Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
codeMonkey je izjavil:
Pa je danes v cem boljsi od Enyaqa?
Ravno berem in so pri novi Toyoti bZ4X naredili kar konkretne spremembe;
Se vedno drazja, z manjsim dosegom.
Pa novi Enyaq je tudi izboljsan seveda. Ne vem, mene ne preprica ta Toyota v cisto nobeni stvari.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Gregor P ::
Mene v AWD, vsaj na papirju je videti izjemno dober za ta rang vozil; za doseg pa piše, da je praktično enak (torej pri najzmogljivejših različicah; kjer pa je Škoda potem dosti bolj športno naravnana in ima boljše pospeške in višjo končno hitrost). In pa, da je že v osnovi več opreme kot v Škodi in je tako "cenejša" - še posebej, ker pri ceni 43k lahko odbiješ višjo subvencijo 6.500 (proti 4.500, ker Škoda tega ranga stane 47k). Mi je pa všeč pri Škodi, da je ta bolj prostorna.
Ampak za mene nista zares izbiri, ker imata obe premalo dosega.
Ampak za mene nista zares izbiri, ker imata obe premalo dosega.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Eno so stevilke, drugo pa praksa. Za doseg ti pa nihce ne verjame. Glede na to, da sem iz Pule do Dunaja prisel z enim postankom, in se to sem se res silil, samo zato, da sem sprobal, pac ne kupim.
MrStein ::
Priključni hibridi itak nikoli ne vidijo priključka ... ker če bi lastniki bili pripravljeni jih polnit, bi potem tudi izbrali normalen EV in ne hibrida.
Čutiš na vodi?
Za kuča-poso imajo čisto dovolj dosega in se "zastonj" vozijo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
codeMonkey je izjavil:
Eno so stevilke, drugo pa praksa. Za doseg ti pa nihce ne verjame. Glede na to, da sem iz Pule do Dunaja prisel z enim postankom, in se to sem se res silil, samo zato, da sem sprobal, pac ne kupim.
Sem lepo napisal, da so to številke na papirju in kot rečeno, sam še nisem imel možnosti preizkusa (tako da bilo čudno, da bi kar verjel v to?!?); ampak so mi pa všeč dobri štirikolesni pogoni in Toyota vsaj pri teh navadnih "cestnih" vozilih ni imela dobre rešitve, Subaru pa. In to je zdaj narejeno skupaj s Subarujem in bi moralo biti dobro, vsaj na papirju
... a seveda dodatna teža in zahtevna terenska vožnja hitro porabljata baterijo (71.4 kWh). Različica AWD pa po testih pozimi ali na avtocesti pogosto doseže med 280 in 330 kilometri - sicer naj bi realna poraba bila 444 km. Skratka premalo zame.
Zgodovina sprememb…
[in kot rečeno, sam še nisem imel možnosti preizkusa (tako da bilo čudno, da bi kar verjel v to?!?)
Ampak verjames da je dosega premalo. Kdo bi te razumel.
Priključni hibridi itak nikoli ne vidijo priključka ... ker če bi lastniki bili pripravljeni jih polnit, bi potem tudi izbrali normalen EV in ne hibrida.
Čutiš na vodi?
Ce se znebijo avta po 50kkm. So pri EV Clinic ze toliko napisali glede tega.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
[in kot rečeno, sam še nisem imel možnosti preizkusa (tako da bilo čudno, da bi kar verjel v to?!?)
To zato, ker to velja praktično za vsa EV in ker to kažejo rezultati ocenjevalcev vozil, ki preizkušajo ta vozila v praksi. Redko se najde vozilo, pri katerem je to drugače. Prek fizike pač ne moreš. Ali imaš veliko baterijo in imaš večji doseg, tako velikih pa še ni, da bi bil še večji (seveda igra vlogo tudi učinkovitost e-motorja itd.). Razen seveda, če ti dvomiš v fizikalne zakonitosti
Zgodovina sprememb…
joez7 ::
codeMonkey je izjavil:
Čutiš na vodi?
