» »

Po menjavi ponudnika problem s pošiljanjem pošte

Po menjavi ponudnika problem s pošiljanjem pošte

sid ::

Odkar sem zamenjal internetnega ponudnika (siol na T2) imam problem s pošiljanjem pošte (službene). V Outlooku mi send mail ne dela, tako da se moram za vso pošto prijavljati direkt na strežnik, kar je pa malo tečno. Kakšni konkretni predlogi?
pridem pozno, delam grozno

Bakunin ::

si zamenjal tudi streznik za odhodno posto ? iz smtp.siol.net na smtp.t-2.net ?

sid ::

Gre samo za službeno pošto, ki jo sprejme, pošlje pa ne. Privat pošta (T-2) ni problematična. Dela kot treba
pridem pozno, delam grozno

pirat ::

Imam isti problem. Ponudnika SIOL sem zamenjal z lokalnim ponudnikom kabelskega omrežja, obdržal pa sem mail naslov na @siol.net.
Pošto preko njega lahko sprejemam, pošiljam pa ne. Razlog naj bi bil v tem, da Siol blokira pošiljanje pošte z @siol.net naslova, kadar je pošta dejansko oddana preko drugega ponudnika interneta, saj naj bi na ta način preprečevali pošiljanje spam.
Kako se tega rešiti ne vem, iščem odgovor tako kot ti... Zaenkrat si pomagam z računom na gmailu, ampak to ni trajna rešitev.
lp

darkolord ::

pirat: pošiljaj preko SMTP strežnika tvojega ponudnika

Bakunin ::

> Gre samo za službeno pošto, ki jo sprejme, pošlje pa ne. Privat pošta (T-2) ni problematična. Dela kot treba

se enkrat:

si zamenjal tudi streznik za odhodno posto ? iz smtp.siol.net na smtp.t-2.net ?


posiljanje poste ni enako prejemanju. to sta dva cisto locena internet servisa.

sid ::

Očitno nisem bil dovolj jasen. V outlooku imam nastavljena dva računa. ZA T-2 je nastavljeno kot je treba se pravi strežnik za odhodno pošto smtp.t-2.net, za službeni mail imam druge nastavitve ker je seveda tudi strežnik drug.
pridem pozno, delam grozno

DC- ::

sid: Naroči statični IP ali pa uporabi T-2jev SMTP.

T-2 namreč blokira uporabnikom z dinamičnim IP naslovom izhodni 25 port, ki se uporablja za SMTP.

LoneWolf ::

sid: za sluzbeni mail nastavi pri SMTP port 587 namesto standardnega 25. Vsak spodoben SMTP streznik mora podpirat tudi port 587.

Bakunin ::

sid

>za službeni mail imam druge nastavitve ker je seveda tudi strežnik drug.

SE ZADNJIC:

pop3/imap je cisto locena storitev od smtp.

nastavitve/gesla/dostop za pop3/imap streznik je cisto drugacna od smtp [odhodnega] streznika.

storitvni nista povezani. ti lahko preko odhodnega streznika ISP posiljas ali sluzbene ali privat ali XY maile, dokler si v njihovem IP omrezju oz. si se pravilno prijavil [smtp-auth] na odhodni streznik.

spremeni nastavitve za "sluzben" odhodni streznik na enako kot imas za "privat" racun.

in bo delalo.

PS:
domace branje [v slovenscini]:

kaj je to SMTP
kaj je to IMAP
kaj je to POP3?

LoneWolf ::

spremeni nastavitve za "sluzben" odhodni streznik na enako kot imas za "privat" racun.

Tole resno odsvetujem, sploh za sluzbeni email. Delovalo bo, imas pa velike moznosti, da bo tvoj email poslan na ta nacin pri prejemniku koncal kot spam. Pomemben kriterij dolocanja spama je primerjanje domene odhodnega SMTP streznika z domeno posiljateljevega email naslova. Ce imas svoj namenski SMTP streznik, uporabljaj tega.

darkolord ::

Pomemben kriterij dolocanja spama je primerjanje domene odhodnega SMTP streznika z domeno posiljateljevega email naslova.

sploh ne.

sid ::

To je služben prenosnik, torej bi moral vsakič nastavljati račun na novo glede na lokacijo, kar pa ni praktično.
pridem pozno, delam grozno

Matek ::

Pomemben kriterij dolocanja spama je primerjanje domene odhodnega SMTP streznika z domeno posiljateljevega email naslova. Ce imas svoj namenski SMTP streznik, uporabljaj tega.
Se moram strinjat z Darkotom, tale izjava je mimo. Ponavadi bi se naj za vso posto, ki jo posiljas, uporabljal izhodni server ISPja, ne glede na tvoj email naslov.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Bakunin ::

> To je služben prenosnik, torej bi moral vsakič nastavljati račun na novo glede na lokacijo, kar pa ni praktično.

seveda ni. zato si pa nastavis smtp-auth, ce to smtp streznik [sluzbeni ali od domacega ISP] podpira.

