» »

Razlika med HDMI in Pb,Pr,Y priklopom??

Razlika med HDMI in Pb,Pr,Y priklopom??

Dolby007 ::

Zanima me če je že kdo v praksi uspel videti razliko v sliki na LCD TV-ju če priklopimo DVD-player preko HDMI vhoda ali preko progressive Pb,Pr,Y vhoda. Je kakšna razlika? Ker obstajajo konverterji, ki ti pretvorijo VGA,DVI, HDMI priklop na Pb,Pr,Y komponentnega LCD TV-ja

Rad bi da odgovorite le tisti, ki ste to razliko videli v živo ali zelo izkušeni poznavalci tega.

Sam namreč lahko povem, da pri priklopu LCD monitorja iz DVI digitalnega ali navadnega VGA analognega izhoda grafične kartice, se razlika kaj dosti ni opazila, zato mislim da se tudi na TV-ju ne bi smela. Se morda motim??

Kakšna je cena teh pretvornikov?

Odločam se namreč med Panasonicovo tx-32lx50p LCD (ki nima teh novih priklučkov ima pa sliko zelo lepo) in Samsungovo Rome 5, ki jo imajo pri Telekomu, tam je pa slika malce slabša. Mislim da so le za enkrat še le Panasonicove LCD televizije bolj priznane. Dejstvo je pa da pri nižje cenovnih res ne moramo veliko pričakovati. Sploh pa resolucija 1366 x 768 ne podpira zanesljivega HD formata.

Zato se mi je porodilo vprašanje ali se splo zdaj še splača obremenjevati s priključki? Za katero od teh dveh bi se vi odločli?
  • spremenil: Dolby007 ()

Izi ::

Tkole bom rekel :D
1366 x 768 je precej nizka resolucija, ki zame še zdaleč ni HD in pri večjih ekranih bo še vedno vse nazobčano in zamegljeno. To torej ni noben HD.

Pravi signal HD (1920 x 1080) pa sem primerjal preko Pr/Pb/Y in preko DVI in razlike vsaj jaz nisem opazil
Gre za popolnom isti signal, katerega edina razlika je, da gre preko Pr/Pb/Y v analogni obliki preko DVI pa v digitalni obliki.
Pri analognem signalu moraš samo paziti, da ne pride do motenj na kablu (po možnosti kabel čim krajši in raje uporabiš malo debelejše in bolj kvalitetne kable). Drugače pa še enkrat poudarjam, da gre za popolnoma enak signal, samo način prenosa je drugačen. Razlike bo torej toliko, kot če grafično kartico povežeš na monitor preko D-Sub 15 kabla ali pa prek DVI. Razliko se komaj opazi na statični sliki namizja v računalniku pri Videu pa sigurno ne.

HDMI pa ima za video spet popolnoma isti signal kot DVI (oboje digitalno) samo, da je pri HDMI zraven tudi zvok, ki ga pri DVI ni. (Tudi pri analognem signalu Pr/Pb/Y nimaš zraven zvoka)

Torej pri vseh treh gre za isti video signal.
Pri Pr/Pb/Y se ta HD video signal prenaša analogno.
Pri DVI se ta HD video signal prenaša digitalno
Pri HDMI pa se ta HD video signal prenaša digitalno, zraven pa se prenaša še 8 kanalni zvok in še signal za DRM zaščito so dodali :D

Torej HDMI je dejansko DVI + 8 kanalni zvok + DRM :D

HDMI vhodi so torej samo na napravah, ki imajo zraven tudi aktivne zvočnike, drugače se bolje obnese DVI.

