» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1353 / 1357
»»

Gregor P ::

codeMonkey je izjavil:

Naj bi..

Ponovno, moja primarna poanta je, da je to (Subarujeva) boljša rešitev kot jo je imela Toyota doslej v tem rangu (in je s tem končno postala alternativa za kupiti). Vse ostalo so deviacije od tega.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Naj bi..

Ponovno, moja primarna poanta je, da je to (Subarujeva) boljša rešitev kot jo je imela Toyota doslej v tem rangu. Vse ostalo so deviacije od tega.

Jah napisal si sam, da te Toyota preprica z AWD:
Mene v AWD, vsaj na papirju je videti izjemno dober za ta rang vozil;

Kot odgovor kjer sem jaz napisal, da me ne preprica z nobeno posebnostjo (sploh, ko je tisti, ki jo je prvi omenil, napisal, da bi moral cakat na ta avto, ce bi ga narocal). In me je cisto odkrito, brez slabih namenov, zanimalo kaj konkretno je ta stvar pri AWD. Torej smo koncali pri potencialni boljsi kalibraciji? Pri funkcijah ocitno ni razlik.

endelin je izjavil:

Idealen doseg za razočarane gospodinje

Tako nekako. Ampak z moskega vidika. Ker te obicajno hocejo velik SUV :D

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Naj bi..

Ponovno, moja primarna poanta je, da je to (Subarujeva) boljša rešitev kot jo je imela Toyota doslej v tem rangu. Vse ostalo so deviacije od tega.

Jah napisal si sam, da te Toyota preprica z AWD:
Mene v AWD, vsaj na papirju je videti izjemno dober za ta rang vozil;

Kot odgovor kjer sem jaz napisal, da me ne preprica z nobeno posebnostjo (sploh, ko je tisti, ki jo je prvi omenil, napisal, da bi moral cakat na ta avto, ce bi ga narocal). In me je cisto odkrito, brez slabih namenov, zanimalo kaj konkretno je ta stvar pri AWD. Torej smo koncali pri potencialni boljsi kalibraciji? Pri funkcijah ocitno ni razlik.

Ne, dejansko smo končali tam, da je to dejansko sedaj malo boljša izbira pri Toyoti glede EV kot je bila pred tem. Da ima končno bolj dostojen AWD in da je tudi cenejša za nakup (da pri osnovni AWD različici za 43k dobiš več "muzke" za denar plus večjo subvencijo kot recimo pri Škodi Enyaq tega ranga) in pa, kar ni zanemarljivo, ima dober garancijski oz. jamstveni paket (ki pa je vezan na redne servise, kar je pa spet negativno za nekatere).

Skratka imamo sedaj še en EV več na izbiro (ker prva različica definitivno ni bila!).

Zgodovina sprememb…

OK, AWD za manj denarja je point, ne tehnika. Stekam. Ocitno je pa po drzavah precej drugace, ker na nekaterih testih trdijo, da je drazja.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

A imam prav, da za rabljen EV ne moreš dobiti subvencije, če je ta EV že dobil subvencijo kot novo vozilo?

damirj79 ::

iKst_ je izjavil:

Čudno, da že 1000 + strani berem, kako vam avto diktira kje polniti.

Vsak avto diktira kje polniš. Razen, če se tebi dizel magično pojavi v tanku čez noč. Jaz žal nimam te sreče.

Spanja ne mislim prilagajati lokacijam, kjer lahko polnim avto, dokler se še da. Posebej v Franciji je kakšen "departma" z večino "medvedov" in "volkov", gazole najdeš, polnilnice pa ne.

Imaš kak konkreten primer, da ne bo ostalo samo pri nekih domnevah in posploševanju? Napiši kje točno si pogrešal polnilnico, pa lahko pogledamo, če je mogoče kakšna na voljo ali ne.

Tokrat sem bil na dveh zadnjih potovanjih EV pozoren. V Maroko bi z EVjem trpel, mogoče kje v Casablanci in Rabatu bi še šlo, pa še to dvomim ker videl sem točno 4 ev polnilna mesta, do puščave Merzuga pa ne bi prišel. Bencinskih je pa sicer ko dreka.

