Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

iKst_ ::
Ampak imamo forum, ki povezuje ta dva svetova in tu lahko izveš, da z ICE voziš brezskrbno. Po potrebi se ustaviš na prvi črpalki. Tudi izven kleti, pardon, Ljubljane.
Tudi v tujini. Celo izven Evrope.
Povsem enako brezskrbno se voziš tudi z EV.
Nekateri v tej temi se obnašate, kot, da lastniki EVjev nismo prej celo življenje vozili ICE avtomobilov. Oz. si jih nekateri še vedno lastnimo zraven EV.

telexdell ::
Ja tako je, če ne živiš v realnosti.
Ampak imamo forum, ki povezuje ta dva svetova in tu lahko izveš, da z ICE voziš brezskrbno. Po potrebi se ustaviš na prvi črpalki. Tudi izven kleti, pardon, Ljubljane.
Ni za kaj.
Skoraj 40 let sem vozil ICE- tako svoje kot službene. Prevozil sem verjetno preko milijon km z njimi. Pa ne bi vedel, kako "brezskrbna" vožnja je z njimi? Poglej si eno svežo zaprli edini BS v mestu- 20 km do naslednje.
Zmaga pa tvoja izven Evrope. A Afriki, Aziji, Latinski Ameriki res dobiš gorivo na bencinskih servisih v mestih. Mali izven urbanih središč pa moraš imeti srečo, da stoji kdo s kanistri ob cesti in Boga moliš da je v njih le tisto gorivo katero potrebuješ.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Gregor P ::
Jaz tudi "rad" vozim EV-je, dokler mi ga polnijo drugi (torej fizično to dejansko počnejo drugi); v trenutku ko moram to storiti sam, me mine vso veselje. Takrat resnično pomisliš, kako dobro bi bilo, če bi zdaj imel ICE in ga napolnil v nekaj minutah.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Takrat resnično pomisliš, kako dobro bi bilo, če bi zdaj imel ICE in ga napolnil v nekaj minutah.
Jaz pa raje počnem kaj pametnega vmes, ko se avto polni. Res se mi zdi vsakič bolj neumno stati zraven avtomobila in čakati, da steče nafta not.

mtošev ::
Ta deluzija električarjev - da tisti z ICE čakamo na svoja vozila med tankanjem... Tankaš vmes oz. sproti. Polniti vmes ne moreš, oz. lahko kvečjem počneš nekaj med polnjenjem.
Ne vem zakaj si tako mečete pesek v oči pri tako očitnem drawbacku tehnologije. Potem pa ti udarijo ven z argumenti "ja, pa ne smrdim po nafti!" Če smrdiš po nafti med tankanjem je težava nekje drugje...
Ne vem zakaj si tako mečete pesek v oči pri tako očitnem drawbacku tehnologije. Potem pa ti udarijo ven z argumenti "ja, pa ne smrdim po nafti!" Če smrdiš po nafti med tankanjem je težava nekje drugje...

Ta deluzija električarjev - da tisti z ICE čakamo na svoja vozila med tankanjem... Tankaš vmes oz. sproti. Polniti vmes ne moreš, oz. lahko kvečjem počneš nekaj med polnjenjem.
Kaj, vtakneš ročko not in greš vmes po kavo, na WC, v šoping...?

dejanslo ::
Kaj če bi v tej temi končno enkrat že šli preko debate ice vs ev, pa recimo diskutirali recimo o tem, ali imajo prestave v ev smisel, + in -, na konkretnih modelih. Malo več kot to kar ponudi chatgpt, če bi se kaki majster malo poglobil.
There`s More Than One Way To Do It

UkrFTW!! ::

codeMonkey ::
Ne vem zakaj si tako mečete pesek v oči pri tako očitnem drawbacku tehnologije.
Zato ker ga vecinoma ne cutimo, ampak nas pa konstantno prepricujete tu da bi nas moralo motiti. Ceprav gre za redko nevsecnost, mogoce na prste ene roke letno. Argumenti pa so v stilu da se obicajno vozi po 170 km/h konstantno in da tako z EV nikamor ne prides. In podobno. Toliko drugih slabosti klasicnih vozil z ICE, ko pa res motijo, na dnevi ravni, pa nic. Od hrupa, smrada, neodzivnosti itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

