» »

Siol does it again

1
2
3 4

ali3n ::

men je začel normalno delat...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

borchi ::

j: a mogoče veš kateri ponudniki bounce-ajo pošto iz DSL mail serverjev?

men še nekak ne diši it na statični IP (ka pa vem, men se to zdi skor tk grozno/dobro kot pa se poročit - so plusi in minusi ;-)

tako, da imam zaenkrat dinamični ip in dyndns.
l'jga

Bakunin ::

preverjeno se vedno ne dela.:\

Bakunin ::

> a mogoče veš kateri ponudniki bounce-ajo pošto iz DSL mail serverjev?

tisti, ki imajo "poln kufer" neodzivnosti abuse@DSL.ISP, kjer se prijavlja spam/virusi ipd. zlorabe.
Obstaja tudi par RBL, ki imajo spisek vecine dialup/dynamic IP/dsl uporabnikov.

Ce si resen z e-posto, potem si bos zrihtal staticni IP ter ustrezen reverz IP (PTR).

> men še nekak ne diši it na statični IP (ka pa vem, men se to zdi skor tk grozno/dobro kot pa se poročit - so plusi in minusi ;-)

Dober firewall moras imeti tudi na dinamicnem IP.
Ce mislis da ti dinamicni IP daje doloceno varnost, potem mislis narobe ("security through obscurity").

minmax ::

iceman: lepo sem ti povedal da mi poskusaj poslati preko Siol ADSL posto kot nekdo@guest.arnes.si ... reciva na nekdo@kiss.si

povej ko ti bo ratalo...

ali3n ::

...preselimo nadaljno debato okol tega v vprašanja v zvezi z novico "Siol does it again"
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

undefined ::

minmax, ko bom doma, lahko. Sem pa na Siolu preko kabla, upam da to ne spremeni kaj dosti. :)

Bakunin ::

iceman:

aha.

beri zgoraj

j Poslano: 05.11.2003 14:42:50
....
PS: to velja samo za ADSL prikljucke. Na raznih optikah in najetih vodih si tega niso upali narediti.

minmax ::

j: po izjavah na 080 1000 so to naredil tudi tistim z lastnimi domenami, ki gostujejo pri njih.

men je blo prav smesno ko mi je razlozil, da "sestavljajo spisek domen, ki so pri njih, da jim bodo dovolil posiljanje" .

Matek ::

IceMan, ce ma email.si slucajno svoj outgoing server je to cisto njihova dobra volja in se vedno je bolje uporabljati siolovega. Outgoing serverji pa ne obstajajo vedno, recimo vsi "zaposleni" pri slotechu imamo owca.info email, in outgoing server ne obstaja, mam tut misek.com mail (tnx Brad3K ;) ) pa tut ni outgoing serverja. Potem leader klana, v katerem igram, je kupu hosting + domeno, v paketu je tudi webserver in unlimited web naslovov na registrirano domeno, seveda, tudi tu ne dobimo outgoing serverja. Vedno je bilo tako, da gre posta ven preko tvojega ISPja, kar mu tudi placas (email.si je, kot sem omenil, tu zgolj redka izjema), siol pa je to zdaj spremenil. A zadaj razumes v cem je problem?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

borchi ::

j: se popolnoma strinjam z vsem kar si povedal, je samo en problem, da si adsl delim s štirimi osebki, ki jim je za "internetno higijeno" malo mar.

mi nič ne pomaga, če mam super firewall, skoz pobiram pošto s svojga mail serverja s ssl povezavo, smtp server samo z autorizacijo (tudi na lanu), itd., če lahko kak cimrov kolega, ki je že vidu linux gre do moje mašine, pogleda v predal za root geslo od router/fw/mail mašine (ki si ga ne morem zapomnat, ker je random in precej dolgo. rabim ga pa kr naprej in ga ne morem met skritega v wc kotličku) in nardi lepo /etc/init.d/fw stop, ker mu je cimer postokal, da se mu zdi, da mu emule ne "vleče" dobr (mu lahko js še tolk dopovedujem, da zdej pa res ne bo delalo, ker nima forwardane porte).

maš kak predlog, razen, da si vzamem čas in vsem na lanu razložim "that I should know best!" ;-)
l'jga

undefined ::

SMTP strežniki Arnesa:

mail.arnes.si SMTP 25
kanin.arnes.si SMTP 25
etrn.arnes.si ETRN/SMTP 25

Email.si:

mail.email.si SMTP 25

minmax ::

iceman: ... povej mi enotne nastavitve. ne posamicne. ne bom za vsak email ki ga posljem sel v nastavitve spreminjat smtp serverja ... ? al ti to pocnes?

