Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Torej tu sem izvedel, da čeprav 3 krat na teden čakam v vrsti pred blagajno tam 5 minut (v trgovinah), v resnici življenje zapravljam po 10 minut* dvakrat na mesec, ko tankam…
Zakaj čakaš v vrsti na blagajno? Ne razumem
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
MrStein ::
I'll bite: kaj pa naj?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Plačaš direktno na črpalki z bančno kartico, ali z virtualno kartico na telefonu, plačaš prek aplikacije. Sam nisem videl notranjih prostorov bencinske postaje že kar lep čas; ne vem če letos. O tem smo sicer že večkrat govorili oz. pisali v tej temi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Utk ::
Evo, ti še jaz enga zapišem:
If (znaš_računat && nisi_amiš){
kupiš_primeren_EV();
}
else{
kupiš_nekaj_drugega();
}
If (znaš_računat && nisi_amiš){
kupiš_primeren_EV();
}
else{
kupiš_nekaj_drugega();
}
Gambino ::
Jaz se zapeljem v center Ljubljane, sicer redko, ampak redko tudi polnem izven doma, ali pa katerga drujga mesta, priklopim tist kabel in za eno uro polnjenja plačam manj kot bi plačal parking. Stane me pa morda 30 sekund da vtaknem kabel in prislonem kartico.
Pa še ponavadi so te polnilnice proste, razen če jih zaparkira kak idiot z dizlom.
S tem samo priznavaš, da avto ne uporabljaš za dolge razdalje, potem predvidevam, da tudi kilometrov ne more biti veliko oz se jajcaš samo po mestu. V takem primeru, smo sicer prebivalci takim ljudem hvaležni, da nam ne onesnažujejo mesta, tudi sam to podpiram, ampak potem nakup EV glede na ceno ne vem če je upravičen in če se kaj sploh lahko prišpara, ker v toplejših dneh se lahko vozim po mestu s kolesom, skirojem, ne potrebujem avtomobila za jajcanje po mestu!
bog ne daj da ne vtakneš dobro oz da pozabiš
Sicer te aplikacija opozori. Ampak vseeno, ene 5x zapored lahko pozabim napolniti, pa bo šlo še vedno skozi. Brez stanja v vrsti na bencinski, ker se je bencin pocenil za 3 cente.
Nikoli ne stojim na bencinski ampak res nikoli, to so spet nebuloze lastnikov EVjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gambino ()
Z njim naredim tam 17-18,000 letno, kar je več od marsikoga z dizlom, ki zmore 1200 km v komadu (moj pa 150 na dober dan).
In ne, ne jajcam se z njim po mestu, ker če se bi, potem ga ne bi polnil v mestu. V mesto pridem od daleč, in če ga tam polnem, vsaj od 80 km daleč. Če je bližje od tega, pridem tam in nazaj brez polnjenja (tudi z mojim bednim dosegom).
Če je pa dlje od nekih 130-140 km, grem pa pač z drugim avtom (nalašč napišem "drugim" :P).
In ne, ne jajcam se z njim po mestu, ker če se bi, potem ga ne bi polnil v mestu. V mesto pridem od daleč, in če ga tam polnem, vsaj od 80 km daleč. Če je bližje od tega, pridem tam in nazaj brez polnjenja (tudi z mojim bednim dosegom).
Če je pa dlje od nekih 130-140 km, grem pa pač z drugim avtom (nalašč napišem "drugim" :P).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Gambino ::
Z njim naredim tam 17-18,000 letno, kar je več od marsikoga z dizlom, ki zmore 1200 km v komadu (moj pa 150 na dober dan).
Dobro, take podpira, da mi ne serjejo po mestu z bencinarji in dizli. Za mesta bi jaz itak uvedel prepoved za vozila z notranjim izgorevanjem.
In takih avtov je ogromno. Vsak dan pride 100-150,000 avtov v Lj in mimo Lj, zelo dvomim, da jih je veliko od 200 km daleč, da ne bi zmogli tam in nazaj brez polnjenja. Če si pa že samo 20 km daleč, se nek rabljen EV že preklemano splača. Če narediš 10 km na dan je res vseeno tudi če na V8 bencinarja (razen za ostale, ki mora vohat to sranje). Čeprav, do te razdalje bi se še bolj "splačal" kakšen javni prevoz, ampak pustimo to...