LoneWolf ::

Darko, Matek, sorry, dolgoletne prakticne izkusnje, pridobljene hard way.
Posiljanje po Sloveniji in frendom na gmailu ni problem, ce gres v malo bolj resne vode imas hitro probleme. Moj email account z domeno vred gostuje na ameriskem strezniku, normalno gre posta cez njihov SMTP z imenom moje domene, in stvar spila. Ce se kdaj zgodi, da "moj" SMTP ni dosegljiv in moram posiljat cez T-2 (ali prej SiOL), nekje trije od stirih poslanih mailov koncajo v spam filtrih. Kriticni so predvsem ameriski masovni ISPji, npr. AOL/Compuserve in pa email naslovi vecjih korporacij s profesionalnimi anti-spam resitvami, da ne omenjam karkoli povezanega z ameriskimi vladnimi organizacijami ali vojsko. Spravit mail do take stranke, ce je poslan preko T-2 SMTP je po mojih izkusnjah mission impossible.

Bakunin ::

da nimas ti morda za svojo domeno vklopljen SPF ?

Ce pa nekdo e-posto, ki pride iz druge domene kot je posiljatelj, oznacuje kot spam, potem so pa malo prevec restriktivni za moj okus. (vecletne ISP izkusnje press)

JohanP ::

Jaz imam za podobno situacijo (telesmeh) v outlooku nastavljene parametre:
pop.siol.net
mail.siol.net

dodatno imam pod More settings...
v kartončku Outgoing server obkljukano:
My outgoing server (SMTP) requires authentication
ter
Log on using:
User name: (isti username kot za incoming)
Password: (isti pass kot za incoming)

porta sta 110 in 25

in zadeva deluje že nekaj let brez problema

LoneWolf ::

Ne, nimam SPF na moji domeni, ceprav mogoce ni slaba ideja...
Gre za filtriranje na strani prejemnika, in ja, nekateri so zelo restriktivni, namenoma. Saj logika drzi vodo - ce ti nekdo da email naslov, ti praviloma da tudi ustrezen naslov ujemajocega SMTP streznika za posiljanje poste s tem naslovom. Ce nekdo uporablja en tretji SMTP za posiljat, je to ze nekam sumljivo pocetje. Tako filtriranje je v praksi zelo ucinkovito, prakticno 100% vseh spam in virusnih mailov ima lazen naslov posiljatelja in so poslani cez en XY SMTP server. Veliko resnih poslovnih firm uporablja tak filter, in rekel bi, da jih bo vedno vec.

Moj namen je bil samo opozorit sida, da ce se gre za sluzbeni mail in ne forwardiranje vicev po mailu, je treba take stvari vzet v racun, ce hoces da izpades resen v poslovnem svetu.

darkolord ::

prakticno 100% vseh spam in virusnih mailov ima lazen naslov posiljatelja in so poslani cez en XY SMTP server.

ima pa prakticno 50% vseh NE-spam mailov pravi naslov posiljatelja in so poslani cez en XY SMTP server.

LoneWolf ::

ima pa prakticno 50% vseh NE-spam mailov pravi naslov posiljatelja in so poslani cez en XY SMTP server.

Torej imajo dobre moznosti, da jih naslovnik za kaksnim industry-strenght spam filtrom ne bo nikoli videl. To je tveganje posiljatelja, ne naslovnika. Ce posiljatelj to lahko privosci, potem ni problema.

jype ::

Ejga!

T-2 na "dinamičnih" IP naslovih blokira outgoing tcp port 25.

Pošta se praviloma pošilja na tcp port 587 (submission), kjer se je treba izkazat z uporabniškim imenom in geslom. Protokol je isti kot SMTP, se razume.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

darkolord ::

Tveganje naslovnika pa je, da ne bo videl 50% pomembne pošte.

No dej mi lepo prosim povej, kateri je ta "industry-strength spam filder", ki to po defaultu dela?