drugace pa .. nic folk, velik bo treba klicat na 080 1000 in jim tezit... dokler pac ne naredijo resitve.

undefined ::

Minmax, v Arnesove accounte si nastavi Arnesove smtp strežnike, v Emailove emailove smtp strežnike (email.si), in po tem postopku dalje. Enkrat nastaviš in imaš za vedno. Tole, da ti pa Siolov SMTP server dovoljuje pošiljanje pošte preko računov drugih ponudnikov, pa ni najbolj pravilno. Dosti ponudnikov to namreč ukinja, ravno zaradi večjih spam opcij, kjer ne rabiš met računa, pa lahko vseeno lahko izrabiš smtp strežnik. Ravno zato je SiOL tudi storil to potezo, kar ni popolnoma NIČ zgrešeno, če malce razumeš zadeve. :)

minmax ::

iceman ti si bunkelj! ... resno

smtp strežnik _NIMA VEZE_ z pop/imap strežnikom.

vedno je tako: pop/imap strežnik je tisti kjer imaš svoj email account, smtp strežnik je pa tam kjer imaš isp account!

poglej: arnesov strežnik (PRAVILNO) zavrača vse maile, ki niso naslovljeni na arnesove mail accounte ali pa ne prihajajo iz arnesovih IPjev.

štekaš... iz siolovega omrežja ne morem uporabljat arnesovega smtpja, ker arnesov smtp to pravilno onemogoča. zakaj? zato ker arnes ne more storiti nič če jaz iz silovega ip ranga priklopim se na arnesov smtp in iz njega pošiljam spam. metem pa, ko če se priklopim na siolov smtp strežnik iz siolovih ipjev in pošiljam spam, lahko siol to ugotovi in me prime za vrat. in to ne glede na to kakšen from: field je v headerju. medtem ko tega arnes ne more, ker nisem njihov uporabnik ipja.
enako velja za siol. siol ne dovoli, da bi arnesovi uporabniki (recimo dialup) posiljali posto preko njihovega SMTPja, ceprav jo posiljajo kot nekdo@siol.net!! stekas...? oni morajo uporabiti arnesov smtp, ker so na internet priklopljeni preko arnesa, neglede na to kaksen mail account imajo?

štekaš? torej. SMTP mora biti pri ISPju in _NE_ pri ponudniku mailboxa. cel internet je tako narejen.

torej na kratko... vsi normalni SMTP strežniki na interneti so skonfigurirani takole:
avtomatično relayajo _vsa_ sporočila, ki prihajajo iz njihovih internih mrež in uporabnikov, ki jim strežejo (v primeru ispja je pravilno da njihov smtp avtomatično relaya vsa sporočila njihovih dialup, kabel, adsl uporabnikov).
hkrati avtomatično _sprejmejo in dostavijo_ vsa sporočila, katerih naslovnika imajo v svoji baz (primer siolov strežnik sprejme vsa sporočila za nekdo@siol.net, ne glede na ip iz katerega prihajajo).
in nenazadnje:
če sporočila strežnik ne bo (ali ne more) relayal ali sprejel mora to sporočiti pošiljatelju.

prosim ne več odgovarjat v tem threadu, ker se ti bo vsak folk ki ve kako v resnici se pošta po internetu prenaša smejal... nočem te zdaj žalit, samo res ne veš kako v globalu deluje prenos in dostava pošte v internetu, zato se ali nauči ali pa ne pametuj.

Bakunin ::

v Arnesove accounte si nastavi Arnesove smtp strežnike, v Emailove emailove smtp strežnike (email.si), in po tem postopku dalje.


Iceman - kaj tebi ni jasno delovanje smtp ter Interneta ?

Nobeden pravilno (da ni "open relay") SMTP streznik ti ne bo pustil POSILJATI posto glede na to kaksen je tvoj "MAIL FROM" polje.

Res je da bo Arnes PREJEL posto, ce ga naslovis na @arnes.si, ampak ti govoris o POSILJANJU.


Tole, da ti pa Siolov SMTP server dovoljuje pošiljanje pošte preko računov drugih ponudnikov, pa ni najbolj pravilno.


Spet mesas jabolke in hruske.
Kaksni racuni/accounti neki. Za POSILJANJE e-poste NE rabis imeti nobenega accounta na siolu.
ne poznam ISPja, kjer bi moral imeti pri njih pop3/imap racun zato da bi lahko POSILJAL e-posto.

