» »

Laptopu občasno pada frekvenca procesorja ...

Laptopu občasno pada frekvenca procesorja ...

«
1
2

dunker ::

Lep pozdrav vsem skupaj!

Imam eno težavico ... Pred kratkim sem kupil rabljen prenosnik Acer Aspire 3020 (Sempron 3000+, 512 MB ram, še 15 mesecev v garanciji ...) in vse deluje več kot odlično, le procesor mi povzroča preglavice. Po kratkem času igranja iger pade hitrost procesorja s privzetih 1.80 GHz na 1.55 GHz (v 20% primerov) ali celo na 791 MHz (v 80% primerov).

Prejšnji lastnik pravi, da se to dogaja zaradi hlajenja procesorja in da je to zadevo on rešil z uporabo nekega programčka, ki ti stalno drži nazivno frekvenco procesorja. V zvezi s tem bi me zanimali 2 zadevi:
1. Kako se reče temu programčku in kje ga dobim?
2. Koliko je ta reč dejansko škodljiva za procesor, če je za to frekvenco delovanja narejen in če laptop lepo stoji na mizi?

Poleg tega me pa seveda zanima še to, če obstaja kakšna druga rešitev mojega problema?

Zares najlepša hvala vsem, ki boste pomagali,
prosim za pomoč,

Anže

Jan987 ::

Mislim da to ne škodi procesorji amapk gre za amd-jevo tehnologijo Cool'n'Quiet ki je namenjena varčevanju z energijo in pa manjšemu zvoku ventilatorja. Tako da ko procesorske moči ne rabiš pač procesor deluje z manjšo frekvenco in porabi manj energije ter še manjše hlajenje je potrebno kar pomeni manjši zvok. To ni nič narobe, pravzaprav je dobro, zato da ti pač baterija zdrži dalj časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jan987 ()

dunker ::

Bi bil zelo vesel, če bi bilo tako, ampak to se mi dogaja ravno takrat, ko procesorsko moč najbolj potrebujem. Najbolj jasno se to odraža v igrah - po nekaj minutah igranja začne igra delovat blazno počasi za kakšne pol minute, potem je spet nekaj časa dobro, pa spet počaaasi ... To se torej dogaja ob polnih obremenitvah in ob laptopu, priključenem na elektriko (torej ni tukaj nobenega varčevanja z baterijo).

Še vedno prosim za odgovore na moja vprašanja. ;)

Mr_Globus ::

Al si v power settings izberi opcijo always on alpa si to uštimi s tem programom

dunker ::

Živjo!

V "Power Options" v Control Panel žal ne morem nastavljati ničesar takšnega. Tam lahko samo nastavim, po kakšnem času se ugasnejo določene komponente, kdaj se oglašajo alarmi za baterijo, nastavitve funkcij gumbov (shut-down, hibernate) ...

Da bi zadevo rešil, sem si snel omenjeni "Notebook Hardware Control" ter v zavihku "CPU Speed" nastavil "AC Line operation" na Max. Performance. Ko to storim, se spodaj zraven "External Clock" in "Internal Clock" izpiše z rdečo 1800 MHz, kar naj bi bila privzeta frekvenca. Vendar žal še vedno, ko pride temperatura procesorja tja nekje do 85°C, vse skupaj pade na 800 MHz ... Mimogrede, je normalno, da ima procesor v idle okrog 65°C, ob obremenitvi pa relativno hitro naraste prek 80°C, nakar se pri 85°C frekvenca zniža in se vse skupaj ohladi na 75 °C?

Torej, NHC mi ne pomaga ali pa preprosto kaj nisem prav nastavil ... Mimogrede, zakaj ne morem nastavljati 2/3 stvari v NHC, naprimer voltaže, clock modulation itd. ...

