» »

Davčna olajšava za študentsko delo - vprašanje

Davčna olajšava za študentsko delo - vprašanje

jeti51 ::

Skratka takole je - kakor sem seznanjen, imamo študentje pravico do študentske olajšave za prihodke iz naslova študentskega dela. Olajšava je v višini 40% povprečne bruto plače ali koliko že (niti nima veze). Pogoj za olajšavo je, da skušni prihodki študenta niso nad neko mejo, mislim da je bilo leta 2005 okoli 1.600.000,00. Skratka če si to mejo prekoračil (pa čeprav za čisto malo), si izgubil pravico do te študentske olajšave.

Recimo tudi, da sem letos že nekaj zaslužil s študentskim delom, zdaj pa prodam še nekaj delnic (ne certifikatskih). Naredim toliko in toliko kapitalskega dobička, na to plačam 20% davka (delnice posedujem manj kot 5 let), preostali kapitalski dobiček pa ostane meni in ne gre v dohodnino. Zdaj pa vprašanje: če študentsko delo + kapitalski dobiček presežeta tisto mejo (recimo 1.600.000,00), ali potem izgubim pravico do prej omenjene študentske olajšave? (s samim študentskim delom te meje sicer ne presežem)
Predvidevam, da ne, saj kapitalski dobički po novem ne gredo v dohodnino in se pri dohodnini pod "skupni prihodki" šteje samo tisto, kar se napiše v dohodninsko napoved. To želim preveriti, ali imam tukaj prav. Da ne bom prodal kakšnih delnic, naslednje leto pa me pričaka nepričakovana obrazložitev, da se pod "skupni prihodki" šteje ves moj letni zaslužek (torej tudi kapitalski dobički) in ne samo tisto, kar je obdavčeno po znani progresivni lestvici. Nočem po neumnosti izgubiti olajšave s tem, ko bi npr. prodal eno delnico preveč.:)

SkIDiver ::

Kratko in jedernato. A se prodaja delnic šteje pod naslov "prihodki študentov iz študentskega dela"? Ne. Plačal boš davek ob prodaji delnic in to moraš prikazat na dohodninski napovedi. Študentsko delo pa nima s tvojim ostalim dohodkom nobene veze. Olajšavo imaš ti samo in le na študentsko delo oz za delo iz naslova "prihodki študentov iz študentskega dela".

Da boš pa povsem 100% pa pokliči na študentski servis in jim razloži situacijo. Še najbolje pa bo, da se obrneš na DURS kjer boš zvedel iz prve roke, ker če te bo kdo obral te bo DURS kateri pa ti lahko povedo kaka je situacija v tvojem primeru.

frudi ::

SkIDiver, olajšava se sicer šteje samo za prihodke od študentskega dela, ampak pravico do te olajšave izgubiš, če tvoji SKUPNI obdavčljivi prihodki presežejo predpisano mejo (1.600.000 SIT za lansko leto, če si upravičen še do splošne davčne olajšave).
žal ne vem, kako je s kapitalskimi dobički. lani so se kolikor vem šteli v osnovo za dohodnino, za letos pa še nisem na tekočem s spremembami. najboljše bo res, da povprašaš direktno na DURSu.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

jeti51 ::

SkIDiver: Ti je že frudi razložil, zakaj sem to sploh vprašal. Če so SKUPNI prihodki višji od neke meje, izgubiš VSO olajšavo za delo preko ŠS, pa čeprav so mogoče sami prihodki iz SŠ nižji od te meje. Pazi, da te to morda ne bo kje teplo.;)

frudi: kapitalski dobički bi bili v mojem primeru obdavčeni tako, kot sem napisal zgoraj - fiksno 20% (lastništvo manj kot 5 let in datum nakupa po 31.12.2002), preostanek ne gre v dohodnino, torej je vnaprej znano, koliko davka plačaš. (če te morda zanimajo detajli, lahko kar tukaj vprašaš)
Kljub temu, da zadeva sicer ne gre v dohodnino, pa je to še zmeraj (z mojega osebnega stališča) nek prihodek in zanimalo me je, kakšno je pri tem stališče DURS-a in ali lahko zaradi tega morda izgubim študentsko olajšavo. Ker pa tu gori nihče točno ne ve (ali pa se mu ne da napisati), bo najbrž res še najbolje, da kar na DURS pokličem.:)

SkIDiver ::