Potem v Franciji, po Normandiji bi še kar šlo, polnilnic je bilo videt veliko. Mont st. Michele sicer malo šepa, malop polnilnih mest videt, potem v mestu Caen blizu hotela bi šlo OK. V mestu Rouen nikakor vedno vse polno. V mestu Honfleur bi šlo. V Etretat spet ne. Na lokaciji vrtovi Claude Moneta polno ko smo prišli in ko smo šli naprej v Pariz. V Parizu pred hotelom 4 mesta vedno polna vse 4 dni. Ok tam ne bi rabil, smo okoli lutali z metrojem. Vseeno bi iskal prosto mesto. Nazadnje v Disneylandu nimaš kje polnit, hotel nima, javna parkirna mesta so daleč in ev mesta vsa polna. Imaš pa bencinskih ko dreka. Je pa v Franciji kar polno EV vozil, tako posledično je polno EV mest zasedenih. Plus tega kar berem reviewje tu okoli Disneylanda so povprečne ocene manj kot 2.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

Karen ::

DamijanD je izjavil:

A imam prav, da za rabljen EV ne moreš dobiti subvencije, če je ta EV že dobil subvencijo kot novo vozilo?

Prav imaš. Na Borzenu imaš tudi seznam vozil (mislim da so VIN številke objavljene), ki so že uveljavljali subvencijo. Pa tudi rabljeni iz tujine morajo imeti določeno max. starost. Poglej pod razpisi na Borzenovi strani.

mitosan ::

Na rabljene je subvencija do 3 let od prve registracije, med tem ko moras ob koriscenju subvencije za novega imeti 3 leta avto v lasti. Torej ne moreta oba pogoja biti izpolnjena. Če je koristil subvencijo jo mora vrniti z obrestmi, nato lahko koristiš za rabljenega.

nejc_nejc ::

damirj79, sem vpleten v tvoj post z navedbo navedbe.
Kako si upaš podvomit v EV infrastrukturo v Franciji, če je pa vse nasplošno tu na forumu BP in to ne samo v F temveč vsej Evropi in širše.....v Franciji z 50+ reaktorjev....

Karen, mitosan - hvala. Saj se mi je zdelo.
Sem pa do tega vprašanja prišel, ko sem razmišljal kako se oblikujejo cene rabljenih. Tujina vs Lokalni. Recimo, da imamo en evto, ki je nov 35k in izgubi v 3 letih 5k:
- torej Slovenec lahko prodaja tak avto za 30k, kar ne bo šlo, ker je dražji od novega minus subvencija
- torej je cena potem približno 23k (7k subvencije)

V tujini imaš pa podobno sceno, recimo da imajo 6k subvencije: torej bi bila cena približno 24k.

Če pa ta avto potem kupi nekdo v Sloveniji, pa dobi še 3k subvencije, kar ga naredi bistveno bolj ugodnega od tistega z lokalnim poreklom...

gile ::

Tako je bilo tudi moje razmišljanje. Sem si že dva EVja iz avstrije pripeljal...

iKst_ ::

Potem v Franciji, po Normandiji bi še kar šlo, polnilnic je bilo videt veliko. Mont st. Michele sicer malo šepa, malop polnilnih mest videt, potem v mestu Caen blizu hotela bi šlo OK. V mestu Rouen nikakor vedno vse polno. V mestu Honfleur bi šlo. V Etretat spet ne. Na lokaciji vrtovi Claude Moneta polno ko smo prišli in ko smo šli naprej v Pariz. V Parizu pred hotelom 4 mesta vedno polna vse 4 dni.

Lansko jesen sem se vozil po teh koncih, pa nisem imel občutka, da se kje ne bi dalo polniti. Tole so hitre polnilnice (nad 100kW).

V Parizu oz. okolici imaš cca. 20 Superchargerjev in več kot 100 vseh hitrih polnilnic (vsaka ima povprečno 6-8 polnilnih mest).

red_baron ::

Sem cel teden na Kitajskem trenutno: Shenzen, Shanghai in Peking Avto Salon. Tu teh avtov kitajce ki jih pri nas prodajajo sploh ni. Nov Mg4 stane manj kot 9000EUR. Za 27.000 dobiš tak SUV sa samo gledaš. Večina avtov je na štrom, hruške , kamioni, bus, smetarji. Vse na štrom. Na 4 pasovnici stojiš polna avtov in tišina, zrak čiat.
Kitajci so nas žal prehiteli za 100let.