Prosim za pomoč ... :D

Ted ::

Procesor se ti očitno pregreva, pri 85 stopinjah bi moral že crknit. Uveljavljaj garancijo.
Mah...

onepack ::

LP!
Tudi jaz imam iste probleme z laptopom! Namrec imam P2.4 in mi tudi po dolocenem casu pade frekvenca na 1.2 in zadeva deluje 10x pocasneje! (probal z super PI). Ko v tem trenutku izklopim napajalni kabel in ga po par sekundah vklopim nazaj zadeva deluje normalno! Sicer se zmeri kaze 1.2Ghz ampak super PI je isti kot ko kaze 2.4!???
Drugace ko igram kaksno igro (kirokoli) mi laptop resetira...je pa takrat vroc ko svija!!
Kaj je lahko narobe...pomoc!!!
Sicer jaz mislim glede na to da je star 2.5leti se je v laptopu nabral dost praha da hlajenje ni dosti ucinkovito, ali slabsi stik hladilnikov...mogoce bi zamenjava termalne paste kaj pripomogla???!!....Ali obstajajo kaksni bolsi hladilniki za laptope ali je to stvar proizvajalc??!!
Prosim za pomoc!!!!
HVALA!!!!

Snegec ::

Face it. Notesniki se grejejo. Tale na katerem sem sedaj, pa imam samo Firefox in MSN odprt, se greje bolj kot pa moj p4 pri igranju igric.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

dunker ::

Hmmm, to ni kakšna rešitev, da se sprijazniš s tem. Jaz sem plačal 1.8 GHz in takšno frekvenco hočem uporabljat, ne pa da mi ravno takrat, ko bi te megaherce najbolj potreboval, vrže na 800 MHz ... potem imam lahko že v štartu 800 MHz, je za namizje povsem dovolj. :|

Ima kdo kakšno idejo, kako bi onesposobil tole avtomatsko prilagajanje frekvence procesorja? Kot rečeno, NHC ne uspe zadržat frekvence na 1800, po določenem času še vedno pade na 800 ... Polovica nastavitev v NHC mi pa ni dostopna - je to zaradi verzije NHCja ali zaradi BIOSa (plate)?

Sicer pa, kolikor sem bral, naj tudi 85°C ne bi bil noben bavbav in da marsikateri procesor ob obremenitvi pač deluje na 95°C ... tako da bi res rad to reč izključil ter temeljito potestiral, saj bom vedno nadzoroval temperaturo.

Pa še eno vprašanje ... Kjer se nahaja procesor, sta dve hladilni reži - ena je pod prenosnikom, ena pa ob strani. Prijatelj ima podobnega prenosnika, Acer TravelMate Celeron 1.5 ali tako nekako, in mu skozi tisto hladilno režo ob strani pri obremenitvah močno piha zelo topel zrak, pri meni pa komaj zaznavaš kaj toplote ob tej reži ... Je mogoče šel kakšen ventilator, ki naj bi vlekel tu skozi?

Torej, vprašanje ostaja - kako naj zaklenem frekvenco procesorja na 1800 MHz?

Hvala vsem,
Anže

Modri dirkač ::

A slišiš ventilator, ko se zažene?
85 se mi zdi rahlo dost.
Everybody lies!

dunker ::

Ventilator slišim, ja, ampak ob tisti stranski reži pa ne piha ven vroč zrak kot pri prijateljevem TravelMateu ...

Post Scriptum: Mimogrede, koliko imate pa ostali na prenosnikih temperature v idle, torej na namizju z WinAmpom recimo? Jaz imam 63°C, je to normalno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dunker ()

Modri dirkač ::

okrog 40 idle
do 50 pod obremenitvijo

Celeron M
Everybody lies!

CCfly ::

Sicer pa, kolikor sem bral, naj tudi 85°C ne bi bil noben bavbav in da marsikateri procesor ob obremenitvi pač deluje na 95°C ... tako da bi res rad to reč izključil ter temeljito potestiral, saj bom vedno nadzoroval temperaturo.

85 stopinj celzija je definitvno preveč za procesor, ki naj bi navsezadnje kuril le 33 W, razen seveda, če ni zatajil senzor za temperaturo. Če je prenosnik na otip relativno hladen, potem je zelo verjetno to tudi razlog za throttling procesorja.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

tomaz- ::

hp turion x2 2.0ghz. 43° idle , 55° do 59° ko ga fino našponam s kakšno igrco..

Tko da, IMHO, tebi po moje neki ne špila ventilator, potem pa sistem avtomatsko kot zadnjo varianto še zniža proc na 800mhz...

dunker ::

Ohooo ... a takšne so te stvari.