Nič bat. Delnic nimam:D Večje cekine pa obračam preko roke mimo DURS-a:D Vse kar jim ostane je študentsko delo (za enkrat) kjer pa niso številke dovolj vrtoglave, da bi mi poslali položnico.
V vsakem primeru pa se bom pojavil na DURS-u s kopico vprašanj, da me ne bi karkoli kje presenetilo, če bo karkoli kočljivega na stvari;)

c00L3r ::

Jaz pa imam 2 podobni vprašanji, zato bom kar obudil to temo:

1.) Tukaj si malo berem o vrednosti, ki je ne smem presesti in se pojavita 2 cifri. Ena je 1.600.000 druga pa 1.225.200, koliko lahko imam zdaj prihodkov? :'(

2.) Ali se štipendija (kadrovska) šteje med te prihodke? Ker imam približno 2500 € štipendije na leto, ali to pomeni da lahko manj delam, kot tisti ki nimajo štipendije?

Roadkill ::

Konec koncev je osnovni namen štipendije to, da ti financira študij, da ti ni potrebno zraven delati. :)
Ü

perci ::

C00l3r: Tisto pojasnilo na DURS je staro in ne velja za leto 2007.

Splošna olajšava: 2800 EUR - če te starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana.

Študentska olajšava: 2800 EUR - če si imel v letu 2007 vsaj nekaj časa status študenta.

Tiste večje omejitve, da se ti potem štud. olajšava sploh ne prizna več, pa ne obstaja več.

c00L3r ::

perci hvala :)) Samo še vedno ne vem koliko lahko torej zaslužim na leto preko študenta?

BladE_ ::

Slucajno sm neki slisu o tem pa se mi zdi, da lahko zasluzis 3100€ letno prek studenca.... Nisem 100%... ce kdo ve tocen podatek naj kr napise, ker mene tut zanima...


LP

jrtjtejtt ::

c00L3r: Zaslužiš lahko milijone ojrov, sam moraš pač dohodnino plačat. Drgač pa je tko kt je blo zapisan. 2800€ olajšave ti pripada, če te mati oziroma ati ne prijavi v svoji dohodnini in še dodatnih 2800€ ker si študent. Na to olajšavo se doda še 10% normiranih stroškov, oziroma se to odšteje od davčne osnove, tko da lahko (da ne postaneš zavezanec za dohodnino) zaslužiš tam okoli 3100 + neki ojrov (zaslužek zmanjšan za normirane stroške ne sme presegat 2800€). Naprej pa lepo plačuješ po dohodninski lestvici: do 6800 osnove 16%, do 13600 27%, nad 13600 41% (122 člen zdoh-2).

Ker je blo prej govora o delnicah, sm pogledal še za to. Sicer je veliko branja in nism natančno analiziral, vendar mislim da gre nekak tkole: V osnovo za dohodnino leti dobiček od prodaje, razen če ne prodajaš prvič (mišljeno, da prodajaš delnice, ki si jih dobil s certifikatom v privatizaciji) oziroma da prodajaš po 20 letih od nakupa delnic. Potem so še neke oprostitve, k jih nism bral, pa mislim da niso relevantne. Tko da razlika med prodajno in nakupno ceno gre v dohodnino. Če si to narobe razlagam, nej kdo popravi. So pa za branje členi zdoh-2 od 91 člena dalje.

Da dodam/popravim drug odstavek: dobiček od prodaje kapitala ne gre v letno davčno osnovo, ampak se obračuna posebej. Da ne plačaš davka veljata tista dva prej omenjena pogoja. Drgač plačaš 20% davek na dobiček, ki pa se vsakih pet let lastništva zmanjša za 5%, tko da po 20 letih ne plačaš nič. Upam da je sedaj razumljivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jrtjtejtt ()

perci ::

Kapitalski dobiček je cedularc. Včasih ni bil. Je treba upoštevat, da je tale topic nekoliko starejšega datuma.

jrtjtejtt ::

Moja neumnost, sploh nisem pogledal datuma starih postov:8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dohodnina študent + s.p.

Oddelek: Loža
202488 (1930) jernejl
»

Zaslužek preko študenca - otroške doklade

Oddelek: Loža
82860 (2609) jalovec09
»

Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11011155 (8326) kekz
»

Spet zajebavanje študentskih servisov

Oddelek: Loža
452928 (2024) Nejc Pintar
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20015582 (11305) gGiF

Več podobnih tem