» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1405 / 1405
»
»»

jan_g ::

kodiak je izjavil:

Jaz nisem nič premožen, sem pa privarčeval 14.000eur, vzel bi še kredit in bi vzel prvič v življenju nov avto, ki bi bil EV, ker bi že zaradi stroška s prevozim pridobil. Polnil bi lahko pri delodajalcu. Sedaj, ko ni subvencij seveda ne bom.

Dobro no, če avto potrebuješ, ga boš kupil. Ne glede na subvencije. In če je EV boljši oziroma primernejši, kar verjetno je za večino ljudi, potem boš tudi za EV dal polog in zraven leasing/kredit, kot se je to počelo za nakup avtomobila že od nekdaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

Bizkit45 ::

kodiak je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

ZA 20.000eur ga nihče ne bo kupil.

Tvoj sodelavec?

Brez subvencije nikoli!

Sam si napisal da ne ve ce bo dobil subvencijo, ergo, vzel ga je brez subvencije.

Fejsty ::

Gregor P je izjavil:

Sami izgovori LOL ... točno veste tisti, ki ste kupovali dosedaj EV-je na subvencijo, da niste reveži; naj dvigne roko tisti, ki je >:D

Moraš biti res poseben, če verjameš, da je nekdo, ki je kupil twingota za 13k ali pa byd surfa za 10k bogataš.

Bizkit45 je izjavil:

kodiak je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

ZA 20.000eur ga nihče ne bo kupil.

Tvoj sodelavec?

Brez subvencije nikoli!

Sam si napisal da ne ve ce bo dobil subvencijo, ergo, vzel ga je brez subvencije.

Saj je to veljalo za vse. Nobenemu ni bila subvencija garantirana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fejsty ()

Gregor P ::

Ne govorim za zadnjih 5 minut subvencij, ampak odkar so na voljo.

Spet spomnimo se na članek zgoraj, kjer domnevajo, da so subvencije pogosto koristile podjetjem, vodilnim kadrom ter premožnejšim gospodinjstvom z lastno hišo, polnilnico in sončno elektrarno, manj pa prebivalcem blokov oziroma širši javnosti.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

panja003 ::

BigWhale je izjavil:

panja003 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Leaf ma resen problem, ker se mal pa Chademo prkljuckov vec nikjer ne bo in ostane brez hitrega polnjenja. Tko da potem ostane res samo se daily commuter za <150 km na dan. Pozimi je se to lahko na tesno. In ce nimas moznosti polnit v sluzbi potem rata zlo neuporaben.

Ajd, un z 62 kWh baterijo bo se neki casa good enough.

Jaz sem kupil CSS2 na Chademo adapter in zadeva deluje brez problema. Moj Leaf se polni tako kot je treba.

Jaz sem gledal te adapterje pred casom, pa je vse zgledal zlo janky in sem rekel, da bom se mal pocakal.

Katerega si pa kupil? In kje?

Alibaba. Kupil sem Longood CCS2 to CHAdeMO Adapter, to je tale [url=[https://www.alibaba.com/product-detail/... CCS2 na CHAdeMO[/url]

Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

Spet spomnimo se na članek zgoraj, kjer domnevajo, da so subvencije pogosto koristile podjetjem, vodilnim kadrom ter premožnejšim gospodinjstvom z lastno hišo, polnilnico in sončno elektrarno, manj pa prebivalcem blokov oziroma širši javnosti.

No, zdaj pa zracunaj koliko taka gospodinjska prispevajo v obliki dohodnine, pa koliko nato z zapravljanjem preostanka od prihodkov. In na koncu tudi koliko drzava dobi od davka za nakup drazjega avta. Pa vse to primerjaj z nekim delavcem, ki naj bi to financiral. Pomagaj si z AI, ce ti dela probleme.

BigWhale ::

panja003 je izjavil:

Alibaba. Kupil sem Longood CCS2 to CHAdeMO Adapter, to je tale Adapter CCS2 na CHAdeMO

OMG. Jest bom tole kupil sam zato da triggeriram voznike Tesel. :D

J.McLane ::

Za kaj drugega pa verjetno ni, ker še vedno je verjetno omejeno na max 50 kW, Leaf pa še to ne potegne.

Lexus UX na prvi pogled zgleda kot kandidat s Chademo, ampak tam je hitrost polnjenja še bolj porazna. Ali je še kakšen spodoben EV s Chademo?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

V bistvu je 50 kW men blo povsem dost za obcasen commute v Ljubljano in na letalisce. Stal sem v povprecju med 15 in 25 minutami, odvisno od tega kolk je blo mrzlo med potjo v eno smer.

