» »

[Linux] namestitev (črn ekran)

[Linux] namestitev (črn ekran)

Makkaba ::

Pozdravljeni!

Že kar nekaj časa uporabljam Win XP in sem se zdaj odločil, da poskusim tudi Linux! In glej da zlomka! Problem je pa v tem (nštalirati sem poiskusil Mandriva 2007, Pingo in Ubuntu 6.10), da nastavim v setup, da se računalnik zažene z Cdja, vse v redu in prav. Nato se mi recimo v Mandrivi pokaže okno in pritisnem ENTER, nekaj se začne nalagat, kar traja nekaj minut in pol črn zaslon. Cd še nekaj naprej melje, pol pa neha in to je to!!! A se vam sanja, kako odpravit ta problem???

Hvala in lp Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...
  • spremenilo: CCfly ()

AndrejS ::

To se mnogokrat zgodi pri linuxu... meni je uspelo namestiti Ubuntu, medtem ko sta Slackware in še en med instalacijo enostavno obvisela

Makkaba ::

Aha, kaj pa naj naredim, ker bi si vseeno rad namestil Linuxe? A se bom moral zadovoljiti z tistim Linuxom, ki ga bom pač lahko inštaliral|O ??? Upam, da ne!!!

LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...

kriko1 ::

Se ne ukvarjam z mandrivo, najboljše je če vprašaš tukaj:
http://linux.prinas.si/forum/
pod Programska oprema - Madnriva, tam je že en thread.

Makkaba ::

Sej ni problem samo v Mandrivi, tudi pri Pingo in Ubuntu je bila enaka napaka!

LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Makkaba ()

G-man ::

Hm, specifikacije računalnika?

Si poskusil inštalirati v safe mode?

416c6573a ::

installer najbrz ne prepozna grafike/monitorja. najbrz mas kaksno novejso graficno in/ali lcd monitor.

zazen textovno instalacijo, pol ti bo ze delal k bo instaleran.

ko boota s cd/dvd-ja se najbrz nekje ustavi pri kaksnem "boot:" ali "linux:". tam napis "linux text" al pa poglej pod pomocjo kako zagna textovno instalacijo. zihr pise.
Lastnorocno.

Makkaba ::

Grafično kartico mam GForce 6600 LE, Monitor pa Samsung 730BF - problem je v tem, da imaš na izbiro le dve opciji in sicer:
1. F1 for options (nisem siguren ampak mislim, da vidiš kako linux preverja sistem oz nalaga zagonske datoteke)
2. Enter for Start
in to je vse, na razpolago imam približno 10 sek. časa, da se odločim za opcijo, drugače pa kar sam začne z inštalacijo. Med inštalacijo pa piše Booting the System...Presc (ESC) for verbose mode in to je vse, ko po nekaj minutah konča ja zaslon črn??? Na žalost pa sploh ne vem kako se linux zažene oz.inštalira v tekstovnem načinu?

Hvala za pomoč, LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Makkaba ()

Makkaba ::

Specifikacije rečunalnika:
- AMD Athlon 64 3000+
- Asus A8NE
- 1024 Mb Ram
- 160 Gb Samsung Spinpoint
- GForce 6600 Le
Prišel, videl, zmagal ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Makkaba ()

Makkaba ::

A se res nikomur ne sanja?
Prišel, videl, zmagal ...

G-man ::

Pardon, sem kar malce pozabil nate. :8) Poskusi s CRT monitorjem ali kakšnim drugim LCD-jem. Jaz sem mel ene take probleme pri instalaciji Ubuntuja 6.06 na nekaterih LCD monitorjih, čeprav tega nisem izkusil 6.10.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Makkaba ::

Žal nimam drugega monitorja oz. LCD-ja, kot sem napisal mam enak problem tud z Ubuntujem 6.10, Pingo in sedaj Mandriva!;(( Za znoret ti povem, tko da mi niti pivce več ne pomaga:))

LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...