Tole je pa sedaj nekoliko čudno. Meni računalnik definitivno ne daje občutka, da bi se kaj pregreval. Če spet primerjam s prijateljevim TravelMateom, ta ima ob hudih obremenitvah na spodnji strani ohišja točko, kjer dejansko ne moreš držat prsta za dalj časa, skozi režo pa nabija vroč zrak ... Pri meni pa komajda piha skozi režo, zrak je hladen, prenosnik pa nikjer na ohišju nima več kot 35°C (po občutku) ...

Torej je precej verjetno, da je shodil senzor za temperaturo? Kako bi to preveril? Res me ne mika vlačit laptopa na servis, ker bo sedajle ravno obdobje kolokvijev in imam skoraj vse zapiske za učenje na računalniku.

Mimogrede, laptop je bil kupljen v Mariboru v Big Bangu, jaz sem kupil rabljenega, študiram v Ljubljani in mi je Big Bang v Ljubljani neprimerno bolj pri roki. Ali laho odnesem v skrajnem primeru prenosnika v ljubljanski Big Bang? Pa še to - imam račun, na katerem piše "Garancija velja skupaj z računom" ter eno zgibanko s kratkimi navodili, na koncu katere je Big Bangov žig, datum nakupa, dopisana pa je še serijska številka prenosnika ter "BB MB II.". Je to dovolj ali bi potreboval še kaj za uveljavljanje garancije?

Torej, dajmo združit moči (;) ) in rešimo tole težavo brez servisa. Je kakšen način, da preverim, če je slučajno senzor nagajive sorte? Še vedno iščem tudi delujoč program za zaklep frekvence na 1800 MHz, tudi RightMark CPU Clock Utility ni uspešen ali pa jaz kaj nisem prav nastavil.

Tukajle si pa lahko ogledate še prikaz temperatur, ko uporabljam NHC in je prenosnik v idle: http:/freeweb.siol.net/stanoni2/fotke/NHC-temp.jpg

CCfly ::

Lahko spremeniš CPU thermal zone na TZS1 ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

mmmato ::

Si bom sposodu tole temo, ker teh tem o laptopih je že preveč.

Dogaja se mi, da ko "zaprem" laptop, in ga ponovno odprem, se mi monitor ne zbudi.
Imam pa še en problem. Nastavljeno imam, da se mi po 15 min neaktivnosti ugasne monitor, vendar se mi to dogaja tudi med gledanjem filmov (bsplayer). Na desktop pcju imam isto nastavljeno, pa se mi tam to ne dogaja. BS player že po defoultu disable-a screensaver in ugašanje monitorja, tako da res ne vem kje je razlog za to težavo.

Se da v registru kaj po tweekat?

dunker ::

Živjo!

No, naj vas obvestim, kako napreduje moje reševanje problema. ;)

Kot mi je bilo svetovano (CCfly, najlepša hvala!), sem spremenil Thermal Zone na TZS1, tako da so sedaj podatki o temperaturi procesorja precej bolj realni --- okrog 47°C v idle ter 71°C ob nažiganju procesorja na vso moč. Bo kar v redu, ne?

Obenem sem na internetu v enem izmed opisov taistega laptopa, kot ga posedujem, prebral sledeče: ... Doh, and don't forget to mention that CPU scaling won't work by default if you're gonna install a clean XP on it. You will have to install an AMD cpu driver. ...

V skladu s to logiko sem z računalnika zabrisal nek famozni Athlon64 CPU driver, ki se je nasnel ob inštalaciji sistema, XPji so mi ponudili nek generičen driver za procesor in to je to.

Po podatkih iz testiranj, opravljenih do sedaj (nažiganje več tekem FIFE 07 zapored, po tekmah pa še dodatno 100% obremenjevanje procesorja s programčkom v Cju, ki sem ga spisal v ta namen), procesor nič več ne obupuje in lepo drži svojo nazivno frekvenco. Prej je vedno pri temperaturi 85°C (po starih podatkih) počepnil, dokler se ni shladil na 78°C, sedaj pa sem ga z mojim testnim programčkom s težavo spravil na 90°C in je še vedno lepo držal frekvenco.