LoneWolf ::

Primarni interes naslovnika za takim filtrom je, da se znebi nepreglednih kolicin spama. Sekundarni efekt je, da se njegovi poslovni partnerji drzijo dolocenega reda in etike pri internetnem poslovanju. Pomembne firme s pomembno posto imajo lastne mail streznike in urejene postopke za posiljanje poste, in ne posiljajo svoje poste cez Kitajsko, ce nimajo namena spamat.
Kaj te bode, Darko?

darkolord ::

No dej mi lepo prosim povej, kateri je ta "industry-strength spam filter", ki to po defaultu dela?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

LoneWolf ::

Clovek ti naredi uslugo in zignorira neumno vprasanje. Kaj bi rad slisal, ime komercialnega izdelka na polici trgovine? In to enega, ki ze po dafaultu filtrira na tak nacin? Moras malo pomolit nos izven Slovenije, korporacije ne tolerirajo nesposobnih adminov, pa tudi spam filtrov ne kupujejo v Wallmartu. Ali postavljas pod vprasaj moje navedbe, da se taksno filtriranje uporablja? Ta mal problem sprobat, navezi poslovne stike s kaksnim vecjim ameriskim podjetjem in si z njim dopisuj preko poljubnega SMTPja po tvoji izbiri.
Nimam se tu namena bockat z najstniki. Sidu sem posredoval svoj feedback na podlagi prakticnih izkusenj, ce mu pride prav, je bil namen dosezen.

darkolord ::

Ali postavljas pod vprasaj moje navedbe, da se taksno filtriranje uporablja

Da. Mogoče kakšni levaki to uporabljajo, da bi bil pa to nek standard v korporacijah, je pa smeha polna skleda.

Ta mal problem sprobat, navezi poslovne stike s kaksnim vecjim ameriskim podjetjem in si z njim dopisuj preko poljubnega SMTPja po tvoji izbiri.

Sem že probal, ne boš verjel, povsod je delovalo brez problema. Lahko pa ti našteješ ene par velikih korporacij (jaz jih lahko), da bo konec dvomov.

pa tudi spam filtrov ne kupujejo v Wallmartu

Kje paaa, vsak dober admin uporablja svojo lastno skripto za filtriranje. Pa mail serverje tudi kar svoje napišejo, komercialne ljudi so za povprečne Janeze.

MTB ::

Jaz sem imel podoben primer. Tako sem SMTP strežnik siola, preko katerega imamo v firmi pošto, zamenjal s strežnikom svojega ponudnika. Zadeva je špilala, dokler nisem poštudiral da mejli poslani na določene naslove sploh ne pridejo! In to brez obvestila meni kakor tudi prejemniku. Sem skoraj popenil, ko sem zatrjeval poslovnem partnerju da sem mu nekaj poslal, on pa ni prejel.
Potem sem pa za odhodni strežnik pustil siolov, za port izbral SMTP in SSL enkripcijo ter da strežnik za odhodno pošto uporablja iste nastavitve kot dohodno. In stvar špila.

Matri[X] ::

Pri SMTP sistemih je tako, da ti bo vsak admin tupil svoje do nezavesti. Potem pa tak individualec tezi network adminom, da preconfigurirajo firewall, da ustreza NJEGOVI filozofiji o tem kako naj bi SMTP system deloval.

100 adminov, 100 cudes. Ce hoces, da sporocilo pride do cilja, moras biti fleksibilen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matri[X] ()

MTB ::

Gor sem pozabil napisati, da sem za pri SMTP izbral port 465.

Matko ::

@MTB
Pravtako si pozabil napisat, da bo poštni program težil zaradi certifikata (uporabljajo testnega)

Sramota je, da naš največji ISP ne poskrbi za avtorizirane certifikate!

Njihov odgovor na vprašanje, kdaj bodo stvari uredili, kot se spodobi.
Citiram:
Trenutno ne načrtujemo uvedbe protokola SSL.
Zahtevnim uporabnikom SiOL ponuja sporočilni sistem X.400, ki je pogost elektronski način komuniciranja za določen segment uporabnikov. Omogoča izmenjavo informacij v elektronski obliki med dvema ali več udeleženci, hkrati pa pošiljatelj elektronske pošte prejme povratnico o dospeli pošiljki.
X.400 poštni predali temeljijo na napredni tehnoligiji in veljajo podobno kakor pošiljanje priporočenih pošiljk s povratnico v poštnem sistemu.

:\

BlueRunner ::

Hmmm....

Zanimiv odgovor: po eni strani je X.400 resnično zver, ki zna marsikaj, kar SMTP niti pod razno ne omogoča. Po drugi strani pa SSL opisuje protokol s katerim se preverja istovetnost strežnika in odjemalca, hkrati pa se zagotavlja tudi zasebnost in pravilnost vsebine pri prenosu skozi nezavarovan medij.