Ce se znebijo avta po 50kkm. So pri EV Clinic ze toliko napisali glede tega.
Če prav gledam sam v Zagrebu https://evclinic.eu/
v Slo pa še v nastajanju. Bo zgleda za počakat še vsaj 5 let.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Stane2 ::
Primerjalni test dosega štirih SUV električnih vozil : neue klasse iX3, Zeekr, Xpang in Tesla
codeMonkey je izjavil:
To zato, ker to velja praktično za vsa EV in ker to kažejo rezultati ocenjevalcev vozil, ki preizkušajo ta vozila v praksi. Redko se najde vozilo, pri katerem je to drugače. Prek fizike pač ne moreš. Ali imaš veliko baterijo in imaš večji doseg, tako velikih pa še ni, da bi bil še večji (seveda igra vlogo tudi učinkovitost e-motorja itd.). Razen seveda, če ti dvomiš v fizikalne zakonitosti![]()
Jaz dvomim v bullshitanje. Fizika mi pa kar gre.
joez7 ::
Že nekaj časa:
https://evclinic-ljubljana.si/
Stran jim je bol boga "Something big is brewing! Our store is in the works and will be launching soon!"
Verjetno porodne težave.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
vke4XC ::

Tale ima na koncu dobra grafa, sodeloval pri istem testu
Pa iX3 je začela s 98% baterijo (nekaj malega diference pač je).
Pa iX3 je začela s 98% baterijo (nekaj malega diference pač je).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Stane2 ()

Škoda, ker še ni nekih testov manjšega modela BMW iX3 40 sDrive.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Osnovni BMW iX3 50 xDrive je pa cenejši kar 16k €.
Osnovni BMW iX3 50 xDrive je pa cenejši kar 16k €.
iKst_ ::
Tesla Y, ki je na tem testu, ni več v prodaji.
Za 51k se dobi Long Range verzijo, ki ima bistveno daljši doseg, pri teh pogojih cca. 500km.
60kWh verzija pa trenutno stane 41k.
Za 51k se dobi Long Range verzijo, ki ima bistveno daljši doseg, pri teh pogojih cca. 500km.
60kWh verzija pa trenutno stane 41k.
Bjorn je tudi vozil iX3 na 1000km testu ravno. Je zgleda kar dober. Limuzinca bo znala biti pa sploh dobra.
Ampak gledam na drugih testih (carwow), da se masa kar pozna in je Y obcutno prijetnejsi za vozit. Velika baterije pri meni zato niso zanimive danes. Niti potrebne na podlagi izkusenj.
Ampak gledam na drugih testih (carwow), da se masa kar pozna in je Y obcutno prijetnejsi za vozit. Velika baterije pri meni zato niso zanimive danes. Niti potrebne na podlagi izkusenj.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
No, potem pa točno veš, kako je na stvari, sploh glede dosega, tako da niti ne razumem, zakaj se želiš prerekati z mano? Saj sem vendar pohvalil tudi tvojo Škodo nocodeMonkey je izjavil:
To zato, ker to velja praktično za vsa EV in ker to kažejo rezultati ocenjevalcev vozil, ki preizkušajo ta vozila v praksi. Redko se najde vozilo, pri katerem je to drugače. Prek fizike pač ne moreš. Ali imaš veliko baterijo in imaš večji doseg, tako velikih pa še ni, da bi bil še večji (seveda igra vlogo tudi učinkovitost e-motorja itd.). Razen seveda, če ti dvomiš v fizikalne zakonitosti![]()
Jaz dvomim v bullshitanje. Fizika mi pa kar gre.
Ne govorim o skodi, ampak o tem da neprestano nakladas tu z nekimi BS argumenti. Tecen ko driska, nimas pa niti avta. Tehnicno si pa tudi svoh, omenjas pa fizikalne zakone. Lahko pa poves kateri zakon tu doloca kdaj je range dober.