Ko gledaš na avtosalonu potem Mercedesove avtomobile npr E300 in se usedeš v kitajca za 25.000 se samo zjokaš-pošastno kako so nas prehiteli. Plačila Alipay kar hočeš od hotelov do branjevke ki ti ponuja ananas na metroju. Vse čisto, učinkocito... Res kapo dol...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: red_baron ()

kow ::

codeMonkey je izjavil:

Naj bi..

Predstavljen novi Polo na (ponovno) prenovljeni platformi:

FWD
37 kWh LFP
52 kwh NMC

25k EUR entry level.

Lepa oblika, notranjost. Ampak zopet premajhen zaslon za moj okus. Mi pa grejo vsi ti avto influencerji strasno na zivce, ker pokazejo naloadan avto. Rumeni je veliko "grsi", hkrati pa realnost, ki jo bomo videli na cestah.
Ce reviewas "ljudski avto", bi moral zaceti z rumeno varianto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

iKst_ je izjavil:

Potem v Franciji, po Normandiji bi še kar šlo, polnilnic je bilo videt veliko. Mont st. Michele sicer malo šepa, malop polnilnih mest videt, potem v mestu Caen blizu hotela bi šlo OK. V mestu Rouen nikakor vedno vse polno. V mestu Honfleur bi šlo. V Etretat spet ne. Na lokaciji vrtovi Claude Moneta polno ko smo prišli in ko smo šli naprej v Pariz. V Parizu pred hotelom 4 mesta vedno polna vse 4 dni.

Lansko jesen sem se vozil po teh koncih, pa nisem imel občutka, da se kje ne bi dalo polniti. Tole so hitre polnilnice (nad 100kW).

V Parizu oz. okolici imaš cca. 20 Superchargerjev in več kot 100 vseh hitrih polnilnic (vsaka ima povprečno 6-8 polnilnih mest).

Verjamem, da si moj zapis prebral. V Parizu bi šlo, pred hišo claude moneta ne. Aplikacije kažejo prosta mesta, na njih pa parkirani avti. Kje boš polnil? Boš skakal okoli?

V Parizu bi šlo, pred hišo claude moneta ne.

Pred monetovo hišo tudi bencinske ni. Ne razumem, kaj točno želiš povedati.

Aplikacije kažejo prosta mesta, na njih pa parkirani avti. Kje boš polnil? Boš skakal okoli?

Na roadtripih se polni primarno na hitrih polnilnicah (Supercharger, Ionity itd), kjer se ustaviš za 15 minut in greš naprej. Takih hitrih polnilnic je po Normandiji kolikor hočeš.

Pa, ko si ravno omenjal Etretat. Tam je vsaj v teoriji možno polniti, imaš par hotelov z destination chargerji in nekaj javnih polnilnic. Bencinske črpalke pa v mestu ni.

iKst_ je izjavil:

V Parizu bi šlo, pred hišo claude moneta ne.

Pred monetovo hišo tudi bencinske ni. Ne razumem, kaj točno želiš povedati.

Aplikacije kažejo prosta mesta, na njih pa parkirani avti. Kje boš polnil? Boš skakal okoli?

Na roadtripih se polni primarno na hitrih polnilnicah (Supercharger, Ionity itd), kjer se ustaviš za 15 minut in greš naprej. Takih hitrih polnilnic je po Normandiji kolikor hočeš.

Pa, ko si ravno omenjal Etretat. Tam je vsaj v teoriji možno polniti, imaš par hotelov z destination chargerji in nekaj javnih polnilnic. Bencinske črpalke pa v mestu ni.

Preden se razpočiš, daj preberi vse še enkrat. Napisal sem, da večinoma bi po Normandiji šlo. Govorim za primer polnjenja na teh poceni javnih polnilnicah. S par izjemami, npr mont sant michele, kjer imajo teh zelo malo in vsa zasedena ob prihodu, app pa pravi da so nekatera mesta prosta. To isto še v Etretat, Honfleur, claude monet house. Bi pač polnil na superchargerju ali nekje podobnem za višjo ceno, ma moj point je bil da prav vedno ta teorija poceni polnjenja ne gre skozi in ni možna. Ali pa pridem do hotela in skozi okno sobe bapeljem 100m podaljška da čez noč napolnim. Ali pa grem v hotel in odložim familjo in kovčke, nato peljem avto polnit na 1km oddaljeno prosto mesto in grem peš nazaj v hotel. Zjutraj ponovim vajo v obratnem vrstnem redu. Se sliši butasto?

