Lahko, da je bil skurjen, ko je šel napajalnik ali pa sem ga uničil jaz, ko sem odstranil hladilnik. Računalnik je delal probleme đe od vsega začetka vendar noben ni vedel, kaj bi bilo narobe. Grarancija je že zdavnaj mimo, tako, da ne morem narediti ničesar. Skrujeni so napajalnik, plata in procesor.

Konfiguracija je bila:
ATX Midi tower
Macase MPA-300C 300W
Abit KT7A rev 1.3
2x128MB 133MHz SDRAM
Leadtek Winfast GeForce 2 MX
40GB IBM
............

Podoben primer je bil pri drugem prijatelju, pri isti firmi. Tudi pri njemu su serviserji montirali hladilnik. Ko je prestavljal računalnik mu je nekako odpadel hladilnik in procesor se je skuril. Prijatelj je naredil napako in hladilnik montiral nazaj, vendar procesor ni vec delal, logično. Računalnik je peljal na servis kjer apa ni mogel uveljaviti garancije, ker je hladilnik obrnil za 180 stopinj in sta na njem bili 2 sledi procesorja, tako da je moral kupiti nov procesor.
  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Poldi112 ::

Če ne poves katera trgovina je to je vse skupaj brezpredmetno.

Malner ::

Sej bom povedal, sam me zanima, kaksno zanimanje bo. Pa tud zdej je najbrz drugač, k to je blo ene 2 let nazaj.

antonija ::

Pa kaj vsi tolk varujete servise ni trgovine ki vas nategujejo? Ce vam ze delajo probleme, pol vik-in-krik po vseh forumih pa bojo sle stranke. Drgac se ne bojo nc naucil.

Pr seb sm pa jst ceu kompjuter rajs sam skupi dau, tko da ce sm kej zajebu (kar na sreco nism) sm biu sam kriv. Garancijo za procesor pa itak vsi komplicirajo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Caligula ::

Povej kera firma.

Malner ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tic ()

Erazer ::

Nazorno ni kaj. :D
Ni čudno, da nisi takoj povedal ime firme, glede na to da jo tolk hvalijo na tem forumu.
Tolikokrat ko je bila ta firma omenjena in seveda hvaljena na tem forumu, bi morala biti že glavni sponzor strani:8)
in slo-techu za en baner podariti nov server;)
Tak da šššš, si še vedno prepričan, da je ta firma zajebala :)
Prav nemogoče :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Erazer ()

Caligula ::

O se zgodi tudi takim kaj takega rado brez dvoma.
Skratka jim ni za dajat sestavljat nic. Trgovina ze OK sam servis zgleda crap.

antonija ::

No, pol men JAE ne bo nic sestavu>:D. So pa se vseen zlo prjazni pr garanciji ce kej tam kupis.:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Malner ::

Sej to se je zgodl dooooooolg nazaj. Zdej majo sigurn nove serviserje san uni, k ste pr njih kupil računalnike, mal poglejte pod hladilnik. Drugač mam pa z vsemi servisi podobne izkušnje. Pač nimajo časa, da bi dobro očistili hladilnik, ga po možnosti zbrusili in spolirali in potem pravilno namazali hladilnik in procesor s pasto ter previdno montirali hladilnik.

Jaz sem pri svojem bartonu ze trikrat odmontiral hladilni in zgleda še vedno kot nov.

Microsoft ::

Ej, sam kaj je tak spornega pri temle? Kaj je narobe z pasto, da ni prav bla namazana?:\

Drgač pa, da bi oni teb tam spoliral hledilno rebro, pa se 1/2 ure matral gor devat en haldilnik na proc, lahka vidiš sam v reklamah. :P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

para! ::

JimiBtn, hladilniki imajo na spodnjo (kontaktno) stran nalepljen thermal pad, slabšo alternativo termalni pasti. Če hočeš nanest termalno pasto, moraš thermal pad popolnoma odstranit iz hladilnika in pri tem poskrbet, da ga čim manj opraskaš.

Kot je razvidno iz fotografij, so pri Jae površno spraskal thermal pad iz hladilnika, kar pomen, da je zdaj med jedrom in hladilnikom, poleg termalne paste, še ta pad. Kar ni dobro. Povrhu vsega so hladilnik pošteno spraskal. Tko se _ne_ dela.