Zgodovina sprememb…
Dejansko si jezen vidim. Ti si vprašal za Toyoto (v primerjavi s Šlodo) in jaz sem se iskreno potrudil in odgovoril - dobra izbira za tistega, ki želi dober 4-kolesni pogon, a ima na račun tega tudi slabšI domet. Potem sem pa naredil še primerjavo s Škodo, potem ti je pa počil film. Sploh ne vem v resnici, zakaj odgovarjaš, če samo provociraš?!?
Utk ::
Ker si dosadan u mp3, končno da ti je še kdo drug povedal. Zakaj se ukvarjaš s to temo, če ne nameravaš niti kupit niti vozit EV, pa niti nobenga drugega avta.
Tema o pogonu mi je sicer kul. Me zanima vec. Kaj je sploh dober AWD pri BEV? Motor spredaj motor zadaj, a je kaj drugace pri tej Toyoti? OK, softver porazdeli navor, ampak ni to klasika z diferenciali ipd. Kaj Subaru tu prispeva?
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
Jaz sem kot AWD vedno razumel individualen pogon in nadzor vsakega kolesa. Mislim da v fohu temu rečejo torque vectoring. V fosilcih se je to reševalo z zaviranjem drsečih koles, kar se mi je vedno zdelo nekam prismuknjeno, v EVjih imaš tu veliko bolj smiseln in učinkovit nadzor ter predvsem dovolj navora, da lahko počneš čuda, ki jih fosilci ne zmorejo. Bomo videli kaj zanimivega, ko se nekdo resno loti tega izziva.
Tu je razlika ogromna, ja. Ampak to je Rivian, pa elektricni MB razreda G in pocasi konec. Ostalo pa ne vem ce je kaj bistveno drugace. No, Cybertruck ima se tri.
Zgodovina sprememb…
Pac ocitno imajo nek x drive mode za low speed, ampak to ima tudi AWD Skoda. Ima Tesla pri AWD tudi kaksen poseben "grip" nacin?
Zgodovina sprememb…
Ker si dosadan u mp3, končno da ti je še kdo drug povedal. Zakaj se ukvarjaš s to temo, če ne nameravaš niti kupit niti vozit EV, pa niti nobenga drugega avta.
A to imamo kakšno prepoved na forumu v duhu "novih političnih časov", ali kako? Lahko komentiram kar želim dokler je povezano s temo in če je mogoče temi tudi kaj doprinesem - ne glede na to ali si lastim EV ali ne (ker vozim jih redno!). Tebi recimo sem podal informacijo, da lahko že sedaj zelo enostavno kupiš povsem nov EV z odličnim AWD, ker si že lastiš hibridno Toyoto (ponudba staro za novo + subvencija = 36.500 - ocenjena vrednost tvojega sedanjega vozila)
vke4XC ::
Ne, samo individualno mnenje je bilo podano, sicer pa ne o politiki v tej temi (če ni v okviru subvencij), eni smo na merku muteban-happy moderatoriata ves čas, pa smo pogojno občasno celo konstruktivni, eni pa delajo strašanski kaos vsakič znova - me zanima, kaj je tam merilo... In predvsem, kaj ni...
PS: Moderator, lahko računam na tvoje, hmm, moderiranje, ne?
PS: Moderator, lahko računam na tvoje, hmm, moderiranje, ne?
Utk ::
Lahko komentiram kar želim dokler je povezano s temo i
Če lahko, še ne pomeni, da moraš ali da je komerkoli po 15 letih teme še zmeraj zanimivo brat kako se moraš po 300 km z EV za 15 min ustavit.
Najbrž tudi vsak dementen 90 letnik leta 2026 to že ve.