G-man ::

Probaj soseda ali nesi kišto k prijatelju sorodniku in sprobaj tam. Po mojem je ravno to. Ker če je to, potem je samo inštalacija problematična in nič drugega.

Aja, probaj preklopit na VGA!

Makkaba ::

Saj recimo, če je problem monitor - kako to rešit, ker sedaj zarad Linuxa ne nameravam kupit CRT oz.drugega monitorja! Kje se pa to nastavi na VGA???
Prišel, videl, zmagal ...

G-man ::

Ne, ne. LCD kabel zamenjaj iz DVI na VGA priključek. Saj si dobil zraven monitorja VGA kabel, ne?

Makkaba ::

Kaj te vem, v grafično kartico sta zdaj priklopljena dva kabla bel in moder? Kateri pa je tapravi pa ne vem!:\ Več kablov pa nisem dobil zraven!
Prišel, videl, zmagal ...

Stratus ::

Beli kabel izklopi iz računalnika
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

G-man ::

Le moder kabel (VGA) naj povezuje monitor in grafično kartico.

Makkaba ::

Evo mene, sem sprobal ampak še vseeno ne deluje, razen da še lahko dodam en Linux, ki se na enakem mestu konča in to je SuSe Linux, kot ostali Mandriva, Pingo in Ubuntu! Sprobal sem že vse kar vem! ;((
Prišel, videl, zmagal ...

G-man ::

Hm, CRT monitor... Dobi CRT monitor za pol ure.

mirkuma ::

Pri Mandrivi 2007 poizkusi z F1 in vtipkaj:
live nopinit noacpi acpi=off
ako imas live cd (Mandriva 2007 One), oziroma
linux nopinit noacpi acpi=off
ce gre za namestitveni cd.
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

Volk| ::

Se bom kar pridruzil....
Sem mel isti problem, pa sem obupal.Ko sem imel crt monitor mi je Mandriva sla nalozit. Pol sem nabavil LCD...in fake...po instalaciji Mandrive(ki je sla brez napake skoz) se je pri prvem zagonu...izgnila slika. Brez slike pa ne mores niti nic popravit. Sem probal se nekajkrat pa isto sranje. Mislim, vsi simfajo winse, samo tam se nisem naletel na tako tezavo. Sem se odlocil da bom ostal kar na winsih, ceprav je me je mikal linux. Pac, bodo morali najprej odpravit take banalne napake.

Sem poskusal tudi druge distribucije pa se je cist pri vsaki pojavila kaka fora(za katero bi pac moral biti 'master linux') ki bi jo moral resit. Skoda cajta.
Da ne omenjam drajverjev za tv kartico, grafo, povezavo na tv, zvok na dodatne zvocnike,...niti nisem uspel prit tako dalec.
Pri winsih pa imam v pol dnevu nalozene vse programe, vse dela.

Sicer nisem nek profi za linux, toda ravno v tem je poanta...kaj moras bit profi da lahko uporabljas linux?! Pol ze raje sem na winsih(mimigrede, mam licencne)

skoda, sem res upal da bom lahko uporabljal linux. Ima neke stvari ki so mi res zelo vsec. Samo kot sem odtehtal...je odlocitev padla.

kaj cemo...linija najmanjšega odpora...

P.S.
Predlogi kot so tile da si naj sposodim CRT monitor da bi lahko nalozil linux...fantje, dajte no...kak program je pol to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volk| ()

Makkaba ::

Mirkuma ne dela ne prvo ne drugo!
Prišel, videl, zmagal ...

CCfly ::

Linux preizkušaj z LiveCD-ja (Knoppix) ali pa ga naloži v VMware. Z dual bootom je škoda zapravljati čas, dokler nisi prepričan, da ti je Linux sploh všeč.

