» »

Luštne µPlate VIA C3-test

Luštne µPlate VIA C3-test

Brane2 ::

Yeah ! Dobil sem jo v testiranje !

Mislim, da to še ni "Eden"-ka, je pa zelo luštna.
Na plati 17x17 centi je praktično vse, razen flopi vmesnika:

-VGA izhod (Trident Blade 3D)
-TV izhod
-AC97 Codec
-2 SDRAM DIMM slota (do 2x 256 Mb)
-10/100 Mbit Ethernet
-serial port
-parallel port
-USB 1.0 2x
-CPU-Via C3-533 MHz

SLJIKCA

Hitrostno je stvar pravi palček proti Celeronu. Tko "od oka" je ravna Celeronu na 150-200 MHz, je pa cool ker je tako majhna, malo porabi in je primerna za vdelavo v npr avto (MP3 itd)

U glavnem, test bo/je na novem CD ju.

Tisti, ki vam nisem poslal prve cifre, mi lahko pošljete naslov za zastonj drugo cifro, če vas take stvari seveda zanimajo....

tha_man ::

Brane2, o kakšnem CD-ju in številkah to govoriš? :8)


Drugače pa stvar kul izgleda. Če bi po performancah dosegla vsaj kakega Celerona 300 bi blo bolj zanimivo, tako pa že kakih XP-jev ne bi mogel ravno fajn laufat gor...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Brane2 ::

tha_man:

Začeli smo izdajat ob reviji tud CD, ki vsebuje precej stvari za elektronike in računalničarje.
Stvar se imenuje HYDRA CD in sem fol obvestil o njem že prej na tem forumu.

Za stvar je značilno to, da je kopiranje zaželjeno.
Blo je kar neki interesntov s teh forumov, katerim sem poslal zastonj CD.
Zdej gre torej #2 ven. Predvidoma bo gor test te plate pa recimo simple in relativno poceni, pa zelo soliden fršterk 2x 300W, pa še kej bi se našlo.

Kar se plate tiče, sem dobil v roke pač stvar s 533 Vio, čeprav so baje zunaj tud 1 GHz modeli.

Stvar dela cool, celo WInsi 2K Pro lepo laufajo gor in za silo se da odgledat kak DIVX gor. Me prav zanima, kako se bo obnesla 1 GHz...

Se mi pa zdi zanimivo, da je stvar na testih takooo počasna.
VIA C3 vsaj na papirju ne bi smela bit tok počasna. Ajd u redu, manjši keši pa to, sam to ne bi smelo tko ubit stvari na testih, sploh pa FPU enote.

No ja, 1GHz model bi bil pa povsem znosno hiter. Me zanima, kok bo cena za to stvar....







Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

tha_man ::

Sem si pogledal malo stran avtomatika.com. Kul, sm osebno nisem preveč štromarski tip :D (čeprav imam srednjo elektro šolo). Sicer sem nekje na netu že bral test C3 proca (na standardni plati, nič mikro), pa se je tud zelo slabo obnesel glede na frekvenco. Je pa kul da deluje brez aktivnega hlajenja. Če bi bla stvar ustrezno poceni, bi blo zakon za surfanje, igranje mp3-jev, če bi DivX-i delali pa sploh! Sem na Mlacomovi strani vidu omenjeno eno tako kombinacijo, ampak je ni še v ceniku.

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

TribesMan ::

Čak mal a ni Cyrix C3 pin kompatibilen z Celerončkom ergo zakaj nebi kar nalimal gor Celrona 1.1GHz :)
--------------------------------
Klepetalnik 1.2 - slovenski forumi na dlani
http://www.ruleless.com/klepetalnik/

kuglvinkl ::

Bi bil ta procesor, na denimo 866 MHz, dovolj zmogljiv za router (NetBSD)?
Your focus determines your reallity

tha_man ::

Evo, najdu sem na Mlacomovem ceniku:

plata PC Chips DM 787CLR (integrirani VGA, SB, MODEM, LAN) + C3 1GHz za 34200 SIT
Nekje stakneš še 128 mega rama in imaš totalno poceni računalo za surfanje in podobna opravila. Aja, tale plata sicer ni tista ki jo testira Brane2, je pa tud precej majhna.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Brane2 ::

Glihkar mečem gor kompleten Suse 7.3 (typical install), pa še poigral se bom s FLASH diskom (2.5" enotka, dimenzij tamalga hard diska, vendar brez diska ;o)

Primernost kot router ? Mislim, da je stvar zelo primerna za to.