Ps, pred monetovo hišo nisem rabil tankat, bi pa z evjem moral polnit oz bi bilo fajn če bi, za pot do pariza, ker je par urni postanek vseeno, mesta za polnit so, ma spet zasedena s tistimi ki se ne polnijo. Tega je ful. Tako bi moral polnit večinoma s "15" min postanki vsake 200km. Z ice sem s 5min postanki tankal 2x.

Jaz mislim, da je utopično pričakovati in računati na poceni polnenje na roadtripu...

Ja pa sej to pravim. Ampak eni vztrajno podaljšek 100m iz hotelske sobe ven omenjajo.

edi123 ::

red_baron je izjavil:

Sem cel teden na Kitajskem trenutno: Shenzen, Shanghai in Peking Avto Salon. Tu teh avtov kitajce ki jih pri nas prodajajo sploh ni. Nov Mg4 stane manj kot 9000EUR. Za 27.000 dobiš tak SUV sa samo gledaš. Večina avtov je na štrom, hruške , kamioni, bus, smetarji. Vse na štrom. Na 4 pasovnici stojiš polna avtov in tišina, zrak čiat.
Kitajci so nas žal prehiteli za 100let.

Ko gledaš na avtosalonu potem Mercedesove avtomobile npr E300 in se usedeš v kitajca za 25.000 se samo zjokaš-pošastno kako so nas prehiteli. Plačila Alipay kar hočeš od hotelov do branjevke ki ti ponuja ananas na metroju. Vse čisto, učinkocito... Res kapo dol...

Je kje kakšen električni karavan? Ali ni več upanja v prihodnosti z karavane...

mailer ::

Saj so, samo bo cena 50k€+
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Preden se razpočiš, daj preberi vse še enkrat. Napisal sem, da večinoma bi po Normandiji šlo. Govorim za primer polnjenja na teh poceni javnih polnilnicah. S par izjemami, npr mont sant michele, kjer imajo teh zelo malo in vsa zasedena ob prihodu, app pa pravi da so nekatera mesta prosta. To isto še v Etretat, Honfleur, claude monet house.

Kolega, namigoval si, da bi imel probleme s polnjenjem, bencinskih je pa kolikor hočeš. In potem si dal za primer lokacijo, kjer imaš 20m zraven električno polnilnico, bencinska je pa 5 minut stran.

Ne se zdaj ven vlečt.

Bi pač polnil na superchargerju ali nekje podobnem za višjo ceno, ma moj point je bil da prav vedno ta teorija poceni polnjenja ne gre skozi in ni možna.

Nikjer nisi omenjal cene, ampak ok, poglejmo.

V Honfleurju je trenutno na Superchargerju 19 prostih meset, cena pa 36c na kWh. Torej, cca. 6,5€ na 100km. Če nimaš Tesle greš lahko na Ionity za 59c na kWh oz. cca. 10€ na 100km.

Bencin je trenutno malo več kot 2€. Torej, cca. 13€ na 100km.

Potem pa pozabljaš dejstvo, da na roadtripu nikogar v resnici ne zanima cena polnjenja. Tudi, če bi 5x na leto plačal 10€ več za elektriko na neki super dragi polnilnici, se skupen prihranek še vedno meri v 4 mestnih številkah.

Ali pa pridem do hotela in skozi okno sobe bapeljem 100m podaljška da čez noč napolnim. Ali pa grem v hotel in odložim familjo in kovčke, nato peljem avto polnit na 1km oddaljeno prosto mesto in grem peš nazaj v hotel. Zjutraj ponovim vajo v obratnem vrstnem redu. Se sliši butasto?

Sliši se butasto, ker je. O kakšnih podaljških bluziš? Zakaj bi moral nujno čez noč polniti?

Noben ne dela tega, razen, če imaš slučajno pred nosom polnilnico. Ustaviš se na hitri polnilnici, napolniš in greš naprej.

Je kje kakšen električni karavan? Ali ni več upanja v prihodnosti z karavane...

VW ID7 - dobiš za cca. 35k.

MG5 - 22-23k s subvencijo.

Opel Astra sports tourer - 30k

Audi in BMW imata karavane, ampak so čez 60k.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

joez7 ::

Ja opipano verzijo. To kar se kopuje pa občutno dražje. Pa še za subvencijo moraš zaoložit.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Merc CLA je tudi karavan

joez7 je izjavil:

Ja opipano verzijo. To kar se kopuje pa občutno dražje. Pa še za subvencijo moraš zaoložit.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

Osnovni model ID7 touring je 39340€ v konfiguratorju, oz. 33k po subvenciji, pa je zelo solidno opremljen.

