» »

Odnos do (racunalniske) tehnologije dandanes

Odnos do (racunalniske) tehnologije dandanes

nietka ::

Zanima me, kako gledate na svoj osebni racunalnik, mp3 predvajalnik itd. Pac na splosno na elektronske naprave, ki vas obkrozajo. A menjate pogosto racunalniske dele, itd, se vam zdi, da je vas racunalnik zastarel po pol leta? Ce se odlocate za nakup nove opreme po recimo enem letu - zakaj?

In ali pomislite na reciklazo? >:) Posledica potrosnistva je pac tudi vedno vec odpadne elektronike, ki ni ravno najbolj prijazen in razgradljiv odpadek. Pa ne gre samo za ekologijo ampak tudi za odnos do same tehnologije - je ze tako poceni in samoumevna, da je postala potrosni material?

Recimo, ce vam racunalnik crkne, se potrudite in poskusate zadevo popravit, ugotovit ce je sel samo napajalnik, ali je to izguba casa? Pravzaprav, bi bili sploh pripravljeni namenit vec kot par dni svojega casa (ce predpostavljamo, da bi znali popravit) popravilu starega racunalnika?

Zadnje case namrec opazam (ja, saj vem, wake up and smell the coffee), kako samoumevno postaja vse skupaj in kako nezavedno postajamo vedno bolj odvisni od racunalnikov - ne samo v smislu od letalskega prometa do izposoje knjig v knjiznici, ampak na osebni ravni - chatanje itd. Ljudje postanejo kar rahlo zivcni, ce jim MSN messenger crkne. Ali pac GAIM. Ali pa IRC. Ali pa ...

Jaz sem kar precej navezana na svoj racunalnik in vstrajam pri 900 MHz. :) Dokler je dovolj za to, kar rabim ... in dokler dela ... >:)
Great warrior? Wars not make one great.

bluefish ::

ne menjam pogosto. Zdi se mi razmetavanje denarja, da bi vsako leto ali pa še bolj pogosto menjal grafično kartico,... Moj prvi računalnik je zdržal približno štiri leta, sedanji bo verjetno še malo dlje. Ostala elektronika pa ima še daljši staž. Monitor, zvočniki, radio stolp, TV,... Predvsem za te sem mnenja, da se stvari do sedaj niso kaj prida spremenile in razvile.

Elektronika res postaja potrošni material, sploh če v obzir vzameš cenejše barvne tiskalnike. Za ceno novih dveh kartuš lahko kupiš že novega. Enako je še pri mnogo drugih izdelkih, kjer je servis predrag in se bolje splača če stvar kupiš novo. Menim, da se pač cenejše reči hitreje in z lažjim srcem vržejo stran - logično.

koyotee ::

1. Računalnik je zastarel "takoj" po tem ko ga kupiš.
2. Trenutno imam PC tri leta in ker nimam preveč dnara, se nočem špilat nekega carja kok mam le dober comp, ..., ko kupim, kupim celo skatlo, dam mal vec dnarja in mam en cajt mir.
3. Če se le mal spoznaš na računalnik ne rabis dnevov za popravilo...
4. Seveda so ljudje živčni, ko jim chat ne dela, če pa doma sedijo pred računalnikom in se pogovarjajo z virtualnimi prijatelji, namesto da bi šli vsaj mal na luft, pijačo itd.

p.s.: Kaj naj bi v tvojem podpisu pomenil Wars mot make one great?
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

Gwanaroth ::

Tudi jaz ne menjam pogosto. Raje kupim malo boljše stvari (čeprav še vedno ne high-end), da mi potem zdržijo dlje časa.

Zdi se mi brezvezno vsako leto zapravljati denar za npr. nov mobitel, samo da sem v teku s časom...
Lights often keep secret hypnosis..

Gr0unD Zer0 ::

jaz mam kompjuter že 5 let:P

popravljal bi si ga valda sam če bi ga znal(recimo da kaki kondenzator na plati zgori, pa da bi ga menjal itd)
če pa kaj ne dela pa sem tolko sposoben da si ga sam zrihtam. če ne pa na forumu gnjavim :DDDD

dokler mi laufa večina programov ki jih rabim, ni neke potrebe po nadgrajevanju...

roli ::

Moj prvi PC je držal 6 let,moj drugi PC 3 leta,pred mesecem sem dobil novega.Prav tako nov montor.Ko stvar ne zadostuje potrebam ga zamenjam.Vedno sem poleg zamenjal tudi monitor.Edino miš je zdržala 5 let (ena prvih poceni optičnih),vendar sem jo pred kratkim zamenjal.Tako,da ne pretiravam z menjanjem.

Če kaj crkne,se to popravi.Če zastari se kupi vse skupaj novo in se ne nadgrajuje.