Kakorkoli že - držite pesti z mano, da je problem odpravljen in da je temperatura 71°C ob 100% obremenitvi prava - mislim, da je. Hvala vsem, ki ste pomagali, Slo-Tech je še enkrat dokazal, da je pravi naslov za nekoga, ki ima tehnične težave. ;)

Hvala, od sedaj naprej bom poskusil biti tudi jaz na koristni strani foruma,

Anže

dunker ::

Okey, ker že imam odprto temo, se spodobi, da jo čim bolje "ponucam". ;)

Zaenkrat sta se mi nabrali še dve vprašanji za znalce.

1. Kakšne so normalne temperature diskov v laptopih? Meni NHC in HDDlife javljata okrog 45°C, zelo rado tudi kakšno več - ob dejanski uporabi diska pa se reč zna približat 60°C or so ... Normalno ali ne?

2. Kateri driverji za Ati Radeon X600 grafično kartico so najprimernejši za prenosnika? Ali preprosto inštaliram najnovejše ATI driverje ali moram dobiti nek poseben Ati Mobility Catalyst pack? Če velja slednje, kje bi to dobil - dobim samo neke nemške in ruske strani, s katerih pobran tale pack ne deluje.

Hvala za odgovore,
Anže

tomaz- ::

meni na Hp-ju disk ne gre čez 45° c nikol.. Po moje so tvoje temp diska kar malo visoke...

onepack ::

LP!
sem nekaj postov nazaj postavil vprasanje...pa bi lepo prosil ce je kdo ko bi mi lahko odgovoril...svetoval!!
Pa zanima me ali na prib. 2.5leta starem racunalniku laho meris temp. recimo proca ali disko kot navajate zgoraj! ali je to spet stvar programske opreme (kater programcek???)
hvala!!!

dunker ::

Takole, zadevo sem malo razstavil, sedaj me pa zanima naslednje ... Laptop nima nobene hladilne reže ali ventilatorja ali česa tretjega ... Edini način hlajenja, ki obstaja, je skozi plastiko ohišja, ki ga pokriva. Disk izgleda takole: http://shrani.si/o.php?laptopdisk109284...

Sedaj pa me zanima naslednje ... Tiste luknje v aluminiju so najbrž namenjene čim boljšemu hlajenju - ampak med temi luknjami in diskom je neka folija, za katero ne vem, kakšno funkcijo ima.

Ali ta folija mora biti tam? Bi se disk bolje hladil brez nje? Malo sumljivo mi je, da ima idle procesor cirka 47°C, idle disk pa 49°C ... :\ :D

Hvala za odgovore (še vedno me zanima tudi, če moram nasneti Mobility Catalyst gonilnike za Radeon X600 ali lahko nasnamem kar navadne Radeon gonilnike?),

Anže

Pyr0Beast ::

Hmm, teranje proca laptopa na 90°C se mi ne zdi preveč zdravo.
Lahko bi si dol stegnil RMClock (je to to, kar mislim, da je?), tam pa se (če imaš srečo) lahko igraš z napetostmi proca.

.. tista folja je najbrž za povečanje toplotne prevodnisti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Okey, imam še eno vprašanje, za katero upam, da bomo skupaj našli odgovor.

Prenosnik je tih (torej brez delovanja ventilatorja) le prvih 5 minut, nato pa se ventilator vključi in deluje non-stop, kar se še predobro sliši. Navkljub delovanju ventilatorja non-stop mi NHC kaže naslednje temperature:
1. senzor (predvidevam, da je to temperatura CPU): med 70°C (idle) in 90°C (full-load);
2. senzor (ne vem točno, temperatura česa je to): med 47°C (idle) in 71°C (intenzivna uporaba);
3. senzor (100% disk): med 50°C (idle) ter cirka 60°C (intenzivna uporaba)

Če imam inštalirane CPU driverje, ki se ji dobi na Acerjevi strani, mi ob obremenitvah (ko CPU doseže 85°C) vrže frekvenco procesorja iz privzete 1800MHz na neko zasilno 800MHz. Če teh driverjev nimam, potem preprosto ne uravnava frekvence (prisiljen sem biti brez njih, sicer ob zahtevnem delu računalnik vedno počepne na skromnih 800MHz).