Imaš vse asistenčne sisteme, 19" platišča, HUD, LED luči, ambientalno osvetlitev, ogrevane sedeže...

Subvencijo moraš pa založiti, ja. Nasvet, če nimaš 6500€ za založit za tista 2 meseca, mogoče nakup avta za 35k ni najboljša finančna odločitev.

gile ::

Če je že glih govora o kablih čez okno....6 let nazaj smo šli s familijo na dopust v makarsko. Z egolfom. To je bil takrat kar podvig, v avtu sem imel 50m kolut kabla. Nisem ga nucal. Trenutno z enyaqom potujemo po svetu, po 60k km v dveh letih, še AC kabel ni videl sonca, kaj šele da bi kaj drugega jemal s sabo. Ionity, Tesla in po novem Eleport...balkan je mal bolj tricky, ampak se tudi da.

temni_princ ::

Karavan je tudi Zeekr 7GT, začne se pri 46k

https://www.zeekr-see.eu/si/vozila/7gt

Koliko pa te stane zavarovanje za elektricni avto s 650 konji?

Cca. 300€ osnovno, cca. 1300€ kasko s 100€ odbitno franšizo (wiz.si, 1. premijski razred).

iKst_ je izjavil:

Cca. 300EUR osnovno, cca. 1300EUR kasko s 100EUR odbitno franšizo (wiz.si, 1. premijski razred).

Kak je to možno, jaz plačam 1600EUR za 200KM 2.0 dizla? Ali potem ni več takšne razlike med 200-600KM?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: edi123 ()

Ne vem kaj točno plačaš. Jaz dam cca. 400€ za vse skupaj (zavarovanje in registracija) in to je to. Pri kasku je pa verjetno več opcij, se ne spoznam.

Se pa kasko načeloma računa od vrednosti avtomobila, če se ne motim.

Cifre so najbrž za EV nižje, ker EV s 650 konji pomeni, da ima približno 478 kW končne moči, kar verjetno pri registraciji/zavarovanju verjetno znaša nekje med 150 kW in 180 kW (30-minutne) končne moči, kar se potem upošteva za obračun zavarovanja; in prideš tako do okoli 350 EUR do 500 EUR za registracijo in AO. Kasko pa je potem odvisen od bonusa.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Če nimaš Tesle greš lahko na Ionity za 59c na kWh oz. cca. 10€ na 100km.

Ja sure sure. A porabijo 25kwh pri potovalni avtocestni hitrosti. Plus se izgube pri polnenju. 15eur ;)

Musashi ::

Tam ko ti ev porabi 25kwh ti primerljiv dizel porabi 10litrov...

iKst_ je izjavil:

Preden se razpočiš, daj preberi vse še enkrat. Napisal sem, da večinoma bi po Normandiji šlo. Govorim za primer polnjenja na teh poceni javnih polnilnicah. S par izjemami, npr mont sant michele, kjer imajo teh zelo malo in vsa zasedena ob prihodu, app pa pravi da so nekatera mesta prosta. To isto še v Etretat, Honfleur, claude monet house.

Kolega, namigoval si, da bi imel probleme s polnjenjem, bencinskih je pa kolikor hočeš. In potem si dal za primer lokacijo, kjer imaš 20m zraven električno polnilnico, bencinska je pa 5 minut stran.

Ne se zdaj ven vlečt.

Bi pač polnil na superchargerju ali nekje podobnem za višjo ceno, ma moj point je bil da prav vedno ta teorija poceni polnjenja ne gre skozi in ni možna.

Nikjer nisi omenjal cene, ampak ok, poglejmo.

V Honfleurju je trenutno na Superchargerju 19 prostih meset, cena pa 36c na kWh. Torej, cca. 6,5€ na 100km. Če nimaš Tesle greš lahko na Ionity za 59c na kWh oz. cca. 10€ na 100km.

Bencin je trenutno malo več kot 2€. Torej, cca. 13€ na 100km.

Potem pa pozabljaš dejstvo, da na roadtripu nikogar v resnici ne zanima cena polnjenja. Tudi, če bi 5x na leto plačal 10€ več za elektriko na neki super dragi polnilnici, se skupen prihranek še vedno meri v 4 mestnih številkah.