Računalnik zame ni potrošna roba.
http://www.r00li.com

Nejc Pintar ::

Menjam, ko se mi zdi to potrebno. Pa še potem najdem kakšno koristno uporabo računalnika. Pravzaprav imam še vse računalnike pri hiši, razen ene 486-ke, ki je šla kakih 10 let nazaj v dobrodelne namene.
Lahko je biti prvi, če si edini!

nietka ::

Ugotavljam, da je servisev za razno opremo vedno manj. Tudi TV, in ostalo, racunalniskih pa itak razen v trgovinah, kjer prodajajo racunalnisko opremo (in kao morajo imet servis) ni. Vsaj v Ljubljani jih jaz nisem opazila - se pravi ce je racunalnik izven garancije bo servis tako drag, da se ti res najbolj splaca, da to porpavis sam, morda popravi kolega, ki zna ali pa se poslovit od racunalnika in kupit novega. Vcasih se spomnim, da je bilo polno teh servisev za raznorazno opremo. Za racunalnisko sicer ne vem (?), ampak TV in to pa ja.

Zdaj nihce vec ne nosi v popravilo mikrovalovk al pa kavnih mlinckov, kaj sele racunalnikov. In ja, tisto s printerji je pa sploh smesno - da stane nov printer manj kot kartusa za isti tip tiskalnika?! :|

Glede na to, da mam priliko videt, kake racunalnike dajejo stran vecje firme, bi si upala trdit, da se res ne splaca nic popravljat, ali pa da bi to enostavno vzelo prevec casa, dan danes pa je treba vse na hitro in cimprej.
Great warrior? Wars not make one great.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nietka ()

M@73Y ::

Čeprav malo neumesno ampak: se čisto strinjam z izjavo NIETKA-e. firme namest da bi dale razpis da oddajajo ali prodajo računalniško opremo in drugo elektroniko raje to vržejo v smeti. V eni firmi se spomnem so 2 let stare crt-je pa PC-je 1Ghz metali pod prešo v proizvodnji. In fora je bla da so baje stari? In eni modeli iz razvoja so si lahko 'prisvojili' kakšno zadevo za ostale pa je bil odgovor; Sej itak ne delajo, kaj ti pa bojo.
Drgač jst mam zadeve dokler mi delajo. Mam tud eno 486-ko sam jo uporabljam samo za programiram AVR-je.

Lep pozdrav. MAtej
..jump into psytrance tunnel..

Pegaz ::

Moj prvi računalnik sem imel 5 let (in ga imam še vedno, na njem deluje celo par iger), trenutnega imam 3 leta in mislim menjat čez kakšne pol leta po poletnih počitnicah (rabim €). Razmišljam o zamenjavi grafične kartice (30k SIT), ampak se še nisem odločil. Računalnikov nikoli nisem metal stran, čeprav mi je en star 8 let crknil in ga ne znam popravit (malo sem pobrisal prah po notranjosti in vtiče potisnil bolj noter in zdaj ko pritisnem na power se prižge samo zelena lučka).

Gavran ::

Ne zanima me moda ampak funkcionalnost. Uporabljam 6 let star računalnik, sem mu pa dodal disk, RAM in DVD pekač. Ravno tako uporabljam 4 leta star GSM in mi zadošča.

Poldy ::

PCji so danes zlata jama za prodajalce hardwarea. Je ena redkih "platform" oz. naprav, kjer mora uporabnik prilagajati oz. optimizirati hardware, da mu dobro deluje software. Malo sem bral po forumih o igrah - otroci dejansko kupijo dodatnih 1000MB rama (1GB že imajo), zato da jim nova neoptimizirana igra sploh deluje... in tu se ogromno služi. Za navadnega uporabnika je še 512MB preveč.

Pa bodo nekateri rekli da se stvari hitro razvijajo... pa kaj še.
Npr. windows vista - kaj za boga mi bodo nudili kar mi manjka v windows xp, poleg tega da bom moral imeti spet nov računalnik? Mogoče svetleče gumbke?

Vice ::

Poldy ta software bi lahko omejil samo na igre. ;)
Kdo pa danes še spajka po računalniku če kaj crkne??

Loki ::

bolj pametne firme prodajo racunalnike njihovim uporabnikom (na sihtu) po zmanjsani ceni. npr. v razvoju.
I left my wallet in El Segundo

whatever ::

Tudi jaz ne kupujem pogosto računalniške robe. Nimam niti denarja za to, pa četudi bi ga imel ga ne bi zapravljal za to, da bi imel vedno up-to-date komp. Raje kupim kar je trenutno best-buy. Trenutno imam XP2500 in Athlon 1400, eno 10 let staro 55cm televizijo, pa 15 let star Fischerjev glasbeni stolp, pa vse dela in sem z vsem čisto zadovoljen.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"Življenjske dobe" vaših avtomobilov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15448214 (24517) krneki0001
»

Vzdržljivost diskov nekoč in danes

Oddelek: Strojna oprema
302757 (1842) AlienRR
»

Asusovi prenosniki so najbolj, HPjevi pa najmanj zanesljivi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9011642 (8840) Pyr0Beast
»

Manj prodanih LCD-televizorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
577233 (6086) djordjevic

Več podobnih tem