lahko že sedaj zelo enostavno kupiš povsem nov EV z odličnim AWD, ker si že lastiš hibridno Toyoto (ponudba staro za novo + subvencija = 36.500 - ocenjena vrednost tvojega sedanjega vozila
Dokler ne najmanj podvojijo servisne intervale za električne variante lahko s tem nategnejo samo kakšnega cepca, ki se mu zdi največji problem 15 min na 300 km, ne vidi pa vsega drugega pri avtu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Subarejeva AWD rešitev velja za eno najboljših na trgu; sem podal nekaj videov, kjer to lahko vidiš v akciji. Tu je en članek na to temo Subaru's Secret Weapon: The AWD Tech Toyota Couldn't Resist
What's better, all-wheel drive that genuinely drives all four wheels constantly, or part-time AWD? Well, if you're Subaru, the argument is always-on AWD. That's Symmetrical All-Wheel-Drive, and it was invented (in an earlier form) way back in the 1970s. Distilling the concept a bit for a Subaru you'd buy today, their system uses a multi-plate transfer clutch that splits torque, defaulting to 60 percent front and 40 percent rear power output. Subaru uses multiple sensors to transfer output between the wheels. Sensors measure your foot on the gas, torque at the transmission, RPM, and wheel speed, among other inputs and outputs, to determine which wheel should get more muscle and which, less.
Conventional AWD systems, for the most part, default to full-time front- or rear-wheel drive, and only engage the opposite axle in the event of wheels slipping under throttle. Subaru claims its electronic system is quicker than mechanical approaches to AWD that engage the opposite axle to drive the other wheelset.
...
However, Subaru (and Audi) is rare in having all four wheels always engaged. And in X-MODE, they're also able to drive both axles effectively, especially in this scenario. But this is also an advantage for hill-descent control, using the brakes and also engine braking (by adjusting the CVT logic) to feed back control to the driver, so that your Subaru crawls slowly downhill with maximum traction. Further, the revised CVT map and retarded throttle on a really slippery surface give the driver some of what you'd have in a manual-shift off-roader, where you'd downshift at slow speeds to achieve crawl gearing. Subaru shared that the CVT has an advantage off-road vs. fixed gearing:
Instead of just altering shift logic between fixed gears, we can alter the ratios continuously to find the most appropriate gearing for any situation, on- or off-road. It means we can achieve more complex and advanced control of the vehicle's dynamics.
Zgodovina sprememb…
Pa razumes da je to cisto drug sistem? Video pa tudi ne kaze nic posebnega.
Zgodovina sprememb…
Razumem, da je prirejen sistem za te modele Subaruja in Toyote in da ga vozniki zelo hvalijo. Definitivno iz videov vidiš razliko med štirikolesnimi rešitvami, ki jih je Toyota ponujala prej v tem rangu (ne govorimo torej o ta pravih terencih) in to Subarujevo rešitvijo. Razlika je kot noč in dan. In če boš trdil, da je zate vse isto, potem ti pač ne morem pomagat.
Se vedno nic konkretnega. X mode na bz4x pomaga s pomocjo zavore, ko se kolo ze zavrti. Ta nacin ima recimo tudi Skoda z AWD. Tudi s programom za sneg/blato. Mislim da delujeta oba celo do enakih hitrosti. Kaj je tu konkretno boljsega v smislu tehnike? Neki pogoni iz preteklosti, ki zgledajo precej drugace, tega ne razlozijo. Ti elektricni ze nimajo vmes zgoraj omenjene Subarujeve sklopke...
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Se vedno nic konkretnega. X mode na bz4x pomaga s pomocjo zavore, ko se kolo ze zavrti. Ta nacin ima recimo tudi Skoda z AWD. Tudi s programom za sneg/blato. Mislim da delujeta oba celo do enakih hitrosti. Kaj je tu konkretno boljsega v smislu tehnike? Neki pogoni iz preteklosti, ki zgledajo precej drugace, tega ne razlozijo. Ti elektricni ze nimajo vmes zgoraj omenjene Subarujeve sklopke...
Tebe je očitno zmotilo, da nisem pohvalil tudi Škodinega štirikolesnega pogona; ampak to ni bil moj fokus. Jaz sem pisal o tem, da je nova različica Toyote bz4x dejansko povsem drug avto - kot je napisal eden izmed komentatorjev - ter da ima odličen štirikolesni pogon (napram starim "cestnim" Toyotam).
Ti kot človek iz industrije pa najbrž iz prve roke lahko od kakšnega inženirja izveš, kako dobra je pa Škodina rešitev v primerjavi z drugimi. Pa tudi na forumu imamo zagotovo koga, ki se malo bolje spozna na to oz. dnevno uporablja na terenu.