Ali pa pridem do hotela in skozi okno sobe bapeljem 100m podaljška da čez noč napolnim. Ali pa grem v hotel in odložim familjo in kovčke, nato peljem avto polnit na 1km oddaljeno prosto mesto in grem peš nazaj v hotel. Zjutraj ponovim vajo v obratnem vrstnem redu. Se sliši butasto?

Sliši se butasto, ker je. O kakšnih podaljških bluziš? Zakaj bi moral nujno čez noč polniti?

Noben ne dela tega, razen, če imaš slučajno pred nosom polnilnico. Ustaviš se na hitri polnilnici, napolniš in greš naprej.

Namigoval sem na to, da je ev polnilnic videti veliko, saj to sem že v prvo napisal. Si prebral dovolj dobro? Problem je samo, da v aplikaciji piše da je prosta, pa v resnici ni. Zato mi nič ne pomaga, da pridem na parkirišče mont saint Michele kjer sem računal da bi po 370km vožnje lahko polnil poceni, ker je tam 6 polnilnih mest, spotoma šel na turistični ogled Saint Michel za 5-6ur in nato napolnjen avto za pot do mesta Caen 130km stran, kjer pa je pri hotelu 100m stran res 8 polnilnih mest od tega dve prosti in se lahko polni čez noč.

Honfleur ista pašta, tebi lahko kaže 19 prostih mest trenutno, ki mi nič ne pomagajo, če so na njem avti ki se ne polnijo. Lahko je cena za kWh tudi 1cent za moč 500kW, ki mi koristi natanko nič če ne morem z avtom na tisto mesto. Enako tudi Etretat in hiša claud moneta ni imela prostega mesta, po aplikciji pač ja. Če se tebi da d*"t po aplikacijah kje je kaj prosto za polnit tam, kjer imaš postanke, potem ql, ti zavidam. Ampak to potem ni road trip, to je ev polnilni mesto trip. Zdaj smo sicer že prišli do superchargerjev, ker polnit 15min na 230V pač ne bo prineslo kaj dosti kilometrov in to potem ne more biti samo postanek. Izkušnja ni ravno super tako na prvi uč, če greš na slepo.

Ampak da se razumemo, mislim da je avtomobilnost električna, le da to še ni zdaj za mase. Manjkajo polnilnice, manjkajo avti ki se polniji hitro (pod 10min), čeprav nekaj jih je že. Manjkajo avti ki so normalni, brez pvc usnja po sedežih, brez tripanja v luksuz ki to ni ipd.

Lonsarg ::

Ja 200kW bo pocasi postal minimum, luksuz pa bo se hitrejsi.

Dejansko so avti povrcini ze blizu 200kW, sam polnilnice se ne. Ampak se kar premika, pomoje smo samo se nekaj let stran od izobilja 200kW+ polnilnic za potovanja.

Pocasno polnjenje je pa izkljucno za doma, ne bo se glavnina folka s tem j.. ko potuje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Pocasno je tudi zanimivo za kampe, apartmaje itd. Ljudje ze in bodo se bolj ignorirali ponudnike, ki tega ne nudijo.

Zato mi nič ne pomaga, da pridem na parkirišče mont saint Michele kjer sem računal da bi po 370km vožnje lahko polnil poceni, ker je tam 6 polnilnih mest, spotoma šel na turistični ogled Saint Michel za 5-6ur in nato napolnjen avto za pot do mesta Caen 130km stran, kjer pa je pri hotelu 100m stran res 8 polnilnih mest od tega dve prosti in se lahko polni čez noč.

Lej, to je pa tvoj problem. Če misliš, da boš na eni najbolj obiskanih lokacij v Normandiji ravno ti dobil enega od 6 priključkov, to več pove o tebi kot o polnilnicah :)

Imaš pa manj kot 5km stran Tesla Supercharger, pa na poti do Caena še kakšnih 5 drugih polnilnic pa dodanih 5+ v Caenu.

Honfleur ista pašta, tebi lahko kaže 19 prostih mest trenutno, ki mi nič ne pomagajo,

A si ti dejansko že kdaj šel z EVjem na roadtrip? Resno vprašam, ker pišeš neumnosti.

Če se tebi da d*"t po aplikacijah kje je kaj prosto za polnit tam, kjer imaš postanke, potem ql, ti zavidam. Ampak to potem ni road trip, to je ev polnilni mesto trip.