Termalna pasta se nanese samo na jedro CPUja in ne povsod okoli. Pač ne smeš dat tok paste na jedro, da se dobesedno cedi še po površini CPUja.

lp
Death before dishonor!

Malner ::

A odkrusenga jedra pr procesorju pa noben ni opazu?



Ne splaca se dajat montirat hladilnikov servisom. Premal cajta majo za to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malner ()

zlabo ::

Hja, jaz sem pri jae kupu sestavlen računalnik ker ni šlo drgač (darilo za birmo). Ker zadaj nimam garancijske nalepke, sem ga v roku treh dni razdru na prafaktorje in potem sam sestavu. To je še nejboljš varijanta, ker pol lohk sam sebe kriviš da si kej zajebu:P

LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

Malecky ::

Skoda ker nimam svojih primerkov poslikanih...

Sem jih dobil okoli 5 kar vkljucuje strokovno namazane paste in obkrusena jedra...vecinoma Mlacom sicer so mi pa ob enem obisku zagotovili da je ta tip letel.

Sicer pa BMK jaz od tega zasluzim ker prodam nov proc in zaracunam delo moja racunala pa ne sestavlja noben drug kot jaz osebno...:D

sonac ::

Najboljše je sistem kupit po komponentah (dobiš garancijo na vsako komponento!) in ga sam sestavit oz. vprašat prijatelja če tega ne znaš.

||_^_|| ::

sonac: Kar se mene tice je to ena in edina varjanta.

BluPhenix ::

Jazz: od kje to, da je thermal pad slabsi od paste? Od tistih silver ze, ampak od normalne silikonske paste pa ni nic dosti slabsi.

Kje pa je procesor okrusen? Zaradi tistih vogalckov bi moral vseeno delati, ker je jedno malo manjse od tiste keramike.

Sicer pa ne govorim, da so v trgovinah jako sposobni ljude, oziroma tudi ce so, delavec naredi tako, da dela in se ne ukvarja s tem, da bo to naredil, kot bi naredil clovek doma.

Za montazo hladilnika pa itak nimas za porabit kaj vec kot 5 min (in se to je dosti)
, razen, ce je to prvi hladilnik, ki ga montiras.

Preden se usuje val, nisem noben zagovornik ne Jaeja, ne drugih firm, ampak kar naenkrat je ogromnega folka, ki mega obvlada dajanje skupaj racunalnikov in kritizira vsako delo servisev. Ok sej verjetno je to tisto obdobje, ki nastopi, ko sam montiras par kosov racunalnika in mislis da si zdej ekspert. Sej ne se bat, nas, ki smo starejsi je to ze minilo, bo tudi vas.

mato22 ::

Servisom jest nikol nisem zaupal, tko da sem najboljši servis jest sam. Vsaj vem kaj mam notr in vem da bom vse lepo zmontiral, brez poškodb.

Poldi112 ::

Ne gre za to da serviser ne bi znal. Gre za to da ce si sam naredis se bolj potrudis kot en serviser, ki tam hiti za 500 sit/h. Sicer je bolj usposobljen kot jaz, a naredi slabse (in hitreje). In ko enkrat vidis povrsno delo servisa raje kupis komponente in si jih sam sestavis.

para! ::

BluPhenix oprosti, ampak tako montažo hladilnika si ne more dopustit nobeno resno podjetje.

Glede thermal pada vs. paste, na servisih se ponavadi odstrani thermal pad in se nanese pasto.

Delavec na servisu mora hladilnik namestit pravilno. In to NI pravilno nameščen hladilnik. Dela ali ne dela, nima veze, če že delajo, naj delajo tako kot se mora. Pravilno nameščen hladilnik ti ne vzame več kot nekaj minut, vključno z odstranjevanjem thermal pada, hitrim čiščenjem in nanosom paste.

Tu na STju dejansko JE ogromno ljudi, ki obvlada sestavljanje računalnikov, čeprav tu ni ne vem kaj za obvladat. Kritiziranje dela serviserjev je pomembno, ker s tem opozarjaš na nepravilnosti, ki se jih sicer marsikdo ne zaveda. Tu se ne gre za nobeno pametovanje po nepotrebnem, ampak zgolj za upravičeno zgražanje nad nestrokovnim delom na dotičnem servisu.

lp
Death before dishonor!