Dosti ponudnikov to namreč ukinja, ravno zaradi večjih spam opcij, kjer ne rabiš met računa, pa lahko vseeno lahko izrabiš smtp strežnik. Ravno zato je SiOL tudi storil to potezo, kar ni popolnoma NIČ zgrešeno, če malce razumeš zadeve.


Menim da dobro razumem zadeve (just ask Primoz/Serigio/....) in ti lahko samo povem da to NI nobena zascita pred spamom oz. zlorabami.

Bakunin ::

wow....z minmax se strinjava v doloceni stvari. :D

Iceman -
na google posisci:

RFC2821 RFC 2822
poglej si novice ter clanke o SPAMU na s-t.
obisci kaksen ISP in se pogovori z mailadmini...

undefined ::

Minmax, jest tebe štekam, samo ti mene ne. Seveda ti arnes ne bo dovolil iz Siolovega računa uporabljat njihov SMTP strežnik, to je ja logično! Prav tako verjetno ne moreš uporabit Siolovega smtp strežnika iz Arnesovega računa. Že štekaš? Ok, gremo naprej. Od tu sedaj sledi, da imajo nekateri ISPji odprte SMTP strežnike vsakumor, ki jih hoče uporabit. Načeloma je pravilo, da lahko uporablja določen račun le tisti, ki ima dovoljenje. Torej, ti imaš privilegij uporabljat Siolov račun in njihov smtp strežnik za _ta_ račun. Nimaš pa privilegija uporabljat poleg tega še Arnesov račun, do katerega si se do sedaj prigoljufal preko Siolovega smtp strežnika, zdaj pa te je SiOL sam tukaj pristrigel rep. Prav tako je s Kissom, ta ponudnik tudi ponuja poštne predale le svojim uporabnikom, se pravi študentom, ki uporabljajo njihove storitve in njihov dostop do neta. Tudi do tega si se sedaj prigoljufal preko SiOL smtp strežnika. Od zdaj dalje boš pač lahko edino še uporabljal Siolove mejl accounte in seveda tiste, ki so na voljo celotni publiki, kot so recimo email.si in pinkponk.si. Sedaj bolj jasno?

No, še enkrat ti želim dobrodošlico na Internetu. ;)

Aja, pa še tole pod P.S. Če se meni kdo smeje, tebe nima kaj skrbeti, a ne? :)

Bakunin ::

jao jao.....:\ brez komentarja

markz ::

sestavimo eno ad hoc peticijo?
evo, jaz sem naredil svoje ... naj kdo spiše
primeren tekst za glavo ...

http://www.ljepinja.org/siol-relay/

undefined ::

> nočem te zdaj žalit, samo res ne veš kako v globalu deluje prenos in dostava pošte v internetu, zato se ali nauči ali pa ne pametuj.

Še tole. No, očitno ti več veš od SiOLa, a ne, minmax? Prekašaš vse tamkajšnje strokovnjake in veš več o tem, kako deluje Internet, kot oni.

Ko bom velik bom bil minmax. ;)

McHusch ::

IceMan: Pojma nimaš.

undefined ::

McHusch, ti ga pa kar tolaž, ja. Heheh. :))

podtalje ::

To je pa res neverjetno, da si lahko kaj takega privoščijo,

Sicer imajo pravico, da začnejo dovoljevati pošiljanje mailov za svoje uporabnike,
ampak na kakšen način so to storili, je pa katastrofa. (lahko bi npr. vezali uporabo
storitve na IP)

Zaradi dveh stvari mislim, da bi jih z lahkoto lahko tožil in da je kar velika
verjetnost, da tožbo tudi dobiš. (Če je tukaj kakšen pravnik, kar z besedo na dan.)

1. ni bilo nobenega obvestila, da bodo začeli s takim načinom (se da še nekako preživeti)
( 7. člen pogodbe
V primeru, da bo Siol načrtoval uporabo novih oz. spremembo obstoječih storitev Siol, bo o tem
obvestil naročnika na www.siol.net ali na email vsaj 15 dni pred spremembo.
(sicer sem mogoče kje spregledal, vendar nikjer nisem videl kakšnega obvestila)

2. da ne dobiš odgovora, da je mail zavrnjen (to je pa že namerno dejanje)
v 13. členu se zavaruje, da ne odgovarja za škodo, ki bi nastala zardi nepravilnega delovanja njegovega
omrežja.
Vendar pa to ni ravno nepravilno delovanje omrežja, ampak je povsem namerno pravilno delovanje

Še zadnje preverjanje:
Arneso mail
Preko smtp.siol.net deluje samo pošiljanje na naslove @siol.net
Na ostale naslove pošiljanje ne deluje in tudi ni nobenega odgovora o zavrnitvi mail-a.