Kakšni drkanje po aplikacijah? Avto ti napiše kje moraš polniti, to je to.

Zdaj smo sicer že prišli do superchargerjev, ker polnit 15min na 230V pač ne bo prineslo kaj dosti kilometrov in to potem ne more biti samo postanek. Izkušnja ni ravno super tako na prvi uč, če greš na slepo.

Jaz v 15 minutah dobim za cca. 200-250km vožnje po regionalkah. Torej, za naslednje 3 ure vožnje.

Nisi dojel - on pravi, da je problem, ker je uradni status PROSTO, ampak dejansko vse zasedeno.

Drugače je še en lep karavan: https://www.nio.com/et5-touring-2024

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

iKst_ je izjavil:

Zato mi nič ne pomaga, da pridem na parkirišče mont saint Michele kjer sem računal da bi po 370km vožnje lahko polnil poceni, ker je tam 6 polnilnih mest, spotoma šel na turistični ogled Saint Michel za 5-6ur in nato napolnjen avto za pot do mesta Caen 130km stran, kjer pa je pri hotelu 100m stran res 8 polnilnih mest od tega dve prosti in se lahko polni čez noč.

Lej, to je pa tvoj problem. Če misliš, da boš na eni najbolj obiskanih lokacij v Normandiji ravno ti dobil enega od 6 priključkov, to več pove o tebi kot o polnilnicah :)

Imaš pa manj kot 5km stran Tesla Supercharger, pa na poti do Caena še kakšnih 5 drugih polnilnic pa dodanih 5+ v Caenu.

Honfleur ista pašta, tebi lahko kaže 19 prostih mest trenutno, ki mi nič ne pomagajo,

A si ti dejansko že kdaj šel z EVjem na roadtrip? Resno vprašam, ker pišeš neumnosti.

Če se tebi da d*"t po aplikacijah kje je kaj prosto za polnit tam, kjer imaš postanke, potem ql, ti zavidam. Ampak to potem ni road trip, to je ev polnilni mesto trip.

Kakšni drkanje po aplikacijah? Avto ti napiše kje moraš polniti, to je to.

Zdaj smo sicer že prišli do superchargerjev, ker polnit 15min na 230V pač ne bo prineslo kaj dosti kilometrov in to potem ne more biti samo postanek. Izkušnja ni ravno super tako na prvi uč, če greš na slepo.

Jaz v 15 minutah dobim za cca. 200-250km vožnje po regionalkah. Torej, za naslednje 3 ure vožnje.

Trdim, da ne znaš brat. Ali pa razumet. Preberi še enkrat vse. Če app kaže prosto mesto, v resnici pa je tam avto, ki se ne polni, to veliko več pove o tebi, kot o meni. Poleg tega na vseh teh mestih veliko polnilnic ima oceno manj kot 2 (od 5).

Nisi dojel - on pravi, da je problem, ker je uradni status PROSTO, ampak dejansko vse zasedeno.

Sem dojel. Sem mu tudi odgovoril, da nabija, ker se to na hitrih polnilnicah enostavno ne dogaja. Oz. verjetnost je podobna, kot za to, da ne moreš tankati na bencinski, ker je nekdo parkiral pred pumpo.

Poleg tega na vseh teh mestih veliko polnilnic ima oceno manj kot 2 (od 5).

Sem ti že napisal. Na roadtripih nihče ne polni na počasnih polnilnicah. Razen, če res slučajno najdeš prosto polnilnico točno tam kjer si se nameraval ustaviti. Ampak to je bonus, ne nekaj na kar računaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Lonsarg ::

Te pocasne polnilnice na raznoraznih mestih so podobna zadeva kot razni prodajalci bencina v flasah od CocaCole ob cesti v kaki tretji drzavi.

Ce za bencin hodimo na proper crpalke in ne na flaske bomo pa se za EV ane. No pri bencinu je regulacija sicer poskrbela da so flaskarje prepovedal, pri EV pa je na potrosnisku da gre na spodobno zadevo pol it na poti.

iKst_ je izjavil:

Sem dojel. Sem mu tudi odgovoril, da nabija, ker se to na hitrih polnilnicah enostavno ne dogaja. Oz. verjetnost je podobna, kot za to, da ne moreš tankati na bencinski, ker je nekdo parkiral pred pumpo.

Poleg tega na vseh teh mestih veliko polnilnic ima oceno manj kot 2 (od 5).