BluPhenix ::

Ja ampak s tem ne nic dosezes, s tem se kvaliteta servisov ne bo nic izboljsala. Servisi ni sluzijo s ST folkom, ampak z navadnimi ljudmi, ki znajo uporabljati le word in podobno.

Tko da itak je najboljse, da si sam montiras, ce ti nekje zahtevajo za garancijo, da dajo oni gor hladilnik gres preprosto kupit drugam.
Bolj kot bos cloveku tezil da ti nekaj naredi, slabse bo naredil. In tako kot se ti nebi potrudil, ce bi sestavljal 10 racunalnikov na dan popolnim neznancem, tako se niti oni ne. Taki smo pac ljudje.

Jackal ::

Mislim, da je dajanje neke custom termalne paste na procesor prej dobra volja serviserja kot pa njegova obveznost. Nekdo je omenil, da mora biti termalni trak popolno odstranjen in hladilnik zbrušen. Tega ne bo šel delat noben serviser.

Glede okrušenega procesorja... tudi sam imam podoben malo starejši procesor. Neverjetno je, kako hitro ga lahko okrušiš. Že če ga malo grše pogledaš pade kak vogal stran. Ta moj procesor je Athlon 800 (thunderbird) in je veliko bolj okrušen kot ta na sliki. Pa že več kot 3 leta perfektno deluje. Lahko dam tudi kako slikico, ko bom v kratkem menjal hladilnik s tišjim.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

para! ::

Jackal, menjanje thermal pada s pasto res ni obveznost, se strinjam. Je pa navada, vsaj nekje.

Termalni trak je na hladilnik prilepljen na levi in desni strani traku, vmes pa ponavadi ni. Zato se trak odlepi ob straneh in se ga potegne dol. Če ostane kak del na hladilniku vzameš peno (tisto, v katero so zapakirane komponente) in parkrat močno potegneš po sredini hladilnika, da je čist. In to je to. Celoten proces ti ne vzame več kot minuto in ja, zato serviserji _imajo_ čas.

Hladilnika seveda ni treba brusit, ne smeš ga pa spraskat.

Glej, problem je v tem, da če serviser odkruši CPU (kar se ponavadi res ne dogaja), in ti nekoč pač neha delat, ga neseš nazaj v garancijo in ti ga nočejo menjat, ker je odkrušen. Vsaka stvar mora iz servisa it nepoškodovana.

BluPhenix, servisi služijo s vsakim kupcem in vsak mora dobit popoln izdelek.

In če se na servisu sestavlja 10 sistemov morajo bit sistemi sestavljeni korektno. To seveda ne pomeni, da morajo vse kable skrit in namazat CPU z najboljšo pasto in polirat hladilnik, ampak da se pač potrudijo in sistem kvalitetno sestavijo.
Death before dishonor!

Tilen ::

In kak naj oni ve ko dobi PC s servisa da niso na servisu okrusli CPU-ja ? Ce pa ga da dol pa pogleda pa je okrusen pa ga nese nazaj, pa rece oni da je to on naredo kr je pac dol jemal povrsno doma... ni tu neke idealne resitve. Poleg pa tut ne mores stat ko oni na servisu dela.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

para! ::

Sej, v tem je fora, povprečna stranka ne more vedet, če so odkrušli CPU, ker se ponavadi s tem ne ukvarja.
Death before dishonor!

Tilen ::

pa tut če se pol začne s tem ukvarjat in ugotovi da je cpu okrušen, kdo mislis da bi bil kriv?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kuglvinkl ::

Za to pa imaš za Word & IE userje nalepko na zadnji strani. Če nimaš pojma, nimaš kej gledat v drobovje.
Your focus determines your reallity

OceanMan ::

Za to pa imaš za Word & IE userje nalepko na zadnji strani. Če nimaš pojma, nimaš kej gledat v drobovje.


kuglvinkl: Se strinjam s tabo.
:D
--Everything is in our hands--

sirotka ::

hehe...jae-->zgleda da nisem samo jaz skoraj bil nategnjen,)-->forum-strojna oprema-skrujena 3dni stara os. plošča. Ampak sem imel srečo, da se je prodajalka iz nm trgovine skregala z serviserji v lj in mi bodo uveljavljali garancijo