Kar se tiče tvojega problema pri namestitvi, je pa preprosto premalo podatkov, da bi lahko uganil kaj je narobe.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Makkaba ::

CCfly vprašaj?
Prišel, videl, zmagal ...

jure1825 ::

če je problem z grafiko potem je treba pač inštalirat v tekst načinu ali pa safe vga, (k)ubuntu ma to na prvem meniju da lahko izbereš safe vga mode ali nekaj takega, ni mi jasno kako ti pa slackware ni uspelo inštalirat, kot se jaz spomnem je install v tekstovnem načinu, tako da nebi smelo bit nič narobe...
verjetno imaš tudi v tem linuxu, ki ga inštaliraš možnost da daš f1 potem pa napišeš ukaz za varni način inštalacije.

CCfly ::

Ne morem kaj dosti vprašati glede nato, da pri namestitivi vidiš le temo. Lahko sicer ugibam da so problematični gonilniki za grafično kartico, to je pa tudi vse. Bi se moral pač vsesti za mašino in pogledati kaj je narobe.
Vsekakor bi lahko namestil Linux v tekstsovnem načinu, vendar bi te verjetno čakalo neprijetno presenečenje pri konfiguraciji grafičnega okolja.

Zaradi tega ti pač priporočam VMware, da preizkusiš programsko opremo in ne izgubljaš živcev z namestitivijo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CCfly ::

Res je Slackware bi moral delati, grafika tam definitvno ni bila vzrok neuspešne namestitve.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Makkaba ::

Probal sem inštalirat, kot sem že napisal Pingo, Mandriva 2007, Ubuntu 6.10 in Suse Linux in textovni način gor ali dol ne vžge, ker monitor kar naenkrat pri vseh počrni! In to je to! ;(( ;(( ;(( Al pa mam jaz edini ta problem oz.sem tolk nesposoben! Če ni prvo je pa drugo!
Prišel, videl, zmagal ...

Makkaba ::

Kaj pa je to VMware, Linux test za PC al kako? In pol če bo recimo to delovalo?
Prišel, videl, zmagal ...

CCfly ::

Ne eno ne drugo. Zelo verjetno si naletel na nesrečnega žužka, ki ga bo upajmo, razvijalcem uspelo v naslednji različici distribucij popipsati.
Če bo v bližnji prihodnosti kakšen InstallFest sta z mašino seveda vabljena, da geeki z malo več staža med pingvini, poskusijo srečo. Možnosti da bi online debugiral pojav črnega ekrana brez vsaj osnovnega izpisa diagnostike, pa na žalost jaz ne vidim :/

PS: Pingo je tipično zastarel, kot tudi večina ostalih distribucij slovenskega izvora.
PS2: Si poskusil vstaviti Knoppix CD ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CCfly ::

VMWare omogoča poganjanje virtualnih mašin, kar pomeni da efektivno poganjaš Linux sistem v Windows oknu ali obratno. Sicer delujo malenkost počasneje, vendar je zadevščina zelo uporabna, še posebno če moraš testirati razvito programje na več operacijskih sistemih naenkrat.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Makkaba ::

Citiram:"Zelo verjetno si naletel na nesrečnega žužka, ki ga bo upajmo, razvijalcem uspelo v naslednji različici distribucij popipsati." Kako sem lahko naletel na žužka, a imajo pol vsi 4 Linuxi istega žužka - dvomim, al se motim? In kje dobim VMware?

P1: Vem, da je Pingo zastarel, sam mi je šlo sam zato a bo delal?
P": Nimam Knoppix CD! Moram si ga dol prenest!
Prišel, videl, zmagal ...

Keyser Soze ::

Kaj pa z DSL embedded? Teče kar v windowsih.

Sicer pa. A ostane zaslon brez signala (monitor začne avtomatsko preverjat, če je signal na drugem viru in se šele nato ugasne) al se mašina obesi? Se pravi, da še vedno dobiva signal z grafične.