Če pa res od mene laika sedaj pričakuješ odgovor in moram "s pištolo na glavi" iskat, kje so podobnosti/razlike, potem lahko poskusim; ampak ne se potem spet razburjat, če ti zapisano ne bo všeč
Najprej imaš - kot sem že potrdil - prav, da gre tukaj za novo Subarujevo tehnologijo, ki jo ne moremo primerjati s staro. Imaš tudi prav, da oba avtomobila nimata fizičnih zapor diferencialov in za prenos moči na kolo z oprijemom uporabljata zaviranje kolesa, ki se vrti v prazno; oba imata tudi dva elektromotrja. Razlika med njima naj bi bila predvsem v kalibraciji in funkcijah. bZ4X ima X-MODE z bolj jasno terensko logiko, globok sneg/blato načinom (ko namerno sprosti vajeti in kolesom dovoli, da se agresivno zavrtijo v prazno in kopljejo do trde podlage, hkrati pa posnema zaporo diferenciala) in "Grip Control-om" za počasno plazenje (računalniško vodenje konstantne hitrosti čez ovire brez dodajanja plina); Enyaq ima "Traction mode"(namenjen vožnji po neutrjenih ali spolzkih površinah), ki izboljša oprijem in aktivira AWD do 20 km/h, vendar uradno ni predstavljen kot terenski "crawl", ampak kot sistem za maksimiranje oprijema in stabilnosti pri nizki hitrosti. VW/Škoda sistem naj bi namreč bil programiran bolj konservativno, da prepreči poškodbe in ohrani stabilnost.
Skratka oba sistema sta si navzven podobna, ker oba uporabljata elektronsko voden AWD, zavore in nadzor zdrsa; Toyota pa naj bi bila programsko bolj jasno usmerjena v počasno izkopavanje iz snega oz. blata. To je to! Ali je to res? Ne vem. Katera je boljša rešitev? Očitno od namena uporabe. Kar mislim da vem je le, da je to boljša Toyotina oz. Subarujeva rešitev od njenih prejšnjih v tem razredu vozil.
BigWhale ::
MrStein ::
"Nekaj je z mojim sogovornikom narobe" - slotek
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Aja tebi se gre za cente; sam sem ciljal bolj na optimizacijo časa in želenih postankov, ki niso nujno na črpalkah.![]()
Ce mors na 800km dolgi poti optimizirat minute, pol si nekje resno zajebal v zivljenju. Al pa sam nabijas po forumih. No, lahko tud oboje.
Ne, pogovarjamo se o tem, kje preživljaš svoje "minute" ob poti; samo na polnilnicah, kjer piješ kave in ješ sendviče ter gledaš Netflix, ali tudi na lepih razglednih točkah oz. naravnih znamenitostih, kjer se pač ustaviš, ker lahko
BigWhale ::
"Nekaj je z mojim sogovornikom narobe" - slotek
Ja, s clovekom, ki ze nebroj strani krici in nabija o tem kako so EVji sranje ker nimajo dovolj dosega in na koncu 'zmaga' v debati s prestevanjem minut pri 800 km dolgi poti, je nekaj resno narobe.
Ker, ko je edini argument 'jaz sem petnajst minut prej na cilju, ker scijem v plastenko in se ne rabim ustavljat', in ko ga nekdo ponovi ze 100x, je to ze patologija. Vemo, smo slisali prvih 10x, nikogar vec ne zanima to.
Ne, pogovarjamo se o tem, kje preživljaš svoje "minute" ob poti; samo na polnilnicah, kjer piješ kave in ješ sendviče ter gledaš Netflix, ali tudi na lepih razglednih točkah oz. naravnih znamenitostih, kjer se pač ustaviš, ker lahko![]()
Vsi se ustavljamo tam kjer nam pase, vsi. Samo ti fantaziras in nabijas.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
codeMonkey je izjavil:
Tebe je očitno zmotilo, da nisem pohvalil tudi Škodinega štirikolesnega pogona; ampak to ni bil moj fokus. Jaz sem pisal o tem, da je nova različica Toyote bz4x dejansko povsem drug avto - kot je napisal eden izmed komentatorjev - ter da ima odličen štirikolesni pogon (napram starim "cestnim" Toyotam).