hojnikb ::
Prestave v EVju so skoraj vedno nesmisel. Dodatna mehanska kompleksnost (kar doda ceno), teza in izgube med motorjem in kolesom pač večinoma nimajo smisla.
Edin razlog, zakaj nemci tiscijo menjalnike noter je dejstvo, da pač neznajo nardit dobrga elektromotorja. In če mas zanič elektromotor, lahko vsaj nekaj njegovih slabih lastnosti poflikas z menjalnikom. Enter EQA in Taycan.
Edin razlog, zakaj nemci tiscijo menjalnike noter je dejstvo, da pač neznajo nardit dobrga elektromotorja. In če mas zanič elektromotor, lahko vsaj nekaj njegovih slabih lastnosti poflikas z menjalnikom. Enter EQA in Taycan.
#brezpodpisa

da pač neznajo nardit dobrga elektromotorja. In če mas zanič elektromotor, lahko vsaj nekaj njegovih slabih lastnosti poflikas z menjalnikom. Enter EQA in Taycan.
To si si sevda izmislili. Ce pogledas karakteristiko elektro motorja ti je jasno da ni idealen v celem obmocju. Gre le za to, kaksen avtomobil zelis imeti na koncu in koliko si pripravljen sparati ter komplicirati na drugi strani.

Če lahko YangWang U9 od sebe skoraj 500KM/h in še vedno z dobrimi pospeski, brez da bi rabl rinat kaksn menjalnik vmes, potem lahko tudi drugi proizvajalci nardijo elektromotor, k bo mel dobre karakteristike med 0-130km/h in se bo tut znal zvrtet do 200km/h.
Sj noben ne trdi, da je idealn v vseh območjih. Ampak z properly designed motorjem je teh slabih območjih zelo mal oz. jih ne čutis. Prav tako lahko z dual motor pokrijes skoraj vse razpone idelanega pri tipičnih hitrostih s tem, da imas dva različna motorja (in pomoznosti declutch, da res minimiziras izgube).
Kot rečeno, menjalnik je res bedn obliz na res bedn motor.
codeMonkey je izjavil:
da pač neznajo nardit dobrga elektromotorja. In če mas zanič elektromotor, lahko vsaj nekaj njegovih slabih lastnosti poflikas z menjalnikom. Enter EQA in Taycan.
To si si sevda izmislili. Ce pogledas karakteristiko elektro motorja ti je jasno da ni idealen v celem obmocju. Gre le za to, kaksen avtomobil zelis imeti na koncu in koliko si pripravljen sparati ter komplicirati na drugi strani.
Sj noben ne trdi, da je idealn v vseh območjih. Ampak z properly designed motorjem je teh slabih območjih zelo mal oz. jih ne čutis. Prav tako lahko z dual motor pokrijes skoraj vse razpone idelanega pri tipičnih hitrostih s tem, da imas dva različna motorja (in pomoznosti declutch, da res minimiziras izgube).
Kot rečeno, menjalnik je res bedn obliz na res bedn motor.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

pegasus ::
IMHO je ev menjalnik bolj obliž na rano fabrik menjalnikov, ki jim grozi izumrtje. Torej neka cena za socialni mir. Če ne znajo drugače, tudi prav, pa naj jih imajo.

IMHO je ev menjalnik bolj obliž na rano fabrik menjalnikov, ki jim grozi izumrtje. Torej neka cena za socialni mir. Če ne znajo drugače, tudi prav, pa naj jih imajo.
točno tako. Sj ni brez razloga ZF v obeh :)
Pač bodo počas postal irelavantni v EV dobi.
#brezpodpisa

Je mozno z dodatnim motorjem resevati, ampak rabis se en motor. Pa tudi to ni idealno ker ti poveca porabo v neidealnem obmocju. Pac resuje porabo pri visjih hitrostih, kar tu lahko pogosto preberemo kaksen hud problem je. V resnici se strinjam, da ni vredno menjalnika, ampak Nemci in njihove avtoceste so posebnost in za premium vozila jim je vsaj trenutno vredno kompliciranja. Novi CLA se je drugace precej izkazal.

pegasus ::
Če smo že pri tem, ima kdo efficiency chart za app550? Pri katerih obratih da največ od sebe?