Zakaj stvari ne bi zamenjal s Celeronom ? Zato, ker v delu cela plata s 256 Mb SDRAM in CPU žre kakih 10W (ocena-ni še meritev). Pa tud, vsaj v moji plati je čip v BGA ohišju, ki je zalotano v plato in nanj napopan hladilnik. Tko da ne morem zamenjat ne CPUja ne hladilnika.
Dobra novica je ta, da je VIA baje zelo overklokabilna, da podpira softversko nastavljiv množilnik in da dela na 133 MHz FSB, če je treba.

Tega nisem še probal, piše pa v datasheetih...

Mercier ::

A se 1 G da tut hladit brez ventilatorja?

Sem pogledal sliko. Šit. Ne da se.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Mercier ::

Ampak me stvar vseeno zanima. Ma kdo kako dobro idejo v kako (o)hiško bi tole bilo dobro nastaniti? Da bi bilo čim tišje in čim manjše.

Kaj pravite, tako od oka, kolk je tisti ventilator na hladilniku procesorja glasen?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

tha_man ::

Ventilator je po mojem nekako tako glasen kot pri starih pentiumih (1) ali kot tisti majhni venti na grafičnih karticah. Ni krize, slišal ga pa boš.

Kar se majhnega ohišja tiče, se spomniš tiste novice par dni nazaj o ohišju v mizi? Sem pogledal na stran od proizvajalca, pa izdelujejo tud ena ful majhna ohišja, milsm res mini. Sm tistega v SLO skoraj zagotovo ni za dobiti.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Brane2 ::

Stvar izbrisal zaradi ponovljenega posta.
Očitno server včasih tudi kolcne...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Popravek:

Tista plata je "Eden"-ka. Kar se pixne tiče, je ena od stvari iz VIA-ine ponudbe tale:

µPixna

BTW:

Čeprav me jebejo driverji za videokartico, se Linux 7.3 bistveno lepše obnaša gor kot W2K Pro. Ni praskanja po disku, okna se odpirajo trenutno itd.
Vsaj v desktopu in tistih nekaj aplikacijah ni vidnih razlik med VIA-o in Athlonom 700, na primer. Ne pravim, da sta enako hitra, pravim da razlike v hitrosti ni videt že pri delu v desktopu...

Edina jeba je, da autoinstaller prepozna vdelano grafiko kot prastari Trident in mi dovoli grafiko 800x600 x256 barv, VIA pa ni napisala nč bolj določenega o tipu.
Piše, da gre za Trident Blade 3D, Suse Linux pa tu ponuja 5-6 različnih driverjev.


Kar se hlajenja tiče, mislim da bo šlo tud brez venta, sploh ko pridejo VIA C3-Ezra do nas (0.13 µm+ nekaj drugih izboljšav). Če se bop dalo tam zamenjat hladilnik, pa sploh. Pač daš gor malo večji kos kovine in gotovo...



Yurko ::

Ideja kakemu podjetniku:

prodaja DIVX playerja:

ena mala plata z vsem integriranim (LAN, TV-out, zvočna - po možnosti AC3) en poceni proc, zapakirano v majhnem ohišju in seveda za zmerno ceno. Tolk, da lahko daš gor kake W98, pa seveda da lahko divxe laufa. Če bi zadeva imela še DVD vgrajen, pa sploh ne bi premišljeval:
Takoj kupim!

Brane2 ::

Idej je še pa še. Ta je precej očitna in poznam nekaj ljudi, ki se ženejo za tole plato ravno zaradi tega.

Poglejmo si še eno idejo. Vzemimo naselje, kot so Fužine. Velik folka na kupu. Veliko blokov v bližini. V vsakem vhodu pičiš eno tako mašinco in stročke povežeš v mrežo med sabo z visečimi kabli med bloki ( ki so itaq že v luftu zaradi kabelske, torej dodaten kablček ne bo motu nikogar).
Nato pa celotno naselje spelješ na najeto parico od recimo 10 Mbit/s do Telekoma. Ker bi se cene parice porazdelile med ful velik folka, bi bla cena dostopa smešna, hitrosti pa visoke. Poleg tega bi lahko pičili lokalni VoIP in ta bi zamenjal lokalne telefonske klice po naselju, ki jih je verjetno kar precej.
Najlepše je to, da bi ti tistrega jurja pobrali takrat, ko bi pršu plačat stroške za vodo in da bi v tem denarju znaten procent bil namenjen obnavljanju in posodobitvi opreme. Ko bi torej 1 Gbit Ethernet postal zadosti poceni...

