» »

prvi koraki v programiranje. kje začeti

prvi koraki v programiranje. kje začeti

egolob ::

recimo, da si čisti začetnik, ki je ravno končal 3 letno trgovsko šolo.

Rad pa se bi v nekaj letih naučil programirati v tej meri, da bi lahko začel npr. načrtovati in kasneje spisati program, ki bi znal sam iskati po internetnih člankih in potem logično povezovati raznovrstne kombinacije besed, stavkov, naslovov in znal na podlagi tega na določena vprašanja sam odgovoriti.

Vem, sliši se da sanjam, saj niti ne vem kaj pomenijo programski jeziki, toda mogoče pa se s trudom da kaj doseči. Torej kje začeti?

MeGreat ::

Kaj je zate logično povezovanje?
Stvar niti ni tako lahka, da boš ti napisal vprašanje in da boš dobim odgovor
Glede na to da bo to stran(najbrž?) bo potreben kakšen php in html. Vzemi knjigo in začni na primerih

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

@LOL ::

Ne vem če je kr tako lahko začeti.
Ne moreš kar nekaj pisat eno kodo:\

Najprej malo začni s predpripravami: boolovo algebro, ...
Malo levo je da nekaj programiraš pa ne veš kaj je OR,AND, XOR, ... Skratak neke osnove je potrebno imeti razčiščene...
Potem pa si malo preberi kot prvo in poglej kakšen primer:
- kaj sploh je spremenljivka, recimo konstanta
- if
- zanke (for, while itd)
- podatkovni tipi (osnovni, strukture...)
-----------------------------------------------------
Šele od tukaj naprej pa lahko začneš nekaj resnega razmišljati o programiranju
Tisto zgoraj ti bo pa zagotovo vzelo vsaj 2 tedna časa da boš dobro dojel in so osnove potem za nadaljne učenje in katerikoli programski jezik boš uzel boš potreboval tisto. Tko da, kar na delo:D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

egolob ::

ja sam kje z osnovami zaceti? Je kaka knjiga, ki bi si jo lahko snel z emule, proiporocaj prosim kaj z ciste zacetnike.


tnx

MihaFirst ::

Se strinjam... lažje je, če daš nekomu 50k pa da ti napiše program.... Gre za mal zahtevno stvar, ne glede na to, v čem pišeš (BTW, A SI SE SPLOH ODLOČU, V KATEREM JEZIKU BOŠ PISAL OZ. SE GA UČIL????)... če je pa ta stvar res tvoj cilj ti pa jst osebno predlagam python, javascript... mogoče Perl.... ker boš z njimi lažje dostopal do spletnih strani.... :\
www.gamma.si

egolob ::

kot sem rekel sem cisti zacetnik, niti ne vem kaj so programski jeziki. Katerga bi mi predlagali, kateri je cimbolj univerzalen, da ga bom lahko uporabljal naslednjih nekaj let tudi za druge namene?

Irbis ::

Če prav razumem, bi rad naredil program, ki bi iz besedil znal odgovarjati na vprašanja o tem besedilu? V slovenščini?

Torej, nekje v besedilu piše: "France Prešeren je bil rojen v Vrbi leta 1800."
Ti napišeš vprašanje: "Kdaj se je rodil France Prešeren."
In dobiš od programa odgovor: "Leta 1800."

MihaFirst ::

to pa NI ŠANS da kej takega ti napišeš v nekaj letih sam... posebaj če se šele učiš jezikov... a se ne reče temu umetna inteligenca?

Knjige? Flamingo in Pasadena jih imata več ko preveč... priporočam Flamingota... boljše knjige pa manj se nosijo.... :\
www.gamma.si

egolob ::

da umetna inteligenca. Ne pravim, da bi takšen program sam ustvaril, mogoče pa bi lahko delčkem k temu prispeval.

narediš program, ki pregleda recimo več 100.000 besedil iz ranih elektronskih knjig, raznih internetnih člankov itd. Iz vseh teh več 10 milionov povedi bi potem program našel v sorodstvu s katerimi stavki so v naslednjih stavkih ali vprašanjih največkrat sorodne besede. Torej če program zazna, da je v 100.000 primerih bila beseda jablana v sorodu besedno jabolka ali besedno zvezo jabolka rastejo, zraven pa še besedo zraste, potem bi nekako povezal to kombinacijo in ti sam na vprašanje kje rastejo jabolka odgovoril na jablani, saj bi isto zaznal, da se je na vprašanje kje v sorodu z jablano odgovor vedno začel na...Več besedil kot bi program pregledal, več pravih kombinacij bi tako našel. Internet je velik, torej bi lahko program sam pregledal na milione člankov, forumov, knjig itd. in bi tako kmalu znal mogoče celo se delno tudi pogovarjati, čeprav bi verjetno kar nekaj časa mlel, da bi iz shranjene baze povlekel vse povezave iz sorodnih besed, ki bi jih moral primerjati še iz verige stakov, ki so bili pred to besedo in po njej in besed, ki so se pojavile v vseh prešnjih in naslednjih stavkih okoli te besede.

VEm, sliši se zelo zakomplicirano, toda mogoče bi pa lahko le delček prispeval k razvoja kaj takega.

Torej kater programski jezik bi bil najboljši za začetek, iz katerega gradiva se učiti osnov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: egolob ()

MihaFirst ::

am... ne vem, kako si zamišljaš princip iskanja korenov besed, povezovanja le-teh ipd. Ampak, poskusiš lahko s tem: PYTHON

Dokumentacijo si lahko tudi downloadaš, stvar je enostavna... osvojiš jo takoj, pa tudi efekt doseže.....