codeMonkey je izjavil:
Je mozno z dodatnim motorjem resevati, ampak rabis se en motor. Pa tudi to ni idealno ker ti poveca porabo v neidealnem obmocju. Pac resuje porabo pri visjih hitrostih, kar tu lahko pogosto preberemo kaksen hud problem je. V resnici se strinjam, da ni vredno menjalnika, ampak Nemci in njihove avtoceste so posebnost in za premium vozila jim je vsaj trenutno vredno kompliciranja. Novi CLA se je drugace precej izkazal.
Ja, ampak z dodatnim motorjem dejansko nekaj uporabnega pridobis; AWD in dodatne konje. Z menjalnikom pa ne dobis nič od tega, sam v najboljsem primeru malo bolsi izkoristek pri visjih hitrostih.
In če lovis izkoristek pr visjih hitrostih, je precej bolje to delat z aerodinamiko, kot pa z motorjem. In dejstvo je, da se da nardit tudi efficient avto za avtocestne brzine, brez menjalnikov in dvojnih motorjev... T3 LR RWD je lep primer tega.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:
Ja, ampak z dodatnim motorjem dejansko nekaj uporabnega pridobis; AWD in dodatne konje. Z menjalnikom pa ne dobis nič od tega, sam v najboljsem primeru malo bolsi izkoristek pri visjih hitrostih.
In če lovis izkoristek pr visjih hitrostih, je precej bolje to delat z aerodinamiko, kot pa z motorjem. In dejstvo je, da se da nardit tudi efficient avto za avtocestne brzine, brez menjalnikov in dvojnih motorjev... T3 LR RWD je lep primer tega.
Vsekakor. Je pa res da gre tudi za navor pri visjih hitrostih, ne le izkorsitek. Je pisal tu nedavno nekdo kako je pricakoval vec od Tesle na AC, ko sta se malo pomerila, pa je zacelo Teslo zmanjkovati pri visjih hitrostih. To je razlog. Je vreden menjalnika... Na nasih AC sigurno ne.
AWD predvsem hoces imeti pri nizji hitrosti, in tam so izkoristki ze tako slabi, zato ti dvomotorna konfiguracija da nek razpon, ampak je tudi ta omejen.
Zgodovina sprememb…

več uporabnega navora na kolesih dobis z dvojnim motorjem kot pa menjalnikom, če je to cilj.
In AWD lahko declutchas in mas efektivno RWD avto z neki dodatne teze (k itk ne igra več vloge pr večjih hitrostih).
Pa ne mi o slabem izkoristku; vsaj pri tesli 3 se lahko pogovarjamo o izkorstku skoraj vedno na 90%, razn v res zelo robnih pogojih...
več k mas rdeč barve v takem grafu, manjsa potreba je po menjalniku. In remember, tudi menjalnik ima svoje fiksne izugbe, tko da mors tut to upostevat, če hočes dvigovat izkoristek overall sistema.
In AWD lahko declutchas in mas efektivno RWD avto z neki dodatne teze (k itk ne igra več vloge pr večjih hitrostih).
Pa ne mi o slabem izkoristku; vsaj pri tesli 3 se lahko pogovarjamo o izkorstku skoraj vedno na 90%, razn v res zelo robnih pogojih...
več k mas rdeč barve v takem grafu, manjsa potreba je po menjalniku. In remember, tudi menjalnik ima svoje fiksne izugbe, tko da mors tut to upostevat, če hočes dvigovat izkoristek overall sistema.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Z menjalnikom premaknes ravno crto nizje in desno. Saj se naceloma razumeva. Samo danes ni vec neke razlike v motorjih, ce ni faktor neko sparanje ali nekaj takega. Razlog za menjalnik ni v neznanju. Mogoce edino v primeru Tesle, ker so zgodaj poskusali, pa niso znali.
Za Taycana, ce si kaj gledal, si lahko videl, da je poseben v navoru pri visoki hitorsti. Prakticno toliko casa kot ga zgubi proti Plaidu, v 0-100 km/h, dobi nazaj pri 100-200 km/h (pa ima Plaid 3 motorje). Koliko je zdaj pomembno eno ali drugo, je pac druga debata...
Za Taycana, ce si kaj gledal, si lahko videl, da je poseben v navoru pri visoki hitorsti. Prakticno toliko casa kot ga zgubi proti Plaidu, v 0-100 km/h, dobi nazaj pri 100-200 km/h (pa ima Plaid 3 motorje). Koliko je zdaj pomembno eno ali drugo, je pac druga debata...
Zgodovina sprememb…

Sj tudi ni nobenga razloga, da se posiljuje 800V only arhitekturo, and yet nemc to proba....
Šparajo kjer je brezveze in neznansko komplicirajo kjer ni treba. Sj bi lahko v CLA dal menjalnik pr superduper AMG verziji, ostale varjante pa pusti pr klasiki. In bi mogoče celo ostalo budgeta za switchover na 400V v standard opremi...
Šparajo kjer je brezveze in neznansko komplicirajo kjer ni treba. Sj bi lahko v CLA dal menjalnik pr superduper AMG verziji, ostale varjante pa pusti pr klasiki. In bi mogoče celo ostalo budgeta za switchover na 400V v standard opremi...
#brezpodpisa