Alpa recimo ADSL-box. Dobil si ADSL, zdej pa vidiš, da rabiš Firewall. Pičiš tako zverinco gor, mimogrede pa ji obseš še vlogo email clienta, ftp& http client/serverja, fax mašine, printer stationa itd...

Alpa recimo plain simple home machine... Zakaj ne ? Če stvar dela in te plata s procesorjem in RAMom skupaj stane manj kot pošten XP Athlon...

Alpa kontrola industrijskih procesov. Folk, ki je prej delu namenske male PCje na kartici, je na brzino prpravu modele na bazi C3. Najbolj znan pri nas je recimo Advantech...

Tega je še kokr češ...




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Yurko ::

Mimogrede Brane, kaka pa je cena te plate s CPUjem? A se to sploh da dobit pri nas?

Brane2 ::

Pojma nimam. Če sklepam po cenah prejšnjih plat za C3, bi se skupaj s CPUjem lahko to zavrtelo okrog 30 kSIT, mogoče celo manj...

To je samo ugibanje. Mogoče kaj več zvem v ponedeljek, še preden zapečem članek na CDjko

Mercier ::

Alpa recimo plain simple home machine... Zakaj ne ? Če stvar dela in te plata s procesorjem in RAMom skupaj stane manj kot pošten XP Athlon...

To sem mel jaz v mislih. Ogromno ljudi hoče kupit računalnik. Na vprašanje kakega, pa za kake namene je pa odgovor "neki malega" za tipkat, pa pocen. In to je to. Idealno. Js bi na onga 1 G pristal takoj (za sebe).

Yurko ::

[Brane] No, če kej zveš, se tlele na forumu priporočamo za info.
Ker pa že imaš plato, me zanima še sledeče: a se da iz SBja na plati izvlečt digitalen signal (da bi zvezal z recieverjem - spdif)? Pa kakšna je kaj kvaliteta TV-outa (osebno mnenje)?

Mercier ::

Še komentar na hlajenje in kišto:

Nekega dne, ko bom dovolj naspan in bo lep dan zunaj (takrat sprejmam odločitve zelo hitro), bom se odselil nekam, kjer sonce sije močneje, ljudje so prijazni, računalništvo pa poceni in dobavljivo. :D

Ko bom pa nabavil nekaj po res nesramno nizki ceni, bom pisal na Slo-Tech. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

kuglvinkl ::

Tale kišta ima zagotovo prihodnost. Npr. mail client, pisalni stroj, po domače office. V srednje velimem podjetju smo vlekli mrežo (zamenjali cliente...). Razlog za izbiro sicer ni bil racionalen, namreč firma je v sklopu holdinga, ki ima seveda tudi IT firmo. Kakorkoli, izbrali so IBM Netviste (C in P 733), krep od krepa, če je kdo že videl, katerih TCO je presegal 250k SIT. Koliko bi jih prišlo, če bi vzeli Viin C3?? Res prvi pravi, recimo temu tako NC (network comp.).

Da ne omenjam, kar je dejal NekoIme. Težava je v tem, da imajo taki ljudje ponavadi otroke :)

Nekaj tednov nazaj smo računali najcenejšo varianto za router, in mislm, da smo prišli C3 + plata na okrog 22k SIT (kombinacija PCX in Megashit).

PCX ima generalno zatopstvo za C3.

BTW, testov je že kar nekaj (Anandtech, ...). Hej, S-T bi lahko zadevco dobil v roke,.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

tha_man ::

Ampak če je tole Eden plata, potem sploh ni C3 procesor gor. Eden ima neke svoje proce. Poglejte si na www.viatech.com. Kar se tiče Divx playerja, za tole rabiš vsaj kakih 500 MHz Celerona, tako da vprašanje če bi stvar laufala na tem. Mogoče na 1G verziji. Bilo bi vsekakor zelo kul >:D
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

McHregec ::

Ja stvar bi bla sigurno uporabna za kak bolj preprost server.
Destroyer Of The Worlds.

Brane2 ::

To tud men ni blo jasno neki časa. Zgleda, da ga VIA serje okrog imena procesorja v platah. Gre za C3, ki so mu dali ime glede na frekvenco. Zadnje zveneče ime, ki se je tega lotevalo, je bla Crvena Zastava :D

Tko ste mel navadno, koral, in GX stoenko. Kakšna je razlika med njimi pa tud največji poznavalci ne vedo čist točno rečt.:\


Mate ::

Ja, jest sm to plato gledu za dve stvari.