Opazil pa sem še nekaj ... Na spodnjem delu ohišja je reža, kjer se čuti, da tam ob delovanju ventilatorja zrak vstopa v ohišje. Na levi strani ohišja pa je velika reža, ki je namenjena izhodu vročega zraka (pri podobnih laptopih, npr. Acer TravelMate 2xxx, tu močno piha ven vroč zrak), pri mojem laptopu pa skozi to režo ni čutiti nobenega pretoka zraka, ne vročega, ne hladnega.

Je možno, da je šel kakšen ventilator, ki bi moral skozi to režo odvajati vroč zrak, zato se tudi vse tako zelo greje in zato tudi drugi ventilator non-stop deluje???

Hvala za odgovore!

Anže

Husqvarna ::

Seveda je možno. Še bolj možno pa je, da je pot zraka blokirana s prahom. Sčisti reže, razstavi hladilnik, seveda če ni več v garanciji. Če je ti bodo to naredili na servisu.

Pyr0Beast ::

Priporočam, da primeš izvijaš v roke in se lotiš dela. (v kolikor laptop ni v garanciji)
Zasilna varijanta je, da pihneš (večkrat) v reže ob strani (kjer naj bi zrak šel ven). To ga bo rešilo nekaj praha, vendar ga bo ogromno še ostalo notri.

Če ga boš šel razstavljat, si poišči kakšen manual na spletu (jst si ga nisem, pa se je vse lepo izteklo). Načeloma nebi rabil nič šravfati na zgornji strani. Vse kar je, je to, da odstraniš tistih nekaj pokrovčkov na dnu. Ko boš odprel tapravega boš to zagotovo vedel. (pa odstrani baterijo prej). Tisti, ki je najbližji režam za zrak je sigurno pravi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Takole, po teh nasvetih sem se odločil, da temeljito prepiham tele reže za odvajanje vročega zraka ... Končni rezultat po minuti napornega pihanja: Končno se čuti nekaj pretoka toplega zraka iz rež, temperatura procesorja pa je v momentu pri idle padla za 12°C, pri polni obremenitvi pa za 17°C. Sedaj imam lahko vključeno tudi avtomatsko prilagajanje frekvence in mi pri hudih obremenitvah ne meče v zasilni način. :D Očitno je notri res vse zabasano s prahom.

Torej, situacija je sledeča: ne bi mi bilo problem zadeve odpret ter sčistit, vendar je prenosnik še v garanciji. Ali ti v garancijskem roku tako reč na servisu brezplačno opravijo ali jo moraš ravno tako plačati? Pa še to - prenosnik je bil kupljen v BigBangu v MB, ker je bil pač prvi lastnik iz MB, jaz bi ga pa nesel na servis v BigBang LJ. Ali bi znali kaj komplicirati zaradi tega?

Hvala za odgovore. :D

tomaz- ::

s čim si pa pihal??

Jaz prepiham svoj laptop s piksno s stisnjenim zrakom. Krasna zadeva, "pihne" tko kot je treba.. Da ti ne povem, kaj vse včasih prleti izpod tipkovnice :))

dunker ::

Najprej sem s sesalcem na 1100W presesal reže, potem sem jih pa še ustno prepihal. ;)

Saj bi se lahko potrudil in še nekoliko bolje opravil vse skupaj, ampak mislim, da je edina konkretna rešitev to, da nesem prenosnika sčistit na servis - tako da bom raje pustil precej zaprašenega, da ga bodo vsaj "z razlogom" odpirali. Še enkrat - je tako čiščenje priznano v garanciji ali se plača kljub garanciji (in če se plača, koliko € to pride)? ;)

Hvala za odgovore,
Anže

Pyr0Beast ::

NAčeloma naj se nebi upoštevalo pod garancijo. Lahko pa rečeš, da ti vent crkuje in se ti zato pregreva in zmrzuje XD
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Husqvarna ::

Zdej si v bistvu naredu mal bedarijo. Moral bi nesti na servis in jim razložiti tako kot si nam in se malo neumnega narediti. Potem bi ti na servisu celi vseli povedali, da ni nič narobe, da je bilo samo "malo" prahu na hladilniku. Če boš pa zdej prišel tja, pa jim povedal kaj je narobe, ti bodo pa začeli veselo razlagati, da to ni stvar garancije itd itd.
Če si se že lotil zadeve, jo narediti tako kot je prav. Saj 5 šravfekov pa ni težko odviti, pa zadeve sčistit.