Kaj je omejeno na 50 kW?

iKst_ ::

Nissan Leaf in večinoma vsi ostali avtomobili s Chademo.

Sem razumel da nekaj drugega, ker je bilo receno da Leaf niti tega ne doseze.

Ko gre za CHAdeMO moras gledati katero verzijo podpira. Ker v prvi specifikaciji so za tokove pustili samo po 1 byte prostora v CAN sporocilih, pa zato vec niti ni mozno ze zaradi protokola. Kasneje so dodali dodatna neobvezna CAN sporocila v protokol, po enega za vsako stran (EV, polnilnica), kjer so plac za tokove podvojili. Ob priklopu se izmenjajo verzije med avtomobilom in postajo.

Ti adapterji si predstavljam da prevajajo ta CAN sporocila iz drugih standardov, pa je verjetno smiselno pogledati katero verzijo podpira, ter preveriti z avtomobilom. Ce se avto sploh lahko polni z vecjimi tokovi. Za Leafa je ocitno ze prva verzija standarda dovolj dobra.

Zgodovina sprememb…

Leaf je CHAdeMO 1, do 62 kW, avto sam pa omeji na 50 kW.

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

No, zdaj pa zracunaj koliko taka gospodinjska prispevajo v obliki dohodnine, pa koliko nato z zapravljanjem preostanka od prihodkov. In na koncu tudi koliko drzava dobi od davka za nakup drazjega avta. Pa vse to primerjaj z nekim delavcem, ki naj bi to financiral. Pomagaj si z AI, ce ti dela probleme.

Zakaj bi to počel? Ker potem bi moral še upoštevati, da ima državni proračun izpad trošarin in DDV od goriva itd. To vse je za moje mnenje, da so subvencije za EV bile namenjene predvsem premožnejšim, nepotrebno. To mnenje potrjujejo domneve tudi v tem članku (vir) in najbrž še kje. V bistvu niti nisem vrednostno komentiral, ali je to dobro ali slabo, le da je (domnevno) tako.
Smo pa tudi že ugotovili, da je delavcev več kot je kupcev EV na subvencijo. In ta masa delavcev je tista, ki zagotavlja to financiranje. Zares premožni itak poskrbijo za to, da državi pustijo čim manj. Delavci se tega ne morejo iti.

Ampak sedaj ko si nas že vzpodbudil se na spletu najde tudi še kakšen vir, ki potrjujejo moji domnevi:
- Early adoption of battery electric vehicles and owners’ motivation, raziskava ugotavlja povezanost zgodnjega lastništva EV z višjim dohodkom, izobrazbo ter lastništvom hiše ali garaže;
- ZPS: Rezultati ankete o električnih avtomobilih, ta potrjuje, da so imeli pri dosedanjem prehodu veliko prednost ljudje z lastnim parkirnim mestom in domačo električno napeljavo. SE prednost še poveča;
- Effectiveness and Heterogeneous Effects of Purchase Grants for Electric Vehicles, nemška empirična analiza je pokazala, da so subvencije nesorazmerno povečale nakupe v premožnejših okrožjih;
- OECD: Tax Revenue Implications of Decarbonising Road Transport - Scenarios for Slovenia, OECD je v analizi za Slovenijo opozoril, da davčne oprostitve za EV verjetno koristijo predvsem gospodinjstvom, ki si takšna vozila lahko privoščijo.

Zdaj proti koncu in z razmahom cenejših EV pa so se subvencije malo razširile tudi na krog kupcev proti srednjemu sloju. Ampak še vedno naša subvencija je odvisna predvsem od cene vozila; in ne od dohodka gospodinjstva. Sedanja daje sicer več denarja za cenejše avtomobile in subvencionira tudi rabljene EV, kar je socialno pravičnejše od prejšnje enotne podpore. Toda kupec oz. vlagatelj mora avtomobil najprej kupiti in registrirati, zato še vedno potrebuje lastni denar ali kreditno sposobnost.

Skratka moje mnenje ni tako napačno kot ga hočete nekateri na vso silo prikazati.8-)

Gregor P je izjavil:

Zakaj bi to počel? Ker potem bi moral še upoštevati, da ima državni proračun izpad trošarin in DDV od goriva itd. To vse je za moje mnenje, da so subvencije za EV bile namenjene predvsem premožnejšim, nepotrebno.