Zgodovina sprememb…
MikeRotch ::
Nikoli ne stojim na bencinski ampak res nikoli, to so spet nebuloze lastnikov EVjev.
Še vedno imaš povprečen čas polnjenja cca. 10 minut na tank, kakorkoli obrneš.
No. Glede na to, da si edini v Sloveniji, ki nikoli nikogar ne čaka, je mogoče 8 minut.
kow ::
Nazadnje, ko sem tankal sem cakal, da placa avto pred mano. Kaksni 2 minuti, da sem sploh lahko ZACEL tankati. Ljudje vcasih pozabljajo kako hitro normaliziramo neko obnasanje. Da se pripeljes na petrol in pocakas v vrsti se nam sploh ne zdi izguba casa, ampak "normalen del casa namenjen opravilu". Mimogrede, ne trdim da je tankanje neka resna izguba casa. Izguba casa je tudi jutranje pucanje sip, kar bos pri elektricnem avtu sprozil s telefona pri jutranji kavici.
Mimogrede, elektricni avtomobili so tudi bolj odzivni, kar bo prislo prav v jutranji gneci. Vsaj intuicija tako pravi.
Ves cas se tukaj driblamo, ker negateri ves cas poudarjate samo negativne aspekte BEV.
Mimogrede, elektricni avtomobili so tudi bolj odzivni, kar bo prislo prav v jutranji gneci. Vsaj intuicija tako pravi.
Ves cas se tukaj driblamo, ker negateri ves cas poudarjate samo negativne aspekte BEV.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
damirj79 ::
10min na tank? Wtf si to najdu? 50l see napolni v 2h minutah. Sej pa ne polnimo elektrike notri :)
Mimogrede, ne trdim da je tankanje neka resna izguba casa. Izguba casa je tudi jutranje pucanje sip, kar bos pri elektricnem avtu sprozil s telefona pri jutranji kavici.
Tudi jaz ne. Nihče v resnici ni tako natempiran, da bi mu to predstavljajo resen problem. Samo izpostavljam dvojne standarde.
10min na tank? Wtf si to najdu? 50l see napolni v 2h minutah. Sej pa ne polnimo elektrike notri :)
Ja, ker "obisk bencinske" vključuje samo točenje goriva, a ne?
Jaz se zapeljem v center Ljubljane, sicer redko, ampak redko tudi polnem izven doma, ali pa katerga drujga mesta, priklopim tist kabel in za eno uro polnjenja plačam manj kot bi plačal parking. Stane me pa morda 30 sekund da vtaknem kabel in prislonem kartico.
Pa še ponavadi so te polnilnice proste, razen če jih zaparkira kak idiot z dizlom.
Ena ura polnjenja te stane 1€? Mogoče edino, če se na taki polnilnici polniš s šuko kablom :)
Ja, ker "obisk bencinske" vključuje samo točenje goriva, a ne?
Še plačilo, ampak sej lahko na app plačaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: damirj79 ()
Dobro, take podpira, da mi ne serjejo po mestu z bencinarji in dizli. Za mesta bi jaz itak uvedel prepoved za vozila z notranjim izgorevanjem.
Vprašaj Kanglerja* kako se je to izšlo.
* bivši župan Maribora
Motiti se je človeško.
NajiM ::
Tale tema je perpetuum mobile ;). Samo eno in isto nakladanje v obe smeri. Ste res "dobri" tisti ki redno pišete tu ;))
Ena ura polnjenja te stane 1€?
Ti izdam skrivnost? Tam lahko parkiraš do 3 ure, ne glede kolk časa res polneš. Jaz sicer ne delam tega, da bi tam parkiral samo zato, ker je zastonj, ampak če je avto dovolj poln, nisem pa še obavil svoje, bom pač ustavil polnjenje prek telefona, bog pomagaj.
Plačaš direktno na črpalki z bančno kartico, ali z virtualno kartico na telefonu, plačaš prek aplikacije. Sam nisem videl notranjih prostorov bencinske postaje že kar lep čas; ne vem če letos. O tem smo sicer že večkrat govorili oz. pisali v tej temi.
Spregledal si "v trgovini". Pa ne samo to.
Motiti se je človeško.
Pač se razume, da imajo EV-ji tudi neke prednosti, ampak ne morete pa potem na drugi strani primerjati klasike kot da - karikiram - moramo še vedno iti v lekarne po bencin
Ena ura polnjenja te stane 1€?