KoReNJe ::

ni mi jasno kako so lahko oni obkrusil vse 4 robove. tko da je po moje edina moznost, da so robovi odpadli pri snemanju hladilnika. to se lahko zgodi, ce se pasta adhezivno zlepi na obe povrsini. jedro je zelo krhko. si pogledu ce mas ostane jedra na hladilniku?
druga moznost da se vsi robovi polomijo, ce sila na jedro ne deluje pravilno in da pri tem se hladilnik mal guncas. jz sm sam enkrat polomil svoj cpu, sicer ne vem kako se je to zgodilo, sam takrat sm hladilnik mal motal in sem slial da se je neki zdrobilo.

fruti ::

fak ej .... a si kdaj pomislu da si ti odkrušil proca... ko si nepazljivo odstranjeval hladilnik od procesorja ....
Kar se pa tiče Hladilne paste, ventilatorja in procesorja pa tole ....
Kakor vidim je eden z izvijačem odstranjeval originalno plast na hladilniku kar vsekakor ni normalno je pa pravilno da jo je odstranu ... kajti ce je nebi bi bilo tko brezveze mazat.... tko da to se mi zdi čist normalno samo šraufncigrja jst nebi uporabljal ampak skalpel ...
LP
Bostjan

borchi ::

kolker js lahko vidim iz slik, zadeva ni kritična. ok, js za sebe naredim tako kot je treba ampak sestavljanje računalnikov v servisih je tekoči trak! js ne vidim ostankov thermal pada na mestu kjer je kontakt z jedrom (mogoče se iz slike tega ne da videt in da je vidno samo če imaš hladilnik v roki). to da je pasta po procesorju - in kaj pol? sj si se pobrigal, da ni prevodna, ko si jo kupoval, ane? to da piše silver gor še ne pomeni, da je prevodna. okušene robove pa lahko jedro "stakne" na več načinov: montaža hladilnika, demontaža hladilnika, prevoz/prenašanje računalnika z montiranim hladilnikom!!! (upam, da folk odmontira vse te težke bakrene hladilnike, ko pelje računalnik h kolegu čez hrib po makedamski razdrapani cesti), itd...
l'jga

fruti ::

BORCHI ... popolnoma se strinjam s tabo ! pri veliko računalnikih če hočeš pravilno odmontirat hladilnik ...ali namontirat moraš prvo dat napajalca dol ... tako najlažje prideš do jezičkov ... tako da dvomim da je vse serviser kriv..:\

link_up ::

ce bi ze po cudezu odnesel svojo masino na servis bi 1000% stal zraven...trust noone >:D

Dead_Eye ::

Po mojem je za obične uporabnike uno lepilo na hladilniku čisto dovolj. Po mojih izkušnjah gre ta stvar zelo težko dol - še z acetonom ne(oz. težko in počasi). Jaz sem okrušil mojega durona 1000 - je manj okrušen kot ta athlon in ne dela več:'( :'( Od takrat uporabljam zaščitno ploščico in ZEEEEEELO pazim ko dajam gor hladilnik.

Pa odkrušit robove se da in to kar hitro - ne gre gor hladilnik in ga malo premakneš levo al desno in se tako lepo drobi da je veselje(za to je zaščitna ploščica da se ne nagiba hladilnik). Proc pa še nekaj časa lahko dela če ga zdrobi ko daš hladilnik gor in stisne proc. Potem ko se malo premakne/segreje,.... pa začne zmrzovat in crkne.....


Pa še to: če se zgodi uporabnikom da okrušijo proc, se lahko zgodi tudi serviserjem. Potem je pa samo odvisno od njihove korektnosti če slišijo da se je kej zdrobilo da menjajo proc al samo zapakirajo škatlo in tralala.....
The one and only

Jaffa ::

Sam delam v manjši računalniški firmi, prodaja, servis... To ne morš verjet kaj vse folk nazaj prinese, oz. kakšne izgovore majo, ko pridejo z starši, ki seveda pojma nimajo, kaj je mulc počel. Sej ne rečem, da kje res delajo kakšne probleme, sam mnogi so sami krivi, da kaj uničijo. V bistvu sem tud sam kdaj kaj uničil, sam v glavnem kupujem tam, kjer z garancijo oz. menjavo res ni nobenih problemov.

Kakšen teden nazaj je en prinesel računalnik, češ da mu je padel s poličke, kakšnih 20 cm od tal, ko je hotel nekaj zadaj priključit. In potem mu povemu, da je to on nardil, njegova mama pa ne, on že ni nič delal, pač računalnik je dol pado. Iz procesorskega hladilnika je bil vtrgan kabl, odtrgan konektor, tisti konektorčki za jumperje na plati so bli zviti, ter odtrgana sta bila dva mala kondenzaorja, kak cm velika. In to naj bi se zgodilo, če ti mašin pade z 20ih cm ? Ja, seveda... :-) To je le ena izmed cvetk.

