» »

LG L2000C-SF

LG L2000C-SF

mmaestro ::

Tako, danes mam doma omenjenega LGja in ga malo testiram malo ga primerjam z Samsungom 193p.

Moram rečt, da nisem glih ne vem kaj navdušen, kajti npr pri barvah sploh črni, črna sploh ni tako črna kot pri Samsungu, kjer je res črna, pol npr če gledaš črno s strani, da si daš npr cel screen črne bare in pogledaš npr s kotov, vidiš na sredini in malo pri straneh kar svetle kroge (bl rumenkaste). Npr pri filmih je gledanje od strani moteče ker res niso iste barve, npr pri Samsungu je od kjerkoli gledaš barva ista. Saj če gledaš direkt v monitor je ql sam kakor pa gledaš od strani pa niti pribložno ni ql, ker črna potegne kar malo na vijolično.


Bi tak monitor kupili? Je to normalno za LCDje?


LP
  • spremenil: mmaestro ()

Poldy ::

To kar opisuješ, je klasičen problem TN matrik, verjetno je precej odziven, barve pa ima tako "pomešane". Saj mislim da ima Samsung 193p prav tako TN matriko, le da je bolje narejeno in je tako vse skupaj manj opazno.

Odločitev je v namenu monitorja, če boš igral igre in gledal filme, je vseeno če imaš TN, če pa boš delal kaj s slikami, ACAD in podobno, glej raje za PVA matriko.

EDIT:
Zmotil sem se, samsung ima PVA matriko, zato je slika toliko kvalitetnejša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

opeter ::

Če rabiš barve :D išči monitor z IPS/S-IPS matriko. TN/PVA/MVA pozabi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zheegec ::

Najbrž vam ni jasno da ima L2000C model AS-IPS matriko :D

Meni se zdijo barve in vidni kot zelo podobna kot pri 971P, katerega sem šel gledat zadnjič.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldy ::

Potem pa je ta tema malo zbegana. IPS matrika naj nebi menjavala barv, na mojem 971p pa črna ob različnih pogledih ostane črna.

JIM22 ::

Kok sem jest seznanjen, nej bi mel tale LC AS-IPS matriko. Tak da res ne vem kje vidiš drugačne barve. Mogoče okulist kliče.:D Hec.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Raw ::

Podobne izkusnje - sm presedlal iz 193p na tegale LGja. Nekaj primerjav sem ze napisal v temo o LCDjih. Glede gledanja od strani je res razlika - sicer je slika cista, ampak zacne prevladovat rdeci odtenek. To je bolj ocitno ce gledas z viska in iz strani .. cez celoten ekrat porazdeljen odtenek mocnejse rdece barve. Sicer me to ne moti.. se vedno je resolucija (delovna povrsina) prednost, prav tako odzivni cas. Bom kar ostal na LGju.
I am what I am and I do what I can

Zheegec ::

Pri IPS matrikah naj bi se praviloma pod večjim kotom bolj videla vijolčna 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Senitel ::

Pa kaj a se ti proizvajalci LCD-jev sam še hecajo? TN matrike so itak čudne, PVA od Samsunga so vse 6 bitne, tale AS-IPS ima pa tremo in pordeči pod kotom...

Zheegec ::

Kolikor vem so v glavnem vsi IPS matrike pod velikim kotom precej vijolične 8-) Ampak to ni 160 degrees :>
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldy ::

Kaj to pomeni če je matrika 6 bitna? Manj barv?:8)

Senitel ::

Jup. Oziroma monitor uporablja dithering, da simulira več barv... Rezultat je še kako dobro viden v kakšnem filmu, ali pa pri gradientih (enakomeren prehod iz ene barve v drugo čez več pik). Mislim ko že imam 971P doma bom preživel, ampak ko bom nekoč kupoval kakšen monitor bom pa pošteno premislil, če bom kupil Samsungovih 16M barv... :\ X-black na Vaiotu rula. :D

Poldy ::

Pa vendar povsod kjer kaj zasledim od 971p, piše da naj bi imel 8 bitno matriko SPVA...

http://www.samsung.com/Products/Monitor...

Senitel ::

Jup, vem ja... Ampak zadeva definitivno ni 8 bit. Oziroma, če je spet kakšna taka fora kot pri LG (ko so bli iz poljske z IPS matriko iz tajvana pa TN al kako je že blo), moj 971P Made in Tianjin China (TSED) definitivno ni 8 bit.

Zheegec ::

970P je ziher imel 6-bit barve, za 971P pa ne vem. Hja, zelo čuden je ta Samsung.

In ja, X-black rula, sploh s 1920x1200 0:)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Poldy ::

definitivno ni 8 bit

Kako pa to veš? Na internetu sem našel primere kako izgledapovečana 6 bitna matrika. Včeraj nisem našel povečevalnega stekla, bom probal danes. Vendar kljub temu lahko rečeš, da je slika zelo dobra na 971p...