Ti izdam skrivnost? Tam lahko parkiraš do 3 ure, ne glede kolk časa res polneš. Jaz sicer ne delam tega, da bi tam parkiral samo zato, ker je zastonj, ampak če je avto dovolj poln, nisem pa še obavil svoje, bom pač ustavil polnjenje prek telefona, bog pomagaj.
V Novi Gorici je par polnilnic v centru in če sem kaj dobro videl, nobena nima zastonj polnjena (vsaj ne več, menda je nekoč bilo). Do 3h polnjenja je neka cena (če se še prav spomnim nekih 0,25€/kWh moč do 22kW. Tam sem parkiral id3 in ta se polni z do 11kW na taki polnilnici, pomeni me je ura "parkiranja" koštala cca 3€. No, sej ni slabo, ampak zastonj pa tudi ni ne, glede na to, da me sosednje park mesto brez polnjenja stane 0,8€/h (Easy park). Lahko pa tam polnim tudi več kot tri ure, ampak me stane dodatnih par centov (ne vem točno koliko več) več na kWh. Seveda tega avta nimam, samo za testno vožnjo sem se zmenil. Verjetno je v LJ na voljo tudi kako zastonj polnjenje, tega ne vem. Če je, potem super. Sej mogoče mi bo kdaj prišlo prav, če izdaš lokacijo.
No in? Če bi lahko parkiral v centru Ljubljane na petrolu (ki je v vsaki drugi ulici), če bi natočil pri njih za 3 evre goriva, ki ga moraš itak natočit, temu ne bi reku, da je vseeno neka mala prednost?
Zgodovina sprememb…
Seveda lahko parkiraš na petrolu, za čas polnjenja. Ampak pri ICE to traja 2min, pri EV pa pač pol ure, eno uro itd.. Toliko časa ti je tam dovoljeno "zastonj" parkirat :) Sicer pa jaz ne zanikam EVju svojih prednosti, ker jih ima. Sprašujem se samo o trditvi oz točnosti naslova te teme. Mislim, da trenutno še nismo tam. Bi pa tudi to preživel, če bi dali ven nek "Clio" primerjivih lastnosti za 15k€, pa ga ni. Očitno tako misli tudi veliko drugih, saj kljub subvenciji 7200€ ni nekega preboja.
pri EV pa pač pol ure, eno uro itd..
Statistika pravi drugace. Vsaj za najboljsa polnilna omrezja. Fastned pravi, da povprecno polnenje traja cirka 20-23 minut. S tehnoloskim napredkom pa lahko pricakujemo, da bo ta cas se nadalje padal.
Zgodovina sprememb…
pegasus ::
Statistika pravi drugace. Vsaj za najboljsa polnilna omrezja. Fastned pravi, da povprecno polnenje traja cirka 20-23 minut. S tehnoloskim napredkom pa lahko pricakujemo, da bo ta cas se nadalje padal.
Sigurno. Pa sej to sm napisal že pred dosti časa, in ponovno par strani nazaj. Je pa dejstvo, da stari EVji se bodo še vedno polnili počasi :) ni to tako kot fičko, ki ga kljub 50let starosti nafilaš v 2 minutah :)
fikus_ ::
Še vprašanje, kakšna je cena elektrika za eno polnjenje na tej polnilnici?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
mehatronik12 ::
Polnjenje doma je edina varijanta, ki ima trenutno smisel! ==> če imaš še panele pa itak je EV super
Vse drugo je zelo zamudno in stroškovno dražje.
To je dejstvo.
Tisti ki nimajo te možnosti (vsi ki so v bloku), je EV no go
Moje izkušnje na polnilnicah v LJ in MB.
Okolica UKC LJ kamor pogosto hodim.
- v okolici je 12 polnilnic
- 30% jih ne dela
- če prideš ob delavnih urah ni šans da je kateri fraj, polovica jih polni , polovica jih pač parkira z EV tam ker je zastonj
- Vsakič 3-ič je ena prosta, po mojih izkušnjah
- Do pol ure se vozim po LJ da najdem nekaj prosto potem pa na avtobus pa v UKC....
- Cena 0,4€/kw/h, torej za 3h 13.2€ ==> ali za (33Kw)150km 13,2€
Polnilnice v MB:
- ponavadi poizkusim polniti pri gledališču (ker pač imam tam opravke...)
- vsakič 4-tič je mesto prosto
- pri onih pri parku pa itak nikoli
- parkirajo gor EV-ji brez da sploh dajo kabel not, nikoli še nisem videl kazni....