Glede manjave procesorjev v glavnem komplicirajo/mo, če je odkrušen, drugače načeloma ni problemov, ker nam uvoznik itak menja. No ajde, Jae je sam uvoznik (tud naš dobavitelj - ni problemov glede menjave, razen če je cpu res odkrušen, samo takrat ga itak že mi ne pošljemo na servis), sam itak se ne da viset, če je šel, ker je bil navit al pa kaj takiga. Kaj ne znajo sestavljat ? Ma lepo prosim... Pojma nimate, kolk so/smo že enih mašin ti serviserji skup nardili pa to, ko jih vi v celem lajfu ne bote. Tak da ne kr nekej v 3 dni govort. Ajde, MOGOČE se lahk zgodi, sam v 99% je kriv uporabnik sam. In JimiBtn je prav reko, Jazz kaj misliš da se majo čas zabavat s takimi forami še ? Res, ker ti bo šel še polirat hladilnik ? Zakaj bi pa mogli na servisih odstranit termal pad ? Proizvajalec hladilnika je predvido, da bo s tem dobro hladil in je rajše pustil to, neki spet prilagajo pasto. Ne vem zakaj bi mogo tisto odstranjevat še. Sicer pa za montažo hladilnika res ni potrebno dovolj časa, 15s pa je. Razn če ni res neki čudni. Pa itak da probajo mašin, preden ga dajo stranki, vsaj tolk da se slika pokaže.

kuglvinkl: Agree. :-)

BluPhenix: BTW, to je kr močno okrušen procesor.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Hux ::

Cez firmo ali ne cez firmo to je tu vprasanje. A ste spregledali da sam neve al ga je on okruso al firma? Torej je vse brezpredmetno. Ce nimas dokazol se sam za nos primi.

PrimozR ::

Jest k sm komp kupu jim je na servisu 24h al še več laufu predn sm ga dobu.

Hux ::

Cuj servis ne je to taka stvar ce ces met da je vredi nareto naredi sam!

To je prvo pravilo.
Moj kolega ko nima racunalniske sole, niti sredne racunalnike skupaj sraufa na servisu racunalnike skupaj kompletno. Ter serivsira.

Ko sem ga zadnic vpraso kaj maze na procesore gor je reko nic ker ze majo neko nalepko gor kaj te rabis bolse. :D.
Sej res majo ampak tisto ni vredu tak.

Zato ce ces vredu met si sam naredi!!!
Ne zaupaj v ljudi ker niso vsi kvalificirani in enim je to amo kot "skup nabasi in prodaj" Oz kiremu ni tak se moras vprasat. Sej sam priznam da se nebi lih sekiro ce sem to al pa tisto naredo narobe pri kom drugem :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Jaffa ::

Ej, hux, kaj pa misliš, da se učijo na računalniški šoli ??? Računalnike skup devat ? Hmmm... Tud jaz nimam računalniške šola, pa sestavavljam, oz. servisiram računalnike. Ne vem zakaj bi mogo pasto gor dajat, kjer je že nalepka gor. Za navadne uporabnike je več kot vredu. Tisti, ki pa si sami sestavljajo, pa si itak zrihtajo sami...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Trololololo1 ::

Hux sm 2. letnik računalniške šole pa v šoli nismo enkrat računalnik odprli, ker tega ni v učnem načrtu. Tak de šola vlkrat sploh ne pomen kej vlk. Važne so izkušnje, ki jim pa serviserji v večini primerov imajo.;)

Boki_ ::

Js sm se jebal s kompi že nazačetku 7. klasa, k sm menjal, pa sm skos kej odpiru, pa štimu.
I'm back


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Termalna pasta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11824663 (4423) Valvoline
»

Prenosnik dela počasi

Oddelek: Pomoč in nasveti
454402 (3670) solatko

navijanje škodi procesorjem :P

Oddelek: Navijanje
231954 (1513) Čmrlj
»

Kaj sem naredil? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
955141 (3857) Timmah
»

VOLCANO 6 CU/+ nasvet

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211568 (1066) OChack

Več podobnih tem