Ker bi ugotovil kaksne neumnosti pises. Ker ti trdis da to financirajo revezi. In ti linki tega ne potrjujejo.

Gambino ::

Subvencije bodo še, nič bat, samo ne bodo tako visoke, kar je pa tudi razumljivo!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gambino ()

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Zakaj bi to počel? Ker potem bi moral še upoštevati, da ima državni proračun izpad trošarin in DDV od goriva itd. To vse je za moje mnenje, da so subvencije za EV bile namenjene predvsem premožnejšim, nepotrebno.

Ker bi ugotovil kaksne neumnosti pises. Ker ti trdis da to financirajo revezi. In ti linki tega ne potrjujejo.

Aha torej je sedaj le še ta del moje "zlobne" opazke problematičen. Me veseli, da smo le stopili korak naprej in priznali, da so bile subvencije za EV namenjene praktično premožnejšim.:)

Da še jaz stopim korak naprej, trditev, da so EV "plačali davkoplačevalci", je res nekoliko preveč poenostavljena, ker so del tega še emisijski kuponi itd. Še vedno pa bi lahko isti podnebni denar država lahko namenila javnemu prometu, sanaciji stavb ali drugim ukrepom.

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Aha torej je sedaj le še ta del moje "zlobne" opazke problematičen. Me veseli, da smo le stopili korak naprej in priznali, da so bile subvencije za EV namenjene praktično premožnejšim.:)

Na zacetku vsekakor. Sem to kdaj zanikal? Mislim da je precej jasno kaksni avtomobili so se delali najprej in kdo lahko potisne prehod naprej v zacetni fazi. Sigurno ne nekdo, ki kupuje 10 let starega Cliota. Tako kot ni VW delal na novem Cliotu oz. Polotu iz jasnih razlogov. Ampak avtomobili so se vmes pocenili, ce si opazil (glede na inflacijo ipd.). Tudi subvencije so se omejile navzgor. In stevilo prodanih avtomobilov je strmo narascalo. Gre pac po tipicni S-krivulji.

Toliko si zabluzil, da se ze ocitno delas malo neumnega zdaj.

Zgodovina sprememb…

- Early adoption of battery electric vehicles and owners' motivation, raziskava ugotavlja povezanost zgodnjega lastništva EV z višjim dohodkom, izobrazbo ter lastništvom hiše ali garaže;

Volume 15, August 2023, članek govori o letih 2020-2022.

V tem času se je trg EVjev konkretno spremenil. Še enkrat, poglej mesečno prodajo v Sloveniji ali lestvice iz praktično katerekoli druge države, pa povej kakšni avtomobili se največ prodajajo.

Sicer pa s tem, da grejo subvencije "premožnejšim" ni nič narobe, če želiš spodbujati neko tehnologijo. Early adopterji so načeloma vedno tisti, ki si lahko privoščijo še nekoliko nepreizkušene izdelke. S tem, ko spodbujaš early adopterje pa lahko tehnologijo zelo hitro pripelješ do stopnje, kot jo imamo danes. Ko so EVji v skoraj vseh razredih cenejši od primerljive ICE konkurence, tudi brez subvencij.

codeMonkey je izjavil:

Toliko si zabluzil, da se ze ocitno delas malo neumnega zdaj.

Nič se ne delam neumnega, ti si se trudil na vsak način razvrednotiti moje mnenje, brez kakršnihkoli virov. Še vedno je bil pri teh subvencijah revež/delavec j..... stranka in je lahko le gledal, kako si premožnejši kupujejo EV, SE itd. On pa ni imel nič od tega. Če odmislimo emisijske kupone, evropski denar vsaj delno in pogosto navsezadnje le izvira od davkoplačevalcev - in spet masa delavcev plačuje več davkov kot tistih nekaj premožnih.

iKst_ je izjavil:

Sicer pa s tem, da grejo subvencije "premožnejšim" ni nič narobe, če želiš spodbujati neko tehnologijo. Early adopterji so načeloma vedno tisti, ki si lahko privoščijo še nekoliko nepreizkušene izdelke. S tem, ko spodbujaš early adopterje pa lahko tehnologijo zelo hitro pripelješ do stopnje, kot jo imamo danes. Ko so EVji v skoraj vseh razredih cenejši od primerljive ICE konkurence, tudi brez subvencij.
Da to naj bi bila ideja v ozadju, a je vprašanje ali je ta individualni program res tako relevanten oz. koristen za večino prebivalstva? Ker kot zapisano, ta denar bi se lahko porabil tudi v druge namene, ki bi morda bili bolj koristni širši množici.