To je realna izkušnja!
Vse drugo je zelo zamudno in stroškovno dražje.
To je dejstvo.
Tisti ki nimajo te možnosti (vsi ki so v bloku), je EV no go
Moje izkušnje na polnilnicah v LJ in MB.
Okolica UKC LJ kamor pogosto hodim.
- v okolici je 12 polnilnic
- 30% jih ne dela
- če prideš ob delavnih urah ni šans da je kateri fraj, polovica jih polni , polovica jih pač parkira z EV tam ker je zastonj
- Vsakič 3-ič je ena prosta, po mojih izkušnjah
- Do pol ure se vozim po LJ da najdem nekaj prosto potem pa na avtobus pa v UKC....
Polnilnice v MB:
- ponavadi poizkusim polniti pri gledališču (ker pač imam tam opravke...)
- vsakič 4-tič je mesto prosto
- pri onih pri parku pa itak nikoli
- parkirajo gor EV-ji brez da sploh dajo kabel not, nikoli še nisem videl kazni....
To je realna izkušnja!
A to je tista ta najdražja garaža v Ljubljani, kjer ura stane ranga 5 evrov (na pamet sedaj, ker se več ne spomnim cene), ali katera druga?
Očitno tako misli tudi veliko drugih, saj kljub subvenciji 7200€ ni nekega preboja.
Katero statistiko ti gledaš? V manj kot 10 letih so EVji iz nič prišli v mainstream pa vsako leto prodaja konkretno raste.
Torej, 8,8€ na 100km.
Povprečen Passat TDI z avtomatskim menjalnikom ima porabo 6,76 na 100km oz. 10,2€ na 100km.
A to je tista ta najdražja garaža v Ljubljani, kjer ura stane ranga 5 evrov (na pamet sedaj, ker se več ne spomnim cene), ali katera druga?
Nekaj čez 2 je ura. Sej pri tistih šiptarjih zadaj ne vem kolk je manj, če sploh, ampak tam si lepo pod streho, na suhem in v senci.
Zgodovina sprememb…
mehatronik12 ::
Govoril sem samo realno moje izkušnje.
Vem da večina ljudi tega ne zmore, "UTK" še ene slabosti ni povedal glede EV.
Večina bo zagovarjalo tisto kar ima, ne glede na vse....
Še ena pridem nazaj z LJ, polnit nisem moral ker je bilo vse polno ostane mi za 50-70km dometa.
Žena se zmeni, da gremo na obisk k teti na Ptuj. Seveda si z EV-jem nisem upal it stat 20 minut na pol ure vožnje pa se nam z malimi otroci res ne da.
In sem si sposodil avto od brata raje....
Sej se bomo vsi navadili in prilagodili, prej kot slej.
Je pa daleč od tega , da je to nekaj perfektnega! V dosti ozirih je kr precejšen korak nazaj
Vem da večina ljudi tega ne zmore, "UTK" še ene slabosti ni povedal glede EV.
Še ena pridem nazaj z LJ, polnit nisem moral ker je bilo vse polno ostane mi za 50-70km dometa.
Žena se zmeni, da gremo na obisk k teti na Ptuj. Seveda si z EV-jem nisem upal it stat 20 minut na pol ure vožnje pa se nam z malimi otroci res ne da.
Sej se bomo vsi navadili in prilagodili, prej kot slej.
Je pa daleč od tega , da je to nekaj perfektnega! V dosti ozirih je kr precejšen korak nazaj
Verjetno kaksnih x3 cene. Itak pa v splosnem samo "dotocis" da prides do cilja. Ce si pa "blokar" in redno hitro polnis, imas pa itak razne membership scenarije, ki ti zbijejo ceno polnenja.
Poleg tega imajo vsi novejsi bloki garaze in ni nobenega pametnega razloga, da se tam ne postavlja infrastruktura, ki omogoca pocasno polnenje cez noc ipd.
Zgodovina sprememb…
Če se ne motim im a UTK tudi ICE avto. Jaz sem do nedavnega vozil hkrati EV, bencinarja in dizla. Trenutno sem samo na EV, ampak kupujem še en avto, ki bo sigurno ICE, kot kaže z več kot 3000ccm. Kaj naj bi imel od tega, da poveličujem EV?
