» »

Prosim za pomoč pri trdem disku

Prosim za pomoč pri trdem disku

marnit ::

Pred nekaj časa sem odkril 4 slabe sektorje in sem jih s HHD Regeneratorjem popravil. Potem je en oz. dva tedna comp delal normalno. V soboto so se začele težave: kar naenkrat mi je javljal, da so vse datoteke, ki sem jih želel zagnati iz C: pogona poškodovane in da naj poženem chdisk. Pri naslednjem zagonu se je samo še izpisalo, takoj ko je bios šel čez (zapiskal je le enkrat, torej vse normalno): "Hard disk cant be read". Meni nič jasno, zato sem zagnal WinXP da bi jih ponovno naložil, a se je namestitev ustavila še preden je zagnal osnovni setup. Potem sem z cdjem od Win98 formatiral celoten disk (Hitachi 160Gb, sata) in naložil WinXP. Potem mi napake "Hard disk cant be read" ne javlja več.

Moje vprašanje je sledeče: ali gre tukaj za mehansko okravo diska ali je to lahko kakšen virus? Namreč, popolnoma možno je, da sem kakšnega fasal, ker nisem imel ravno dobre zaščite...
Mimo grede: SMART mi ni kazal nobenih napak, povprečno stanje pa je bilo 99%.

To sprašujem, ker če je mehanska napaka, potem lahko do 21.1. še nesem na servis, ker do takrat imam garancijo na celoten comp, medtem ko naj bi imel na disk le 1 leto garancije, glede na račun...

Hvala lepa!

Trinitron ::

Disk ti umira. :(

Če maš v garanciji pejt zamenjat, drugače pa nabavi novega. Glede na izkušnje ti bo mogoče zdržal še kakšen mesec predenj bo dokončno odpovedal...

Lith ::

disk enostavno stestiraš če je hardwerska napaka z disketo MaxBlast ali CD jem
oboje se zažene ob zagonu računalnika (ne Windows) in potem testiraš Advanced test (ne zbriše ničesar)
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

kixs ::

Lith: in od kdaj se MAxblast uporablja za testiranje hardiskov? Ce imas Maxtor disk, potem uporabis PowerMAX za testiranje.

On pa ima Hitachi, kar pomeni, da PowerMax ne bo delal. Mora uporabit program od Hitachija!

Drive Fitness Test

PS:
Obvezno si naredi Backup nujnih podatkov (My Documents, Bookmarks...).

LP

Lith ::

kixs97:
ni važno katere znamke je disk !
poskusiš pa vidiš

in ja, se opravičujem POWERMAX je prav oziroma CD POWERMAX boot CD

LP
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lith ()

marnit ::

Sem opravil Advance test s Powermaxom. Rezultat je, hm, presenetljiv - "Error free".



Zdej, program mi javlja da je vse ok. Sedaj me zanima, ali program laže, ali sem jaz kaj zafrknil ali pa res moj disk ni mehansko pokvarjen, kot je to rekel oz. že napovedal smrt Trinitron.

Kje potem tiči vzrok mojim težavam s diskom?

Hvala!
ps: jutri sledi še test s hitachijevim programom.

minime ::

Če imaš Hitachijev disk uporabi Drive Fitness Test. V vsakem primeru disk ti crkuje. Lahko je posledica pregrevanja. Kakšno hlajenje si uporabljal, če si.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: minime ()

marnit ::

Hlajenje prov za disk? Nisem uporabljal, vem pa, da temperatura ni nikoli presegla 45 stopinj, max je bil nekje 39 stopinj. Drgač sama kišta je dobro pasivno hlajena...

Še slikca od hitachijevega programa:


No, zdej če pravite, da bo slej kot prej crknu mi ne preostane drugega kot da čakam. Namreč Winsi delajo normalno, ne vem, ali imajo na servisu še kakšne druge metode, da preverijo kakšno je stanje z diskom... ? Najbrž na "lep uč" in glede na mojo zgdobico mi ne bodo kar menjal diska...

Lith ::

ja, tole če ti oba programa napišeta SUCCESS potem res ni disk hardwersko ampak kaka napaka v Windowsih z drajverjem od osn.plošče za IDE kontroler in je zjebalo Winse.

Drugače pa za format diska lahko uporabiš tudi tale POWERMAX in daš LOW LEVEL format FULL, pa bo cel disk 'povozilo' na 0 in bo nekako tako kot iz tovarne.

Potem pa spet na novo Winse.

Na servisu pa glede na to res ne bojo zamenjali diska, žal.

LP
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

Trinitron ::

Rezultati testov niso nujno popolni, ker ponavadi pregledujejo samo plošče s podatki, pri diskih pa največkrat odpove elektronika... Meni je disk začel kazati znake smrti že en mesec pred dejansko smrtjo, testi so bli vsi vredu, ampak tu pa tam je zmanjkal kakšen dll file, al pa je bila kakšna zadeva neberljiva. No kasneje so se začeli še drugi znaki -> škrtanje praskanje... Disk je na koncu podlegel. IBM Desktar je bil.

marnit ::

Sej meni je vseeno: ko pride njegov čas, pograbim 78 evrov iz banke in preko enaa naročim nov disk. To pa če bom par dni brez compa pa tudi ne bo katastrofa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za testiranje diska

Oddelek: Programska oprema
101634 (1037) s1e2x3y
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353707 (2606) k4vz0024
»

Reklamacija diska maxtor 80GB in zajebancija s strani prodajalca

Oddelek: Pomoč in nasveti
364201 (3404) SepoX
»

instalacija oken v drugi fazi neuspešna!!!

Oddelek: Operacijski sistemi
10885 (771) krikoman
»

error med delanjem particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
121169 (1044) pingec

Več podobnih tem