Sem ti že napisal. Na roadtripih nihče ne polni na počasnih polnilnicah. Razen, če res slučajno najdeš prosto polnilnico točno tam kjer si se nameraval ustaviti. Ampak to je bonus, ne nekaj na kar računaš.

Vzeto na znanje, hvala.

Vseeno bom pripomnil, da se potem z evjem ustavljaš na "pumpah" večkrat in dlje časa. Vsaj ti govoriš v 15min postankih za 180km vožnje. V 1400km to pomeni 8 postankov za 15min polnjenje vs 2 5min postanka za ice avto. Ker kot pišeš se z evjem polni na el pumpah in ne na postajah. Se ne gre zaradi izgube časa, bolj za nepotreben dogodek ki je slabša izkušnja, ne boljša. Je pa lahko tebi to boljša izkušnja.

shark_nm ::

temni_princ je izjavil:

Karavan je tudi Zeekr 7GT, začne se pri 46k

https://www.zeekr-see.eu/si/vozila/7gt

Tole mi ne delujekot karavan, je pa soliden avto. Sam kaj ko na Kitajskem stane 24K EUR in se ti zdi malo blesavo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shark_nm ()

Tam se tolcejo za delez na trgu in prodajajo pod ceno. Nima smisla gledati tistih cen.

Vseeno bom pripomnil, da se potem z evjem ustavljaš na "pumpah" večkrat in dlje časa. Vsaj ti govoriš v 15min postankih za 180km vožnje. V 1400km to pomeni 8 postankov za 15min polnjenje vs 2 5min postanka za ice avto. Ker kot pišeš se z evjem polni na el pumpah in ne na postajah. Se ne gre zaradi izgube časa, bolj za nepotreben dogodek ki je slabša izkušnja, ne boljša. Je pa lahko tebi to boljša izkušnja.

Jaz sem napisal, da v 15 minutah napolnim za 200-250km vožnje po regionalkah. Točna številka je odvisna od tega kje in kako voziš, od avta, od polnilnice, temperature...

Meni trenutno app kaže 1621 kilometrov, 6 postankov, 2h in 27 minut polnjenja, pri vožnji 10% nad omejitvijo in max. 140kmh. To je kakšno uro, uro in pol manj kot z dizlom.

Glede na to, da take poti noben pri zdravi pameti ne gre delati v enem kosu, je razlika proti dizlu lahko minimalna, če najdeš namestitev, kjer lahko avto čez noč polniš.

Pa dajmo še cenovno:
- App pravi, da bi porabil 319kWh elektrike za to pot, kar pri trenutnih cenah na Superchargerjih znese cca. 120€.
- Moj 2.0 dizel (avtomatik, 170 konjev) pri podobni vožnji porabi cca. 6,5 litra na 100km. Oz. pri teh cenah bencina dobrih 200€.

Razlika sicer ni velika, ampak jaz trenutno nimam dovolj visoke urne postavke, da bi mi odtehtalo tisto dodatno uro daljšo pot.

Kar se pa slabše izkušnje tiče imaš pa verjetno prav. Z dizlom zna biti takšna pot manj naporna. Je pa ostalih 360 dni na leto izkušnja z EV neprimerno boljša.

iKst_ je izjavil:

Meni trenutno app kaže 1621 kilometrov, 6 postankov, 2h in 27 minut polnjenja, pri vožnji 10% nad omejitvijo in max. 140kmh. To je kakšno uro, uro in pol manj kot z dizlom.

Hočeš reči uro, uro in pol več kot z dizlom? Si ne predstavljam da pot dolgo 1621km z dizlom porabiš več postankov oz daljših.

codeMonkey je izjavil:

Tam se tolcejo za delez na trgu in prodajajo pod ceno. Nima smisla gledati tistih cen.

A pa so avti identični? torej china spec in eu spec?

Hočeš reči uro, uro in pol več kot z dizlom? Si ne predstavljam da pot dolgo 1621km z dizlom porabiš več postankov oz daljših.

Ja, več kot z dizlom, seveda. Lapsus.

temni_princ ::

DamijanD je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

A pa so avti identični? torej china spec in eu spec?

Ni nujno, po navadi so china spec bolj opremljeni oziroma dobijo več opreme brez doplačila, no vsaj pri Xpeng sem gledal enkrat, k sploh nisi dobil zračnega vzmetenja v osnovnem EU modelu.
««
1353 / 1357
»»