Na poti iz MB do Ptuja imaš vsaj eno 350kW polnilnico od petrola, kjer v 5 minutah napolniš 20% in 3 ali 4 50kW polnilnice.
Poleg tega imaš na poti iz LJ proti Mariboru en Ionity, en Supercharger in par Petrolovih hitrih polnilnic.
Poleg tega si lahko doma zmontiraš 11kW polnilnico, če se ti take stvari dogajajo pogosto, pa imaš v eni uri dovolj juica za pot do Ptuja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MikeRotch ()
Očitno tako misli tudi veliko drugih, saj kljub subvenciji 7200€ ni nekega preboja.
Katero statistiko ti gledaš? V manj kot 10 letih so EVji iz nič prišli v mainstream pa vsako leto prodaja konkretno raste.
Torej, 8,8€ na 100km.
Povprečen Passat TDI z avtomatskim menjalnikom ima porabo 6,76 na 100km oz. 10,2€ na 100km.
No, če se omejimo na BEV ni še mainstream. Cena 0.4€/kWh ne bo za 20-23min polnjenja. No ali pa ja, če potem to ponoviš čez 200km ali še manj.
No, če se omejimo na BEV ni še mainstream.
Najbolj prodajan avto na svetu v letu 2023 je bil BEV. Mislim, da si težko bolj mainstream kot to.
Poglej na parkirišče. To je mainstream.
V prihodnosti mogoče. Zdaj pač ni.
V prihodnosti mogoče. Zdaj pač ni.
Motiti se je človeško.
codeMonkey ::
A ni bil nekje nek video kako je en hodil po parkiriscu med bloki v Bosni in razlagal kako EV pac ne more biti resitev
Kot rečeno, je EV "prava stvar" za neko manjšino. Ta druge ni. Samo fanatiki ne morejo tega dejstva sprejeti.
Kot sem rekel, pokaži mi dva ugodna EV in takoj kupim. In tišina je bila. Ker ni ne ceneje ne ugodneje.
Glede prej omenjenega parkirišča: bila bi polna EV-jev in bi ne-EV bila redkost. Pa je realnost obratna. Ja, verjetno ker so Slovenci milijonarji in imajo preveč denarja...
Kot sem rekel, pokaži mi dva ugodna EV in takoj kupim. In tišina je bila. Ker ni ne ceneje ne ugodneje.
Glede prej omenjenega parkirišča: bila bi polna EV-jev in bi ne-EV bila redkost. Pa je realnost obratna. Ja, verjetno ker so Slovenci milijonarji in imajo preveč denarja...
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
johnnyyy ::
Recimo Tesla Supercharger ima na 250kW polnilnicah v Sloveniji ceno 0.50-0.70EUR/kWh.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: johnnyyy ()
No, če se omejimo na BEV ni še mainstream.
Najbolj prodajan avto na svetu v letu 2023 je bil BEV. Mislim, da si težko bolj mainstream kot to.
A ja to misliš da so tudi tisti fiktivno prodani se upoštevali in v resnici so na zagrajenih parkiriščih? :) Pa tudi če, poglej na ceste, parkirišča, BEV vs ICE je kar sem jaz napisal. Specifičen model ne igra tu vloge.
Poglej na parkirišče. To je mainstream.
Ne, to je bilo mainstream 10 let nazaj. Povprečna starost avtomobila v Sloveniji je nekih 10 let, če se ne motim.
Tesla Model Y npr. Daleč najboljši price/performance na trgu v svojem razredu.
Lahko gremo pa po posameznih razredih oz. segmentih, če želiš bolj natančen odgovor.
A ja to misliš da so tudi tisti fiktivno prodani se upoštevali in v resnici so na zagrajenih parkiriščih?
Da nimaš ti glave na zagrajenem parkirišču :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MikeRotch ()
Ja, verjetno ker so Slovenci milijonarji in imajo preveč denarja...
Ne, bolj verjetno ker so neumni in ne znajo računat.
Malo poglejte po forumu. Vsak, ki ne prinese domov vsaj 5 jurjev, tu velja za totalno nesposobnega. In potem jokate nad ceno neke usrane tesle za 40 jurjev. Ali je pa celo kitajc za 25 predrag.
In pri vsej tej sposobnosti in bogatiji si niste sposobni enga parkinga omislit in štekarja na njem zmontirat.
Pa ok, če nekdo noče, mu ni treba, briga me. Ampak ne govorit, da se "ne da".
Zgodovina sprememb…