Bistveno vprašanje je iz kje ti dobivaš HDTV signal. In če TV nima HDMI vhoda potem ima verjetno DVI vhod, težko verjamem, da bi imel samo analognega, digitalnega pa sploh ne
Če ga dobivaš (najverjetneje) iz kakšne škatlice, ki ima HDMI izhod potem je najbolje (če nimaš HDMI vhoda na LCDju), da ostane vedno v digitalni obliki in uporabiš pretvornik HDMI na DVI

Ta adapterček vtakneš v škatlo iz katere ti prihaja HDMI signal in nato vse skupaj povežeš z DVI kablom.
Tako na video signalu ne izgubiš nič, ker kot sem omenil ima HDMI isti video signal kot DVI, samo zvoka me boš imel po tem kablu in ga moraš posebej povezati, kar pa tudi ni problem, saj ima tista škatlica z HDMI izhodom zraven vedno še dodatne izhode za zvok.

Edit: Cena takega pretvornika je par 100 SIT :D , samo ne vem kje ga dobiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Dolby007 ::

Zelo dober odgovor!! Nažalost res nimam ne HDMI ne DVI vhoda, zato je tudi men bilo to čudno. Samo da imam potrjeno, da nebo kakšne drastične razlike v priklopu.

LP

Izi ::

Jaz bi ti vseeno svetoval, da če že kupuješ nov TV, da kupiš takega, ki ima digitalni vhod. Po možnosti HDMI.
Ker HDMI bo oz. je nadomestek za dosedanji SCART.
Vse bo šlo na HDMI in ker TV kupuješ za ponavadi 10 let je pametno, da imaš HDMI, ker boš lahko na tak TV v prihodnjih letih vse nove napravice priklopil brez problema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Dolby007 ::

Pol čez kake 5 let bi tk zamenju če bojo une ful HD ceneje, ker zdej tole 1366x768 to ni nič, sam so pa bol ugodna varjianta. Tisto bi pa tk mel do zdej še kak pretvornik iz HDMI v Pb,Pr,Y se dobijo take škatlice.

Problem je v tem da sem TV že nabavil in nevem ali jo naj dam naprej v prodajo jo naj dam nazaj ali ne. Prej ko sem jo kupoval nisem bil pozoren na te vhode. Predpostavljal sem da jih ima. Gledal sem Panasonic TX-32LX50F, ki ima DVi in HDMI priklop, model TX-32LX50P pa ne. Zato zdaj razmišljam da bi zamenjal ko je še morda čas.

XS!D3 ::

Mene pa zanima kje se dobi adapter ozeroma kabl DVI --> HDMI in koliko pride, namreč mamo Sonyev Full HD LCD 40" z resolucijo 1920*1080, ki ima HDMI vhod, na računalniku mam pa DVI izhod in bi rd sporbu polno resolucijo, ker TV prek VGA ne spusti večje resolucije kot 1366*768 al neki tazga???

Dolby007 ::

Nekdo mi je enkrat omenil, da bi se to dalo dobiti pri JANUS Trade ali RAM2, tako da lahko najprej preveriš tam. Obstajajo namreč škatla v katero pripeljemo signal iz nje pa dobimo signal na različne izhode (DVI,HDMI,Pb,Pr,Y,), so pa tudi prekonektorji. Drugače je pa v tujini dosti tega, tako da malo poglej na ebay ali poišči z googlom.

ender ::

DVI->HDMI kable sem videl tudi v BoFu.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zheegec ::

Ja, ene par komadov je v bivšem bof, itaq se mi ne zdi to neka redka zadeva!?

Ni treba nobenega pretvornika, ker je signal načeloma enak.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vens ::

Kabel stane Max 3000Sit. Sam sem ga kupil v domžalah pri Setru.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDMI (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5110866 (3431) acookook
»

Povezava VGA na HDTV preko HDMI (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5219644 (9157) kozorog
»

DVI(PC)--->HDMI(TV) ni zvoka (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6321332 (10444) BorutK-73
»

Kakovost DVI HDMI kablov in vpliv na sliko (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5523274 (14578) al3n
»

best buy LCD TV sprejemnik

Oddelek: Kaj kupiti
253017 (2323) Zako

Več podobnih tem