Še bolj razvidno je to pri subvencija za e-kolesa.

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

in spet masa delavcev plačuje več davkov kot tistih nekaj premožnih

Daj vir, sem te ze prosil. Ker meni AI zbrska podatke s FURSa, da je okoli 60% deleza vse dohodnine od ljudi z 1x-3x povprecne place. Ostalo je priblizno pol-pol med "delavci" in "bogatuni". Bos zdaj rekel da tem vmes EV ni dosegljiv?

Zgodovina sprememb…

Jaz moram očitno za čisto vsak moj komentar iskati vire, tebi pa ni treba za nič. Vidim tudi da si iz 65% vmes popravil na 60%. Kaj a si zamenjal model UI?8-)

Jaz tudi z nekimi natančnimi podatki ne razpolagam, da sedaj znanstvenoraziskovalno lahko potrdim mojo domnevo, da delavci plačajo veliko večino dohodnine; bi se moral prav tako poslužiti UI, pa še potem bi bilo vprašanje, koliko je pri tem haluciancije.
Povsem jasno pa je bilo iz mojih zapisov, komu je in komu EV ni bil dosegljiv. Vsi navedeni viri so ti to tudi potrjevali, znova in znova.

Ni problem, evo link: https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Ti si nekaj vztrajno trdil, seveda je smisleno da utemeljis. Sploh ko ponavljas. Kaksno stran nazaj sem pa jaz moral pokazati, da komaj dve leti star iX M60 z malo kilometri zgubi 50% vrednosti, kljub 20% popustu. In s tem vec od primerljive Tesle.

Zgodovina sprememb…

Da to naj bi bila ideja v ozadju, a je vprašanje ali je ta individualni program res tako relevanten oz. koristen za večino prebivalstva? Ker kot zapisano, ta denar bi se lahko porabil tudi v druge namene, ki bi morda bili bolj koristni širši množici.

To se lahko vprašaš za vsako subvencijo. Ali je res koristno za večino ljudi, da kmetom subvencioniramo vsako kravo? Da mečemo milijone v subvencioniranje infrastrukture naftašev... To je druga debata.

Jaz samo pravim, da so tvoji viri, na katere se opiraš zastareli. Leta 2022 so bile cene EVjev visoke in subvencije so verjetno res dobivali premožnejši oz. tisti, ki se veliko vozijo (ne pozabimo, tudi 60 jurjev za EV ni ravno veliko, če delaš 40-50kkm letno. Po parih letih te pride tak avto ceneje kot oskubljena škoda).

Zadnje leto je pa stanje na trgu povsem drugačno, cene so padle oz. proizvajalci so začeli delati avtomobile v nižjih cenovnih razredih. Med drugim tudi zato, ker so jim early adopterji financirali R&D.

codeMonkey je izjavil:

Ni problem, evo link: https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Ti si nekaj vztrajno trdil, seveda je smisleno da utemeljis. Sploh ko ponavljas. Kaksno stran nazaj sem pa jaz moral pokazati, da komaj dve leti star iX M60 z malo kilometri zgubi 50% vrednosti, kljub 20% popustu. In s tem vec od primerljive Tesle.

Hvala. Torej iz tega dokumenta lahko razberemo, da dohodki iz dela predstavljajo glavni vir letno odmerjene dohodnine, večine dohodnine torej ne plačuje ozka skupina ljudi nad trikratnikom povprečja, ampak širok srednji in višji srednji dohodkovni sloj, katerega velik del sestavljajo zaposleni.

Ja, ampak to so tudi kupci elektricarjev, in ti niso revezi. Kot tudi bogatasi ne. Zato pa drzi tista, da rabis za stabilnost in rast srednji sloj.

Zgodovina sprememb…

Ravno dobil email, da je Wien Energie prevzel operaterja elektricnih polnilnic ella in je omrezje bogatejse za se 500 polnilnic na Dunaju.