Skratka, KATASTROFA

undefined ::

Dajte se na trepalnice postavit. Mogoče se bo SiOL premislil. ;)

minmax ::

iceman: siolovi administratorji dobro vedo kaj je pravilno. to ni tehnična odločitev, to kar so naredili je, kot je povdal j v forumu, dejansko izsiljevanje svojih lastnih uporabnikov.

torej ne, nisem nič bolj 'pameten' od siolovih administratorjev, samo od tebe...

podtalje ::

Še večja fora pa je, da imajo na Arnesu zablokirano na IP in ne morem pošiljat, če imam
Siolov IP, na Siolu pa imajo na uporabnika in prav tako ne morem pošiljati.

Če bi to, kar so na Siolu naredili, eden povedal, mu sploh verjel ne bi.

undefined ::

> torej ne, nisem nič bolj 'pameten' od siolovih administratorjev, samo od tebe...

Jest pa itak nimam pojma, torej si spet na istem. ;)

podtalje ::

med sabo se kregajte z zasebnimi sporočili

Primoz ::

To da so se Siolovci odločil blokirat je njihova politična odločitev... takšna ali drugačna. To da potiho žrejo e-maile je pa svinjarija.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

poweroff ::

Sicer nisem uporabnik Siola (in mi ni več žal, da nisem - upam, da tudi še nekaj časa ne bom), ampak a nimamo pri nas neke k***eve agencije imenovane ATRP? Madona, FCCja se v ZDA vsi bojijo kot hudič križa!

rekunius ::

Torej, če mam
POP3 strežnik nared da mi pošto sprejema preko amisa (dozdej mi jo je), pošila pa preko Siolovega SMTP, mi zdej ne bo več? al kaj?
torej : POP3 : pop.amis.net
SMTP : mail.siol.net

in bi si moral nastavit :

pop.siol.net
mail.siol.net

ali kaj?

Bakunin ::

predlog:

poklici 080 1000 ter povej da bos zavrnil racun, ker so ti brez obvestila ter samovoljno brez pravih argumentov onemogocili uporabo Internet storitev, ce ne bodo stvari povrnili v prejsnje (delujoce) stanje.

CaqKa ::

iceman...
priji na kiblix.
te bom pomoderiral z enim fajn močnim selotejpom :D

Samson ::

Sicer bom verjetno v temo brcnil, toda jaz imam dva maila...Enega na siolu, druzga na email.si. Uporabljam oba in za siolovega imam oba (pop in smtp.siol.net). Za email pa pop.email.si in smtp.siol.net. Preverjeno posilja eden proti drugemu. Ravnokar napisal mail z siol-a na email naslov - poslano, sprejeto. Poslal z email na siol - poslano, sprejeto. Je pa res, da sta oba imena pred afno enaka :O)
A sem prav razumel, da dejansko nebi smelo tole delat, ali pa sem samo med zamudniki, ki jim tole se niso vklopil, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Rozle ::

Minmax: Sicer nimam ne vem kolk pojma o stvari, sam js mam nastimano tkole:

Incoming mail(POP3): pop3.arnes.si
Outgoing mail(SMTP): mail.arnes.si

Pa dela povsem normalno. Drgac sm pa na ADSL. ???

Soprano ::

Siol NIMA več svojih tehnikov (vsaj ne tehnikov v pravem pomenu besede - tj. ljudi, ki bi znali upravljati s strežniki, routerji, switchi, itd.).
So se jih takoj po prihodu novega direktorja dokaj uspešno odkrižali.

Sedaj za Siol vse upravlja Smartcom. Tistih par pajacev je tam samo še za to, da kdo dvigne telefon :O

Bakunin ::

sumim da je iceman eden izmed tisih pajacev.....ali se morda motim ? :D

The B ::

Pol se pa tud jst mal loh prtozm. Men namrec smtp.amis.net (Amis je moj isp) tud pozira maile poslane na hotmail. Pa sm mislu da je to ena napaka zdej jih bom pa kr mal poklicu pa pobaral kako je s tem. B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Soprano ::

Morda pa je sedaj moderno papanje mailov =)

undefined ::

> te bom pomoderiral z enim fajn močnim selotejpom

CaqKa, naj tebe raje ati "pomoderira", da ne boš več takšnih otročjih neumnosti pisal. :)

Bakunin ::

the b:

pravilno nastavljen smtp streznik ti bo VEDNO poslal nazaj na pravilen FROM oz. REPLY-TO e-naslov sporocilo o napaki oz. zakaj ne more poslati sporocila.