Ti kot človek iz industrije pa najbrž iz prve roke lahko od kakšnega inženirja izveš, kako dobra je pa Škodina rešitev v primerjavi z drugimi. Pa tudi na forumu imamo zagotovo koga, ki se malo bolje spozna na to oz. dnevno uporablja na terenu.
Če pa res od mene laika sedaj pričakuješ odgovor in moram "s pištolo na glavi" iskat, kje so podobnosti/razlike, potem lahko poskusim; ampak ne se potem spet razburjat, če ti zapisano ne bo všeč
Najprej imaš - kot sem že potrdil - prav, da gre tukaj za novo Subarujevo tehnologijo, ki jo ne moremo primerjati s staro. Imaš tudi prav, da oba avtomobila nimata fizičnih zapor diferencialov in za prenos moči na kolo z oprijemom uporabljata zaviranje kolesa, ki se vrti v prazno; oba imata tudi dva elektromotrja. Razlika med njima naj bi bila predvsem v kalibraciji in funkcijah. bZ4X ima X-MODE z bolj jasno terensko logiko, globok sneg/blato načinom (ko namerno sprosti vajeti in kolesom dovoli, da se agresivno zavrtijo v prazno in kopljejo do trde podlage, hkrati pa posnema zaporo diferenciala) in "Grip Control-om" za počasno plazenje (računalniško vodenje konstantne hitrosti čez ovire brez dodajanja plina); Enyaq ima "Traction mode"(namenjen vožnji po neutrjenih ali spolzkih površinah), ki izboljša oprijem in aktivira AWD do 20 km/h, vendar uradno ni predstavljen kot terenski "crawl", ampak kot sistem za maksimiranje oprijema in stabilnosti pri nizki hitrosti. VW/Škoda sistem naj bi namreč bil programiran bolj konservativno, da prepreči poškodbe in ohrani stabilnost.
Skratka oba sistema sta si navzven podobna, ker oba uporabljata elektronsko voden AWD, zavore in nadzor zdrsa; Toyota pa naj bi bila programsko bolj jasno usmerjena v počasno izkopavanje iz snega oz. blata. To je to! Ali je to res? Ne vem. Katera je boljša rešitev? Očitno od namena uporabe. Kar mislim da vem je le, da je to boljša Toyotina oz. Subarujeva rešitev od njenih prejšnjih v tem razredu vozil.
Skoda tu nima veze. Sem tu pisal kako sem prisel do te izbire in da sem najprej testiral Model Y, ter da bi ga kupil, ce bi zivel v kaksen mestu z vecjimi ulicami ter imel vecjo garazo. Sem pa bil res nato presenecen, da ni tako slab avtomobil, kot se je tu pogosto pisalo. Pa da se polni hitreje kot Tesla, da je poraba precej solidna, UI (vsaj ta prenovljen) cisto soliden, asistencni sistemi super, itd. Ravno zato me zanimajo konkretne razlike med avtomobili, ko se tu pogovarjamo in ne v stilu: "Tesla je superiorna, drugo je drek", tako kot tudi ne: "Toyota ima najboljsi AWD, ker Subaru.". Zanimajo me dejanske razlike, tehcnicne resitve, ipd., ce ze na thenicnem forumu govorimo o teh avtomobilih. Zato dodatna vprasanja. Meni so se zdela cisto normalna. Sem si pogledal in tudi pri AWD Tesli imajo ta "program".