Je pisal tu nedavno nekdo kako je pricakoval vec od Tesle na AC, ko sta se malo pomerila, pa je zacelo Teslo zmanjkovati pri visjih hitrostih. To je razlog. Je vreden menjalnika... Na nasih AC sigurno ne.
Ampak ni napisal kater avto je vozil in s katero Teslo se je "pomeril". Model Y Performance (prejšnji model) ima 100-200kmh okrog 10 sekund. Približno enako hitro kot BMW X3M Competition.
Standard range verzija pa ni ravno nek dirkalnik. Slabih 300 konjev ne dela čudežev.
S tem, da so to precej nepomembne številke za 99,9% populacije.

Vse to drzi, ampak ne mores trditi, da klasicen BEV ne zgublja navora pri visoki hitrosti. Se mi je zadaj na AC tudi nalimal en Scirocco na odbijac zadnjic, in ko se je avtodom pred menoj umaknil, sem namenoma zahodil, da vidim kako se motor s slabimi 300 konji izkaze pri teh hitrostih. Za precej kratek cas sem se nekoliko odlimal, potem pa pri nekje 150 km/h, lepo umaknil na svoj pas, da je tisti zadaj letel nemoteno mimo. Scirocco zdaj tudi nima 500 KM. Pozna se pac. In se strinjam, ni pomembno za veliko vecino. Ce pa ima nek Taycan pri visoki hitrosti se dovolj navora, da te zabije v zic, pa mogoce ze upravici tisti menjalnik.
Zgodovina sprememb…

Tu imas lepo demonstrirano razliko s primerjavo dvomotornih konfiguracij, kjer ima Porsche celo manj moci ter podobno tezo:
Zgodovina sprememb…

MrStein ::
Ja tako je, če ne živiš v realnosti.
Ni za kaj.
Skoraj 40 let sem vozil ICE- tako svoje kot službene. Prevozil sem verjetno preko milijon km z njimi. Pa ne bi vedel, kako "brezskrbna" vožnja je z njimi? Poglej si eno svežo zaprli edini BS v mestu- 20 km do naslednje.
Zmaga pa tvoja izven Evrope. A Afriki, Aziji, Latinski Ameriki res dobiš gorivo na bencinskih servisih v mestih. Mali izven urbanih središč pa moraš imeti srečo, da stoji kdo s kanistri ob cesti in Boga moliš da je v njih le tisto gorivo katero potrebuješ.
Ja, elektriko pa imajo tam na vsakem metru, a ne?
Si pač bleknil neumnost, jaz sem te popravil, ti pa se zdaj "vadiš".
Vsakdan na "tehničnem" forumu...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Glede na te podatke je Scirocco v praktično vseh pogojih hitrejši od Elroqa. Edino do 100kmh in 80-120kmh je malenkost počasnejši. Pa to je navadna 2.0 turbo verzija. Če je bil kak R oz. je bil čipan, je normalno, da je hitrejši.
https://zeperfs.com/en/duel5462-13037.h...
Je tudi v teži kar nekaj razlike, pa v uporu tudi. Če primerjaš s podobno motoriziranim Tiguanom, ki je po teži in uporu bolj podoben, gre Škoda gladko mimo v vseh območjih.
https://zeperfs.com/en/duel5462-13037.h...
Je tudi v teži kar nekaj razlike, pa v uporu tudi. Če primerjaš s podobno motoriziranim Tiguanom, ki je po teži in uporu bolj podoben, gre Škoda gladko mimo v vseh območjih.

Do 140 km/h se kar drzi, kot vidis, potem pa pade. Ravno kot sem opisal. Ni bil R, ker bi mi prisel bistveno prej nazaj na odbijac.
Zgodovina sprememb…

telexdell ::
Ja, elektriko pa imajo tam na vsakem metru, a ne?
Si pač bleknil neumnost, jaz sem te popravil, ti pa se zdaj "vadiš".
Vsakdan na "tehničnem" forumu...
In zakaj je elektrika pomembna, če imaš ti z ICE povsod predvidljive razmere? Sem ti pač dal dva primera, ko niso predvidljive razmere. Pol pa jaz govorim neumnosti? Če ti tako praviš pol bo pa že tako...
PS-Taubi je tudi rekel, da obvezna Božičnica pomeni razbremenitev plač in ker j eon rekel, je temu že tako.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

MrStein ::
Dal si neke skrajnosti, ki nimajo veze z vsakdanjim življenjem.
Tako kot če bi našel nekoga, ki je umrl od lakote in potem trdil, v Sloveniji vsi stradajo.
Tako kot če bi našel nekoga, ki je umrl od lakote in potem trdil, v Sloveniji vsi stradajo.
Motiti se je človeško.