PS: popravljam tisto mojo informacijo o tem da je ta omejitev veljavna samo za siol adsl uporabnike.

Omejitev/blokada/nedelovanje velja za VSE siol uporabnike oz. nacine povezave (najeti vodi/adsl/dialup..).

mrTwelveTrees ::

če je to res, potem PLJUVAM na siol

krho ::

Rozle:

Incoming mail(POP3): pop3.arnes.si
Outgoing mail(SMTP): mail.arnes.si

Pa dela povsem normalno. Drgac sm pa na ADSL. ???


Do nedavnega to ni delovalo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Bakunin ::

mozno da imate kaksen transparent smtp in tako namesto mail.arnes.si dobite nekaj drugega....


Ce imas Polkna testiraj tako:

START| Run (oz. Zazeni)| command[pritistni ENTER]

>telnet mail.arnes.si 25
Trying 193.2.1.74...
Connected to avs1.arnes.si.
Escape character is '^]'.
220 avs1.arnes.si ESMTP Postfix


ce se ti prikaze kaj drugega to potem NI Arnesov SMTP streznik.

Aja. Za testirat ce Siolova e-posta se vedno (ne)deluje:


>telnet mail.siol.net 25
Trying 193.189.160.18...
Connected to kudu.siol.net.
Escape character is '^]'.
220 kudu.siol.net ESMTP server (InterMai.......
>mail from:barf@arnes.si
250 Sender < barf@arnes.si> Ok
>rcpt to:barf@arnes.si
250 Recipient < barf@arnes.si> Ok
>DATA
354 Ok Send data ending with < CRLF>.< CRLF>
test ce gre iz Arnes domene na Arnes domeno
.[ENTER]

250 Message received:



in na barf@arnes.si (ps: izmisljen e-naslov!) nisem dobil nic!

The B ::

@j: Pac ne. Mam dva maila enga mi daje faks enga pa na hotmailu. In si iz smtp.amis.net NE morem poslat maila na moj hotmail naslov. Lahko pa maile posiljam drugim in lahko dobivam maile na hotmail. Ne dobim pa nobenga errorja. Mail poslje kot da je vse v redu. Amis sm si nastavu namrec ker je arnes nehu relejat. Tko da definitivno server papa moje maile. :\ B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Bakunin ::

in kaj pravi postmaster@amis.net na to?

MitjaP ::

Nekoc je veljalo na arnesu, da ne mores poslati na mail.arnes.si, ce nisi znotri Arnesovega IP range-a. Don't know how is it today thought.

Sci-Fi ::

Krho:

Meni take nastavitve delajo odkar sem na netu in to je nekako že vsaj dobrih 6 let.
Ne vem od kod tebi ideja da bi ta stvar ne delovala do nedavnega.

Js lepo za vsak mail account uporabljam pop in smtp strežnika od ponudnika mail storitve pa nisem mel nikol problemov, razen pri volji, ki pa zahteva, da za pošiljanje preko njih uporabljaš njihovo povezavo v splet.
Za vse ostale ponudnike pa so mi vedno delovale nastavitve kot jih je navedel na primer Rozle za arnes.
Ne vidim razloga, zakaj bi pri vseh accountih uporabljal siolov smtp strežnik.


Minmax:
Po mojem je pa tisto tvoje poslovanje s siolom zlo privat zadeva, ki nas nekako ne zadeva.
Pač se jim je zgodila ena administrativna napaka.
To bi bila stvar za debatirat v foromu ne pa za novico.
To je pač moje mnenje
Sci-Fi is the best way to dream

DC- ::

Jz mam sam en komentar.

Welcome to Amis


Ne da se mi čakat na nasledn "varnostni" ukrep
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lastni poštni strežnik(kako ne biti označen kot spam)

Oddelek: Omrežja in internet
213121 (2681) BlackPanx
»

Mail relay v okviru .dsl.siol.net

Oddelek: Omrežja in internet
114042 (3681) McBoby
»

SiOL? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11319888 (12351) goba
»

vprašanja v zvezi z novico "Siol does it again" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14012903 (10380) Bakunin
»

Siol does it again (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
16316430 (16430) Bakunin

Več podobnih tem