LP
www.gamma.si

@LOL ::

Ta naloga je izjemno zahtevna. Tako da ne vem če je primerna za le enega človeka.;) ČE trenutno programske hiše ne morejo izstaviti sposobnega orodja potem dvomim. Aja če so še s spam filtrom težave narediti kvalitetnega kaj šele s tem kar predlagaš ti:\ . Da ne omenjamo tega da ni dovolj le programiranje, verjetno se boš moral pogledati še veliko teroije (bayesov klasifikator, ...). Skratka možnost usepha narediti nekaj takega je pomoje blizu nule. Se pa lahko lotiš jasno.
Lahko začneš kar s Pythonom, čeprav imam sam raje old shool zadeve ala C,C++ ter med novejšimi Javo
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Doman ::

Kaj če bi začel z risanjem algoritmov?:))

Meto ::

Rad bi naredil F1 na jedrski pogon, pa ne vem kaj je šraufnciger.

V knjižnico po knjige. Internet. Kolega programer. To je odgovor na vsa tvoja vprašanja.
Začetna literatura je tudi v slovenščini.
Šola je za neumne.

Irbis ::

Zapleteno. Problem pri delu z naravnimi jeziki je problem to, da so stavki precej nepredvidljivi (v slovenščini imam precej prost besedni red, vmes imaš kakšne vrinjene stavke). Ampak pri dovolj velikem vzorcu si že lahko privoščiš, da precejšen del stavkov izgubiš.

Do neke mere je tvoja ideja podobna korpusom (npr. Fida). Vsebujejo veliko količino besedil, lahko si izbereš neko besedo ali frazo in poiščeš vse pojavitve (temu rečejo jezikoslovci po običajno konkordance) in potem lahko delaš statistike o besedah, ki se pojavljajo v okolici. Ampak tukaj ti program ne odgovarja na vprašanja sam, je le za pomoč pri ročnem iskanju.

Osnova programiranja je, da znaš problem razbiti na podprobleme. Če nečesa ne znaš narediti na roke, tudi sprogramiraš težko. Ideja je zanimivo zastavljena, ampak v podrobnostih se ti skriva veliko pasti. Potreboval boš na primer način, kako ugotoviti, da je "jablani" pravzaprav isto kot "jablana", potem je kup dvoumnosti ("je" je lahko "biti" ali pa "jesti") ...

Kakor koli obrneš, na začetku se moraš naučiti programiranja. In to je stvar vaje. Najboljši način za učenje programiranja je samo programiranje, ampak začeti moraš z enostavnimi primeri. V svojem problemu boš na primer potreboval del kode, ki bo prebral besedilo iz datoteke in ga razrezal na besede. Ko boš znal kaj takega narediti samostojno, si pa izbereš naslednji cilj. (Saj v resnici boš čez čas potem ugotovil, da je bil ta prvi problem v resnici čisto enostaven, da ga lahko rešiš veliko bolj elegantno in vse skupaj napisal na novo - ampak to bo le pomenilo, da se uspešno učiš programiranja.)

In ko boš znal programirati, boš laže ocenil težavnost svojega problema. Česa takega do zdaj še ni naredil nihče (da bi res dobro delovalo na splošnih primerih), pa se je že marsikdo ubadal s takimi zadevami. Ampak nekdo mora biti prvi, ki bo našel pravo pot. ;)

V Sloveniji je nekaj skupin, ki se ukvarjajo z računalniško obdelavo slovenščine in imajo že veliko narejenega na marsikakšnem podproblemu, na katerega boš naletel. Ko boš enkrat obvladal programiranje in predvsem programersko razmišljanje (da recimo ob tem, da ti nekdo reče, da napiši program, ki bo v besedilu preštel, koliko različnih besed se v njem pojavi, takoj vidiš, kako bi to lahko naredil, da bo problem, če bo besed preveč, da bi jih spravil v pomnilnik, da ista rešitev ne bo uporabna na disku zaradi počasnosti, ampak da obstaja druga rešitev, ki bo v precej normalnem času delovala tudi na ekstremno dolgih besedilih, če le imaš na disku dvakrat več praznega prostora, kot je dolgo besedilo), če boš takrat še vedno "videl", kako bi se dalo to rešiti, te bodo po moje zelo veseli. Če se ti pa stvar nekje vmes zazdi prezapletena, ti bo znanje programiranje vseeno lahko prišlo prav, programerji so kar iskani.

Kateri programski jezik je do neke mere vseeno. Ko se enkrat naučiš programirati v enem, lahko relativno preideš na drugega. Za take stvari se sicer po moje največ uporablja C/C++, ki pa je lahko kar tečen za učenje, ker je treba biti zelo natančen (bolje rečeno, prevajalnik ti pusti narediti kup neumnosti, na katere te v kakšnih jezikih že takoj opozori) in je v njem težko začeti.

Zdaj pa kakšno knjigo za začetnike v roke in na delo.

SasoS ::

mogoče prolog? :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21656202 (40878) DaMachk
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9721707 (17284) def0r
»

[C++] Viri za začetnika

Oddelek: Programiranje
292676 (1887) amacar
»

programski jezik

Oddelek: Programiranje
303471 (2842) noraguta
»

Java

Oddelek: Programiranje
323325 (2883) Nerdor

Več podobnih tem