» »

Novell mreža

Novell mreža

Cwetto ::

OK, zadeva je takale. Na eni firmi sem ugradeal računalnike, in je hardwersko gledano vse delalo, potem pa sem hotel postaviti še mrežo, in sem se spomnil, da imajo tam novel mrežo, katere pa ne poznam, razen imena, popolnoma nič.
Če prov razumem, morš samo inštalirat ta program (pač novel nekej) in še kej poštimaš, pol pa dela.
Zdej, kot prvo, kje dobit ta program, je to miljon verzij, a je samo ena?
Ko stvar inštaliraš, kaj je še treba nastavit?

No, upam, da mi boste znal pomagat.

l0wc4 ::

Ne vem, če sem te prav razumel. Vse kar rabiš za priklop na Novella je Novell Client program, ki ga instaliraš na Winse vpišeš podatke za server in to je to. Pri Novellu 4.11 in višjih podatkov za server ne rabiš vpisovati, ker jih lahko tudi sam najde. Toda to je bolj igra na srečo.

Ko zinstaliraš client program, ki ga dobiš na Novell.com in je dokaj dolg cca. 20 MB se mi zdi, nastavi tree, contex in server. To si pa poglej na neki drugi mašini ali pa direkt na strežniku.

Win 2000 imajo gonilnike za Novella že vgrajen, samo ne delujejo ravno najboljše, tak da se vseeno splača naložiti originalne. Kako je s tem na XPjih pa še nisem prizkušal na srečo. :)

Ales ::

Še en dobronameren nasvet: namesti Novell client ko bo računalnik do konca skonfiguriran - torej vsi gonilniki, vključno z raznimi service packi itd. Nobenih SP-jev čez njega... in upaj, da bo delalo :D

Aleš

ToniT ::

Za prvo silo lahko uporabiš kar klienta, ki je že v Windowsih - lahko boš delal večino stvari, čeprav hočejo določene aplikacije imeti novellovega klienta.
Verzij Novella je kar nekaj: 2.0,3.1x, 4.x, 5, 6 .
Mislim, da Novell 6 ne rabi več nobenega klienta - vsaj hvalili so se s tem, da je dovolj internetni brskalnik.
Še nekaj - verzije do 5 so potrebovale obvezno še zraven IPX/SPX protokol in ne pozabi preveriti vrsto okvirja za IPX/SPX.

Cwetto ::

no potegnil sem dol verzijo 3.31 za win 95, k je na uni mašini.
zdej pa, jest to jutr poženem instalacijo in zdej a morm že ob inštalaciji kej vpisvat?
Kje drugje lahko pol spreminjaš nastavitve?

ToniT: vrsto okvirja za ips/spx? kaj pa je pravzaprav to?

Aja, prej sem videl, je blo tko narejen, da se je ob zagonu avtomatično povezal z drugimi računalniki (pisal je recimo "connecting to disk c: on lesce"). a to morm posebej nastavt in kje?

A so drugače kakšna navodila za vso to zadevo?

l0wc4 ::

Vrsto okvirja ne rabiš več. JE pa to odvisno tudi od strežnika, katera verzija je. To kam se ti kaj mapirajo diski, pa je zapisano v login skriptah na samem strežniku. Med instalacijo clienta ne rabiš nič vpisovat. Ko se ti client instalira dobis Novellov client login okno, pa tam izbereš gumbek advanced in tam popraviš stvari ki jih rabiš. Te stvari so:

tree
server

in

contex

ni nujno da je v takem vrstnem redu.

Pri vsaki od teh stvari imaš na voljo browse, tako da lahko točno zbrvsaš v oknu kje je kaj. Mislim, da ne boš imel problemov, razen če imaš kako veliko omrežje z več novelovimi strežniki. Če je strežnik samo en, problemov ne bo. Če boš imel probleme mi pošlji mail na lowcrash@amis.net in ti bom pomagal.

ToniT ::

Glede protokola IPX/SPX: Včasih nastane problem, če imaš vrsto okvirja nastavljeno na Auto. Takrat se računalnik poskusi najprej povezati po standardu 802.2 in če strežnik uporablja standard 802.3 (kar je običajno), takrat povezava ne dela. Kako se to nastavi - tukaj.


Ostale povezave pa so verjetno nastavljene v login skripti na strežniku (podobno, kot pri NT strežniku).

Cwetto ::

Pizda sem se jebal s to traparijo. Najprej sem pet ur (5 UR) drkal jeben računalnik, in ni nč najdl. In sem probal vse!!! Reinštalacija winsow (prej so bli sesuti 95), test na drugem računalu, vse sorte... Pol sem pa probov dat noter pci mrežno (prej je bla isa) in se kurbež TAKOJ povezal v mrežo. Jest sem mislu da bom popizdu, kurčeva mrežna... PCI kartico sem težko najdu, ker majo dons vse nove pci samo utp konektor, tam na firmi pa uporabljajo bnc mrežo. No, pol je mreža delala, pol so mi pa tam težil na firmi, "dej še tale printer klele inštalirej", samo seveda na tega laserca pol z dosovskih programov ni hotel printat, pol pa vse nazaj... Mislm en dobr šiht sem bil tam... Dobr da majo vsaj kabel internet, če ne bi popušil brez driverjev...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Internet je star 40 let!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
305353 (2976) Kebab
»

Kateri linux za v službo

Oddelek: Operacijski sistemi
101133 (887) christooss
»

2 različno konfigurirani mreži na win98

Oddelek: Pomoč in nasveti
331606 (1408) Mac
»

ADSL in mreža blemi

Oddelek: Pomoč in nasveti
131357 (1191) Betek
»

Mreža po DOS-om

Oddelek: Operacijski sistemi
91127 (949) PaJo

Več podobnih tem