Tisto ostalo pa zato, ker imamo v tej temi neprestano debate zakaj je BEV zanic, da je range neuporaben itd. Spet zadnje strani. Pa razumem, nekateri zivijo v avtu in jim ne znese, ampak vecinoma na vsako stran, ali dve, neprestaneo beremo neke bedne razloge, ki postajajo ze res komicni, predvsem pa ze res dolgocasni. Tudi, ce nekdo rece, da prakticnio nima servisov, je potrebno limati neke ovce ipd., ceprav se na dalec vidi, da ni nekih prakticnih izkusenj. Ce se ze gremo tako, bom tudi jaz vracal nazaj.
Zgodovina sprememb…
Samo to bom rekel glede servisov in ovc; ne iti na servis nikoli, je zagotovo napaka za katerikoli avto, če sam nisi avtomehanik. Še KITT v ZF seriji je rabil servise (karikiram). Drugo so nategovanja, vmesni "predpisani" nepotrebni servisi ipd. Ampak če nekdo kupi EV, zato ker ga nikoli ni treba peljati na servis, je pač zaveden ali neumen aka ovca, ki slepo verjame temu (ranga stari HW je zmogljiv za popolno samostojno vožnjo enkrat v nedoločeni prihodnosti). In mislim, da je prav, da se na to opozori, da ne bo jokanja potem.
Zgodovina sprememb…
A vidis, to je ta BS. Zakaj ne razlozis kako lahko nek BEV proizvajalec predpise na 3xICE intervale, drug pa 1xICE? Delata pa na precej podoben nacin in cisto noben od teh ne rabi menjave olja na 15k. In zakaj mora biti standard se naprej 1xICE? Sigurno resno ne verjames, da je to varnost.
In nihce ne kupi elektricarja s prepricanjem, da nikoli ne bo imel servisa. Je pa to malo drugace, ko ga prvic pripeljes po dveh letih in 50k km.
In nihce ne kupi elektricarja s prepricanjem, da nikoli ne bo imel servisa. Je pa to malo drugace, ko ga prvic pripeljes po dveh letih in 50k km.
Zgodovina sprememb…
... podatki s tehničnih pregledov pričajo o zanemarjenih EV-jih. Ugani zakaj (in ni problem sam električni pogon) ...
Skratka oba sistema sta si navzven podobna, ker oba uporabljata elektronsko voden AWD, zavore in nadzor zdrsa; Toyota pa naj bi bila programsko bolj jasno usmerjena v počasno izkopavanje iz snega oz. blata. To je to! Ali je to res? Ne vem.
Za Teslin sistem sem vceraj bral, da ima to, pa tudi Skodin namenoma spusti zdrs na zacetku (9:03):
Zgodovina sprememb…
... podatki s tehničnih pregledov pričajo o zanemarjenih EV-jih. Ugani zakaj (in ni problem sam električni pogon) ...
To je znana stvar Teslinih modelov, vsaj starejsih. Vzmetenje. Sem tu limal odlicen prispevek taksista, ki ima Enyaqe in stare Model Y, katere zvozi do 300k km, ter jih servisira sam. Je povedal da je precej vec dela s Teslami.
Pa saj nimajo samo Tesle težav in tudi ne gre samo za vzmetenje.
To naj ne bi bilo povsem enako (kalibrirano); ampak seveda le konkretna primerjava na terenu, bi lahko to pokazala, ali ovrgla.
codeMonkey je izjavil:
Skratka oba sistema sta si navzven podobna, ker oba uporabljata elektronsko voden AWD, zavore in nadzor zdrsa; Toyota pa naj bi bila programsko bolj jasno usmerjena v počasno izkopavanje iz snega oz. blata. To je to! Ali je to res? Ne vem.
Za Teslin sistem sem vceraj bral, da ima to, pa tudi Skodin namenoma spusti zdrs na zacetku (9:03):
To naj ne bi bilo povsem enako (kalibrirano); ampak seveda le konkretna primerjava na terenu, bi lahko to pokazala, ali ovrgla.
Zgodovina sprememb…
Naj bi..
Predstavljen novi Polo na (ponovno) prenovljeni platformi:
FWD
37 kWh LFP
52 kwh NMC
25k EUR entry level.
Predstavljen novi Polo na (ponovno) prenovljeni platformi:
FWD
37 kWh LFP