Prva je mp3 player za v avto, ker stvar pokuri svinjsko malo stroma, pol das zraven se en disk, ene 7" LCD pa dobis za ene 100-150k (zarad LCDja in periferije) comp z mp3ji k ti kuri nekje 20-30W stroma to pa na avtomobilskem akumulatorju traja vec kot 24 ur, tko da tud ce pozabis izklopit avto se vedno uzge ;)

Drugo je pa to, kar ste itak ze vsi povedal doma za nekaksen server. Ze spet gor prklops en 40GB disk, das gor winse 2k al pa xp(majo bolso podporo mrezi... vsaj bl simpl je) pa to uporabis za Dial-up al pa ADSL (ce ga mas) server, print server, music storage, na tem disku mas lahku tud vse backupe... ce se ti res gre za varnost pac kupi promiseov raid kontroler pa iz dveh diskov nardis mirroring.

Uglavnem stvar je za svoj denar zelo dobra, vsaj kolkr sm do sedaj o njej zvedu... Zdej bi mogu edino se dobit različico tam nekje 800 al pa mal vec, tko da
divxi lepo laufajo.

tha_man ::

Ja, če bi DivX-i lepo delali, pa če bi dobil kak fanless certified napajalec, takoj tečem kupit. Noter dam še Barracuda IV disk pa imam neslišen računalnik s čist zadovoljivimi performancami za vse razen zahtevnejših iger. Zakon bi blo če bi se kdo spomnu nardit eno tako računalo.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Mercier ::

Js se ga bom. Na PCXovem ceniku sem zasledil ohišje microATX tower 150W - pingvin (6.360 SIT z DDV). Mogoče kdo ve za kaj gre? Tole je namreč edino mikro ohišje, ki sem ga zasledil pod triglavom (za zdaj). Nimajo pa slikce. Čudno. Taka ohišja se kupujejo tudi zaradi videza, ne?

Torej, če kdo ve, kje bi dobil kako mikro ohišje...

Mate ::

Uhm pomoje da je ohisje za tak racunalnik najbols narest kr doma.

Mene zanima, ce je slucajno tuki kasn elektrotehnicni freak, k ve kako tocno narest power suply DC--> DC. Rabu bi iz nekje 8-15V na navaden ATX konektor: se prav +12, +5, pa +3,3 pa verjetno se -12, -5. Za power good pa ostalo sranje pa ne vem ce je nujno.

Ales ::

Enkrat sem se zanimal za podobno rešitev, iz avtomobilskega akumulatorja neposredno na računalnik. Problem so negativne napetosti in pa napetostni sunki... Kolikor sem raziskal, ne bi prišlo nič ceneje kot pretvorba na 220 izmenično in uporaba navadnega napajalnika. Bi se pa prihranil prostor, seveda.

Sicer se mi ne da iskati, ampak sigurno je načrt že itak na netu :)

Mate ::

Sej nacrt je na netu, mene je sam zanimal, ce je kdo v slo, k je to ze naredu... da ga lahko cist tko uprasam za kasen nasvet itd...

Drugac je pa prednost 12v DC napajanja pred pretvorbo v 220AC in nazaj v tem, da pokuri een 10% manj stroma... morda se kej manj, kar pa je pr avtu pomoje pomembno, zarad akumulatorja, ker ce ostanes brez strom mors pes dam :))

Smidgy ::

http://www.watch.impress.co.jp/akiba/ho...

Ena japonska stran. Ne da se nič prebrat, so pa slikce gor od Eden matične plošče. Lahko vidite da je plošča z C3 733MHz procesorjem že zunaj.

Smidgy ::

Tole so mi iz PCXa poslal ko sem jih vprašal za eden plošče:

Prve plošče VIA Eden bodo na zalogi sredi marca.
Na zalogi bomo imeli naslednje modele:
VIA Eden ESP5000 31.600 (+DDV)
VIA Eden VIA C3 733 34.000 (+DDV)
VIA Eden VIA C3 800 36.400 (+DDV)
Posebnih ohišij za te osnovne plošče nimamo, na zalogi pa imamo standardna flex ATX ohišja, ki imajo 100W napajalnik, eno 5,25" odprtino in eno 3,5" odprtino.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Via C3 1 Giga Pro

Oddelek: Strojna oprema
181548 (1324) kuglvinkl
»

VIA C3 z 1GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
111854 (1854) minmax
»

DivX komponente

Oddelek: Sedem umetnosti
131819 (1197) buhica1
»

VIA C3 cpu in plata za njega

Oddelek: Strojna oprema
9816 (677) tha_man
»

VIA C3 933 MHz navijanje

Oddelek: Navijanje
91692 (1456) Clemento

Več podobnih tem