Pyr0Beast ::

.. če boš že šel šravfati, bi lahko med drugim zamenjal tudi termalno pasto in naoljil vente (pa ne z WD40 ker to ni mazivo). Samo moraš uporabiti pravilne izvijače, če ne, se 'včasih' z njh začne barva luščiti in zgleda bolj tko ... grdo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Ja, se strinjam, aklanc86, samo kaj morem - srce mi ni dalo gledat procesorja, ki se muči na 90°C in preklaplja v zasilni način. ;)

Kakšnih garancijskih nalepk dejansko ne vidim po prenosniku, tako da bi magari res sam odprl zadevo - samo nek vodič si moram najti, da ne bom prav na silo narazen vlekel. S čim se pa ponavadi naolji ventilatorje, da se še ustrezno opremim pred posegom? :D

P.S.: Sedaj sem opazil, da je reč tako nerodno narejena, da je treba odstraniti vso plastiko, ki pokriva spodnji del, v kosu - kar pomeni ogromno vijakov in najbrž precej raznih plastičnih jezičkov, ki se radi polomijo ... Ima kdo kaj več izkušenj z razstavljanjem Acerjev, po možnosti Aspire 3023WLMi?

Hvala za odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dunker ()

dustphoenix ::

Naoljiš lahko z kakšnim oljem za transformatorje. Na spodnji strani venta je ponavadi nalepka, jo odstraniš, daš par kapljic olja not, malo zavrtiš vent. z roko in potem z načim nazaj zalepiš!! ˝Ponavadi˝ se pride do CPUja in venta z odstanitvijo kosa plastike ki je tam poleg, kjer so rebra... Malo poglej, mislim da ne boš rabil celega razdret za en ventilator.

LP

Husqvarna ::

Lahko si vesel, da imaš en pokrov, ki ga je treba odstranit, da prideš do drobovja. Hm zdej točno za acerja ne vem kako je, vem pa moraš pri nekaterih HP-jih odstraniti tipkovnico, če ga hočeš razdret. Siliti ne smeš v nobenem primeru. Probaj najprej samo vijake na zadnji strani.

krho ::

Ne vem za druge, ampak moja Toshiba ima poleg vijakov vse pokrovče še zalimane s trakom, kjer je na obeh straneh lepilo.
Sem klical na servis, ko sem dajal ram notri, pa je rekel, samo navri s izvijačem.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jamiroq ::

kako razstaviti acer aspire 3020 (v grobem, gotovo sem kaj vmes izpustil):
- najprej odviješ vse vijake na spodnji strani,
- odstrani disk, odklopi anteno iz wifi kartice (zapomni si kam gre črna in kam siva žica)
- na zgornji strani odstrani plastiko, kjer so tipka za vklop, email, itd. pazi, da česa ne polomiš, ker gre zelo težko dol.
- odstrani tipkovnico
- odstrani zgornji del ohišja (prej odklopi vse kable), hkrati lahko tudi odstraniš monitor
- zdej imaš dostop do matične plošče in ventilatorja. cpu je na spodnji strani plate, tako da jo moraš spravit ven
- če želiš odstraniti osnovno ploščo moraš seveda odviti vijake; ne pozabi odviti tistih "vijakov" na vga-out (ne vem kako bi poimenoval; notri privijačiš kabel z monitorja). potegni plato iz ohišja.
- do cpuja prideš tako, da iz tiste kovinske ploščice, ki ga pokriva (nanjo sta pritrjeni hladilni rebri), odviješ vijake.

pazi pri odstranjevanju plastike, ker lahko mimogrede polomiš kakšen zobec...

dunker ::

Faaak, a je lahko še bolj nepripravno vse skupaj. ;) Zares najlepša hvala za odgovor, cenim tak trud!