Skratka: mene zanima kasko zavarovanje (SSL), SiOL pa pravi, da si bi lahko namesto Yugota (SMTP) omislil Golfa (X.400), ker je v primeru trčenja to bolj varno vozilo....

Na tvojem mestu bi jim vrnil milo za žajfo in jih vprašal, če obstaja kakšen namen v bližnji bodočnosti svojo ponudbo varnih sporočilnih sistemov dopolniti še z implementacijo X.509 standarda, ki je bojda že množično uporabljen v množici najmodernejših e-poslovnih sistemov. :D

(The lights are on, but nobody's listening)

darkolord ::

BlueRunner: a misliš, da bi jih s takim vprašanjem kaj prizadel? :)

MTB ::

@MTB
Ja Matko, prav imaš glede certifikata. Zasika, potrdim da je ok in zadeva je poslana (in prispe k naslovniku).

BlueRunner ::

Prizdel jih ne bi, bi pa verjetno dobil še kakšen odgovor, ki se bi mu lahko tukaj od srca nasmejali.

Matko ::

Nima smisla karkoli odgovarjat, kajti, če jih opozoriš na nepravilnosti se zavijejo v molk.

Recimo že pred mnogim časom ( leta 2005) sem jih vprašal glede IMAPS (javi napačno geslo).
Od helpdeska ni odgovora, posredujem višji inštanci, nakar dobim od VODJE help deska odgovor,
da siol ne nudi IMAP dostopa.
Odgovora na vprašanje: "Komu potem plačujem mesečno naročnino za razširjen predal
in imam zato večjo kapaciteto, večjo maksimalno velikost posameznega emaila in IMAP dostop?",
seveda ni bilo.
V kolikor ne dobite odgovora na info@siol.net vprašanje posredujte (skupaj z glavo) na PR@siol.net >:D
pomaga :D

Tudi T2 ima to nezadovoljivo rešeno. IMAP ne nudi (čeprav helpdesk pravi, da ja),
certifikati so "ročno" podpisani...


Kdo od slovenskih ponudnikov širokopasovnega dostopa ima kvalitetno urejene poštne strežnike?

jype ::

Matko> Kdo od slovenskih ponudnikov širokopasovnega dostopa ima kvalitetno urejene poštne strežnike?

Triera in Amis, sem prepričan. Za ostale nisem tako zelo.

Matko ::

Triera in Amis, sem prepričan. Za ostale nisem tako zelo.


Nudita IMAP, POP, webmail in imata urejene certifikate ?
Omejitev velikosti (predala, posameznega emaile?
Dostop do SSMTP iz tujega omrežja?
SPAM filter?
cena?
...?
:D

Bakunin ::

Sc0ut ::

""""""""""""""""""""
Jaz imam za podobno situacijo (telesmeh) v outlooku nastavljene parametre:
pop.siol.net
mail.siol.net

dodatno imam pod More settings...
v kartončku Outgoing server obkljukano:
My outgoing server (SMTP) requires authentication
ter
Log on using:
User name: (isti username kot za incoming)
Password: (isti pass kot za incoming)

porta sta 110 in 25

in zadeva deluje že nekaj let brez problema
""""""""""""""

Se da takšne nastavitve nastavit tudi v thunderbirdu?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Bakunin ::

a to?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: jvolk ()

Sc0ut ::

Ok, hvala. Sem si kar mislil, da je to, samo sem moral biti ziher.

In to zdaj 100% deluje?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Matko ::

Klasični dostop do poštnih predalov je riskanten.
Raznih brezplačnih WiFi točk je vse več,
a preko njih se povezujte na poštne predale l z varnim dostopom,
saj sicer ponujate svoja gesla in osebne podatke vsem morebitnim
snifferjem v okolici.



@Bakunin
Ali resno misliš, da naj tista vprašanja zastavim študentom na helpdesku? :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SMTP T-online

Oddelek: Omrežja in internet
113549 (3268) NoName
»

Tezave pri nastavljanju SIOL odhajajocega postnega serverja iOS Mail

Oddelek: Programska oprema
123790 (3680) Shoot19
»

Siol mail, T-2 internet

Oddelek: Omrežja in internet
4817915 (16263) barakus
»

vprašanja v zvezi z novico "Siol does it again" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14012785 (10262) Bakunin
»

Siol does it again (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
16316284 (16284) Bakunin

Več podobnih tem