Vseeno pa mi je malo žal, da sem dal toliko za monitor, saj se mi zdi, da je trenutno napredek zelo hiter in ti monitor hitro "zastara".

opeter ::

Meni sploh ni žal za denar, ki sem ga dal za NEC MultiSync 2080UX+... če bi takrat imel še kaj malo več keša (začetek leta 2005) bi kupil kar 2180UX+, ki je imel 10-bitno Gamma kompenzacijo vgrajeno kar v elektroniko 8-O. Jah, po tistem pa je izšla serija SpectraView... veliko denarja :'(
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mmaestro ::

Ko je blo prej govora o Samsungu 193p ne vem kakšno matriko ma ker povsod piše samo aktivna matrika, če je to TN ne vem. Vem pa da ima Samsung 1939 plus PVA matriko.

Ker ste se že razpisali na to temo toliko, bi prosil, če bi mi pol kdo predlagal kateri monitor se mi splača kaj pol vzet. Imel bi ga za gledanje filmov, delo na računalniku (programiranje itd.). Rad bi videl da bi imel lepe barve. Cena naj bi bla do 100k. Naj pa bo 19'' ali 19'' wide al 20. Pač kateri se vam zdi, da ima najboljšo oceno performance/cost?

Res lepo prosim za predloge.

LP

Senitel ::

Poldy: Saj ne rabiš povečevalnega stekla... :D Glih to je težava. Žal nimam kakšnega malce spodobnejšega fotoaparata pri roki da bi zadevo slikal (kompaktno čudo pa vnese velik preveč šuma).

Snemi si tole sliko dol (klik najprej da dobiš povečano) in jo povečaj čez cel ekran. Potem pa pogledaš proti levemu (temnejšemu) delu... Če vidiš navpične pasove iz ene barve in zgleda da jih je 256 (ali če sploh ne vidiš pasov >:D), potem imaš 8 bitov na komponento, če zgleda da je teh pasov samo 64, potem imaš 6 bitov na barvno komponento. Če pa stvar zgleda tko nekak "funny" (imaš enih 64 pasov, pa znotraj njih še ene pasove), eko 6 bitov + dithering. Lahko primerjaš tud s CRT-jem, če ga imaš pri roki.
Saj ne rečem da je slab monitor... Sploh ne, je bistveno boljši od raznih TN čudes, ki jih je pri nas po trgovinah vse polno. Samo ko ga pa postavim ob Vaiota z X-black LCD-jem je pa X-black precej boljši.

opeter: SpectraView...0:):8)

mmaestro: 193p ima PVA matriko (od kje ta 1939?)... Zlo dobre barve, mal ghostinga, super vidni koti in problem opisan v delu namenjenem Poldy-u. >:D

Poldy ::

@Senitel
Na tvoji slikci se čisto narahlo res vidijo črte... sem si naložil programček, ki je sicer namenjen testiranju pixlov, vendar lahko izbereš da ti nariše različne barve, od najsvetlejše proti črni. Pri modri barvi, že zelo temni, sem zlezel čisto v monitor, ko sem opazil, da pixli migetlajo - ali naj bi bil potem to "dithering"?

Malo offtopic...
Pa še nekaj, ali je pri tebi tudi močno opazen ghosting - sploh recimo črna na modri, ali pa rdeča?

Senitel ::

Migetanje se opazi če imaš zadevo na VGA? Mnja... Možno da sem imel jaz sam barvne profile neki zmučkane. :8) Al se mi pa mal blede že. :8) Mal šel čez une magic bright profile in zadeva je kar zginla.

Ghosting, ja sem opazil v parih igrah ponavadi nekje oranžno rdečkast.

mmaestro ::

@Senitel: mislil sem 193p plus ne 1939

MEDENA ::

Kaj zdej a boste rekli, da je slab monitor L2000C? 8-O

Kakor sem ga danes gledal, mi je bil zelo všečn, dobr itd...

Poldy ::

Najbolje je, da se na lastne oči prepričaš... nekateremu so bolj všeč barve, drugemu odzivnost. Meni recimo so zelo pomembne barve. Tisto čb sliko od Senitela sem raztegnil na cel zaslon na nekem drugem TN monitorju in se sploh in videlo da se barva spreminja vodoravno - tam je bilo kar vse skupaj okroglo (na sredini je bila črna ožja kot spodaj in na vrhu).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse o LCD od A-Ž (strani: 1 2 3 4165 166 167 168 )

Oddelek: Kaj kupiti
8372978745 (43581) hariscorale
»

Najboljši 19" LCD?

Oddelek: Kaj kupiti
321573 (1186) Icematxyz
»

Vsi S-IPS in PVA LCD monitorji ki se dobijo pri nas

Oddelek: Kaj kupiti
196643 (5407) Zheegec
»

Tezava z Samsung 970p

Oddelek: Zvok in slika
262551 (1333) rikta33
»

En spodoben LCD 19"

Oddelek: Kaj kupiti
151503 (1215) @LOL

Več podobnih tem