Me pa čudi, da imaš tak problem. Meni so namreč skoraj(tiste ki sem jih preizkusil) vse verzije ki si jih naštel delovale brez problemov. Imam pa GF6600 na AGP vodilu (Abit NF7 S2.0). Plus Samsunga 193P na "tabelem" kablu (DVI).:D
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Makkaba ::

Ne zaslon se po mojem mnenju in izkušnjah ne obesi in tudi brez signala ni. Čuden je to razložit, zaslon kar počrni, Cd še nekaj časa melje pol pa preneha in to je to! Ne poznam DSL embedded! Kaj je to?
Prišel, videl, zmagal ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Makkaba ()

CCfly ::

Kako sem lahko naletel na žužka, a imajo pol vsi 4 Linuxi istega žužka - dvomim, al se motim?

Če je problem pri gonilkih za čipovje je seveda napaka pri 4. različnih distribucijah možna. Enako velja za gonilnike pri grafični kartici. Na primer ogromno Linux uporabnikom je imelo probleme s kombinacijo ATI RS480 čipovja in Nvidia grafičnimi karticami, ki uporabljajo TurboCache, dokler ni slednja izdala novih gonilnikov.

In kje dobim VMware?
VMware player
Vmware slike
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Makkaba ::

No jaz mam GForce 6600 LE TD 256 Mb MSI, a ti to kaj pomaga?
Prišel, videl, zmagal ...

grex ::

A LiveCDji pa delajo normalno al kako?

Z GF karticami, ne bi smelo biti problemov. Driverji so še kar dobri.

grex ::

Aha še nekaj. Meni npr. (imam isto kartico) zmrzne gentoo inštalacijski CD. Zmrzne pa takrat, ko se zažene coldplug. Vendar ni tako pri vseh (zato sem lahko inštaliral). Ni pa problemov z live-cdji in z dokončano inštalacijo.

Gentoojev grafični inštalacijski vmesnik je sicr baje precej hroščat, zato v tem primeru raje tekstovni način.

Najbolje da preiskusiš LiveCD, da vidiš, če ti je Linux sploh všeč, potem pa greš na tekstovno inštalacijo, kjer boš pri napakah imel vsaj nek output, ki ga lahko pokažeš, da ti kdo lahko pomaga.

G-man ::

Aja, kaj takrat ko se ti prikaže črni zaslon gre lučka od monitorja v mirovalni način (postane rumena, oz utripa) ali ne?

CCfly ::

"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Makkaba ::

Pozdravljeni!

Se opravičujem, ker se prej nisem javil - ampak saj veste služba, božični nakupi... skratka stres!!! :D No evo mene! V Grazu sem
včeraj kupil nov disk in ga seveda danes priklopil - nato še enkrat poskusil srečo in probal zagnat Linux Mandrivo 2007, in glej
ga zlomka (ne vem vam povedat, kaj sem naredil oz.kaj nisem naredil) zadeva deluje!!! :)) :)) :)) Končno! In upam, da tudi
večno sicer sem pa ziher, da bom v kratkem spet imel kakšno vprašanje - zaenkrat pa res vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali
HVALA!!!

LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Makkaba ()

G-man ::

8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O
WTF? :D :D

No, lepo, da ti je uspelo. Obilo užitkov ob uporabi GNU/Linux OS-ov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Makkaba ::

He he he, vem ja tudi meni ni jasno, ampak glavno da dela!!! Sicer se pa kot mnogi pravijo zdaj komaj začne, tko da se še ziher javim s vprašanji!!! in problemi!!! :D :D :D

LP Makkaba
Prišel, videl, zmagal ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšla Mandriva Linux 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
839550 (7322) 5er-->
»

ubuntu 6.10

Oddelek: Operacijski sistemi
381870 (1032) Spot
»

Mandriva Linux 2007 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10212652 (8687) madviper
»

Izšel Ubuntu 6.10 - Edgy Eft

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
385613 (3729) b
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614677 (3767) Roadkill

Več podobnih tem