Se pravi je treba podreti dejansko čisto vse, da pridem do butastega ventilatorja in reber, saj je to vse nameščeno okrog CPUja na spodnji strani matične plošče? Obup ... Mislim, da je trenutno bolj na mestu vprašanje, koliko stane "čiščenje" računalnika na servisu, če mi ne bo uspelo uveljaviti garancije?

Hvala za odgovor še stotič,
Anže :D

ant ::

Fantje ne se zafrkavat, če je računalnik še vedno v GARANCIJI ga NE odpirat!!!!!!!!!!

raje pojdi na servis in jim reci naj ti počistijo prah. pa prej pokliči in vprašaj koliko bi bila cena.

če je postopek tok zakompliciran pa se raje ne loti, če še nisi odpiral prenosnikov. pri tistih, ki sem jih sam odpiral ni bilo takšnih težav.

LP

Husqvarna ::

Cena je okrog 3-5k. Poceni napram temu, če kaj uničiš.

dunker ::

Okey, ste me prepričali. Se bom v torek odpeljal v BigBang v BTCju (v ponedeljek nimam čisto nič časa) in se malo pozanimal ter zadevo pustil kar tam, če bom zadovoljen z odgovori. Bom pa najprej le poskusil zaigrat na to garancijsko noto, da pri strani ne piha ven vroč zrak in da ima procesor pri obremenitvah 75°C. ;)

Nooo, recimo, da je ta zgodba zaključena - upam vsaj. Sedaj lahko torej preidem k naslednjim vprašanjem, temo imam namreč namen ponucat za vse, kar me muči. Hvala vnaprej, ker se vam ljubi odgovarjat, res. ;)

1. Prost imam še en slot za RAM, ali je ves trik v tem, da kupim DDR So-DIMM 200-pinski RAM in ga vtaknem tam notri? Kdaj se sicer pričakuje, da bodo RAMu spet padle cene - sedajle ga folk verjetno besno kupuje tudi zaradi prihoda Viste ... ?

2. Kako bi omogočil spreminjanje voltaže, množilnikov in podobnih zadev na tem prenosniku? NHC mi tega najbrž ne omogoča zaradi BIOSa, ne? Sicer sem že mislil BIOS flashat z novim, ampak predvidevam, da novi BIOS z Acerjeve strani tega tudi ne bo omogočal ...

3. Ali moram za mojega Radeon Mobility X600 nujno inštalirati Mobility Catalyst pack ali lahko inštaliram kar navadne ATI gonilnike? Če je razlika samo v tem, da zna grafična v prvem primeru varčevati z baterijo, potem mi je vseeno ...

4. Kako je s puščanjem prenosnika čez noč? Mislim, da naj bi bili prenosniki kar robustno in zanesljivo narejeni in delovanje čez noč ne bi smelo škoditi, ne? S tem ne mislim celoletnega 24/7 delovanja, ampak da se ga občasno pusti prižganega kakšnih 60 ur, ko se kakšna reč downloada. Če so temperature sistema in diska solidne mu nima kaj biti, rajt?

Takole, pa imate spet nekaj dela, zares hvala vsem že vnaprej. :D

Anže

jamiroq ::

Se pravi je treba podreti dejansko čisto vse, da pridem do butastega ventilatorja in reber

v bistvu moraš odstranit tipkovnico in zgornjo polovico ohišja. potem maš dostop do ventilatorja in reber.
sicer pa raje nesi na servis, boš mel manj problemov.

Pyr0Beast ::

1. reč serviserju, da ti notri vrže (enako) palčko rama, kot ga imaš že zdaj, ko bo že odpiral laptop. (tut, če je ram malenkost dražji, se splača)

2. Bios ima bolj malo s tem (na večini laptopov se še v OS ne da nč spreminjat). Probaj z rm-clock. Mogoče boš imel srečo.

3. Ne. Je pa možno, da z navadnimi, grafe sploh ne bo zaznalo

4. Disk (močno) trpi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Fantje, en precej velik problem imam ... Računalnik se v 90% primerov noče več pravilno naložit.