Neživljenjske skrajnosti beremo že celo temo od ljudi, ki se 4x teden vozijo na kavo v Frankfurt :)

BigWhale ::
Vrjetno ti ne bo težava razkrit, kakšno kilometrino in v kakšnem stanju je tvoja tesla?
Moja je bo cez slab mesec stara dve leti in ima blizu 70.000km. Razen vseh neumnosti in pripomb cez UI/UX, ki sem jih tukaj ze veckrat napisal, je avto dejansko solidno sestavljen in nimam pripomb nad samo kvaliteto izdelave. Avto je sicer v odlicnem stanju. Pocasi bom moral menjat kabinski filter ampak ne vem ce se mi ljubi to pocet sam, ker je prevec dela za moje nezne rocice. :D
Jaz bi doplačal da nimam steklene strehe![]()
Za 60€ imaš na Amazonu senčnik. Bel, črn, verjetno dobiš tudi roza, če malo pogledaš.
Vecina teh sencnikov je sranje. Imam en komplet, ker je kar nujna oprema, na zalost. To, da je avto brez sencnika je kr je pac fail.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()

Katsuo ::
Tesla je zopet updejtala trojko. Long range RWD ima večjo baterijo, menda 82kwh usable (84 kwh) in ima WLTP kar 750 km!! Po nekaterih info ima tudi ročico za smernike nazaj in nekaj drugih malenkosti. Cena je ostala 44970, dobava November.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Katsuo ()

BigWhale ::
Ma dej ne nabijaj in se ne delal totalnega tepca, tko kot prakticno vsi ostali nasprotniki EVjev. ICEje sem vozil 25 let, ni glih, da nimam izkusenj z njimi.
Jaz se vozim 1x na mesec v Beograd, to pomeni in 5 - 20 minutni postanek po 320km voznje. Dolzina postanka je odvisna izkljucno od tega s koliko baterije zelim priti na cilj. Tempomat med 130 km/h in 140 km/h, povprecna hitrost med 110 km/h in 120 km/h, ko je prazna cesta. Ce je guzva, se pac vozim tolk hitro kot dovoljuje promet. Pri pet minutnem postanku pridem v Beograd s ~15% baterije. Ponavadi polnim okrog 15 minut, vcasih to se za sendvic ni dovoj, ce ga ravno ne zmeces vase. Ce se ne vozim sam potem moram vedno cakat sodelavce, da popijejo kavo do konca. Vedno.
V pisarni v Beogradu se na dan odhoda priklopim na sluzbeno polnilnico, avto napolnim na 100%, in potem imam nazaj grede izbiro: lahko polnim v Slavonskem Brodu 20 minut in se pripeljem do doma, ali pa da polnim v Slavonskem Brodu ~5 minut in potem se v Zagrebu ~5 minut.
"Gorivo" do Beograda in nazaj me stane okrog 30-40 EUR.
Razen teh daljsih poti se _nikoli_ nisem cakal, da bi se avto polnil. Pri day-to-day voznji, in pri voznji v Ljubljano in nazaj domov, nisem imel se nikoli primera, da bi moral cakat avto, da se napolni. Ja, ko sem vedel, da grem naslednji dan do obale in nazaj, sem zvecer na telefonu tisti jebeni slider za polnjenje potegnil na 100%. To je bila vsa "skrb".
Men to tud priblizno ni tezje (al pa drazje) kot it 1x na teden na bencinsko crpalko in tam pustit 70 EUR.
Ce se morate pa 3x na teden peljat v Banja Luko, pa ne kupujte EVja, saj vas noben ne sili. Sam dajte ze nehat vlect iz riti te vase hipoteticne primere, ker so bizarni in niti priblizno ne odrazajo realnega zivljenja.
Po nekaterih info ima tudi ročico za smernike nazaj in nekaj drugih malenkosti.
Totalna neumnost, te rocke itak noben ne rabi, tipke na volanu so prihodnost! ;>
Aja ne, avto, ki sam vozi je prihodnost. Sorry, my bad. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()

Katsuo ::
:) ja nekako takole, ima tudi menda eno kamero v sprednjem bumperju več in pa značka je zdej menda črna. To naj bi bilo to.