Kako bi zgledalo, ce bi jih Energetika Ljubljana postavljala po mestu in se zraven odkupila kaksnega privatnega ponudnika?

codeMonkey je izjavil:

Ja, ampak to so tudi kupci elektricarjev, in ti niso revezi. Kot tudi bogatasi ne. Zato pa drzi tista, da rabis za stabilnost in rast srednji sloj.
Delno drži. Med kupci EV je gotovo veliko pripadnikov srednjega in višjega srednjega sloja. Ni pa podatkov, da bi bili ti kupci značilen prerez celotnega srednjega sloja. Približno tretjina subvencij je šla podjetjem in espejem, med zasebniki pa jih lažje izkoristijo tisti, ki imajo dovolj denarja za nov avto ter hišo, garažo ali lastno polnilnico. Zato subvencije verjetno bolj koristijo premožnejšemu delu srednjega sloja kot pa srednjemu sloju na splošno.
Da pa je močan srednji sloj pomemben za stabilnost in rast, drži, vendar iz tega še ne sledi, da je vsak tak razpis subvencij pravično zasnovan, torej da ima vsak realno možnost subvencijo tudi izkoristiti. Manj premožen človek je tako lahko upravičen, vendar mu subvencija ne pomaga, če mora najprej sam financirati celoten avtomobil, nima dostopa do posojila ali nima primernega parkirišča in polnilnice itd. (napram kupcem, ki bi drag EV kupili tudi brez pomoči).

Utk ::

Te isto skrbi sofinanciranje letalskih linij? Kako pa tisto koristi revežem?
Te skrbijo sofinanciranja gorskih koč, smučišč? Kaj ima revež od gondole na Kanin?
Predstave v Drami, Cankarjevem domu, opere?
Da o razpisih Spirita niti ne začenjamo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

deepsick ::

Ni mi jasno, kako ga ne zmorete ignorirati, če ga že moderator ne zmuta. V drugih medijih takšnih ne klobasajo in ne sanjajo o neki absolutni uravnilovki, ki da je menda edina res pravična, niti v MSM (ali pa v MSM še posebej ne?) :D

"Slovenija je na evropski ravni." Pa je res? Podatki pravijo drugače

Evropsko povprečje dosegamo šele v zadnjih dveh mesecih. "Mislim, da je enostavno tukaj več razlogov. Prvi je, da je e-mobilnost v Sloveniji prišla na evropsko raven. To je prvi razlog. Drugi razlog je pa, da je tehnika tudi šla tako naprej in cene so se znižale, da so ljudje začeli v večji meri kupovati električna vozila. In jaz mislim, da nihče ni pričakoval takšnega navala," je v oddaji 24UR pred časom dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in energetiko Marko Dvornik.

x

x

Mene preseneča Španija.

Prvič zato, ker se mi zdi teh 11% veliko glede na videno. Vsaj dol na jugu ni praktično nobenega EVja. Tam pa tam kakšna Tesla pa par kitajcev. Ostali na cestah so pa večinoma razni Angleži, Nizozemci, Švedi in drugi turisti. Tudi v večjih mestih jih je izjemno malo.

Drugič pa zato, ker imajo tako nizek %, čeprav imajo idealne pogoje. Sonca je ogromno, pa noben nima FV na strehi. Še firmo s paneli težko najdeš. Ceste so pa tudi idealne. Omejitev na avtocestah nizka, do 120kmh, veliko tudi manj. Pa vozijo dejansko počasi, s 110kmh si že med hitrejšimi. Na regionalkah pa tudi max 90.

Bencin sicer ni ultra drag, ampak poceni pa tudi ni. Cca. 1,7€ na liter.

Berem, da kar 65 % prebivalcev živi v stanovanjih in pa da Španci dolgo obdržijo stare avtomobile; tako da sta najbrž to del tega problema.

DamijanD ::

Baje: Geely Confirms Solid-State Batteries For Volvo, Polestar And Zeekr From 2027

a_borlak ::

Gregor P je izjavil:

Točno veš kaj sem napisal. Ni reveža v tej temi, ki bi kupoval EV-je ergo ...

Reveži kupujejo avte za 1000€, samo povem. Se pa tudi reveži vozijo z avti, ki so včasih stali 30, 40.000€, le potrajalo je 20 let, da je prišel blizu 1000€. Bo tako tudi z EVji? Bomo videli. Kar se subvencij tiče, vedno in povsod jih bodo pobrali tisti, ki si znajo narediti izračun in to ponavadi niso tisti, ki živijo iz rok v usta. Boš reveža prepričal, da bo dal na balkon balkonsko SE, ki mu bo prihranila recimo 10-15€ na mesec, stala bi ga pa 500€? Ne boš, ker ne ve, kje bo vzel tistih 500€, čeprav mu vsak izračun pove, da bo prihranil v treh letih toliko, kot je dal zanjo, delala mu bo ša še nadaljnih 15 let.
««
1405 / 1405
»
»»