Windowsi se zbootajo in ko pridem do namizja, se zadeva nekako ustavi. Vse, kar vidim, je izbrana slika za ozadje - nikjer ni ikon, nikjer ni spodnjega taskbara, nikjer ni ničesar - samo slika, ki je nastavljena za ozadje. :|

Če resetiram, v 90% primerov nič ne pomaga ... V Safe-mode sem poskusil z msconfig odstranit vse procese, ki niso nujni (če bi se slučajno kaj tepli med sabo), ampak je zadeva enaka ... Nato sem izbral System Restore za 3 dni nazaj in so se Windowsi normalno naložili ... resetiram, spet pridejo samo do slike namizja in to je to. Sedaj sem že drugič naredil System Restore (za 10 dni nazaj) in sedaj mi je spet uspelo v prvem poskusu priti v Windowse, resetirat pa ne upam več.

Kaj bi bil lahko vzrok tem težavam?????

Hvala za odgovor,
Anže

Pyr0Beast ::

Nezaželjena programska oprema, windowsovi popravki.
V ms configu skenslaj vse, kar se zaganja.
Load startup items - počisti okvirček, ter nato rebootaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Kot rečeno: "V Safe-mode sem poskusil z msconfig odstranit vse procese, ki niso nujni (če bi se slučajno kaj tepli med sabo), ampak je zadeva enaka ..."

Še kakšen predlog? Kakšni neželjeni Windows popravki? Morda zato vedno po restoreu dela, uspešno pridem v Windowse, avtomatsko se naloži kakšen hroščat popravek in ob naslednjem zagonu ne deluje več ... Zna bit kaj takšnega?

Any1? Hvala vnaprej vsem!

dunker ::

Naj refraziram vprašanje, sedaj sem praktično tako ali tako odločen, da v petek (ko bom imel končno čas) formatiram zadevo. Trenutno imam gor Windowse, ki pridejo z Acerjem, in imajo kup neke Acerjeve navlake in mi nasploh ne delujejo preveč stabilno ... Mislim, da se bo zadeva hitro rešila, če vržem gor Win XP Professional + SP2.

Torej, sedaj me praktično zanima samo ena stvar:
Ali je opisani problem 100% posledica softverske napake?

Mislim, da bi moralo iti za softversko napako, saj vedno po System Restore za kakšen teden nazaj stvar deluje in se po prvem restartu noče več pobrati, tako da sklepam, da vedno pride do nekega softverskega problema med delovanjem Windowsov.

Imam prav?

Pyr0Beast ::

Sw je.

Na sveže si naloži wine in nato še ostale SP-je in gonilnike.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dunker ::

Takole, sedaj je pa na prenosniku svež sistem in vse šiba tako, kot je treba. :D Upam, da se bo tale sistem zgledoval po starem, ki je držal skoraj 3 leta brez opaznih upočasnitev.

Imam pa eno vprašanje ... Za vklop in izklop wireless kartice imam na prenosniku ob strani eno tipko. Če hočem, da ima tipka pravo funkcionalnost, moram inštalirati Acer HotKeys, ki je žal eden najbolj hroščatih programov, kar jih poznam - na povsem svežem sistemu se usuje, ko pridem v Windowse. Torej, moje vprašanje:

Kako lahko brez Acer HotKeys programa vključim in izključim delovanje wireless kartice? Če imam programček, potem pač pritisnem na tipko, tipka začne utripat (išče signal) in začne svetit, ko se nekam connecta. Kako pa bi brez te tipke dosegel, da bi wireless kartica delovala? Pri zagonu Windowsov je namreč ugasnjena (pa tudi sicer mi je ljubše, če jo lahko po mili volji prižigam in ugašam).

Hvala za odgovore,
Anže

Gwanaroth ::

Mailaj na Acer en bug report in upaj, da bodo v naslednji verziji programa pofixali vse hrošče ;>
Lights often keep secret hypnosis..
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje laptopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
404561 (3330) solatko
»

Visoka temperatura prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
336999 (6275) Stupo
»

prenosnik HP 6735s se greje

Oddelek: Pomoč in nasveti
424064 (3664) jan01
»

Problem s prenosnikom ! Pregrevanje CPU!!!

Oddelek: Strojna oprema
162335 (1906) Pyr0Beast
»

Anni FL90 prenosnik (Novo)

Oddelek: Kaj kupiti
133961 (2948) Miha76

Več podobnih tem