» »

LAN-to-LAN over PPP

LAN-to-LAN over PPP

andi ::

torej. v studentskem domu v LJ smo si na lastno iniciativo zgradili majhen LAN (5xPC+server), ki bi ga radi povezali v internet. pri tem bi radi izrabili brezplacno uporabo internega telefonskega omrezja za dostop do sosednjega bloka, katerega LAN je ze povezan z internetom. na nasi strani smo skonfigurirali WIN XP kot proxy streznik (ICS).

kako bi na drugi strani najenostavneje uspeli postaviti RAS server, ki bi lahko promet iz nasega LANa posiljal naprej na internet? ali je mogoce v WIN XP opravljati usmerjanje in prevajanje IP naslovov (PAT)?

andrej ::

Poisci kaj na temo VPN.

andi ::

VPN? pa saj ne bi rad postavil zasebne zveze preko interneta, pac pa bi rad WIN2k ali WIN XP nekako preprical, naj pakete, ki jih dobijo na enem vmesniku (modem) preprosto usmerijo na drugega (NIC), pri tem pa spremenijo se njihov izvorni naslov.

SasoS ::

urgh...nimam tolk izkušenj z winsi...ampak pomoje da bi šlo...nekak tko:

izbereš v svojem LANu en privat subnet (drug kot v sosednjem...recimo 192.168.10.0). Vsem mašinam daš za default gateway server z modemom. Na serverju ne rabiš NATa (oz. ICS - kar pa ni isto kot proxy!!). Vključen mora bit samo ipforwarding. Kličeš v nek drug LAN (predvidevam da ima un LAN isto privat subnet...). RAS server dodeli vašmu serverju pač en ip. Seveda more met vključen ipforwarding. In načeloma če pride RAS server do neta (pač preko enga gatewaya, ki po možnosti dela NAT) bo prišel tudi vaš server na net. Edino kar ostane je to, da un gateway ki dela NAT prekonfiguriraš tako, da dela address translation tud za vaš subnet. Ko to postaviš, pa če kaj ne dela, pingej, tracerouti...pa poglej kje se ustav :D

andi ::

OK, hvala za pomoc.

andrej ::

saj VPN ni samo preko neta. Ti lahko vzpostavis VPN do drugega LAN-a preko te brezplacne povezave in potem delas kot da bi bil v njihovem omrezju. Ce lahko oni dostopajo do netaa lahko tudi ti...

andi ::

drzi, ampak najprej moram vzpostaviti povezljivost med obema LANoma, potem pa se lahko grem IPSec ali PPTP.

ima kdo kaksne izkusnje s konfiguracijo RAS streznikov v WIN2k Server? predvsem me zanima, kako bi na njen nastavil PAT (torej preslikovanje lokalnih naslovov v en sam globalni IP naslov) in uporabil access liste za omejitev dostopa uporabnikov LANa do storitev interneta (FTP)?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICS Internet Connection Sharing in IP naslov 192.168.0.1

Oddelek: Omrežja in internet
92835 (2046) MrStein
»

Kako nastaviti LAN?

Oddelek: Omrežja in internet
3311553 (7223) Tomi
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384847 (4366) SasoS
»

Win2kAdvSer; kako postavit novo domeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614979 (4207) Microsoft
»

Lan med win 2k inwin 98se (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
655161 (4397) Klemenn

Več podobnih tem